Tien dingen die mijn hond mij leert

 

Vanaf het moment dat ik Sjors als pup kreeg, heb ik veel van hem geleerd. Voorop staat nog wel geduld, zeker tijdens de hondentrainingen die ik met het deed en nog steeds doe. Een hond kan je beste maatje worden. Hij is altijd eerlijk, lief, wil alles voor je doen. Bovendien is hij altijd enthousiast als hij je weer ziet. Of dit nu na een hele dag niet thuis geweest te zijn is, of na slechts tien minuutjes even weg te zijn geweest. Een hond heeft bijna nooit een slecht humeur. Dit geldt allemaal ook voor mijn hond Sjors. Ik leer Sjors veel, maar misschien leer ik, zonder me dat voldoende te beseffen, nog wel meer van hem. Wat ik allemaal van hem leer?

wat mijn hond mij leert scarlet en sjors

In deze blog vind je tien dingen die mijn hond mij leert:

1. Leef NU
Ondanks dat honden bepaalde dingen onthouden, zoals waar de voerton staat, waar de dierenwinkel is gevestigd en wat de juiste weg naar huis is, ...ze leven NU. Ze houden zich niet bezig met het verleden, denken niet aan de toekomst, maar leven in het moment. Je kunt niets veranderen aan het verleden of de toekomst, je kunt enkel nu volop leven. Dit is zeker iets wat ik me soms vaker moet beseffen. Ik maak me soms veel te veel zorgen, terwijl ik eigenlijk dankbaar zou moeten zijn voor iedere dag die ik leef.

2. Laat liefde winnen van angst
Honden kunnen angsten en onzekerheid overwinnen door liefde en aandacht. Mijn hond was tijdens training doodsbang voor hoogtes, maar door liefde, geduld en veel aandacht ging hij toch stapje voor stapje een treedje hoger. Dat geldt niet alleen voor honden, ook ik heb mijn angsten voor het leven, voor gevoelens, voor dik worden en meer, overwonnen door veel liefde en aandacht van mensen om mij heen. Liefde overwint alles. Bovendien wordt het leven een stuk prettiger wanneer je zelfkritiek kan omzetten in liefde voor jezelf.

3. Koester geen wrok
Mensen zijn misschien wel de enige levende wezens die wrok koesteren naar anderen. Een hond zal nooit wrok koesteren richting jou omdat hij gisteren geen koekje kreeg na het eten. Het koesteren van wrok trekt je emotioneel naar beneden, het weerhoud je om stappen vooruit te zetten in je leven. Laat die wrok los en maak jezelf vrijer in het leven.

4. Beweeg en maak iedere dag plezier
Toen mijn vorige hond Bob overleed had ik ineens geen reden meer om meerdere keren per dag even buiten te gaan wandelen. Ik was gewoon non-stop achter mijn computer aan het werk. Ik merkte dat ook direct aan mijn stemming. Ik ervoer meer stress en was minder positief. Toen ik weer een pup kreeg had ik ineens weer een reden om regelmatig het huis uit te gaan, te bewegen, van de natuur te genieten en 'te spelen'. Een hond is dol op spelen en beweging en herinnert me eraan dat lol maken en bewegen goed is voor me en hoort bij het leven.

scarlet en sjors

5. Er bestaan geen perfecte ouders
Als kind is het makkelijk om allemaal kritiek te hebben op de manier hoe je ouders je hebben opgevoed, maar als je dan ineens zelf (een beetje) die rol krijgt ervaar je hoe ingewikkeld het eigenlijk is. De afgelopen 8 maanden heb ik enorm mijn best gedaan om het perfecte baasje te zijn voor mijn hond, maar ook ik heb hierin fouten gemaakt. Dingen waarvan ik dacht dat ze goed waren, bleken achteraf niet zo handig. En soms was ik te veel met mezelf bezig en had ik te weinig aandacht voor mijn hond. Je komt tijdens het opvoeden van een hond allerlei dingen tegen waarvan je veel kunt leren, waaronder dus ook dat de perfecte ouders, het perfecte baasje niet bestaat. Iedereen maakt fouten.

6. Accepteer jezelf
Een hond maakt zich niet druk om de lengte van zijn haar, de kleur van zijn ogen, de dikte van zijn buikje en de lengte van zijn poten. Een hond is gewoon tevreden met wie hij is en hoe hij eruit ziet. Hij leeft, speelt, eet, slaapt en heeft lief, dat is waar zijn wereld omdraait. Iets waar wij als mensen veel van kunnen leren.

7. Geniet van de reis
Als ik met mijn hond in de auto rijdt en het raampje ietsje opendraai, steekt hij zijn koppie uit het raam en geniet hij volop. Ook mijn vorige hond was dol op autorijden. Als de deur van de auto openging, zat hij er al in. Honden genieten van de reis, zonder te weten wat de bestemming is. Dat is iets waar ik als mens veel van kan leren. In plaats van me druk te maken om wat ik zal bereiken of waar ik terecht zal komen, kan ik me beter focussen op de reis ernaar toe. Door te genieten van de reis en open te staan voor andere wegen, leef je veel positiever en prettiger.

8. Wees geduldig
Zoals ik in de inleiding van mijn blog al schreef, heeft mijn hond me geduldiger gemaakt. Ik ben een vrij ongeduldig persoon, wil snel resultaat en kan gefrustreerd raken wanneer iets niet snel genoeg gaat. Tijdens het opvoeden van mijn hond kwam ik er steeds meer achter dat ik juist met veel geduld, rust en acceptatie veel meer bereikte. Hoe ongeduldiger en gefrustreerder ik was, hoe slechter Sjors de oefeningen deed. Het heeft me echt een zekere rust opgeleverd om veel met hem te trainen.

scarlet en sjors

9. Wees trouw en betrouwbaar.
Ik ben in mijn leven regelmatig bedrogen. Mensen waarvan ik dacht dat ik ze kon vertrouwen, bleken grote leugenaars. Eén iemand die mij nooit heeft bedrogen, die altijd betrouwbaar is gebleven zijn mijn honden. Een hond smeedt geen vuile plannetjes, een hond heeft geen dubbele agenda. Hier kunnen wij mensen nog regelmatig wat van leren, ook ik.

10. Heb onvoorwaardelijk lief
Een hond heeft je onvoorwaardelijk lief. Of ik nou in een rothumeur ben, er een dag slecht uitzie, ongezellig doe... hij is altijd dol op me. Zelfs als ik 5 minuten ervoor net onaardig tegen hem heb gedaan, is hij lief en blij me te zien. Iemand onvoorwaaderlijk lief hebben is niet eenvoudig, maar het maakt je leven wel een stukje mooier.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lotje - Zaterdag 2 augustus 2014 13:13
Hele mooie blog, Scarlet!

Bijzonder inspirerend.
D. - Zaterdag 2 augustus 2014 13:20
Hele mooie blog Scarlet! Alle dingen die je benoemd herken ik ook bij mij en mijn hond.
Diede - Zaterdag 2 augustus 2014 13:37
Mooie blog! Prachtig geschreven! .....En Sjors is zo lief!
Claire - Zaterdag 2 augustus 2014 13:41
Mooie blog en zo herkenbaar!
Honden geven mij zo veel! Zo veel liefde, plezier. Sinds ik klein ben hebben mijn ouders altijd honden. Inmiddels woon ik niet meer thuis maar ik ga nog regelmatig bij mijn ouders langs om hen te zien én om de hond een knuffel te geven! Nu kan ik geen honden nemen ivm werk, huisvesting etc. maar hoop later ook een hond te kunnen nemen!
H - Zaterdag 2 augustus 2014 14:05
Zo mooi geschreven! Goed doordacht en waar. Bedankt!
D. - Zaterdag 2 augustus 2014 14:14
Heel mooi en leuk! Ik wil ook een hond!
Eilish - Zaterdag 2 augustus 2014 14:24
Wat een mooie blog!
Jess - Zaterdag 2 augustus 2014 15:06
en daarom ben ik blij met mijn hond. Jurre is mijn maatje die mij onvoorwaardelijk goedkeurt. Ik heb van mijn hond ook geleerd dat je je verleden achter je kunt laten, als je omringd bent door goede mensen en je daar aan durft te geven.
Mijn hondje is een rescuehondje dat mishandeld werd. Hij was zwaar beschadigd toen hij bij mij kwam en het duurde een tijdje voordat hij mij durfde te vertrouwen. Hij was angstig, durfde niets, kon niets en heeft de eerste 3 dagen in een hoekje van het huis gelegen. We zijn inmiddels een aantal jaren verder en ik kan je vertellen dat Jurre een zelfverzekerde, blije hond is, die graag met andere hondjes speelt, die helemaal dolblij is als hij mij ziet. Ik kan inmiddels overal met hem heen.
Ook heeft Jurre mij geleerd dat pijn ondergaan moet worden. Hij is een aantal keren erg ziek geweest en laatst had hij een nekhernia, dit is voor een hond heel pijnlijk. Toch gaf hij zich er aan over, hij moest 3 maanden bench-rust. Toch verzette hij zich geen moment tegen de pijn en deed hij geen dingen die niet konden. Zelf heb ik reuma en natuurlijk mijn psychische pijn en ik ben heel erg geneigd om dat weg te stoppen. Het is er niet en het mag er niet zijn en het liefste ga ik over al mijn grenzen heen. Mijn hondje liet mij een andere manier van omgaan met pijn zien!
Dankjewel voor deze blog!

liefs
Me - Zaterdag 2 augustus 2014 15:21
Ik zou graag een hond willen, vroeger thuis ook een hond gehad, maar ik wil hem minimaal 3 x per dag uit kunnen laten en hem niet te veel alleen laten..en dat zal nu denk ik wel vaak het geval zijn...
wie weet in de toekomst.
Mooie blog! Ik wilde ooit mijn scriptie doen over de dialoog tussen mens en dier
Ingrid - Zaterdag 2 augustus 2014 15:38
Inspirerend zeg, zo had ik het zelf nooit bekeken, vooral het leven in het hier en nu en de liefde die alles overwint herken ik. Angsten overwinnen door de dingen aan te gaan. Dankbaar zijn, elke dag....... Mooie blog Scarlet, thanks x
Nikki - Zaterdag 2 augustus 2014 16:53
Wauw wat een verrassende en originele blog!
Maar ook zo'n mooie blog, de dingen die je beschrijft zijn zo waar en mooi.

Ik heb 2 katten waar ik zielsveel van houdt, en ook bij hen is dit van toepassing, bedankt voor de inzichten.
Sandra - Zaterdag 2 augustus 2014 17:23
Precies zoals jij het zegt! De hond is je beste vriend en maakt je leven een stuk zonniger!!!
Maanmeisje - Zaterdag 2 augustus 2014 18:36
Wat een mooie blog zeg! Ik wil ook wel een hond, maar niet in deze omstandigheden.
yours - Zaterdag 2 augustus 2014 20:22
Echt een hele mooie blog!
Maiskolf - Zaterdag 2 augustus 2014 20:25
Awwww, dit is zo lief! Heel erg mooi geschreven en heel erg inspirerend!
IrisL - Zaterdag 2 augustus 2014 21:31
Je hebt me geïnspireerd om te schrijven wat ik al heel lang wilde schrijven, maar niet wist hoe. Bedankt!
sneeuwvlokje - Zaterdag 2 augustus 2014 21:39
wat een mooie blog. eigenlijk zou sjors gewoon de mascotte van proud moeten worden!
Cristina6 - Zaterdag 2 augustus 2014 22:16
heel mooi geschreven en inderdaad echt super veel te leren van onze huisdiertjes.... ik heb zelf een katje en die zou ik voor geen goud willen missen! Ze doet me altijd goed voelen, ook al voel ik me zelf al eens minder goed... ze is altijd blij mij te zien :-)
sindy - Zaterdag 2 augustus 2014 23:17
Mooie blog alleen bepaalde dingen zijn volgens mij niet helemaal waar (sorry als ik overkom als een zeurpiet). Voor honden maakt uiterlijk (met name hoe groot ze zijn) wel uit (denk aan contact/hiërachie tov andere honden). Als mijn hond net van de trimmer afkwam en dus letterlijk wat kleiner eruit zag was zijn hele gedrag wat meer timide naar andere toe. Ook sommige zeer intelligente honden kunnen gebeurtenissen onthouden. Zo bleef onze hond echt een paar dagen boos als we een middagje weg waren geweest (hij kon namelijk totaal niet alleen zijn).
Rosa_Hope - Zondag 3 augustus 2014 10:20
Mooi!
Scorpiors - Zondag 3 augustus 2014 10:52
Wow, wat een mooie blog!
Ik was der stil van.
Ook bij mij klopt het wel.
Mijn hondje is ook altijd blij zo dra ze me ziet.
Maakt niet uit wanneer, aandacht komt ze zeker niet tekort aan, integendeel.
Ook ik krijg die volle aandacht terug, zodra ik thuis kom, zeg ze zelf gedacht!
Ook ik kan der zeker veel van leren, dank je wel voor deze wijze les.
Liefs. xx
miri - Maandag 4 augustus 2014 13:02
zucht, mooi geschreven en zo waar... heel mooi, ook die foto´s.