Tijd voor een voorjaarsschoonmaak!

 

rommel einsteinDe vogeltjes fluiten 's ochtends vroeg, het is langer licht, de bloemetjes komen uit de grond, nog even en de lammetjes staan in de wei: het is lente! In de lente is de wereld als herboren: de bladeren komen weer aan de bomen, de natuur wordt wakker. Vergeten worden de donkere dagen, de ijskoude nachten, de kale takken van de winter.

In de lente maken we een frisse start. Een goede manier om hier aan mee te doen is door een lenteschoonmaak te houden. Weg met de rommel, de deur uit met oude troep, byebye tegen schmutzige ramen, gordijnen en kastjes. Spring is here!

Maar een voorjaarsschoonmaak is niet alleen een letterlijke schoonmaak, waarbij je in de weer moet met emmers, allesreiniger, stoflappen, bezems en poetsdoeken. Het is ook een symbolische schoonmaak. Door spullen weg te gooien en dingen schoon te maken, maak je ruimte voor iets nieuws. Het is ook een schoonmaak voor je innerlijk.

Je bepaalt wat je achter je wilt laten - wat bij de winter hoort - en wat je aan wilt pakken de komende maanden. Het is een lente van de ziel.

De wintermaanden kosten veel energie. Door de kou en het gebrek aan licht heb je minder fut om dingen te doen, om doelen te bereiken, om de wereld aan te gaan. Maar in de lente is er frisse moed. De wereld doet een belofte: hoe koud en kaal het ook kan worden, het wordt altijd weer lente. Het wordt altijd weer beter. Dat geeft vertrouwen.

Vasalis

Dus pak die schuursponzen en vuilniszakken en ga aan de slag. Het ruimt op: buiten, maar ook van binnen.

Lente-tip 1    Geef jezelf een make- over. Verwen jezelf met een bezoekje aan de kapper en een leuke outfit. Misschien een nieuwe haarkleur en een vrolijke lente-look.

Lente-tip 2     Breng je oude kleren naar het Leger des Heils. Andere spullen die je niet meer gebruikt kun je naar de Kringloopwinkel brengen.

Lente-tip 3     Schilder een muur in een vrolijke kleur. Een tafeltje of kastje kan ook natuurlijk. Geef iets een opknapbeurt.

Lente-tip 4     Plant zaadjes. Het is leuk om je eigen plantjes te zien groeien en bloeien. Kijk op de achterkant van de verpakking wel even wanneer je ze moet planten en wanneer ze bloemen krijgen.

spring

Lente-tip 5     Schrijf op wat je wilt bereiken de komende maanden. Dat kunnen doelen zijn op het gebied van school, therapie, werk of sociale uidagingen.

Lente-tip 6     Maak een lijstje van leuke dingen die je wilt doen de komende maanden. Uitstapjes naar het strand, bos, park, museum, de bioscoop of uit eten.

Lente-tip 7     Maak alvast plannen voor de zomer! Wil je een reis maken of plan je leuke dingen in eigen land? Wil je een zomerbaantje of ga je op kamp? Begin met regelen!

Lente-tip 8     Lap de ramen. Laat het licht weer binnen na de donkere wintermaanden. Je ziet altijd pas hoe vies ze ware (en hoe weinig licht er eigenlijk binnenkwam!) als ze weer schoon zijn.

Brigitte Kaandorp - Lente

Wat zijn jouw plannen voor de lente?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

M.M - Donderdag 22 maart 2012 17:32
Ik word er helemaal vrolijk van!!
Tarabel - Donderdag 22 maart 2012 18:35
Goed idee, ik heb zondag écht tijd, dus dan ga ik eens flink schoonmaken!
rafiki - Donderdag 22 maart 2012 19:09
Haha leuk artikel,word er al wat vrolijk van (:
Leontien - Vrijdag 23 maart 2012 11:29
Thanks Karianne, echt heel mooi. Precies goeie timing.
Viooltje1992 - Vrijdag 23 maart 2012 11:48
Ik word altijd helemaal vrolijk van de lente. Het is samen met de zomer mijn favoriete seizoen. Misschien vind ik de lente nog wel fijner dan de zomer. Ik kan in de ochtend vaak wel genieten als ik zie dat de zon schijnt sta ik ook meteen met een vrolijker humeur op en heb ik meer zin in de dag.

Ook heel leuk artikel dit met die lente tips erbij. Heb er zeker nog wat aan :)
Felicia - Zaterdag 19 maart 2022 15:48
leuk geschreven ik ben gek op de lente dat is mijn favoriete seizoen ik ben zelf op 13 maart jarig nog geen lente maar dan is het soms wel al een beetje lekker lente weer :)
en mijn jongste dochtertje jasmijn van 5 is 24 maart jarig daarom noemde ik haar Jasmijn tijdens mijn zwangerschap in maart voelde ik heel die lente sfeer het was dat jaar al vroeg mooi weer dus dat inspireerde mij voor deze naam:)