Themachat: Feestdagen en een eetstoornis

 

Nog even en dan staan de feestdagen weer voor de deur. Voor de meeste mensen is dit een periode van gezelligheid, vrolijkheid en genieten van lekker culinair eten en heerlijke oliebollen, maar voor mensen die lijden aan een eetstoornis is dit juist een verschrikkelijk moeilijke tijd. Ik weet nog goed dat ik tegen die tijd altijd extra zenuwachtig was en het liefst wilde dat ik deze dagen gewoon kon overslaan.

Zoals ik al schreef, zijn feestdagen voor mensen met een eetstoornis lastige dagen en is het belangrijk om op deze dagen juist extra steun te krijgen en proberen er met je omgeving toch fijne dagen van te maken. Dit is niet altijd even makkelijk en ik weet dit zelf als geen ander. Daarom wil ik jullie in deze blog een aantal tips geven om Kerst en Oud en Nieuw een beetje gemakkelijker te laten verlopen.


Bron

Op vakantie met de feestdagen
Sommige gezinnen/families gaan tussen of met de feestdagen op vakantie. Zo gingen mijn ouders en ik met Kerst vaak naar Duitsland toe en met Oud en Nieuw gingen we vaak naar Limburg. Natuurlijk vond ik het super leuk dat mijn ouders dit voor mij deden en wilde hiervoor dan ook extra mijn best doen. Toch ging dit tijdens de periode van mijn eetstoornis niet altijd zonder slag of stoot en zat ik op de heenreis al vaak te denken hoe het kerstdiner eruit zou zien, of ik daar genoeg zou kunnen sporten en wat ik de rest van die dag zou gaan eten. Allemaal dingen waarbij je tijdens de Kerst eigenlijk helemaal niet aan moet denken, maar wat voor jongeren met een eetstoornis juist dan op de voorgrond staat.

Dit scenario heb ik verschillende opeenvolgende jaren meegemaakt en hierdoor kon ik eigenlijk nooit met volle overtuiging meegenieten. Dit vind ik achteraf ontzettend spijtig. Probeer daarom, als jij ook op vakantie gaat, bijna alles hetzelfde te doen als je broertje(s), zusje(s) en ouders. Op deze manier ervaar je wat normaal is gedurende deze dagen en kun je meedoen aan alle leuke en gezellige dingen. Praat daarnaast voldoende met je gezin en andere familieleden/vrienden die mee zijn op vakantie. Praten lucht op en misschien kan jouw familie je voldoende motiveren om toch lekker een stukje van die kalkoen te eten of een heerlijk ijsje als dessert te nemen. Ook jij mag van deze dagen genieten en hiervoor moet je jezelf niet straffen of grenzen opleggen.

Familiebezoek tijdens de Kerst en Oud en Nieuw
Veel mensen gaan tijdens Kerst of Oud en Nieuw standaard even langs bij een opa en oma, nichtjes en neefjes en misschien ook wel schoonfamilie. Voor mij was dit ieder jaar het geval en daarom moest ik dus ook ieder jaar weer smoesjes gaan bedenken om niet te veel te eten bij de kerstmaaltijd en al helemaal geen oliebollen. Meestal zei ik dat ik die schotels niet lustte of dat ik gewoon geen trek had en ging ik dan snel met mijn nichtje de hond uitlaten, zodat mijn familie ook niet kon blijven aandringen of constant kon zien wat ik (niet) at. Sinds een aantal jaren kan ik gelukkig weer genieten van een heerlijke appelbeignet of oliebol en kan ik zonder stress bij mijn familie op bezoek. Tijdens deze dagen is het belangrijk om jezelf iets lekkers toe te staan en spreek dit ook met jezelf af. 


Bron

Andere tips
Het is dus belangrijk dat je tijdens de feestdagen jezelf wat lekkers toestaat en dat je niet elke calorie telt. Wanneer deze stap voor jou heel groot is, is het belangrijk om dit met je ouders en misschien andere familieleden of vrienden te bespreken. Een andere optie is om tijdens deze dagen afleiding te zoeken met lotgenoten en met elkaar je gedachten te delen en problemen hierover kunt uitspreken. Daarnaast kan je natuurlijk gebruik maken van onze chat en het forum tijdens deze fijne, maar soms moeilijke dagen. Om die reden is er vanavond tussen 19.00 en 21.00 uur een themachat over dit onderwerp. Je bent van harte welkom! 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

RoosA - Vrijdag 11 december 2015 09:18
Feestdagen en een eetstoornis ... in mijn herinnering was het bijna niet te doen. Al dat calorieƫn tellen, niet vrij en los kunnen eten maar alleen maar bezig zijn met eten, bewegen, compenseren, etc. Wat mij het meeste rust gaf, was om mezelf wel wat toe te staan (en dan was het misschien niet helemaal "normaal", maar dan kon ik in ieder geval wat eten zonder me er al te schuldig over te voelen). Bijv dat ik met gourmetten een x aantal stukjes vlees, x aantal stukjes brood, etc van mezelf "mocht".
Nu ik hieraan terugdenk, ben ik zo dankbaar dat ik geen eetstoornis meer heb en eten tijdens feestdagen dus geen issue meer is. Ik had niet voor mogelijk gehouden dat dit zou kunnen, maar het kan dus echt!
šŸ’•Anoniem AnorexiašŸ’• - Maandag 26 december 2016 20:02
Hoi hoi, ik doe dit even anoniem (voor de zekerheid).
Ik heb ook heeeeel veel moeite met eten rond de feestdagen, vooral met lekkere dingen zoals toetjes of koekjes enzo. We gaan straks ook cremƩ brulee eten, en daar heb ik dus helemaal geen zin in... Ik vind dat echt zoooo eng, ik zit nu dus wel weer op gezond gewicht, maar ik ben nog steeds heel bang dat ik van suikerige dingen (toetjes) heeeeel dik ga worden.

Mijn vraag is eigenlijk hoe je het best over die gedachte heen kan komen en gewoon rond de feestdagen maar ook altijd gewoon kan genieten van alles zonder er de hele tijd bij na te hoeven denken en daarna de hele tijd kijken naar jezelf en denken "Zie je wel, ik zie daar en daar al vet zitten."

Ik hoop dat er antwoord komt op mijn reactie!
XXX En fijne feestdagen nog!

šŸ’•Anoniem AnorexiašŸ’•
@Anomiem - Maandag 26 december 2016 20:33
Wat vervelend voor je dat je dit zo ervaart!
Misschien kan je je vraag eens stellen in de chat (chat.proud2bme.nl) of op het forum, daar zullen meer mensen het lezen: https://forum.proud2bme.nl/

Take care