Vijf redenen om de ProudFunding te steunen

 

Proud2Bme biedt al meer dan 12 jaar hulp en steun aan mensen met eetstoornissen, eetproblemen en omliggende problematiek. De site is voor ontzettend veel mensen de plek waar je steun, advies en herkenning kan vinden. Maar de site is ook verouderd en hard aan vernieuwing toe. Daarover kun je meer lezen in dit artikel. Wat Proud2Bme betekent en waarom deze plek zo belangrijk is, laten we weten via reels op Instagram. Reels die jij ook gemakkelijk in jouw netwerk kan delen. En dat helpt ons enorm.

Op dit moment hebben namelijk tussen de 300 en 400 mensen gedoneerd. Doneert van al die mensen nog een naaste, dan is het al het dubbele. Ook weet ik dat veel meer mensen onze blogs lezen dan er hebben gedoneerd. En dat biedt naar mijn idee weer een mogelijkheid, want ons bereik is zo groot dat we er met een tientje van iedereen al zijn! Jij kan helpen om dat te realiseren. Om Proud2Bme te realiseren en behouden. Dus deel onze reels, de blogberichten of jouw eigen reden om onze ProudFunding te steunen. En heb jij nog niet gedoneerd? Dan zijn hier vijf redenen om dat wel te doen.

De wachtlijsten voor een eetstoornisbehandeling zijn veel en veel te lang

De gemiddelde wachttijd voor een eetstoornisbehandeling in Nederland was in augustus 2021 bijna 18 weken, met lokale uitschieters van bijna 32 weken!* Dat is dus een gemiddelde wachttijd van 4,5 maand! Dat is veel en veel te lang. Als ik denk aan de tijd dat ik een eetstoornis had, kon ik in een paar weken tijd ontzettend hard achteruit gaan. Zo zien wij nu ook mensen die op een wachtlijst staan te slecht worden voor behandeling, waarna onnodige ziekenhuisopnames volgen en ze weer op een nieuwe wachtlijst komen te staan. Hele levens lijken in te storten.

 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Proud2Bme (@proud2bmenl)

Dit kan echt niet. Het is zo belangrijk dat de zorg op dit vlak wordt verbeterd. Maar ik besef dat dit een enorm probleem is dat ik niet zelf aan kan pakken. Wat ik wel kan doen is mijn steentje bijdragen door het werk dat ik verricht op Proud2Bme. Samen met een een team aan ervaringsdeskundigen en vrijwilligers staan wij elke dag, van 's ochtends tot 's avonds, klaar om steun te bieden aan een ieder die worstelt met een eetstoornis, eetproblemen en omliggende problematiek. Dit biedt (hard nodige) steun tijdens een lange wachttijd. En soms helpt de vroegsignalering, mogelijk gemaakt door de herkenning en de veilige vorm van contact die Proud2Bme biedt, om een behandeling te voorkomen. Proud2Bme helpt. Help jij mee?

Slechts 1 op de 10 mensen met een eetstoornis laat zich helpen

Ondanks dat de wachtlijsten zo vol zijn, zijn het pas één van de tien mensen met een eetstoornis die die hulp hebben gezocht. De overige negen zoeken geen hulp. Dat is niet omdat ze het niet nodig hebben, maar omdat ze zich schamen voor hun eetgedrag, omdat ze bang zijn om de controle te verliezen of omdat ze hun eetstoornis niet als probleem herkennen. Zeker bij een eetstoornis als Binge Eating Disorder kan je al snel denken dat je geen eetprobleem hebt maar een gewichtsprobleem - en dat je gewoon wat meer ruggengraat moet kweken, wat beter je best moet doen.

 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Proud2Bme (@proud2bmenl)

Helaas is het niet zo simpel. Een eetstoornis is complex en er gaat van alles achter schuil. Angst, onzekerheid of trauma bijvoorbeeld. Door anoniem en gratis het gesprek aan te kunnen gaan op Proud2Bme, wordt de schaamte kleiner en ontstaat er een kans om hoop te krijgen. Evaringsverhalen lezen creëert bewustzijn van de eetproblemen. Daardoor kan een stap naar hulp worden gezet. Bijvoorbeeld naar een arts, maar ook naar de eigen omgeving. Want ook in die eigen omgeving, bij mensen die je vertrouwt, kan het een enorme stap zijn om openheid te geven. Van een ander lezen hoe het is, dat diegene het begrijpt, dat je niet alleen bent, maakt een enorm verschil. Proud2Bme helpt. Help jij mee?

Veel mensen met een eetstoornis krijgen niet de juist hulp, omdat hun situatie te complex is

Mensen die naast hun eetstoornis ook lijden aan andere problematiek, worden vaak bestempeld als 'te complex' en krijgen daardoor niet de juiste hulp. Gek eigenlijk, want las je niet net nog dat een eetstoornis nooit alleen komt en dat er altijd iets achter schuil gaat? Een eetstoornis ís complex. Ook andere klachten als persoonlijkheidsproblematiek, depressie, automutilatie en suïcidaliteit kunnen samen met een eetstoornis komen. Het is heel erg dat door de complexiteit hiervan, mensen van het kastje naar de muur worden gestuurd. 'Wij kunnen jou de juiste zorg helaas niet bieden.'

 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Proud2Bme (@proud2bmenl)

Ik begrijp heel goed dat je niet iemand iets kan beloven wat je niet kunt waarmaken. Dat je niet een behandeling met iemand aan kan gaan als je niet weet of je iemand wel kan helpen, of bang bent dat iemand er misschien wel slechter uitkomt. Toch gebeurt het te vaak dat het hierdoor te lang duurt, of soms onmogelijk lijkt, om een juiste behandeling te vinden. Op Proud2Bme vind je gelijkgestemden, die elkaar behandelingen kunnen aanraden, kunnen adviseren en er wordt een plek geboden om je hart te luchten en gehoord te worden. In een wereld waar je je - al is het niet zo bedoeld - zo alleen en afgewezen kan voelen. Dat steunt enorm. Proud2Bme helpt. Help jij mee?

Proud2Bme biedt een gezond tegengeluid op het onveilige internet

Proud2Bme is twaalf jaar geleden opgezet als tegenhanger van pro-ana sites. Door de enorme hoeveelheid artikelen die zijn geschreven, is de site ontzettend goed vindbaar geworden op Google. Het resultaat? Wanneer je zoekt naar termen als 'Hoe kan ik zo snel mogelijk afvallen?', 'Hoe krijg je anorexia?', 'Waar koop ik laxeermiddelen?' of 'Hoe kan je jezelf laten overgeven?' kom je op Proud2Bme terecht, waar direct een gezond tegengeluid wordt geboden tegen zulke eetgestoorde gedachtes.

 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Proud2Bme (@proud2bmenl)

Hierdoor biedt Proud2Bme een gezond tegengeluid voor degenen die dat het hardst nodig hebben. Voor degene die stiekem op hun computer op zoek zijn naar schadelijke tips om af te vallen. Zo kunnen we mensen opvangen die problemen hebben met hun lichaam of zelfbeeld. Van heftige eetstoornissen tot beginnende eetproblemen, het dient allemaal serieus genomen te worden. Proud2Bme is daarin een veilige haven in de soms heftige en schadelijke online wereld. Het is belangrijk dat dit goed behouden blijft. Proud2Bme helpt. Help jij mee?

Praten over mentale problemen helpt echt

Proud2Bme kan misschien geen behandeling bieden, maar onderschat niet hoe ontzettend waardevol het is om alleen al te kunnen praten over waar je mee zit. Om iemand te hebben die kan luisteren en die het begrijpt. Want eetproblemen en eetstoornissen komen veel meer voor dan we denken of weten. Dat is niet fijn of gezond, maar het is dus ook niet zo heel gek. Dat we er niet over kunnen of durven praten, dát is pas gek. Niet alleen gek, maar ook schadelijk. Het houdt het gevoel van schaamte en eenzaamheid in stand, terwijl dat helemaal niet nodig is. Daar weten wij alles van en daarin bieden we steun, vanuit de grond van ons hart.

 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Proud2Bme (@proud2bmenl)

Proud2Bme helpt. Help jij mee?
Doneren kan via Kentaa.Proud2Bme.nl

 *bron: vektis


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Bree - Zondag 7 november 2021 19:00
Zouden jullie niet kunnen proberen om shownieuws ofzo aan te schrijven om de proudfunding een extra boost te geven? Ik kan me voorstellen dat haast niemand van deze site weet, behalve als je m echt nodig hebt terwijl het zo belangrijk is!!
S* - Maandag 8 november 2021 19:09
Probeer Maex eens