Tips tegen het negatieve stemmetje

 

Piekeren is iets wat vaak vanzelf gaat, vooral wanneer je met iets zit. Het nadenken kan soms helpen om tot oplossingen te komen, maar vaak zijn we toch geneigd de negatieve kant op te denken. Piekeren wordt dan ook voornamelijk als negatief ervaren. Het lijkt dan net alsof er een negatief stemmetje jou verder de grond in praat. Hierdoor wordt de wanhoop en het verdriet vaak nog groter.

Wanneer je in een innerlijke discussie zit, is het vaak een negatieve stemmetje wat de discussie lijkt te winnen. Het is dan ook erg lastig om te blijven kijken naar het positieve wanneer je je verdrietig en onzeker voelt. Maar vaak is het ook een kwestie van oefenen waardoor dat positieve stemmetje zwakker wordt! Dat is niet altijd even makkelijk, maar vaak wel erg helpend. Waarom zou je alleen luisteren naar het negatieve wat vaak staat voor jouw angsten en onzekerheid? Wie weet kunnen deze tips jou helpen minder vaak naar dat negatieve stemmetje in jou te luisteren.

hoop
bron

♥ Ga niet uit van het ergste
Vaak is men geneigd om allerlei doemscenario's te bedenken. Wat nou als... Wat als ik erg aankom door de ophoging? Wat nou als ik dik word? Vaak zijn zulke aannames gebaseerd op jouw ergste angsten. Maar wat is de kans dat deze daadwerkelijk uitkomen? Probeer het los te laten en kijk naar waar juist mogelijkheden liggen om de situatie te verbeteren.

♥ Wees jezelf
Mensen zijn vaak bezig met hoe ze overkomen op anderen. Je wilt niet negatief overkomen en vaak neem je dan in verschillende situaties de zogenaamde gewenste rol aan waarvan je denkt dat je daardoor beter overkomt. Er gaan allerlei gedachtes door je heen; Vinden ze me wel leuk? Doe ik dit goed genoeg? Maar dat is vaak erg vermoeiend. Probeer niet zo bezig te zijn met wat anderen over je kunnen denken. Vaak zijn ze ook op hun beurt zo bezig met zichzelf dat ze niet eens stilstaan bij hoe jij overkomt.

♥ Wees jouw eigen beste vriendin
Probeer jezelf te troosten zoals jij dat bij jouw vriendinnen ook zou doen. Wees jouw eigen beste vriendin en help jezelf te relativeren in plaats van jezelf alleen maar meer negativiteit aan te praten. Behandel jezelf zoals jij een ander ook zou behandelen. Die praat je toch ook niet de grond in?

♥ Het komt wel goed
Hoe lastig een situatie ook is, het komt wel goed. Soms kan dat inderdaad even duren, maar probeer niet op te geven. Waar hoop is, kan verandering zijn. Ga niet bij de pakken neerzitten maar gun jezelf en anderen ook de tijd om verandering in te brengen. Dat kost eenmaal tijd, maar ook de donkerste tijden zullen voorbij gaan. Help jezelf dan ook de moed te houden!

hoop
bron

♥ Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden
Een oplossing ligt niet altijd voor de hand. Het kan op een gegeven moment erg frustreren wanneer poging 10 nog niet lukt. Maar wie weet is poging 15 wel de poging waarbij je slaagt. Geef niet op, hoe wanhopig het soms ook lijkt. Op de één of andere manier kom je er wel!

♥ Geef niet op
Niemand kan in alles in één keer slagen. Dit kost tijd en die tijd kan je gebruiken om te kijken naar hoe je het anders kan doen. Het is niet erg om even verdrietig te zijn als dingen niet lukken. Maar vergeet niet dat je daarna weer verder moet. Een nieuwe dag brengt nieuwe kansen.

♥ Pep jezelf op!
Niet alleen moet je minder luisteren naar dat negatieve stemmetje, het is ook kunst om dat positieve stemmetje in jou te vinden want die is er ook. Dat is niet altijd even makkelijk, maar door wat liever voor jezelf te zijn kom je al een heel eind. Je hoeft jezelf niet te straffen als dingen even niet gaan zoals ze horen of zoals jij dat graag zou willen. Ook jij bent maar een mens en kan fouten maken. Leer ervan en haal daar weer het beste uit.

hoop
bron

Het is moeilijk en het gaat ook echt niet direct lukken. Dat stemmetje is juist hetgeen dat zo hardnekkig is. Hem herkennen is al een hele stap en dat zorgt er al voor dat hij minder sterk wordt. Verder is veel oefenen en dingen uitproberen echt heel belangrijk. En geduld.. geef jezelf de tijd en ruimte om hier steeds beter in te worden.

Wat doe jij om minder naar het negatieve stemmetje te luisteren?

 

Gerelateerde blogposts

10
MEI
Piekeren
25

Reacties

Ingrid - Woensdag 4 mei 2016 13:26
Heel mooi blog dit, en heel waardevol voor mij. Dit ga ik zeker toepassen, alleen al van het lezen wordt ik al blij!
miri - Woensdag 4 mei 2016 13:30
Ik plan het. Als ik pieker over iets wat ik over 4 dagen heb of morgen. Dan plan ik in wanneer ik erover na mag denken op de dag zelf, want elke dag heeft genoeg zorgen van zichzelf. Dat helpt wel hoor. Dan spreek ik mezelf echt toe. Nee nu niet, donderdag kan je er over piekeren. Want ik weet dat ik anders blijf en blijf en blijf doorgaan.

Wat ook helpt is alles opschrijven, echt alles!
En wat ik ook doe is denken: Een gedachte is een ballonnetje die komt en gaat. Ik BEN niet mijn gedachten. Dat helpt echt als ik pieker over hoe stom ik deed tijdens een verjaardag, of wat die en die niet van mij vinden etc. Dan denk ik aan de chemische processen in mijn hersenen die gedachten maken en dat dit niks zegt over wie ik echt ben, dat ik ze niet serieus hoef te nemen en dat ik niet BEN wat ik denk. heerlijk als je die vrijheid daarvan even voelt.
Somberjongetje - Woensdag 4 mei 2016 18:30
Helaas, zo makkelijk is het niet... :(
Robin - Woensdag 4 mei 2016 22:39
Het helpt mij om gedachten gewoon te laten gaan en niet overal op door te denken. Bewust kiezen om soms de 'denktool' in te zetten maar anders dus te laten gaan zoals het ballonnetje dat miri al beschrijft.

Niet dat het makkelijk is of altijd lukt maar het kan we helpen.Het hielp mij al om me überhaupt te realiseren dat je niet met elke gedacht wat hoeft.
Anne-Maria - Woensdag 11 mei 2016 23:54
Ik wil het woord eigenlijk niet meer horen, maar omdat het desondanks één van de tools is voor mij, zeg ik het toch: afleiding zoeken, in welke vorm dan ook. Verder schrijf ik heel veel; op die momenten mag ik vrijwel al m'n gedachten de ruimte geven van mezelf. Aan het einde van iedere dag schrijf ik positieve dingen van die dag op; gebeurtenissen, opvallendheden, een mooie gedachte, maar ook stapjes die ik gezet heb, bv dat ik iets gedeeld heb met iemand of voor mezelf opgekomen ben. Onvermijdelijk kleeft aan zoiets positiefs direct een maar; die probeer ik geen aandacht te geven en richt me zoveel mogelijk op het positieve.
Anne-Maria - Woensdag 11 mei 2016 23:54
Ik wil het woord eigenlijk niet meer horen, maar omdat het desondanks één van de tools is voor mij, zeg ik het toch: afleiding zoeken, in welke vorm dan ook. Verder schrijf ik heel veel; op die momenten mag ik vrijwel al m'n gedachten de ruimte geven van mezelf. Aan het einde van iedere dag schrijf ik positieve dingen van die dag op; gebeurtenissen, opvallendheden, een mooie gedachte, maar ook stapjes die ik gezet heb, bv dat ik iets gedeeld heb met iemand of voor mezelf opgekomen ben. Onvermijdelijk kleeft aan zoiets positiefs direct een maar; die probeer ik geen aandacht te geven en richt me zoveel mogelijk op het positieve.