Themachat: Misbruik en Trauma

 

MisbruikHet woord misbruik is misschien wel een woord dat je helemaal niet zou willen horen of uitspreken. Zeker niet wanneer dit jou is overkomen. Echter komt misbruik veel voor in onze samenleving, maar wordt er amper over gesproken. Er is vaak veel schaamte en er heerst daardoor een groot taboe op het praten over misbruik.

Misbruik kent vele vormen; verkrachting, incest, ritueel misbruik, stelselmatige lichamelijke mishandeling, langdurige of stelselmatige opsluiting, stelselmatige kleinering en zo kan je de lijst nog wel verder aanvullen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Als jij je hierin niet herkent maar wel denkt dat je te maken hebt met misbruik, is dat goed mogelijk. Dat jou dingen zijn overkomen tegen je wil in en waar jij nog steeds met angst, verdriet en pijnlijke herinneringen naar terug kijkt is een reden om hulp te zoeken en hierover te gaan praten.

Veel mensen die zijn misbruikt kampen met herbelevingen van hun negatieve ervaringen. Soms roept het herbeleven van dit soort situaties veel angst op. Op andere momenten kan het ook vertrouwd voelen, omdat je dingen van vroeger opnieuw voelt. Zo zijn er ook slachtoffers die verlangen terug te keren naar het misbruik, want hoe vervelend het misbuik ook was, het is iets wat bekend voorkomt. De toekomst is vaak het tegenovergestelde voor die mensen en dus onzeker en eng.
 
Hoe groot dit verlangen ook is en dat het vaak voor omstanders totaal niet te begrijpen is, toch is het belangrijk te gaan kijken hoe je het verleden los kunt gaan laten. Daarbij kun je denken aan traumaverwerking of bijvoorbeeld therapie bij een psycholoog. Praten kan de eerste stap zijn en is de opening naar een nieuw leven.

Om beter om te leren gaan met herbeleving zou het kunnen helpen om ontspanningsoefeningen te doen. Zo kun je bijvoorbeeld naast eventuele therapie Yoga, Mindfulness of Pilates gaan doen. Het is belangrijk dat je op zo'n moment weer contact gaat maken met je lichaam en de aarde. Je zintuigen spelen op deze momenten een belangrijke rol. Zorg daarom dat je bijvoorbeeld stil staat bij je adem, bij je reuk of iets aanraakt in de ruimte.

Een aantal mindfulness oefeningen om mee te oefenen vind je HIER.

misbruikDe themachat van vandaag gaat over het omgaan met trauma's die te maken hebben met misbruik. Veel mensen met een traumatische ervaring gebruiken hun eetstoornis vaak bij hun coping-gedrag. Door je volledig te storten op je eetstoornis heb je een reden om niet bezig te zijn je verleden en het verwerken van je trauma's rondom misbruik. Voor anderen kan de eetstoornis ook een manier geweest zijn om het misbruik proberen te stoppen of om je gevoelens te onderdrukken. Dit zijn slechts voorbeelden, want voor iedereen heeft de eetstoornis een andere functie. 

Het lastige van het hebben van een eetstoornis is dat deze een behandeling van verwerking van trauma's in de weg staat,en juist de angst je eetstoornis los te laten vergroot. Hierin kan proffessionele hulp een belangrijke rol spelen en je helpen in je genezing en herstel.

Durf jij te praten over wat er gebeurt is in het verleden? Op welke manier belemmert je eetstoornis je om een trauma te verwerken? Heb je iemand in je omgeving die enorm worstel met deze situatie en zou je hem of haar graag willen bij staan? Wil je weten wat jou kan helpen om je trauma te gaan verwerken?

In de chat van dinsdag 17 juli vanaf 19:00uur ben je van harte welkom om hierover te komen praten.

Bron foto1: NY
Bron foto2: Josh Semans

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

m - Maandag 10 oktober 2011 12:03
Erg herkenbaar, maar momenteel te heftig voor mij om over te chatten.
Twinkel - Maandag 10 oktober 2011 12:42
Wil er vanavond erg graag bij zijn hoop dat het gaat lukken
Kay - Maandag 10 oktober 2011 15:51
Shitt, hier kan ik niet bij zijn. Erg jammer :(
sophia-lauren - Maandag 10 oktober 2011 16:17
Zou niets liever wensen om mee te chatten, maar de schaamte, mijn schuld, de angst en meer om beter te blijven zwijgen. Dit is allemaal zo herkenbaar, dat het me ook bang maakt en confronteerd...
@sophia lauren - Maandag 10 oktober 2011 18:43
ik denk dat het dan juist heel goed is om er naar toe te gaan, zelf vind ik precies het zelfde als jij! en ik ben ook super bang om er bij te zijn.. maar ik denk dat we er wat aan kunnen hebben meid?
ik hoop dat je het probeert! xxx
----- - Maandag 10 oktober 2011 18:51
Zo zijn er ook slachtoffers die verlangen terug te keren naar het misbruik, want hoe vervelend het misbuik ook was, het is iets wat bekend voorkomt. De toekomst is vaak het tegenovergestelde voor die mensen en dus onzeker en eng.

ik ben zo blij dat dit stukje er staat, dat is precies wat ik eigenlijk zocht.. ik ga het laten lezen aan me zussen zodat ze me eindelijk kunnen begrijpen!!

thaaaaaaaaankssssss
Shopaholic - Maandag 10 oktober 2011 20:47
Vanmiddag durfde ik dit stuk niet eens te lezen... chatten is voor mij nog een stap te ver. Maar wel goed dat hier aandacht aan word besteed.
Heel herkenbaar allemaal, helaas. =(
LittleMe - Dinsdag 17 juli 2012 14:34
Ja, ook voor mij nog steeds heel herkenbaar helaas. Hoewel de lading wel wat minder is geworden. Kan er vanavond niet bij zijn en ik denk dat dat ook wel goed is. Vond de vorige keer namelijk erg heftig!
lot1995 - Dinsdag 17 juli 2012 14:42
zichtuigen? je zal wel ziNtuigen bedoelen toch?!
Hoop - Dinsdag 17 juli 2012 16:04
Best wel herkenbaar.. Maar denk nog niet dat het lukt om erover te chatten.. Misschien een volgende keer (:
Kate - Dinsdag 17 juli 2012 18:52
Geweldig dat hier aandacht voor is! Ik ben seksueel misbruikt en heb PTSS, hierdoor ontwikkelde ik onder andere ook anorexia. Gelukkig ben ik inmiddels genezen van m'n eetstoornis, maar de gestelde vragen in dit artikel houden ook mij dagelijks bezig.

Ik heb namelijk de website *geen links plaatsen** opgericht om mensen die seksueel misbruikt zijn te helpen uit de slachtofferrol te stappen, hun trauma te verwerken en te luisteren naar hun innerlijke stem. Daarnaast richt ik me ook op preventie.

Hiervoor is het op de eerste plaats belangrijk het zwijgen over misbruik te doorbreken. Precies wat deze themachat doet!
Lindsay - Dinsdag 17 juli 2012 20:20
Soms voelt het herbeleven van dit soort situaties veel angst op.

Denk dat je bedoelt: soms ROEPT .....

x
Prue - Woensdag 18 juli 2012 09:39
Helaas heb ik er niet bij kunnen zijn. Maar zal vast wel nog eens terugkomen (hoop ik).
lost - Zaterdag 30 maart 2013 00:03
Het breekt me wanneer ik dit lees.Weet niet waar ik moet beginnen.
Iedereen zegt, je zult wel opgelucht zijn dat je geen geheim meer hebt.Maar vraag me af waar ik me beter bij zou voelen dat geheim of dat na alles bekend is, ik na 5 jaar nog steeds het gevoel heb dat ik niet vooruitga