Vechten tegen hooikoorts

 

Wanneer het voorjaar begint ben ik altijd erg blij met het lekkere weer in het vooruitzicht maar het is ook een beetje dubbel. Ik heb namelijk last van hooikoorts en dat betekent dat ik me lang niet altijd goed voel in dit mooie seizoen. Ik heb er eigenlijk pas sinds een aantal jaar last van en ik kon eerst niet zo goed plaatsen wat het was, maar uiteindelijk vielen alle puzzelstukjes op hun plek. Een verstopte neus, niezen, pijn en jeuk in mijn ogen, vermoeidheid, etc. en dit alles op het moment dat de bloemen gaan bloeien en het zonnetje lekker schijnt.

Hooikoorts is een allergie voor voornamelijk stuifmeel in de vorm van pollen van gras, bomen en planten die door de lucht verspreid worden. Vooral in de maanden mei en juni hebben veel mensen last van hooikoorts. Dit wordt echter wel sterk beïnvloed door het weer. Bij warm en droog weer waaien de pollen makkelijk door de lucht, dus wanner we eerder warm en droog weer hebben zullen mensen er ook eerder last van krijgen.

meisje in lente
Bron


Mensen met hooikoorts herkennen dit vaak direct. Ze hebben vaak last van een jeukende en verstopte neus, tranende, pijnlijke en rode ogen, kriebelhoest, hoofdpijn en vermoeidheid. Dit alles wordt veroorzaakt doordat het immuunsysteem agressief reageert op een (eigenlijk onschuldige) stof waarbij histamine vrijkomt, wat als gevolg heeft dat delen van onze ogen en neus gaan irriteren.

Ik merk dat de hooikoorts op komt op momenten dat ik het ene papieren zakdoekje na het andere weggooi en dat het pakje binnen no-time leeg is. Mijn neus zit dan vaak dicht en op een ander moment moet ik juist weer heel veel niezen. Verder merk ik het ook aan mijn ogen die snel vermoeid aanvoelen. Ik draag lenzen en aan het eind van de dag voel ik ze echt zitten en soms branden ze zelfs. Mijn ogen zijn vaak extra gevoelig in de hooikoortsmaanden. Hooikoorts kan zich op verschillende manieren uiten, maar veel mensen kennen de bovengenoemde verschijnselen wel. Maar wat kun je er nou tegen doen?

Hoe vecht je tegen hooikoorts?
Hooikoorts is vervelend en vergelijkbaar met verkoudheid, maar het kan ook een stapje verder gaan.. je kunt je er echt enorm ellendig door voelen. Gelukkig zijn er wel wat dingen die je aan hooikoorts kunt doen waardoor je je in ieder geval wat beter zal gaan voelen. Het begint bij het versterken van je immuunsysteem.

Begin vroeg!
De onderstaande tips kun je al uitvoeren wanneer je het voelt opkomen, de weersvoorspellingen ziet en weet dat je last hebt van hooikoorts. Daarnaast zijn deze tips ook goed na te leven voor mensen die verkouden zijn of hun immuunsysteem willen versterken.

Gezonder leven
Gezond leven zal je helpen om je immuunsysteem te versterken. Dit is soms even omschakelen maar het is niet perse moeilijk. Het begint bij voldoende nachtrust en gezond eten. Dit heb je voor een groot deel zelf in de hand. Natuurlijk slaap je de ene keer beter dan de andere keer, maar overdag kun je ook uitrusten door ontspanningsmomentjes te pakken.

Kamillethee drinken
Kamillethee is een perfecte thee om tot rust te komen en bijvoorbeeld te drinken voor het slapen, maar het is ook heel goed ter verzachting van een pijnlijke of jeukende keel. Je kunt hier ook nog honing aan toevoegen.

meisje voor het raam
Bron

Je neus en ogen beschermen
Je kunt jezelf, je ogen en neus ook beschermen tegen de pollen en irritaties die hier uit voort komen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een zonnebril te dragen, je haar vaker te wassen omdat hier stuifmeelresten in kunnen blijven zitten en vaseline rondom je neus te smeren. Een spray met zoutoplossing kan ook helpen om pollen uit een verstopte neus te halen. Verder kan de vaseline je neus beschermen tegen velletjes en pijnlijke rode plekken van het snuiten.

Meer vitamines en mineralen
Natuurlijk is het sowieso belangrijk genoeg fruit en groente te eten maar zeker wanneer je last hebt van hooikoorts kun je wel wat extra's gebruiken. Je kunt dit eventueel ook aanvullen met wat vitamines en mineralen in supplementvorm. Je kunt dit bijvoorbeeld kopen bij de Tuinen. Mijn ervaring is dat ze hier echt wel weten wat ze verkopen en dat je gerust om advies kunt vragen. Supplementen zijn echter geen vervanging voor gezonde voeding. Je moet het echt zien als een aanvulling.

Antioxidanten: Vitamine A en C
Ons afweersysteem wordt ook beinvloed van factoren van buitenaf. Virussen, straling en luchtverontreiniging. Dit betekent dat we dit tegen moeten gaan. Dit kan bijvoorbeeld met Vitamine C, wat een sterke antioxidant is die ons lichaam beschermt. Vitamine A is ook heel belangrijk voor mensen met hooikoorts. Dit is namelijk essentieel voor het behoud van gezond slijmvlies en dit is een barrière tegen pollen. Vitamine C zit in heel veel fruit en vitamine A kun je bijvoorbeeld vinden in boter, vis en vleesproducten.

Lokale honing eten / drinken
Vorig jaar heb ik in de lente honing gehaald bij mij in de buurt. Dit is een van de beste natuurlijke remedies voor hooikoorts. In de honing zit namelijk hetzelfde stuifmeel als het stuifmeel wat bij jou in de lucht zit. Dit betekent dat je er op een andere manier mee in aanraking komt en hierdoor kun je er aan wennen. Eet het regelmatig door bijvoorbeeld de yoghurt of doe honing in de thee.

Stomen met eucalyptus
Vroeger zei mijn moeder altijd dat ik in het stoombad moest als ik verkouden was. Bij ons in de buurt heb je namelijk een stoombad bij het zwembad. Ik ging hier altijd maar heel even in omdat ik het altijd benauwd kreeg daar binnen maar tegenwoordig kan ik het steeds langer volhouden. Daar hing altijd de geur van eucalyptus en dat werkt perfect tegen een verstopte neus. Dit kan je ook zelf thuis maken. Je kunt een stoombadje maken van heet water en een aantal druppels eucalyptusolie. Hou je hoofd hier boven met een handdoek eroverheen en je zal merken dat je neus meer open gaat. Een hele hete douche met eucalyptus of een bad kan ook helpen.

Brandnetel op het menu
Ik eet of drink het niet dagelijks, maar het schijnt dat brandnetel ook heel goed werkt om hooikoorts aan te pakken. Je kunt bijvoorbeeld brandnetelthee drinken of er bijvoorbeeld soep van maken. Dit kun je gewoon uit de tuin plukken maar brandnetelthee kun je ook in de winkel kopen. Er bestaan ook brandnetelcapsules.

Heb jij last van hooikoorts en wat is jouw tip?

 

Gerelateerde blogposts

26
MRT
Hooikoorts
12

Reacties

dollie - Vrijdag 17 april 2015 13:14
ik herken de hele verhaal.
helaas heb ik ook last van hooikoorts en ik heb via mijn huisarts een neusspray gekregen.
moet zeggen helpt wel goed wat ik nu gekregen heb en als dit niet meer helpt moet ik een nieuwe allergie test gaan doen voor te kijken als ik andere allergie erbij gekregen heb.
yoyootje - Vrijdag 17 april 2015 14:37
Ik smeer altijd als ik last heb van een verstopte neus voor ik ga slapen dampo rondom m'n neus, daardoor hou ik m'n neus ook 's nachts open, want vaak trekt het dan dicht omdat je dan ligt.. Het helpt in elk geval voor de nachten zowel bij verkoudheid als hooikoorts.
Eva - Vrijdag 17 april 2015 14:54
Ik heb er ook last van helaas.
Anne - Vrijdag 17 april 2015 17:51
Ik heb lichte hooikoorts (in nederland geen last van, maar zodra ik in canada ben krijg ik last. andere pollen enzo) maar vooral zware stofallergie en dat is helaas het hele jaar door klachten. Mijn remedie: Diphenhydramine (bijvoorbeeld benadryl). Helaas niet in Nederland te koop in verband met de slaperigheid die je ervan krijgt maar god dat spul werkt zo goed.
ann - Vrijdag 17 april 2015 18:17
Ik heb hele erge allergieen, voor allerlei pollen en gras.
De huis tuin en keuken middeltjes helpen bij mij niet. Ik zit de helft van het jaar aan de medicijnen; pillen, neusspray en oogdruppels. En heel soms zelfs een inhalator voor de luchtwegen.
Het is echt balen. Het weer is heerlijk, maar tegelijk voel ik me helemaal niet goed door die stomme allergieen.

Ik heb trouwens ook altijd jeuk in mijn oren dan, zelfs sommige artsen hadden daar nog nooit van gehoord, maar het schijnt bij meer mensen voor te komen.

Een tip die ik nog ergens las was om voor het slapen gaan je haren uit te kammen, om de pollen eruit te halen. En vaak je beddengoed te verschonen.
Wat ook kan helpen is neusspoelingen doen; dan laat je zout water door je neus heen lopen. Het zou helpen de slijmvliezen te laten slinken.
miekie - Vrijdag 17 april 2015 19:32
Heb zelf heel erg last van hooikoorts.
Wat mij helpt is douchen (haar uitspoelen) voor je gaat slapen, zo spoel je alle pollen weg, regelmatiger je bed verschonen dan je s'winters doet, vooral je kussensloop en voordat je naar buiten gaat een klein beetje vaseline in beide neusgaten smeren, dat houd de pollen tegen.
Amarens - Vrijdag 17 april 2015 23:32
Ik ben voor bijna alles allergisch, ook pollen, per jaar wisselt mijn hooikoorts. Van nauwelijks tot extreem. Dit kan uit mijn ervaring bij iedereen gebeuren. Zo heeft mijn vader het ene jaar letterlijk nergens last van en het andere jaar nagenoeg elke dag wel wat.
Nooit gemerkt dat iets werkt behalve anti-hooikoorts tabletten, en bij het roken van menthol sigaretten de rook via je neus uit ademen (leek bij loopneus/verkoudheid ook te helpen) al kan ik dat niemand aanbevelen, ben zelf gestopt met roken. (Niet zo gek dat het werkt eigenlijk, het sloopt je immuunsysteem deels. Hooikoorts is een over reactie van je immuunsysteem. Als je die wat sloopt word de reactie op pollen dus ook minder.) De voordelen wegen natuurlijk absoluut niet op tegen de nadelen.
Anne - Zaterdag 18 april 2015 03:14
Ik heb ook vreselijk veel last van hooikoorts en dat is niet alleen in het voorjaar ,bijna het hele jaar door bloeit er wel iets . Ik neem wel medicijnen en puffen,maar echt helpen doet dat niet.
Sinds ik mijn neus uitspoel met zout water zijn miijn klachten toch iets minder ,in ieder geval slaap ik wat beter sinds ik dat doe.
Ook heb ik wel acupuntuur geprobeerd ,maar helaas had dat geen effect.
Ik ben wel extra lief voor mijzelf in de zware periodes en maak mij niet te druk ,dat helpt mij ook.

Mar - Vrijdag 19 juni 2015 22:14
Ik heb dit jaar ook weer vreselijk last van hooikoorts, heb het al zo'n 14 jaar. En inderdaad het ene jaar heb ik er heel veel last van en het andere jaar bijna niet. Heb nu veel last van dichte neus, heb neusspray met zoutoplossing geprobeerd, dampo maar het helpt niet, mijn neus blijft aan 1 kant dicht en soms ineens allebei vreselijk is dat. Heb nu zwaardere pillen en oogdruppels van de huisarts en die helpen gelukkig aardig goed als ik ze maar optijd neem. Wordt er helaas wel erg moe en suf van mag er ook niet mee rijden.... succes iedereen die er last van heeft....
lia - Zondag 28 april 2019 14:02
In Spanje verkopen ze Dormidina 10 euro per pakje. Gebruik voor het slapen. Niet constant gebruiken,maar max 14 dagen achter elkaar. Het maakt slaperig dus nooit gebruiken als je machines of apparatuur of auto bestuurd. Liefst 30 min voor bedtijd. Overdag niet gebruiken.
Verder eet meer DAO rijk en minder histamine rijk voedsel
Dao is een enzym om histamine af te breken.
Mensen met hooikoorts hebben te veel histamine en wordt niet afgebroken. Er bestaan ook Dao tabletten. Erg duur en is niet geschikt voor vegetariërs. Je moet soms 3 a 4 tabletten nemen in hooikoorts periode. Daarna 1x per dag.
Anti histamine kapselen de histamine en kunnen niet vrij komen. Hierdoor is de histamine verlaagd in het lichaam. Sommige anti histamine
Helpen ook tegen PDS klachten darmklachten.
Ook dampo is een lekker huismiddeltjes als je het benauwd hebt.( Ga wel eerst naar arts als je het benauwd hebt. Neem geen risico. Een Puffer kost rond 10 a 15 euro aan eigen risico) Maar neem ook dampo of ander merk. Bv Kruidvat of Etos. Die zijn net zo goed.