Voor het eerst onder mijn gewicht lijn

 

Het is vroeg in de ochtend. Als ik binnenkom staat er al een rij badjassen in de gang. Mijn buik kriebelt en ik voel me gespannen. We beginnen vandaag met een weegmoment. Iets waar ik totaal niet naar uitkijk. De afgelopen weken is mijn gewicht zichtbaar gestegen. Ik merk dat ik het hier best moeilijk mee heb. Mijn eetstoornis voelt zich verraden. Is alles dan voor niets geweest?

Zenuwachtig leg ik mijn badjas op de lege stoel. Ik wacht op het teken en beweeg mij richting die verdomde weegschaal. Ik probeer het nog een beetje uit te stellen, maar ik weet dat het weinig zin heeft. Langzaam til ik mijn rechtervoet op en plaats deze op het koude metaal. Meteen krijg ik kippenvel. Even houd ik mijn ogen dicht, ik zucht. Wil ik het weten? Ik besluit te kijken en ik schrik. Ik zit onder mijn lijn. 

blond1

In de kliniek waar ik in therapie zat werd gewerkt met een lijn. Deze lijn gaf aan hoeveel per week ik aan moest komen gedurende mijn opname. Tot nu toe zat ik altijd braaf of soms zelfs boven die lijn. Ik had er dan ook weinig rekenig mee gehouden dat ik er ook onder kon schieten. Gemengde gevoelens schieten door mijn lichaam heen. Stiekem voel ik me best trots. Ondanks al het eten is het me gelukt om niet genoeg aan te komen. Mijn eetstoornis kon op dat moment geen beter nieuws krijgen. Ik daarentegen voelde me in mijn gezicht geslagen. Ik had echt mijn best gedaan, hoe kan dit nou?

Ik kon moeilijk verkroppen dat ik voor de keuze stond: bijeten of het maar op z'n beloop laten? Tijdens het middageten had ik mijn besluit genomen: ik zou bijeten. Ik wilde niet riskeren dat ik nogmaals onder mijn lijn zou raken. Toen ik dit met de leiding besprak gebeurde er iets geks. Iedereen om mij heen had hier ineens een mening over. Ik maakte me te druk, ik wilde te veel aandacht, ik nam te veel plaats in, en ga zo maar door. Ik schrok hiervan. Dit was voor mij echt een big deal. Door al deze reacties begon ik aan mijzelf te twijfelen. Deed ik dit voor aandacht?

Hoe langer ik hier over nadacht, hoe verdrietiger en bozer ik werd. Ik was oprecht bang dat ik onder mijn lijn zou schieten, dan is het toch veilig om meer bij te eten? Ik snapte niet zo goed waarom ik de enige leek die dit zo zag. Ik besloot dit te negeren en hield mij aan mijn plan vast. Tijdens het tussendoortje werd mij dan ook een roze koek voorgehouden. Ik schrok. Ik had helemaal niet stilgestaan wat dit voor consequenties zou hebben. Zonder er te veel bij na te denken at ik deze braaf op. Mijn moeites durfde ik niet bespreekbaar te maken, ik was veel te bang dat ik een aansteller zou zijn. Ook in mijn eetdagboekje heb ik er niks over geschreven. Als ik er geen aandacht aan zou geven, zou het misschien wel overwaaien.

blond2

Het werd vrijdag. In het weekend zou ik thuis zijn. Ik vond het spannend om thuis echt bij te eten en ik koos voor nutri’s. Ik vond het idee van een nutri prettig, omdat ik dit alleen maar op hoefde te drinken. Ik hoefde het niet eerst nog te kopen. Tijdens de weekafsluiting wilde ik toch kort mijn moeite bespreken. Ik zou het weekend ingaan met mijn eerste nutri's en vond dit best spannend. Veel feedback kreeg ik niet en hierdoor voelde ik mij erg alleen. 

Ik merkte dat ik het moeilijk vond om hiermee om te gaan. Ik wist zelf hoe het zat, maar niemand uit mijn groep leek het te willen geloven. Dat weekend voelde ook extra zwaar. Niet door het bijeten, maar door de lading die dit had gekregen. Toch heeft dit mij gek genoeg meer gemotiveerd. Ik merkte dat ik steeds minder aansluiting vond binnen de groep. Ik wilde daar niet langer zijn dan nodig. Die weken erna was ik aanwezig en at ik was ik moest eten. Bijeten bleef ik doen en onder mijn lijn heb ik nooit meer gezeten. Ik vond het lastig om mij niet te laten beïnvloeden door meningen van anderen, maar ik ben blij dat ik voor mijzelf en mijn eigen herstel heb weten te kiezen. 

Het was voor mij helpend om te bedenken dat ik dit moest doen voor mijn herstel. Ik had dit nodig om hier goed door heen te komen. Ik wist zelf maar al te goed dat ik hier eigenlijk geen keus in had als ik echt beter wilde worden. 

Durf jij al echt voor je herstel te kiezen?

Fotografie: pexels 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Vienna - Vrijdag 23 november 2018 19:20
Mooie Blog!
Jillie - Vrijdag 23 november 2018 21:26
Daarom heb ik dus nooit naar een kliniek gewild. Onder andere.
Die stille concurrentie die er heerst, die onbewuste jaloezie, enz.
(ik hoor ook andere verhalen, hoor, dus ik wil niet generaliseren)

Knap Lonneke hoe je hiermee bent omgegaan en dat het je niet naar beneden heeft getrokken!
Maya - Vrijdag 23 november 2018 22:02
Wat naar die reacties! Ik voel de eenzaamheid gewoon tijdens het lezen. Auw!
Héééééél knap dat je hebt gekozen voor bijeten en dit hebt doorgezet, wauw!!!
Merel - Zaterdag 24 november 2018 16:20
Wauw, wat sterk van je zeg!! Mooi om te lezen!
Britt1988 - Zondag 25 november 2018 08:10
Wat jammer dat ze je strijd tegen de eetstoornis niet steunen. Ik herken de jaloezie die de eetstoornis voelt als iemand anders minder aankomt of minder eet maar ik voelde me ook altijd zo enorm gesteund als ik besloot iets meer te eten om mn gewicht de goede kant heen te sturen. Nu achteraf denk ik ook heel vaak.. had ik maar gewoon gegeten wat ik lekker vond ipv wat mocht van de eetstoornis... aan komen moest ik toch, daar kwam ik niet onderuit. Waarom dan lang wachten en rookvlees blijven eten terwijl ik hagelslag veel lekkerder vind?
Blijf vechten... je komt er wel!!!!
hellow - Donderdag 25 april 2019 11:33
Ik denk dat ze vooral negatieve reacties gaven omdat je je te veel focuste op je gewichtsherstel en de dreigementen van de leiding (als je hiermee door gaat..). Eetstoornisherstel gaat over weer uit gevoel kunnen eten en minder stress ervaren etc. Op dat moment staarde je je een beetje blind op je gewicht.

Het is natuurlijk niet fout om een beetje bij te eten, maar het was niet nodig geweest. Als je gewoon was doorgegaan was je er qua gewicht ook gewoon gekomen. Je lichaam maakt nou eenmaal gewichtsschommelingen door, dus het zou eigenlijk opmerkelijker zijn als je geen een keer onder je lijn was uitgekomen.

Door dit soort dingen te doen geef je jezelf onnodig veel stress en creëer je een negatievere lading rondom voedsel.