Themachat: eetbuien

 

Een grote zak chips, een lekker stuk taart, een reep chocolade en een pak met stroopwafels. Voor veel mensen klinkt dit als een echte traktatie, maar voor mij was dit vroeger meer een nachtmerrie. Ik gunde mezelf niet om te genieten van iets lekkers, maar alles moest in één keer op. Wanneer het allemaal op was, had ik natuurlijk weer enorm veel spijt en moest ik trainen totdat ik er bijna letterlijk bij neer viel. Deze eetbuien hebben helaas een deel van mijn jeugd kapot gemaakt, maar gelukkig besefte ik op een bepaald moment dat het leven meer is dan eten, sporten, eten, sporten, etc.


Bron

Op mijn elfde ontwikkelde ik de eetstoornis anorexia, waarbij het uiteindelijk zo ver was gekomen dat ik opgenomen moest worden in een kliniek. Tijdens die opname ging er een knop om, waarbij ik niet nog meer wilde afvallen en ik besefte dat ik moest gaan eten om in leven te blijven. Tijdens die opname ging het steeds beter met mij en at ik steeds beter met de maaltijden en tussendoortjes mee. Het leek voor mijn omgeving goed met mij te gaan en langzaam maar zeker kwamen de kilo's er ook weer bij. Helaas, was dit niet de gehele werkelijkheid...

Ontwikkelen van mijn eetbuien
Eenmaal thuis, ná mijn opname, had ik helaas weinig nazorg en omdat mijn ouders zagen dat ik weer at, dachten zij dat het allemaal al over was. Ik had gewild dat het allemaal zo snel en zo simpel was gegaan, maar dat was het zeker niet. Doordat ik geen structuur meer had net zoals in de kliniek en doordat mijn ouders ook niet meer opletten wat ik at, ging ik steeds vaker opnieuw maaltijden overslaan, maar daarna mezelf volstoppen met allerlei, voornamelijk ongezonde producten, en vervolgens alles er weer zo veel mogelijk aftrainen. Ik vond het verschrikkelijk, maar durfde dit tegen niemand te vertellen.

Gevolgen van mijn eetbuien
Door mijn eetbuien stond mijn leven min of meer stil. In de ochtend fietste ik naar school en in de middag fietste ik weer naar huis. Op school at ik het liefst zo min mogelijk, zodat ik thuis ten minste nog mijn chocolade en andere zooi kon eten. Dit werd een soort routine voor mij, waarvan ik echt niet kon afwijken en waardoor ik eigenlijk nooit naar feestjes van vrienden ging en nooit in de avond kon werken of andere leuke dingen kon doen. Mijn sociale leven stond echt op z'n kop en hier worstelde ik stiekempjes wel heel erg mee.

Daarnaast kreeg ik door al die eetbuien en maaltijden overslaan weinig vitamine binnen, waardoor mijn bloedwaarden niet goed waren en ik nog altijd niet menstrueerde. Achteraf gezien, heb ik hier ontzettend veel spijt van en ik zou willen dat ik het na mijn opname helemaal anders had aangepakt en veel meer nazorg had gevraagd.


Bron

Vechten tegen mijn eetbuien
Na een aantal jaren met mijn eetbuien geleefd te hebben, kon ik dit echt niet meer. Het enige waar mijn leven uit bestond was eten, sporten, eten, sporten en nog meer eten. Ik besloot als eerste een baantje te gaan zoeken om sowieso meer afleiding te krijgen. Ik werd al vrij snel aangenomen in een restaurant en hier was ik echt ontzettend blij mee. Ook hierin vond ik routine, maar gelukkig had ik overdag geeneens tijd om een eetbui te hebben, want ik was daar en niet alleen thuis. Dit leven beviel mij al veel beter en langzaam maar zeker ging ik ook weleens een avondje weg met vriendinnen.

Stapje voor stapje ging ik nieuwe dingen uitproberen en doordat ik inzag dat deze manier van leven veel leuker is, lukte het mij ook om tegen die eetbuien te blijven vechten. Ik zag in dat ik door mijn eetbuien geen mooie toekomst zou hebben, mijn sociale leven verbrokkeld raakte en ik ook gewoon super ongezond bezig was. Op dit moment heb ik gelukkig mijn leven echt terug en is het niet meer die schijnbare werkelijkheid. Ik kan nu weer echt genieten van een avondje uit met vrienden, ik vind het super gezellig om met mijn leuke team te werken en ik kan weer op een gezonde manier sporten. Dit wens ik iedereen toe!

Vind jij het ook moeilijk om jouw eetbuien onder controle te krijgen en herken jij jezelf in dit verhaal of wil je graag met anderen over dit thema praten? Kom dan vanavond tussen 19:00 en 21:00 uur naar de themachat over eetbuien. Je bent van harte welkom en hopelijk tot dan!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

M. - Donderdag 8 oktober 2015 16:21
Dit had mijn verhaal kunnen zijn. Ook ik ben van anorexia naar eetbuien gegaan. Altijd heb ik me ervoor geschaamd, nu nog steeds, jaren later.
anoniempje - Donderdag 8 oktober 2015 17:10
Ik eet heel veel, maar alles is gezond.
Ik heb gewoon geen zin om ongezonde dingen te eten.
ddd - Donderdag 8 oktober 2015 17:36
dit verhaal is zo herkenbaar, helaas ben ik van 19;00 tot 20;00 turnen en moet dan ook nog naar huis dus denk niet dat de chat echt iets word maar ik ga zeker even kijken of ik nog wat van de chat kan meedoen
Lisa28 - Donderdag 8 oktober 2015 20:36
Jammer dat ik vanaf mn telefoon niet kan chatten.. anders had ik hier zeker wat aan gehad.
Mblooij - Donderdag 8 oktober 2015 21:07
Anoniempje; je eet vel maar gezond. Wat eet je dan?
Sur - Donderdag 8 oktober 2015 22:18
Het is mijn wens om van die eetbuien ervan af te geraken šŸ˜¢
Proud2bEsmée - Vrijdag 9 oktober 2015 08:04
Jammer dat ik dit nu pas lees, en dus niet mee heb kunnen praten :( Maarja, volgende keer beter.
sasa - Vrijdag 9 oktober 2015 13:53
Helaas zo herkenbaar, ook van anorexia naar eetbuien gegaan en het is echt vreselijk!