Top 10 gezelschapsspellen

 

Ondanks dat ik mezelf er zo nu en dan ook op betrap dat we met zijn vieren in een woonkamer aan het candycrushen of wordfeuden zijn denk ik dat een gezelschapsspel altijd een leuke bezigheid kan zijn in ieder huishouden. Zo komen bij ons standaard een stapel spellen op tafel wanneer we bij mijn schoonfamilie zijn, maar heb ik met vriendinnen ook geregeld een ‘spelletjes' avond.

Ik kan erg slecht tegen mijn verlies, maar kwam na wat speuren in speelgoed winkels ook zeer veel spellen tegen waarbij het element ‘lol' hebben met elkaar belangrijker is dan winnen of verliezen. Ik heb een aantal spellen voor jullie op een rijtje gezet waarvan ik vind dat ze zeker de moeite waard zijn om eens te proberen.

spelletjes spelen

1. 30 seconds
Het spel dat ik op dit moment het meeste speel, met familie en met vriendinnen, is 30 seconds. De funfactor van dit spel is erg hoog. In dit spel, wat je met 3 of meer personen kan spelen is het de bedoeling dat je aan je teamgenoten beschrijft welke begrippen er op jouw kaartje staan. Hierbij houdt je rekening met de kennis van je teamgenoten en zul je dus beginnen met beschrijven van begrippen waarvan je zeker weet dat ze die zullen weten. Bij het begrip smurf, zou je dus kunnen denken aan de beschrijving: kleine blauwe wezen waar vader abraham over zingt. Je hebt 30 seconden om alle 5 begrippen te beschrijven. Een dobbelsteen bepaald hoeveel vakjes je vooruit mag. Er is inmiddels ook een uitbreidingsset met nieuwe begrippen.

30 seconds

2. Ligretto
Ikzelf ben redelijk verslaafd aan het spelen van ligretto. Ik denk dat ligretto een echt vrouwenspel is, aangezien je voor dit spel meer dan twee dingen tegelijk moet kunnen en het chaos gehalte extreem hoog is. Met 1 doosje kan je van 2 tot 4 spelers spelen, haal je er echter een doosje bij met andere kleuren, kun je het met 2 tot 8 spelers spelen. Ieder heeft zijn eigen stapel met tien kaarten die je weg moet spelen door opeenvolgende kaarten in het midden uit te leggen. Je moet continu je aandacht erbij houden omdat ook anderen nieuwe kaarten in het midden neer leggen en snelheid is erg belangrijk bij dit spel. Elke ronde weer is vol spanning wie er het eerst van zijn kaarten af is.

ligretto

3. Kolonisten van Katan
Als je een spel wilt spelen wat iets langer duurt is kolonisten van katan een goede optie. Je bent vaak ruim een uur bezig met een potje. Je kan het met 2 tot 4 spelers spelen. Bij dit spel is het de bedoeling dat je het eerst tien punten haalt. Punten kun je halen door dorpen, steden en straten te bouwen. Je kunt dit bouwen door grondstoffen te sparen. Ieder heeft bij dit spel zijn eigen strategie en tactiek, in het begin ging ik vaak eerst voor de langste handelsroute maar tegenwoordig bouw ik zo snel mogelijk steden omdat je dan meer grondstofkaartjes krijgt. Het spel is vrij makkelijk uit te leggen aan anderen. Ook kolonisten heeft vele uitbreidingssets, het origineel blijft bij mij wel de favoriet.

kolonisten

4. Take 5
Verzamel zo weinig mogelijk koeienkoppen. Iedere speler krijgt in het begin 10 kaarten in de hand. Op tafel liggen vier kaarten. Het is de bedoeling dat je gaat opbouwen. Ligt er een 2, zou je bijvoorbeeld een 3 kunnen neer leggen, maar is de 20 pas de opvolgende kaart die je hebt kun je beter niet bij dat rijtje aanleggen want dan heb je kans dat de anderen er tussen gaan zitten en jij de zesde kaart in de rij bent en dus de hele stapel moet pakken. Op de kaartjes staan koeienkoppen, dit zijn strafpunten. Dit spel kun je spelen met 2 tot 10 spelers. Ook dit spel is vrij makkelijk uit te leggen aan anderen.

take 5

5. Skip- Bo
Bij dit spel moet je voornamelijk geluk hebben dat je de goede kaarten pakt en is er niet veel tactiek nodig. Iedere speler begint met een stapel kaarten wat je ‘stok' is. Als je die stapel hebt weggespeeld heb je gewonnen. Je krijgt vijf kaarten in je hand. Daarna is het de bedoeling dat je in het midden van de tafel gaat optellen. Heb je een 1 in je hand leg je die neer, heb je ook een 2 kun je verder gaan. De kaarten zijn tot 12. In het midden mogen 4 stapels liggen waar je kan optellen.

skibbo

6. Party animals
Als je een avond wil hebben met veel lol en zere lach spieren moet je party animals eens een keer proberen. In het begin krijgt iedereen een kaart met een dier erop, bij dat dier moet je een eigen geluid bedenken. Daarna begint het spel en draai je om de buurt een kaart, als je eenzelfde dier draait als de ander moet je het begingeluid maken van diegene en andersom. Diegene die het langzaamst is krijgt de kaarten die al op tafel lagen. Verder zitten er nog kaartjes in dat je geluid verandert, elkaar de hand geven en handen stapelen op tafel waarbij de laatste af is, dus dat gaat behoorlijk fanatiek. Hoe vaker geluiden zijn verandert hoe meer verkeerde geluiden voorbij komen. Je hebt gewonnen als je al je kaarten op hebt. Je kan dit spel met 3 tot 5 spelers spelen.

spelletje

7. Rummikub
Rummikub is eigenlijk al een best oud spel, toch blijf ik het een leuk spel vinden. Je speelt het met 2 tot 4 spelers. Ieder heeft een bordje met daarop 14 stenen. Het is de bedoeling dat je setjes maakt. Je moet de eerste keer met dertig punten op tafel, daarna mag je ook bij anderen aanleggen. Wie het eerst zijn stenen op heeft, heeft gewonnen.

rummikub

8. Kakkerlakkensalade
Een spel zonder al te veel spelregels en makkelijk uit te leggen. Je speelt het met 2 tot 6 spelers. Iedereen heeft een stapel groentekaarten in zijn/haar handen. Om de beurt leg je een kaart neer en benoem je de groente die erop staat, maar je mag niet twee keer dezelfde groente achter elkaar benoemen. Dus legt degene voor je een paprika neer en is jouw kaart ook een paprika, is je paprika opeens een tomaat, sla of bloemkool. Verspreek je je, of twijfel je dan ben je af en moet je alle kaarten van tafel pakken. Ook hier zijn uitbreidingssets van.

spelletje

9. Levensweg
Vroeger vond ik levensweg ook een heel leuk spel. Je kan dit met 2 tot spelers spelen. Iedereen heeft een eigen autootje en daarmee ga je het speelbord over. Onderweg doe je een opleiding, neem je een baan, krijg je salaris, ga je trouwen, krijg je kinderen, ga je met pensioen. Het laat dus eigenlijk een beetje het dagelijks leven zien. Wie aan het eind het meeste geld heeft, heeft gewonnen. Ik vind de miljonairs variant hiervan ook erg leuk. Je bent dan een ster, en je moet een crew bij elkaar krijgen en sterren sparen.

10. Kaarten
Ik zou nog zoveel meer spellen kunnen benoemen, maar ik denk dat een gewoon pakje kaarten ook altijd leuk blijft. Wanneer wij op vakantie gaan hebben we naast wat kleine spellen van hierboven ook altijd kaarten bij ons.

Spelen jullie ook vaak spelletjes, en welk spel is jouw favoriet?
Vrijdag a.s. zal bij de Proud2Meet,thema comorbiditeit, ook een aantal spelen worden gedaan.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Jillie - Maandag 3 maart 2014 10:34
Ligretto! :) Geniaal spel.
Rummikub ben ik ook verslaafd aan, alleen wil niemand dat met mij spelen (ik denk dat ik te goed ben :P).
Verder vind ik Carcassonne en (klap)Uno ook echt heel erg leuk!
Hope - Maandag 3 maart 2014 10:43
Ik ken er maar 3... Faal
mierrr - Maandag 3 maart 2014 10:57
Ligretto, kolonisten en rummikub heb ik zelf. Wat ik ook aanraders vind zijn Ticket to ride en Dominion. Deze zijn alleen wel wat ingewikkelder maar na 1 keer spelen snapte ik de regels en raakte ik er aan verslaafd. Denk dat ik wel 5x per week spelletjes speel :)
Anne - Maandag 3 maart 2014 10:57
2 hele leuke relatief onbekende spellen:
dixit en cards against humanity.
ZO leuk.
ChristinaS - Maandag 3 maart 2014 11:13
Boonanza is bij ook een favoriet, en heb laatst voor het eerst Vlotte Geesten gespeeld, dat is echt hilarisch.
En natuurlijk,.... Risk!!!
Simba - Maandag 3 maart 2014 11:14
Cards against humanity, carcassonne, rummikub, Fluxx (wel de Engelse versie ;) ), kolonisten, take5, uno
Alison - Maandag 3 maart 2014 11:22
Boonanza vind ik heel erg leuk ook, net zoals Weerwolven van Wakkerdam, Regenwormen, en Cluedo!
mipsoe - Maandag 3 maart 2014 11:23
MONOPOLIEEEEEEEEEEEEEEEE :D ;D
m - Maandag 3 maart 2014 11:24
oh jee zeg ik ken alleen rummikub en wat kaartspellen, maar wat leuk al die spellen!
Divertje90 - Maandag 3 maart 2014 11:28
Ik mis nog een superleuk spel, Jungle speed!
Haremaje - Maandag 3 maart 2014 12:21
Allemaal leuke spellen! Maar Weerwolven en Regenwormen zijn ook super leuk!
Trouwens, mannen zijn ook heel goed in Ligretto!
Boe - Maandag 3 maart 2014 12:22
Rummikub!!! Skibo!!!!!! Take5!!!!! Kakkerlakkensalade!!!! Kaarten!!!!!
Boe - Maandag 3 maart 2014 12:23
En 30seconds wordt mijn nieuwe verjaardagscadeau! Omg, dat ziet er leuk uit!
marleen2502 - Maandag 3 maart 2014 12:23
wat ik nog mis:
weerwolven van wakkerdam
de goeie ouwe scrabble
en monopoly
uno
en regenwormen
en mens erger je niet
en yahtzee
Erin - Maandag 3 maart 2014 12:23
Skip bo!!!!
S. - Maandag 3 maart 2014 12:46
Ligretto!
En guillotine is ook erg leuk.
Rebeccaa - Maandag 3 maart 2014 13:32
Jaaaaaaaa skipbo is leuk haha, alhoewel ik er waanzinnig slecht in ben.
Wij hebben trouwens ook echt een geweldig spel, waarin alles achterstevoren moet gebeuren. Als je 6 gooit is het dus slecht, gooi je 1 is het heel erg goed, je moet eindigen met zo min mogelijk geld.. enzovoorts. Echt een heel erg leuk spel haha.
Nijntje - Maandag 3 maart 2014 13:45
Twister
Party en go
Ik hou van Holland
Triviant.
Pim Pam pet
Monopoly
Mens erger je niet.

Als Activiteitenbegeleider ben ik altijd wel in voor een gezelschapsspel :)
Inger - Maandag 3 maart 2014 14:44
De kathendraal;
7 wonders;
Carcassone;
Panic station;
Diplomacy
twirler94 - Maandag 3 maart 2014 14:49
HALLY GALLY! Echt mijn favoriet haha, heb het zo veel gespeeld tijdens mijn opname, niet normaal! :P
vonD - Maandag 3 maart 2014 15:01
Whoopwhoop valse motten is echt té leuk! Het is een soort zusje van kakkerlakkensalade. En vlotte geesten is ook awesome.
Haha ik zou willen dat ik vrijdag kon en dan zou ik het mee nemen maar helaas
Lana - Maandag 3 maart 2014 15:01
regenwormen!
l - Maandag 3 maart 2014 15:28
Party animals kan je ook gewoon doen met een stok kaarten. En in plaats van met geluiden met namen (zoals een landnaam of gewoon een andere naam. Wissel van naam met de andere spelers, dus persoon A heet persoon B, geeft een heel leuk effect.)
Ik hou van skipbo, van 'wie is de ezel?' en van rikken.
suprise - Maandag 3 maart 2014 16:10
LIGRETTO!!! hartstikke verslavend spel! echt super leuk:) wij begonnen met af en toe in een tussenuur en nu is z'n beetje altijd!
Ingrid - Maandag 3 maart 2014 16:13
Skipbo en scrabble vind ik echt leuke spellen, en dan monopoly en levensweg. Met mijn zoontje heb ik nu de weetjes kwartetten ontdekt wilde dieren, skylanders, kattenweetjes.
En Cluedo blijft leuk! Mijn dochter is veel meer een spelletjes mens dan ik, die heeft het steeds over de Kolonisten van Katan, dat moet geweldig zijn.
Pom - Maandag 3 maart 2014 16:41
Ik ken ze allemaal, super leuk!
Bij Party-Animals heb ik echt onder de tafel gelegen van het lachen, tranen over mijn wangen, wat een hilarisch spel is dat haha.
Charlotte15 - Maandag 3 maart 2014 17:00
Het weerwolven spel! My favourite!!!!!
michelle - Maandag 3 maart 2014 17:17
Wij zijn net aangekomen in ons vakantiehuisje in de Ardennen en de kaarten voor een fanatiek potje pesten liggen al op tafel haha. Dus dat doen wij graag. Yahtzee ook maar dan wil ik graag in een team met iemand die wel kan rekenen haha..
Cindy - Maandag 3 maart 2014 18:21
Skibo en kakkerlakkesalade zijn super leuk!
J. - Maandag 3 maart 2014 18:34
Met yatzee en/of klaverjassen kunnen mijn ouders, mijn broertje en ik ons ook goed mee vermaken op vakantie :D
Klietjje - Maandag 3 maart 2014 18:56
Ik mis het Koespel! Dat is echt superleuk
luna - Maandag 3 maart 2014 19:14
Weerwolven van wakkerdam!!
J. - Maandag 3 maart 2014 19:39
JUNGLE SPEED is het zaligste spel ook!
Vlotte geesten is ook een topper!
EB91 - Maandag 3 maart 2014 20:18
Ik speel veel kolonisten van catan en daarnaast ook wel beverbende, boonanza, take 10 (een variant op de take 5), machiavelli en af en toe rummicub of zo. Een heel enkele keer doen we stratego, maar dan onze eigen versie: we zetten zonder te kijken elkaars pionnen op willekeurige plekken neer en daarmee moeten we het maar doen. De regel is dat we met de vlag mogen lopen, alleen niet met bommen.
Paula. - Maandag 3 maart 2014 20:26
Rummikub
yessy - Maandag 3 maart 2014 22:18
Ik faal in vlotte geesten :p
Machiavelli en stratego vind ik ook erg leuk.
Zie nog weer een paar spellen die ik niet ken die ik even ga opzoeken :)
dollie - Dinsdag 4 maart 2014 10:26
Mis ezel strekje.
Dokter bibber.
Miljoenen spel.
Levens weg.

Leukste spel vindt ik mens erg je niet.
believe - Dinsdag 4 maart 2014 15:32
Weerwolven ! Moet je wel met een wat grotere groep zijn
Kiek - Dinsdag 4 maart 2014 16:18
ligretto is echt mijn favo spel!! als we met de hele familie zijn ga ik altijd met mijn neefjes en nichtjes ligretto doen en omdat we de 4 kleuren doosjes hebben kunnen we het met ze 16e spelen!! :) :) :)
Dwarrel - Dinsdag 4 maart 2014 23:56
CLUEDO of stratego! Ik houd van spellen met strategieën en nadenksels.
tanjansen - Vrijdag 14 maart 2014 15:06
Ook spellen die je niet echt kan verliezen, je speelt met zijn allen tegen het spel, klinkt misschien ingewikkeld maar is echt leuk! Wij thuis spelen ook vrij vaak spelletjes en coöperatieve spellen zijn altijd leuk om te spelen. We hebben sowieso te veel spelletjes om ze allemaal te spelen, en sommige spelen we ook niet meer omdat ze te simpel zijn, zeker bij die coöperatieve spellen is het saai als je altijd makkelijk wint. Ik zal de drie die we hebben (van makkelijk naar moeilijk) beknopt uitleggen:
het verboden eiland: dit is het simpelste coöperatief spel dat we hebben, en de bedoeling is om op een eiland schatten te verzamelen (die je mag pakken op bepaalde plekken als je een x-aantal kaartjes hebt) en te ontsnappen voor het eiland zinkt.
pandemie: Dit is iets lastiger dan het verboden eiland vooral omdat je het gewoon iets sneller gaat. Bij pandemie moet je ziektes overwinnen door met kaartjes medicijnen te maken, maar bij elke ronde worden er steden besmet en je mag niet teveel uitbarstingen hebben en je verliest het spel als er teveel uitbarstingen zijn geweest, of teveel blokjes in het spel of als de spelkaarten op zijn.
Lord Of The Rings bordspel: Dit is vooral leuk als je de films hebt gezien of de boeken hebt gelezen maar de bedoeling is dat je de ring vernietigt voordat Sauron je te pakken heeft (zoals in het verhaal ook zo is) en elke keer moet je weer opdrachten doen en dingen verzamelen enzo echt leuk. Alleen bij dit spel zou ik ook de engelse spelregels erbij want de nederlandse is (zeker als je beginnend bent) niet te begrijpen.

bij al deze spellen is het zo dat elke rol een bepaalde specialiteit heeft die iets sneller of beter kan dan de anderen.

xxx Tanjansen