Tips tegen vermoeidheid

 

wekkerWe leven in een tijd waar veel van ons verwacht wordt. We moeten naar school, naar het werk, studeren, zorgen voor het huishouden, sociale contacten onderhouden, boodschappen doen, sporten en zo kan ik nog wel even doorgaan... Niet zo gek dus dat mensen tegenwoordig vaak moe zijn!

"Ik ben zo moe... ik snap er niks van! Ik ben vandaag juist extra lang in mijn bed blijven liggen, en zo veel doe ik niet op een dag?"

Opmerkingen als deze komen we op het forum regelmatig tegen. Mensen zeggen geen energie meer te hebben, zijn lusteloos, kunnen niet goed slapen of slapen juist te lang. Natuurlijk is iedereen wel eens moe, dat hoort er tot in zekere mate allemaal bij. Maar soms zijn mensen zó moe dat hun hele dag hier onder lijdt.

Door extra lang uitslapen gaat je vermoeidheid echter niet over. Vaak maak je het hiermee juist alleen maar erger. Je ritme raakt nog verder ontregeld met als gevolg dat je de volgende nacht weer niet kan slapen... Veel beter dan lang uitslapen is het inbrengen van ritme en regelmaat. Probeer elke avond rond het zelfde tijdstip naar bed te gaan, tussen 22:00 en 23:00 bijvoorbeeld. Zet je wekker acht uur later en kom dan ook direct je bed uit, hoe moe je je op dat moment ook voelt. Ga vooral niet 'snoozen': in die negen minuutjes die je extra kan blijven liggen kan je toch niet meer echt slapen. Dat snoozen zorgt er alleen maar voor dat het opstaan moeilijker wordt..

Wat kun je nu eigenlijk nog meer doen tegen die vermoeidheid, behalve het inbrengen van ritme en regelmaat? Of nog beter: hoe kan je voorkómen dat je zo ontzettend moe wordt? Wij geven je een aantal handige tips:

wekkerZoals eigenlijk hier boven al een beetje is gezegd, probeer niet te lang te slapen. Mensen zijn nogal snel geneigd om 'moe' te associëren met 'te weinig slaap', maar ook te veel slapen kan er voor zorgen dat je sneller vermoeid raakt. Soms is het heel verleidelijk ook tussen de middag even een uurtje op je bank te slapen, maar zo'n powernap kan er wel voor zorgen dat je die nacht slechter in kan slapen. Probeer het overdag slapen dus zo veel mogelijk te beperken!

wekkerNatuurlijk is het belangrijk om gezond te eten. Een tekort aan vitaminen en mineralen kan er al snel voor zorgen dat je heel erg moe wordt. Verder heeft (te weinig) eten ook een grote invloed op jouw slaappatroon.

wekkerHet is als eerste belangrijk om altijd te ontbijten, ook al heb je geen honger. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mensen die hun dag altijd met een lekker ontbijtje beginnen zich ook lichamelijk en mentaal beter voelen. Daarnaast is het goed om gedurende de dag er voor te zorgen dat je met enige regelmaat iets binnen krijgt. Op die manier hou je je energielevel op peil.

Daarbij is het natuurlijk belangrijk om te zorgen dat je gezond en gevarieerd blijft eten, zodat je lichaam alle stoffen krijgt die het nodig heeft. 

wekkerLoop jezelf niet voorbij. Dat wil zeggen: pak je rust wanneer je die nodig hebt. Sommige mensen moeten zo ontzettend veel van zichzelf dat het niet gek is dat ze moe worden. Maak ook tijd vrij voor ontspanning en luister naar je lichaam!

wekkerDrink in de avonden niet te veel koffie of thee. Dat je door koffie niet kan slapen dat zal bij veel mensen wel bekend zijn, maar ook in thee zit een stofje (theïne) die je lang wakker kan houden.

wekkerHou een dagboekje bij waarin je schrijft wanneer je je moe voelt of wanneer je juist niet kan slapen. Schrijf in dit boekje ook wat je hebt gedaan, of je anders hebt gegeten of gedronken... op deze manier kun je inzicht krijgen in de factoren die bij jou je slaap beïnvloeden.

wekkerZorg goed voor jezelf. Voor veel mensen klinkt het logisch maar toch schiet dit er nog regelmatig bij in. Neem eens lekker een warm bad, verzorg jezelf, probeer er elke dag leuk uit te zien en kook eens een keer extra uitgebreid voor jezelf of vrienden.

wekkerHet is ook belangrijk om genoeg te bewegen/sporten. Met genoeg bedoelen we dan niet te veel en niet te weinig.. beide hebben namelijk een negatieve invloed op jouw vermoeidheid! Blijf dus niet elke dag maar op de bank hangen maar ga er ook eens tussenuit.

wekkerVermijd stress zo veel mogelijk. Natuurlijk heeft iedereen wel eens stress, niemand kan daar omheen. Een belangrijk examen, een deadline op je werk, een eerste date... stress hoeft niet direct iets negatiefs te zijn. Het is alleen niet normaal om élke dag in de stress te zitten.

Wanneer je deze tips op volgt dan zul je waarschijnlijk snel merken dat je een stuk minder moe zal zijn! Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je bovenstaande tips allemaal al toegepast hebt maar het allemaal maar niet lijkt te helpen. In dat geval is het altijd een goed idee om hiermee even langs je huisarts te gaan...

Wat helpt jou om fit te blijven?

Foto1: alancleaver

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Thera - Maandag 10 december 2012 13:36
'quality time' vrijmaken....(zelf doe ik dit door te gaan schilderen, haken, boek lezen, wandeling door de natuur maken...)
Kan me alleen nooit gewoon lekker neergeven = slopend!

enjoylife - Maandag 10 december 2012 14:07
haha moe.. herkenbaar. zelf helpt bij mij even blijven liggen wel. om 6 uur gaat mn wekker en om 6:15 ben ik er ook echt uit. werkt altijd. maar ik ben een stresskip die denkt dat ze anders te laat komt. :')
Lovatic - Maandag 10 december 2012 15:56
dit soort dingen komen echt altijd op het juiste moment he !
~J~ - Maandag 10 december 2012 17:54
Lekker hardlopen!!
esther - Maandag 10 december 2012 22:01
ik word moe van mezelf. het altijd maar dingen moeten doen. voor school enzo.. ik wil niet falen dus ik denk heel de tijd 'het moet nu!! je moet nu leren anders haal je een 1' hier wordt ik fucking moe van en ik weet niet wat ik eraan moet doen. pfff
Tessa - Dinsdag 11 december 2012 07:32
Wat ook helpt is om een paar uur voor je gaat slapen geen tv meer te kijken en niet meer achter de pc te gaan.
Sas - Dinsdag 11 december 2012 10:00
Ik baalde er altijd heel erg van als ik weer eens te moe was om ook maar iets nuttigs te doen. Ik voelde me lui en dom. Nu mijn gewicht weer op een gezond niveau is vond ik het vreemd dat ik nog steeds zo absurd moe ben. Heb me laten testen en blijk al meer dan drie maanden Pfeiffer te hebben... :( Ergens voelt het als een straf voor het hebben van een eetstoornis, omdat ik veel vatbaarder was voor de ziekte door mijn lage weerstand. Maar, aan de andere kant ben ik nu wel minder boos als ik moe ben, ik weet nu dat ik dan 'toestemming' aan mezelf mag geven om even een uurtje niks te doen of te gaan slapen.
M. - Dinsdag 11 december 2012 20:58
Ik ken deze tips allemaal allang, beetje jammer dat ik nog steeds moe ben.
cavy - Donderdag 13 december 2012 20:00
ik wordt energiek van enthousiasme en creativiteit! :)