Tips To Get Organized!

 

Georganiseerd worden is niet iets wat je zomaar ineens heel goed kunt. En in drukke tijden komt er misschien wel helemaal geen bal terecht van wat je je had voorgenomen. Je vergeet vanalles, weet niet meer waar dingen liggen en dat zorgt voor een hoop irritatie. Zoals vaker wordt gezegd: Als het een rommeltje in je kamer is, is het vaak ook een rommeltje in je hoofd.

Wat kun je doen om meer orde te scheppen? Proud geeft je tips!

Opruimen

Stap voor stap
Wanneer je gaat opruimen zijn er een aantal stappen om je aan te houden. Ten eerste doe je het kamer voor kamer. Je pakt een vuilniszak en gooit al het afval en alles wat je toch niet meer nodig hebt weg. Pak eventueel ook een vuilniszak om dingen in te stoppen die naar de recycling kunnen. Vervolgens ga je spullen per thema opruimen. Zo begin je bijvoorbeeld met ''kleding'' en daarna met ''bureau'' of ''nachtkastje''.

Laat de bom barsten
Wanneer je een kast op gaat ruimen of een grote schoonmaak doet, lijkt het er vaak eerst op alsof je het alleen maar erger hebt gemaakt. Probeer hierdoor niet in paniek te raken, maar zie dit als een tussenstap. De bom moet eerst gebarsten zijn, voor je alles op kunt ruimen.

Muziek
Zet een lekkere cd op die je opvrolijkt en motiveert om door te gaan. Dit zorg ervoor dat je niet alleen met het opruimen bezig bent, maar ook lekker mee kunt zingen of dansen.

Label
Pak een stickervel en een pen of koop een label-apparaat. Hiermee kun je op alle dozen, lades en vakjes schrijven wat erin zit. Op deze manier ruim je je spullen de volgende keer gemakkelijker op en je kunt het ook sneller terugvinden!

Neem de tijd
Krijg je het niet in twee uurtjes af? Schroom dan niet om de hele middag of de hele dag bezig te zijn met opruimen. Hoe meer tijd je er voor neemt, hoe opgeruimder alles zal zijn. Er is dan misschien zelfs tijd om je nachtkastje eens lekker uit te mesten.

Pauze
Las een aantal pauzes in. Wanneer je twee uur achter elkaar bezig gaat en dan pas pauze neemt, ben je uitgeteld en wil je liever naar bed, dan na je pauze weer verder gaan. Drink daarom tussendoor even lekker een kopje thee en kijk eens rond door de kamer.

Rommelplekje
Spreek af dat je één lade mag hebben waarin je rommeltjes bewaard. Vaak zijn dit elastiekjes, knijpers, dichtbindertjes, sleutelhangers of batterijen. Van deze dingen heb je er vaak zo weinig, dat ze best bij elkaar in een lade bewaard kunnen worden. Zorg er wel voor dat je na verloop van tijd niet tien van deze lades hebt. 

Niet perfect
Af en toe een rommeltje is prima. De hele tijd maar opletten waar je alles opruimt kan ook vermoeiend zijn. Maar let erop dat je het niet laat opstapelen. Aan de andere kant hoeft het ook niet perfect te zijn. Een beetje ''ontspanning'' mag in je kamer wel zichtbaar zijn. 

Samen doen
Ja, daar komt hij weer; hulp vragen. Als je er echt helemaal doorheen zit en niet weet waar je moet beginnen kan het fijn zijn om samen met iemand een begin te maken met opruimen. Schaam je niet, en vraag iemand om hulp. Soms willen vriendinnen, moeders of zussen je best een handje helpen als je daar om vraagt. En met een muziekje erbij kan het nog best gezellig zijn ook. 

Plannen

Motivatie
Het maken van een planning is vaak nog niet eens het grootste probleem. Het probleem zit hem in het navolgen van de planning. Vind je het moeilijk om je planning na te komen? Maak dan een lijstje met voordelen van het volgen van je planning. Dit kan je helpen je er toch toe te zetten.

Straf niet
Lukt het je niet om alles te doen wat op je planning staat? Dan is je planning misschien iets te vol. Neem het jezelf niet kwalijk dat het je vandaag niet allemaal is gelukt, maar kijk naar wat jou helpt om het morgen wel te doen. Kijk altijd naar het positieve. Morgen is er weer een dag.  

Proud
Weest trots als je de planning hebt kunnen naleven. Heb je vandaag de meeste dingen die op de planning stonden gedaan? Super goed! Beloon jezelf door een complimentje of een filmpje te kijken op de bank.

Make it fun!
Om je nog wat meer te motiveren en op weg te helpen, kun je een hoop leuke planners en lijstjes downloaden op ozowiezo.nl. Eerder zag je op Proud al Homemadehappiness.nl, waar je ook geweldig leuke dingen kunt downloaden om zelf te printen. Op die site vind je ook gratis downloads. Ozowiezo verkoopt leuke lijstjes om in de gaten te houden wat je nog moet doen, regelmatiger schoon te maken of een weekmenu op te stellen. Get organized!

Agenda
Neem aan het einde van de dag je agenda eens door en maak een to-do-list voor de volgende dag. Spreek met jezelf af dat alles nu op papier staat en je er niet meer zoveel over mag piekeren. Steeds als je er weer aan denkt zegt je geduldig tegen jezelf dat het op papier staat en dus niet meer in je hoofd.  

Wat helpt jou om beter georganiseerd te zijn? 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

xxgabrielle92xx - Maandag 16 januari 2012 17:48
wauw, super goeie tips!
Haha, toevallig hadden we het gisteren in de chat er nog over.
Een planning maken is 1 ding,maar daarna mezelf eraan houden is écht een drama!
Ik loop nu nog steeds achter met school en volgende week toetsen, dus loopt allemaal lekker door elkaar! hihi.
Blonde - Maandag 16 januari 2012 19:16
Jaja, na een heel weekend hard doorwerken is mijn huis af, opgeruimd EN schoon...