Tips voor een fijn slaapritueel

 

Een mens kan niet zonder slapen, alleen is slapen lang niet altijd even vanzelfsprekend. Ik merk dat vaak wanneer ik in een drukkere periode zit. Ik kom moeilijker in slaap en daardoor wordt het al snel veel te laat. De volgende ochtend word ik dan erg moe wakker en merk ik ook de rest van de dag dat ik nog best wat slaap kon gebruiken. Ik kwam erachter dat mijn slaapritueel eigenlijk veel eerder op gang gezet moet worden zodat ik beter in slaap zou vallen. Alleen is dat vaak makkelijker gezegd dan gedaan, omdat daar niet altijd de ruimte voor is.

Slapen is het moment waarop de mens weer tot rust kan komen. Op minder drukke dagen moet ik eerst wat rust vinden zodat ik daarna wat beter zal slapen. Je kan het zien als een soort ritueel, maar het wordt op een gegeven moment ook een gewoonte. Waarom zou je het niet doen als je weet dat het werkt toch?

sleep
bron

Bewegen
Sommigen worden actief van het bewegen en sommigen slapen daardoor juist extra goed. Niet omdat je uitgeput moet zijn, maar omdat het bewegen ook heel rustgevend kan zijn. Dat is voor mij een groot verschil en ik hou ervan om op een vrije dag een goede wandeling te maken waardoor ik ‘s avonds heerlijk kan slapen. Daarnaast kan een heerlijke frisse neus halen ook al heel fijn zijn.

Eten 
Ik merk dat ik erg onrustig word wanneer ik moet slapen met een te volle maag. Het lichaam is nog zo druk bezig met de spijsvertering waardoor er ook minder rust is in het lichaam. Dit kan ervoor zorgen dat je dus minder goed slaapt. Als je echter een eetlijst volgt of sowieso gewoon trek hebt of 's avonds iets wil eten, dan kan natuurlijk prima. Soms is het voor jezelf alleen prettiger om het wat meer te verdelen over de avond zodat je niet met een volle of juist lege maag gaat slapen. 

Drinken 
Niet alleen is het niet aan te raden om koffie of thee te drinken voor het slapen, alcohol en energiedrankjes is ook geen beste keuze. Cafeïne en teveel suiker doen je vaak niet goed vlak voor het slapen omdat je er veel energie van krijgt. Wil je toch iets warms hebben, kan je ook kiezen voor een cafeïne vrije thee. Ik doe dat zelf graag omdat dat warme gevoel ook wel erg rustgevend kan zijn. Lekker en op naar een goede nachtrust.

Mobiel uit!
Dat je mobieltje ver van je bed vandaan moet blijven, is niks nieuws. Ik moet zelf zeggen dat ik ook behoorlijk verslaafd ben aan mijn telefoontje. Toch nog een keer Facebook checken of een berichtje sturen. Of toch nog een spelletje spelen... Allemaal heel leuk, maar niet erg slaapbevorderend. Ik spreek vaak met mezelf af om minstens 1,5 uur voor het slapen mijn mobiel weg te leggen en ook internet uit te doen zodat ik niet verleid word. Dit lukt niet altijd even goed, maar we blijven het maar proberen!

schrijven
bron

Schrijf het van je af
Wanneer je mobiel toch geen probeem meer is, ben je vaak meer op jezelf aangewezen. Hierdoor kunnen er vaak wat piekermomentjes naar boven komen. Ik denk dan vaak even terug aan de dag zelf of aan dingen die komen. Hierdoor word ik soms wat onrustig en wil ik eigenlijk het liefst even wat dingen op papier zetten zodat ik het los kan laten. Tegenwoordig heb ik vaak een notitieblokje naast mijn bed liggen. Ik gebruik het niet echt als dagboek, maar soms kan het afschrijven eenmaal fijn zijn.

Douchen
Sommmige mensen douchen ‘s ochtends en sommige mensen douchen ‘s avonds. Ik ben een liefhebber van het douchen ‘s avonds. Vooral na een drukke dag kan het heel fijn zijn om fris je bed in te kunnen kruipen. Daarnaast ben je al meteen warm van het douchen en kan je zo lekker warm onder de wol kruipen. Een goed begin van een goede nachtrust!

Rusttijd voor bedtijd
Vaak houden mensen een bedtijd aan, maar ik vind het ook heerlijk om voor die tijd al in bed te kruipen, als mijn planning dat toelaat. Het kan heerlijk zijn om in bed kruipen om alvast tot rust te komen voor het slapen. Als ik namelijk om 11 uur wil slapen en pas om 11 uur naar bed ga, slaap ik echt niet meteen. Door alvast eerder naar bed te gaan, kom ik alvast tot rust en val ik hopelijk alsnog op een redelijke tijdstip in slaap. Dim ook alvast het licht en kom alvast in een slaapmood.

Tv kijken
Het zal ook geen verrassing zijn dat het kijken van tv in bed niet al te handig is. Door het felle licht word je eerder wakker dan dat je in slaap valt. Als ik echter heel onrustig ben, wil ik juist wel even tv kijken om mijn gedachtes te verzetten. Het liefst zet ik dan een natuurdocumentaire op en kom ik even tot rust voordat ik in slaap val.

Weg met die klok
Soms kan je nog alles doen en wil het slapen nog niet echt lukken. Ik word dan helemaal gek van een klok waarop er wordt aangegeven hoe laat het wel niet is. Hierdoor besef ik me maar al te goed hoe kort ik nog heb om te slapen en wil ik nog meer in slaap komen. Wat dan natuurlijk juist niet lukt. Daarom heb ik er voor gekozen geen klok naast mijn bed te zetten. Geen getik, geen gehaast gevoel en dan maar hopen dat je vanzelf in slaap valt.  

klok
bron

Hoewel dit lang niet elke avond haalbaar is, doe ik dit graag als daar wel de ruimte voor is. Een goede nachtrust doet een mens vaak goed en dan mogen we daar ook best even goed de tijd voor nemen toch?

Wat is jouw slaapritueel?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

n - Zaterdag 11 februari 2017 19:22
Het maakt niet uit hoe laat ik naar bed ga. Eerst slaap ik 1,5 tot 2 uur en dan ben ik weer klaar wakker. Ik moet dan ook echt uit bed want anders lig ik alleen mar te draaien. Na een uurtje ff uit bed te zijn geweest, ga ik (als het kan) er weer in en kan dan zo 5 of 6 uur aan één stuk door slapen.
Breadfish - Zaterdag 11 februari 2017 19:27
Hey Phoicai, leuk om weer van je te horen! Of is dit een blog die al lang geleden geschreven is en nu pas gepost?

britneyangel - Zaterdag 11 februari 2017 23:30
ik slaap eigenlijk wel goed en slapen vind ik erg fijn! maar soms word ik toch moe wakker terwijl ik er dan op tijd in lag en goed geslapen heb, best raar dan vind ik
Me - Zondag 12 februari 2017 00:07
Mijn slaapritueel is altijd een kruik maken voor in bed, douchen, dan met gedempt licht boek lezen in bed, en daarna slapen :)
maps - Zondag 12 februari 2017 10:51
Ik luister vaak meditatie video's op youtube voordat ik ga slapen. Guided sleep meditation