Verslaafd aan zelfbeschadiging

 

Bij een verslaving denk je waarschijnlijk al snel aan een alcohol- of drugsverslaving, maar verslavingen zijn er in allerlei vormen en maten. Klein, groot, schuldig en misschien zelfs onschuldig. Een verslaving kan in een klein hoekje zitten en is soms op het eerste oog niet eens zichtbaar voor jezelf of voor anderen. Ik was zelf verslaafd aan mezelf beschadigen.

Toen ik 12 jaar oud was, kwam ik voor het eerst in aanraking met zelfbeschadiging. Ik zat niet goed in mijn vel, was heel streng voor mezelf en voelde me nergens thuis. Ik was eenzaam en zocht naar een manier om me beter te voelen. Op een gegeven moment hoorde ik van zelfbeschadiging en ik was eigenlijk wel nieuwsgierig: zou dit helpen om me beter te voelen? Ik besloot de gok te wagen en het te proberen.

Abel is sinds 2022 gastblogger bij Proud2Bme. Hij blogt onder andere over de LHBTQ+ community, zijn transitie, mantelzorger zijn en zijn eetstoornis. Wil je meer lezen van Abel? Dat kan via de tag 'Abel blogt'. Wil je zijn voorstelblog (nogmaals) lezen? Die vind je hier.


Bron foto

Ik wou dat ik het die eerste keer niet gedaan had.

Het hielp, maar alleen op de korte termijn. Ik bleef mezelf beschadigen en het ging van kwaad tot erger. Het werd meer, dieper, zichtbaarder. Ik liep zomers lang met lange mouwen aan omdat ik me schaamde voor de wonden en littekens die het achterliet. Er waren periodes dat het goed ging, dat ik het nauwelijks 'nodig had', maar als het slecht ging, viel ik vrijwel gelijk terug, soms meerdere malen per dag.

Ik voelde me als een junk die zijn shot nodig had. Het stond symbool voor rust.

Wanhopig was ik: constant op zoek naar rust, weg van de chaos in mijn hoofd. Zelfbeschadiging bleef een hardnekkig copingmechanisme. Totdat ik in zag dat het een verslaving was en dat het me steeds meer ellende bracht.

Ik begon te zoeken naar alternatieven, maar merkte al snel dat dit voor mij niet (goed) werkte. Daarna begon ik te schrijven en te praten: dit werkte wel! Ik vond het fijn: zodra ik schreef of met iemand praatte, kon ik me uiten. In plaats van dat ik het fysiek uitte, uitte ik het verbaal. Wat me ook enorm hielp is onder de mensen zijn. Ik vond het lastiger om de drang uit te zitten als ik alleen was, ik ging dan in de woonkamer zitten, bij mijn ouders. Letterlijk uit de situatie stappen.

Zelfbeschadiging kan lastig zijn om over te praten. Dit vond ik ook heel lang en af en toe schaam ik me nog steeds voor de littekens die ik heb, maar ik heb besloten dat ik dit wil accepteren. Dat het nou eenmaal is gebeurd en dat ik de tijd niet terug kan draaien. Het is een hele weg geweest om hier te komen en ik probeer de littekens te zien als battle wounds.

Nog steeds heb ik weleens de drang om mezelf te beschadigen, maar ik weet ook dat het niet de oplossing is. In plaats van ernaar te handelen, kijk ik naar wat de aanleiding voor de drang was. Mezelf beschadigen gaat het probleem niet oplossen, sterker nog: het kan het zelfs erger maken of een compleet nieuw probleem creëren. 

Een verslaving is niet zomaar voorbij, je bent er niet zomaar 'overheen'. Waarschijnlijk blijft het een gevoelig puntje en moet je er alert op blijven. Er niet naar handelen is key, net als uitspreken.

Zelfbeschadiging is niet de oplossing, echt nooit, zelfs al lijkt dat misschien wel zo op dat moment.


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

22
APR
Rokjesdag
3

Reacties

Malukah - Zaterdag 27 augustus 2022 16:25
Ik ben er gelukkig al even van afgekickt. Ik merk wel dat als ik heel erg boos ben ik niet weet hoe ik daarmee om moet gaan en nog de drang voel om het op mezelf af te reageren. Gelukkig heb ik intussen geleerd dat stampvoeten, een kussen hard op de grond gooien, of heel hard weglopen betere uitlaatkleppen zijn. Dat pas ik dan gelukkig ook toe ipv zelfbeschadiging :)
Dankjewel dat je dit moeilijke onderwerp ter sprake brengt Abel!
Abel - Maandag 29 augustus 2022 11:39
Graag gedaan! En wat knap van je dat je gezondere uitlaatkleppen hebt gevonden!
... - Zaterdag 27 augustus 2022 16:37
Ik heb geaccepteerd dat zelfbeschadeging een onder van mij leven is geworden na meer dan 20 jaar. Na vele jaren behandeling, dag in dag uit therapie. Klinisch, beschermd wonen, opname open/ gesloten. Het is wat het is. Natuurlijk zou ik het ergens ook anders willen maar voor nu naar meer dan 20 jaar dat ik dit doe en meer dan 10 jaar intersieve therapie therapie en dat ik er niet van af ben maar dat het dragelijk is geworden is ook goed... Denk ik???.

Abel - Maandag 29 augustus 2022 11:40
Heel veel knuffels richting jou!
Margriet - Woensdag 14 september 2022 19:46
Ik lees jouw berichtje vandaag pas....

Het is fijn dat Abel dit onderwerp aankaart 👍🏻

Ik heb gedurende een periode van 10 jaar geautomutileerd (vooral brandwonden) inmiddels ongeveer 25 ❗jaar níet meer 😃

Iedereen heeft zijn of haar eigen motieven 🤔

Bij mij hielp het om mezelf wél pijn te doen, maar geen blijvende beschadigingen meer te maken, een soort afbouw systeem als overgang naar tenslotte stoppen met automutileren...

Misschien is het helpend voor jou, zélf had ik de moed ook opgegeven dat ik zou kunnen stoppen 🤔

Veel liefs ♥️
britneyangel - Zaterdag 27 augustus 2022 19:50
wat heftig voor je abel! ik ben blij te lezen dat je andere dingen gevonden hebt om ermee om te gaan , daar mag je trots op zijn!
Abel - Maandag 29 augustus 2022 11:40
Dankjewel! Lief van je ♥