Themachat: Feestdagen

 

Een pepernootje hier, een kruidnootje daar, een stukje marsepein of nu maar eens een stukje kerststol met een kerstkransje toe. En nog het kerstdiner en de oliebollen! Ja ja, de feestdagen zijn weer in aantocht met een groot assortiment aan lekkernij en een hoop gezelligheid... toch?

Echter kijkt niet iedereen zo uit naar deze feestdagen en daar kunnen heel veel verschillende reden voor zijn. Voor velen geldt helaas dat het gevoel van eenzaamheid deze dagen veel sterker is dan tijdens alle andere dagen van het jaar, juist omdat de feestdagen toch vaak gevierd worden of werden met de familie. Door omstandigheden kan het gebeuren dat je familie niet meer om je heen hebt of hen weinig ziet.

Ken jij iemand die zich deze dagen eenzaam voelt? Misschien kun jij die persoon dan een beetje steunen deze dagen? Steunen kan op zo ontzettend veel manieren; een kleinigheidje kopen, even bellen tijdens deze dagen, langs gaan of een leuk en lief persoonlijk kaartje sturen. Even het gevoel geven dat die persoon er niet helemaal alleen voor staat.

Daarnaast is een eetstoornis verdomde lastig tijdens deze dagen, want iedereen eet dan gezellig een uitgebreid diner of geniet van snoepgoed. Vaak heb je door je eetstoornis niet zulke fijne gedachtes rondom eten, en maakt dat het knap lastig om ''gewoon'' mee te eten. Het is zo jammer dat die eetstoornis op deze manier ook de feestdagen nog eens verknalt alsof die niet genoeg verpest in je leven.

Het liefst gaf ik iedereen de kracht om juist deze dagen even de eetstoornis achter slot en grendel te kunnen gooien. Even gewoon ''normaal'' kunnen doen tijdens de feestdagen, je niet schuldig voelen of overeten. Maar helaas is dat niet mogelijk. Probeer er daarom het beste van te maken deze dagen en stel haalbare doelen voor jezelf op. 

Het kan ook zijn dat je de feestdagen moeilijk vindt door herinneringen uit het verleden. Misschien heb je helemaal geen fijn gevoel omdat de feestdagen nooit fijn zijn geweest. Of voel je je gewoon niet fijn, als je terugdenkt aan vorige feestdagen van afgelopen jaren. 

Wat betekenen voor jou de feestdagen? Ben jij iemand die alleen op de bank zit? Heb je een eetstoornis en maakt dat de feestdagen best lastig? Ben je bang voor de dagen die gaan komen? Of zie je door een andere reden op tegen deze dagen? Zoek dan gerust steun bij andere leden van het forum, want weet dat het helemaal niet gek is om tegen de feestdagen op te zien.

Helemaal fijn is het als jij dit jaar gewoon lekker kan gaan genieten van de feestdagen en ik zou zeggen doe dat dan ook vooral. Zie je er toch tegenop, kom dan lekker praten over deze stress rondom de feestdagen in een speciale themachat.

De themachat over feestdagen wordt gehouden op 2 december van 19:00-21:00u en op 23 december van 19:00-21:00u. Je bent hier van harte welkom! 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Nieuweling - Zondag 2 december 2012 15:45
Ik kom vanavond zeker chatten, had er ook al een topic op het forum over geopend, want vind het met mijn eetbuien erg lastig om niet te overeten tijdens de feestdagen!
LoveLive - Zondag 2 december 2012 15:45
Heel herkenbaar! Ga zeker chatten vanavond.
Jantje - Zondag 2 december 2012 15:59
Ik hoop dat ik het ga redden vanavond, sowieso een thema die nog wel een keer mag de komende tijd! Het wordt vast druk haha! stomme feestdagen
Emmaa - Zondag 2 december 2012 16:00
Aa ik haat december en dat komt door de feestdagen. Los van mijn eetstoornis, want ik heb het altijd al verafschuwd. Maar door mijn eetstoornis is het wel erger geworden. Het liefst zou ik in mijn eentje ergens zijn.
maddy - Zondag 2 december 2012 18:32
heb dit jaar toch echt wel een chocoladeletter op!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
meisje14 - Zondag 2 december 2012 19:02
Ik ben niet bang voor wat komen gaat. Bij mij gaat er niets komen namelijk. Eet gewoon hetzelfde als altijd, wij doen nooit rare dingen met kerst of sint ofz qua eten.
M. - Zondag 2 december 2012 19:40
Hier blijft het ook altijd lastig, ook al denkt iedereen dat ik er na 6 jaar wel vanaf ben. Je blijft toch erg met eten bezig. Vooral eten in het bijzijn van anderen vind ik erg moeilijk. En alle foto´s die gemaakt worden etc. (en die vervolgens terugzien en je een enorm varken vinden:( )
Dit jaar ga ik waarschijnlijk alleen sinterklaas vieren. Voor de rest probeer ik mezelf erdoor heen te slepen en regelmaat te houden.
Maar leuk is anders. Vaak verlang ik naar de onbezorgde tijden.
Sophia-Lauren - Maandag 3 december 2012 03:30
@Mandy: even eens toch echt wel Be- Proud Top Go Mandy in je schoen voor jou!! Kanjer! Echt wel!
MelissaKimberley - Zondag 23 december 2012 14:10
Net wat ik nodig had, thanks!