Tips tegen een weekend dip

 

Lekker druk bezig zijn met je werk of studie kan enorm veel afleiding geven, je kunt uitblinken en energie halen uit wat je doet. En dan is het weekend. Voor veel mensen is dit iets heel fijns. Even bijtanken, leuke dingen doen met vrienden of familie, even tijd voor jezelf. Maar het kan net zo goed zo zijn dat je helemaal niet zo blij bent met het weekend. Je ziet op tegen vrijdag omdat dit de laatste werk- of schooldag is. Je hoopt dat de tijd snel gaat en dat maandag weer begint voordat je het weet. Het weekend is er nou eenmaal en het komt elke week terug, dus je kunt er beter het beste van maken. In deze blog geef ik een aantal tips voor een weekenddip.

meisje met konijn
Bron

Waar komt die dip vandaan?
Het is goed jezelf af te vragen waar die weekenddip vandaan komt. Heb je dit altijd al gehad? Is dit van de laatste tijd en waar heeft dit mee te maken? Komt het doordat je werk of opleiding zo leuk is, dat je druk bezig bent met vanalles en in het weekend dan een beetje in een gat valt? Heeft het te maken met problemen die je doordeweeks minder tegenkomt omdat je afleiding hebt? Of komt het omdat je niet weet wat je moet doen, omdat je weinig mensen om je heen hebt en ziet dat anderen met vanalles bezig zijn? Al deze vragen laten zien dat er verschillende oorzaken kunnen zijn van die weekenddip. Het kan zo zijn dat je altijd op ziet tegen het weekend en dat je een weekenddip hebt, maar het kan ook zijn dat dat gewoon een weekendje is omdat je bijvoorbeeld een hele drukke week hebt gehad en in een soort gat valt, of dat je juist een hele vermoeiende week hebt gehad met weinig fijne momenten en dat je weekend er ongeveer hetzelfde uit ziet.

Wat maakt het doordeweeks zo leuk/fijn?
Een weekenddip komt vaak voor als je het doordeweeks heel druk hebt of allerlei leuke dingen doet, bezig bent met therapieën of veel onder de mensen bent, en dit weg valt in het weekend. Wat zorgt er doordeweeks voor waardoor je je in het weekend zo voelt? En op welke manier zou je dan een beetje van dat 'fijne' van doordeweeks kunnen integreren in je weekend? Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je doordeweeks veel therapie hebt en dat je deze steun in je weekend mist. Zou het dan helpen dat je afspreekt met een vriendin en dat je met haar kan praten? Of dat je een brief schrijft? Bezig bent met je therapie opdrachten?

Zorg voor regelmaat
Ook in het weekend is het fijn voor veel mensen om enige regelmaat te hebben in hun leven. Zorg ervoor dat je een beetje op tijd opstaat en dat je regelmatig eet en drinkt.

Bedenk een vaste activiteit voor het weekend
In het weekend heb je meestal zeeën van tijd als je doordeweeks werkt of veel naar school moet. Je zal jezelf dus moeten gaan vermaken. De ene keer heb je misschien veel afspraken maar het kan ook zijn dat je echt tijd overhoudt. Voor de regelmaat maar ook omdat het iets is om naar uit te kijken, is het vaak goed om een vaste activiteit te plannen in het weekend. Je kunt bijvoorbeeld ervoor kiezen om op zaterdagochtend te gaan zwemmen of om een groepsles te volgen in de sportschool. Je kunt ook kiezen om minstens één dag in het weekend een uitgebreide maaltijd te koken. Zo kun je je voornemen om elk weekend een nieuw recept uit te proberen. Je kunt ook met een vriendin afspreken om elk weekend een leuke film of een aflevering van jullie favoriete serie te kijken. Het kan vanalles zijn, natuurlijk kun je je ook inschrijven voor verschillende cursussen zoals schilderen of salsa dansen.

Bijbaantje in het weekend of vrijwilligerswerk
Veel mensen en zeker studenten hebben ook een bijbaantje in het weekend om zo toch nog wat extra geld te verdienen. Wanneer je al 5 dagen naar school bent geweest of hebt gewerkt is dit echter niet altijd een goed idee. Je lichaam heeft ook tijd nodig om uit te rusten en je hoofd waarschijnlijk ook. Een bijbaantje kan ook weer voor die structuur zorgen en ook voor opvulling van het weekend. Als ik druk bezig ben heb ik vaak ook wel zin om even tijd voor mijzelf te hebben en waardeer je misschien je vrije tijd ook meer, dus dit kan zeker helpen tegen een weekenddip. Wanneer je niet teveel verplichtingen wilt (zoals een hele dag werken) maar wel iets wilt doen, kun je ook kiezen voor een paar uurtjes vrijwilligerswerk. Hierdoor ben je goed bezig en het voelt vaak ook goed als je iets kan betekenen voor iemand of voor de maatschappij. Na een paar uurtjes ben je dan weer thuis en kun je van de rest van je weekend genieten.

meisje op bed
Bron

Maak een lijst met dingen die je altijd nog wilde doen
Dit kunnen grote dromen zijn, maar ik heb het vooral ook over dingen als een knoop aan een blouse naaien, je kamer helemaal opruimen, de voorraadkast opnieuw inrichten, je schoolpapieren ordenen, etc. Dit zijn van die dingetjes die je prima in het weekend kunt doen. Maak een lijst met alles wat nog op je ligt te wachten zodat je, tijdens het weekend als je even niet weet wat je met jezelf aan moet, iets van het lijstje kunt gaan doen.

Maak een lijst met leuke dingen voor het weekend
Sowieso is het weekend ook gewoon bedoeld om dingen te doen waar je blij van wordt. Dit kan alles zijn. Maak een lijst met leuke dingen om te doen en haal hiervoor ook zeker inspiratie uit dingen die je al eerder hebt gedaan. Er zijn in weekenden vaak leuke marktjes en activiteiten, je kunt een leuke stad bezoeken, knutselen, series kijken, een boek lezen, een taart bakken, een vriendin bezoeken, etc. Meer inspiratie nodig? In deze blog kun je de weekendtips van Scarlet, Nouska en mij lezen.

Zoek naar uitzonderingen
Of je nou af en toe een weekend dip hebt of veel vaker, je kunt altijd zoeken naar uitzonderingen. Wat waren momenten waarop je je wel goed voelde in het weekend? Hoe zag dit eruit en wat deed je toen? Wat is er nu anders? Dit vragen die je jezelf kan stellen kunnen heel veel opleveren. Probeer het eens.

Sta jezelf toe om uit te rusten en niks te doen
Het is belangrijk jezelf te herinneren aan het feit dat het weekend ook gewoon bedoeld is om bij te komen en uit te rusten voor een nieuwe week. Sta jezelf toe dat je ook gewoon niks kan doen en gewoon op de bank kan gaan liggen met een boekje of film. Je hoeft je daar niet schuldig over te voelen. Er zijn zoveel mensen die dit doen en het is heerlijk.

Weet dat ook het weekend weer voorbij gaat
Weet dat het weekend uiteindelijk ook weer voorbij gaat. Maak er het beste van en bereid je voor op een nieuwe week. Alleen die gedachte kan je al een beetje uit je weekenddip halen.

Wat is jouw tip tegen een weekenddip?

 

Gerelateerde blogposts