Vechtsport en een eetstoornis

 

Toen mijn eetstoornis nog hevig met mijn hoofd rommelde en de onzekerheid over mijzelf vele malen groter was dan de zekerheid, voelde ik mij over het algemeen futloos en depressief: Een gevoel dat sommigen van jullie misschien wel herkennen. Ik had niet meer zoveel zin in het leven en twijfelde regelmatig aan het nut van mijn bestaan hier op deze aarde. Ondanks dat mijn moeder mij bleef vertellen dat ze wel degelijk van mij hield en mij ervan probeerde te overtuigen dat ik er wél toe deed; mijn gevoel bevestigde dit niet, waardoor het in mijn moeder woorden daadwerkelijk gaan geloven een haast onmogelijke opgave werd.

Toen mijn moeder niet meer wist wat ze met mij en mijn eindeloze onzekerheden aan moest, gaf ze me verschillende tips en opdrachtjes om de alsmaar twijfelende gedachtes aan te pakken. Je zult er een aantal misschien wel herkennen: je twijfels opschrijven en deze proberen te relativeren, een eindeloze hoeveelheid aan G-schema's maken, eerst blij en oké zijn met mijzelf en dan accepteren wat de ander dan wel van mij vindt et cetera et cetera. Ze had ook zeker gelijk hoor, deze tips zullen ongetwijfeld helpen, maar omdat ik  - zoals al eerder gezegd - geen zin meer had om door te gaan met mijn leven, geloofde ik niet in de tips en sloot ik mij af voor hulp. De dingen die ik probeerde om meer zekerheid voor mijzelf te creëren, hadden in mijn ogen niet snel genoeg effect, waardoor ik gefrustreerd raakte, me nog meer afzette tegen hulp en nog onzekerder werd.

meisje

Op een gegeven moment kwam er iets op mijn pad wat mijn zelfvertrouwen een behoorlijke boost heeft gegeven. Een cursus waarbij ik leerde hoe ik mijzelf moest verdedigen: Krav Maga. Door deze cursus ben ik mij in de loop van de tijd steeds sterker, zekerder en bewuster van mijzelf gaan voelen. Ik leer hoe ik mij moet gedragen en hoe ik moet reageren in een situatie waarin ik mij niet veilig voel. Zo leer ik bijvoorbeeld wat ik moet doen wanneer iemand met een mes op mij afkomt, wat ik moet doen wanneer ik dreig verkracht te worden, of ik berooft wordt. De technieken die worden gebruikt hebben geen softe aanpak, zijn eenvoudig, realistisch en effectief. Ik ben nu in staat mijzelf te beschermen; dit heeft een enorm gevoel van eigenwaarde gecreëerd dat ik nooit meer in mijn leven kwijt wil raken.

Krav Maga (ook wel Hebreeuws voor contactgevecht) is een vorm van vechtsport waar geen ingewikkelde, beperkende regels aan verbonden zitten zoals dat wel het geval is bij bijvoorbeeld Karate, boxen en Judo. Hierdoor wordt de sport realistisch: want wanneer jij je in een levensbedreigende situatie bevindt, gaan jij en je aanvaller(s) ook niet letten op regels, die zijn er namelijk niet. Dus waar het in deze sport op neer komt; alles is toegestaan. De kunst is zo snel mogelijk, zo effectief mogelijk het gevaar uitschakelen. Maar hoe als allereerste, voorkom ik agressiviteit en vervolgens, hoe zorg ik ervoor dat ik mijzelf zo goed mogelijk kan verdedigen? Een hoek van rechts geven heeft namelijk geen zin wanneer ik tegenover een man sta die drie keer mijn lengte en lichaamsgewicht is. Dus dan komt het spreekwoord: "wie niet sterk is moet slim zijn" goed van pas.

Wat ik leer te doen, zijn een aantal gevoelige plekken van agressieve meneer X te zoeken en die specifieke plekken zo hard mogelijk en zo vaak mogelijk te raken. Vervolgens ren ik hard weg naar een plek waar zich meerdere (een beetje betrouwbaar uitziende) mensen zich bevinden.

Dit is een van de talloze en uiteenlopen verdediging technieken die ik geleerd heb. Oorspronkelijk is Krav Maga ontwikkeld voor het Iraakse leger. Omdat er in het Iraakse leger zowel vrouwen als mannen meevechten, moest er een vechttechniek ontworpen worden waarbij mannen en vrouwen mee overweg konden. Hierdoor is de sport een goede voor vrouwen die de ambitie hebben zichzelf beter willen leren verdedigen: geen overbodige vaardigheid als je het mij vraagt.

Ik volg de Krav Maga cursus nu al een tijdje en kan daarnaast ook zeggen dat ik eetstoornis vrij ben. Wanneer ik terug kijk op de afgelopen jaren, kan ik jullie met zekerheid vertellen dat deze vechtsport mij een flinke boost met zelfvertrouwen, eigenwaarde en kracht (zowel fysiek als metaal) heeft gegeven. Terwijl ik mij eerst voornamelijk futloos, slap en mislukt voelde, voel ik me nu sterk, krachtig en zelfbewust. Dit gevoel gun ik ieder van jullie evenveel als ik dat mezelf gunde.

meisje vuurwerk

Nou weet ik ook wel dat er voor meer zelfvertrouwen meerdere wegen naar Rome leiden en Krav Maga er slechts één van is. Maar voor mij heeft dit enorm geholpen. Ik werd namelijk gek van al die vage tips die pas op lange termijn effect en resultaat hebben.

Doe met deze blog wat je wil hoor, maar ik kan het je in ieder geval erg aanraden een cursus te volgen! Wat heb je te verliezen? Jezelf kunnen verdedigen is een vaardigheid waar je de rest van je leven profijt van zult hebben en die ik iedere vrouw -met of zonder eetstoornis of onzekerheden- zeer kan aanraden.

Liefs Rebecca

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

kim300808 - Zaterdag 16 mei 2015 14:04
Het mooiste wat je in je leven kunt doen, is het inspireren van anderen. Bedankt!
Ik vind dat je mooi hebt omschreven waar een eetstoornis over gaat. Naar dat stukje zekerheid en vertrouwen ben ik nog steeds op zoek.
Ik ben blij voor je dat jij die inmiddels hebt kunnen vinden, in Krav Maga :). Ik wens je nog alle geluk van het leven toe en dat je tevreden mag blijven met wie je bent.
Jo - Zaterdag 16 mei 2015 18:08
Gaaf lijkt me ook leuk om te doen. Ik boks veel tegen een boksbal en kan ik alle woede eruit gooien , werkt goed.
Ikke - Zaterdag 16 mei 2015 19:56
Klein puntje: het komt bij het Israëlische leger vandaan, niet het Iraakse leger ;)
Verder een heel goede blog!
d - Zaterdag 16 mei 2015 21:01
Mooi, positivo! Leuk dat je dat doet en het je zoveel goeds heeft gebracht!
cynthiaxd - Zondag 17 mei 2015 11:25
Heel mooi blog je inspireert mee ik wou of een vecht sport doen of een andere cursus om meer zelfvertrouwen te krijgen en dat als iemand iets stond zeg dat ik niet gelijk kapot ga maar dat ik gewoon iets terug kan zegge
cynthiaxd - Zondag 17 mei 2015 11:25
Stoms *
Amanda - Zondag 17 mei 2015 13:21
hele mooie blog, wat knap dat je op die manier onder andere van je eetstoornis bent af gekomen. sterk hoor. ik zal de cursus is gaan opzoeken.

Dankje wel

liefs
Lyynn - Maandag 18 mei 2015 11:42
Heel toevallig. Ik doe aan krav maga alleen helaas nog niet eetstoornisvrij.
nico van de kamp. - Donderdag 21 mei 2015 21:47
Ik ben ook misbruikt insect mijn pleeg ouders
Van mijn 7 de jaat misbruikt
Lang heeft het geduurd om zelf vertrouwen
weer trug te krijgen
Ik ben in terapie
Ik ben er over heen
Sexwalietijd is heel moeielijk voor mij
Dat is kapot ge maakt nou
Tot zo ver dan
Gr nico van de kamp