Tips om je doelen te bereiken

 

Misschien droom je regelmatig over dingen die je in het leven zou willen bereiken. Dit kan van alles zijn. Denk bijvoorbeeld aan het afronden van een studie, carriere maken, maar ook het herstellen van een eetstoornis, of opkrabbelen als je in een zware depressie zit. Bij dromen denken veel mensen echter al gauw dat deze niet haalbaar zijn en dat het toch niet gaat lukken. Als je die instelling hebt, lukt het inderdaad niet. Met onderstaande tips kun je wel een heel eind komen.

dream
Bron

1. Sluit een deal met jezelf. Niemand gaat het leven dat jij voor ogen hebt voor jou maken, dat zul je zelf moeten doen. Alleen jij weet wat je wil bereiken in dit leven en alleen jij zult dat precies begrijpen. Veel mensen zullen langs de kant staan om je toe te juichen, maar uiteindelijk ben jij degene die het werk moet gaan verzetten. Sluit de deal met jezelf voor de lange termijn alsof je je eigen beste vriendin bent en jullie samen iets heel moois gaan maken.

2. Visualiseer het. Hoe ziet de weg die jij wilt bewandelen en waarvan jij denkt dat het bijna onmogelijk is er nou precies uit? Welke dromen heb je of sta je jezelf niet eens toe om te mogen hebben omdat ze zo onrealistisch lijken? Hoe zouden deze dingen er nu echt uit gaan zien? Uit onderzoek blijkt dat dingen visualiseren, de eerste stap naar het hebben ervan is.

3. Start met het doen van dingen waar je energie van krijgt en vraag jezelf af in hoeverre het je dichter bij je doelen gaat brengen. Je angsten en innerlijke criticus zullen je van binnen waarschijnlijk streng toespreken. Dat is normaal en oke, wees je er bewust van en laat het er zijn. Onthoud dat die angsten leugens die je ervan weerhouden om risico's te nemen, risio's die nu eenmaal bij het leven horen als je dingen wilt bereiken. Zoek naar openen en leer hoe je innerlijke criticus uiteindelijk zal verminderen en hoe je je angsten kunt overwinnen.

4. Zorg voor een dikke huid. Als je risico's neemt, zul je op sommige momenten een staande ovatie krijgen, maar op sommige momenten zullen mensen kritiek leveren. Bedenk maar eens iemand waar jij tegenop kijkt. Diegene heeft waarschijnlijk ook mensen die weg van hem of haar zijn, maar ook mensen die alleen maar kritiek leveren. Je zult er aan gewend moeten gaan raken dat mensen je soms leuk vinden, maar vaak ook niet en je zult de behoefte om altijd maar aardig gevonden willen worden los moeten gaan laten, dat is niet haalbaar in het leven.

5. Wees zelfverzekerd. Je hoeft niet direct arrogant te zijn, maar je mag best zeker van je zaak zijn. Denk maar aan die mensen die op een kantoor rondlopen en overal maar hun mening verkondigen zonder daar verder over na te denken. Zij zijn vaak ook degenen die altijd hun ideeen rondstrooien en daar wordt veelal wel geluisterd. Je mag best wat meer zoals hen zijn, zonder jezelf te verliezen.

dreams
Bron

6. Stel dat kleine stemmetje in je hoofd dat zegt ''ik ben er nog niet klaar voor'' eens wat vaker ter discussie. Waarschijnlijk leg je de lat heel hoog en denk je dat je nog veel meer opleidingen, cursussen of therapieen moet doen voordat je geschikt bent voor datgene wat jij wil bereiken. Hierdoor ga je aan alles wat je in het leven zou willen doen twijfelen. Terwijl jij aan het wachten bent tot je er klaar voor bent, je meer ervaring krijgt, ideeen bedenkt, zijn de mensen om je heen alles wat jij wil allang aan het doen. Zij laten hun dromen werkelijkheid worden. Wacht niet tot het juiste moment, kies dit moment en maakt dat tot het juiste.

7. Wacht niet tot je geprezen wordt en tot iemand je toestemming gaat geven om te doen wat je wil doen. Wacht niet tot iemand jouw enorme talent gaat ontdekken, want de kans bestaat dat dan nooit zal gebeuren. Tenminste, uiteindelijk wel, maar in eerste instantie zul jij aan de wereld moeten laten zien wie je bent. 

8. Filter advies. Op jouw weg naar succes zullen veel mensen je, gevraagd en ongevraagd, advies gaan geven. Dat is prima, wees je er echter van bewust dat sommige mensen dit doen zonder enig idee te hebben van waar je mee bezig bent. Anderen hebben dit wel en hun advies sluit dan misschien ook meer bij jou aan. Van alle adviezen die je krijgt, kies eruit wat het beste bij jou past, neem het mee en gebruik het op eigen wijze. De rest mag je naast je neerleggen als je er niets mee wilt of kunt.

9. Als je eenmaal bezig bent met de dingen waarmee je uiteindelijk je dromen waar wilt gaan maken, dan is de kans groot dat je regelmatig uit je comfort-zone moet stappen. Dit is spannend en kost veel energie. Gun jezelf het ook om af en toe even terug te stappen naar die veilige zone om tot rust te komen. Het moet immers allemaal wel vol te houden zijn. Ga bij jezelf na of je genoeg energie hebt om de dingen te doen die je doet en geef jezelf tijd om bij te tanken als het nodig is.

10. Gun anderen ook succes. Laat anderen weten hoe goed ze bezig zijn, geef ze complimenten en vertel waarom ze zo bijzonder zijn. Motiveer anderen zoals je jezelf motiveert zodat je elkaar kunt helpen naar de weg naar boven.

work
Bron

Wat wil jij bereiken?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Vlinder - Maandag 6 juli 2015 10:55
Fijn deze blog! De afgelopen maand ben ik hier druk mee, wel/niet/wel/niet. Deze blog geeft mij veel motivatie en alle gedachten van " niet doen, je kunt het toch niet" even aan de kant!
C - Maandag 6 juli 2015 10:57
Goede blog Sandra! Actueel thema voor mij en het raakt me.
Ronja - Maandag 6 juli 2015 11:18
Mooi!
Geeft me weer een beetje positieve kijk op het leven.
Golden princess - Maandag 6 juli 2015 13:29
mooi geschreven!
marit - Maandag 6 juli 2015 13:44
Goede blog! En leuk dat er een quote van Gerard Way bij staat :)
xxJustMexx - Maandag 6 juli 2015 13:50
Top blog!
Charlotte - Maandag 6 juli 2015 16:35
Ik wil bereiken dat ik mijn eetstoornis niet meer de macht laat overnemen over wat ik zeg, doe en denk.
Anne-Maria - Maandag 6 juli 2015 18:32
Oh Sandra, wat een fijne blok! Ik print 'm uit, hij is voor mij heel helpend, denk ik. Een stap die me dichter bij m'n droom brengt. Dankjewel meid!
Aniek - Dinsdag 7 juli 2015 00:13
Hele goede blog! Staan hele nuttige en herkenbare dingen in, dankjewel :)
Anne - Dinsdag 7 juli 2015 10:29
Heel erg nuttig ! Bedankt !
daisy - Dinsdag 7 juli 2015 16:43
bedankt voor deze blog dit had ik nou net nodig, ik heb al lang een droom die ik waar wil maken maar ik durf het nog niet goed en denk dat ik het toch niet kan
anoniem - Dinsdag 7 juli 2015 18:03
Heel mooie en inspirerende blog! Ik ben momenteel zelf bezig met het stapje voor stapje verwezenlijken van mijn droom! Dat voelt erg goed, maar ik vind het soms ook spannend en eng. De 'wat als het niet lukt' gedachte schiet dan door mijn hoofd. Deze blog is dus erg helpend voor mij! Bedankt voor het delen Sandra!!