Themachat: lief zijn voor jezelf

 

Het klinkt zo makkelijk: "Wees lief voor jezelf". Toch is dit voor veel mensen niet zo makkelijk als het klinkt. In onze prestatiegerichte maatschappij wordt het in het vaak gewaardeerd als je hard voor jezelf bent; dit wordt dan nogal eens "zelfdiscipline" genoemd.

Toen ik nog een eetstoornis had, had ik een overvloed aan leefregels voor mezelf. Mijn leven bestond voornamelijk uit moeten en niet mogen, in plaats van willen en mogen. Ik was ervan overtuigd dat als ik die regels los zou laten, ik niets meer uit zou voeren op een dag. Dat ik een ongeleid projectiel zonder doel of zingeving zou worden. Deze angst heeft me lange tijd ervan weerhouden om lief te zijn voor mezelf.


Bron

In therapie heb ik geleerd om lief te zijn voor mezelf. Uiteraard is dit niet vanzelf of in één keer gegaan, ik heb het langzaamaan geleerd. Dat begon met iets ogenschijnlijk(!) simpels als het kopen van een fijne douchegel voor mezelf. Tot dan toe zag ik douchegel puur en alleen als iets om me mee te wassen en niet als iets waarvan ik kon (of beter gezegd: mocht) genieten. In opdracht van mijn therapeute ben ik naar de winkel gegaan en heb ik een fijne douchegel gekocht. Ik ben denk ik wel tien keer terug gelopen om de douchegel weer terug te leggen omdat ik het onzin vond om voor mezelf te kopen, maar uiteindelijk ben ik de winkel uitgelopen, met fijn ruikende douchegel.

Vervolgens kwam het volgende punt: mijn nieuwe douchegel ook daadwerkelijk gaan gebruiken. Ik vond het zonde om het te gebruiken en mocht het eigenlijk niet van mezelf. Juist door in te gaan tegen die "ik mag niet ..."-gedachte is het me gelukt om mezelf toch die fijne douchegel te gunnen.

Langzaam maar zeker lukte het me om milder te zijn voor mezelf. Met vallen en opstaan heb ik geleerd dat er vrij weinig verandert als ik mijn afwas eens laat staan tot de volgende dag. Mijn vrienden vinden me nog even aardig als normaal en de afwas verandert binnen een dag niet direct in een heus schimmelkasteel. Door mezelf uit te dagen om te proberen wat er zou gebeuren als ik de teugels iets zou laten vieren, kwam ik erachter dat er vrij weinig verandert als ik milder ben voor mezelf. Het enige dat wat dat betreft veranderd is, is dat ik nu een stuk relaxter door het leven ga!


Bron

Maandag 5 oktober is er een themachat over dit onderwerp. Je bent van harte welkom tussen 19.00 en 21.00 uur om mee te praten over dit, vragen te stellen of ervaringen uit te wisselen. Hopelijk tot dan! 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Maanmeisje - Vrijdag 2 oktober 2015 16:48
Mooi geschreven. Lief voor mijzelf zijn... Lastig punt!
Lotje9 - Vrijdag 2 oktober 2015 17:48
Lastig, heel herkenbaar dit. Eigenlijk gun ik mezelf nauwelijks iets... Ik hoop dat ik erbij kan zijn maandag!
Quirine - Vrijdag 2 oktober 2015 19:05
Ook ik vind het lastig om lief voor mezelf te zijn.
Als ik tijd heb dan kom ik zeker even langs in de chat!
Proudie1 - Vrijdag 2 oktober 2015 22:00
Ik vind dit ook een lastig ding. Eens kijken of ik er bij kan zijn maandag.
Jillie - Vrijdag 2 oktober 2015 22:15
Wauw, wat enorm herkenbaar! Precies waar ik aan werk in therapie en ook precies de opdrachten die ik moet en de gedachten die ik daarbij heb. Ik wist niet dat er meer mensen waren die het exact zo hadden!!
Ik hoop echt even bij de themachat te kunnen zijn, als ik het niet vergeet door de drukte!