Theatervoorstelling GRIP

 

"GRIP is een theatervoorstelling over storm in je hoofd. Over eten. Over
 honger. Over onmacht. Over de worsteling om weer grip op je leven te 
krijgen." GRIP, zo heet de theatervoorstelling van theatergroep M/V. Deze bijzondere voorstelling, geschreven door ervaringsdeskundige Harriët van den Heuvel en geregisseerd door Marian Vesseur, laat de worsteling van het leven met een eetstoornis zien.

grip

De voorstelling laat zien dat het oorlog is in je hoofd als je een eetstoornis hebt - maar laat ook zien dat deze strijd zich voortzet in allerlei andere situaties. Onbegrip thuis, pesterijen op school, concurrentie in een kliniek, ook deze situaties krijgen aandacht in deze aangrijpende voorstelling. Dit door de diepte in te gaan, maar ook door soms (zwarte) humor te gebruiken.

De voorstelling heeft als doel om mensen te laten zien dat een eetstoornis geen uit de hand gelopen lijnpoging is. Zij willen laten zien dat er een persoon met pijn en verdriet achter deze eetstoornis zit. Daar bovenop komen vaak nog meer nare gevoelens, die veroorzaakt worden door onbegrip en veroordeling van de omgeving van iemand met een eetstoornis. Deze omgeving krijgt echter ook een stem, hoe kunnen zij weten hoe zij om moeten gaan met een eetstoornis? Theatergroep M/V hoopt kijkers ook hier iets over te leren door hen een kijkje in het hoofd van iemand met een eetstoornis te geven. Want, zo schrijven zij op hun website, begrip helpt iemand om weer grip te krijgen op het leven.

Samen met een andere vrijwilliger van Proud2Bme heb ik de voorstelling een paar weken terug mogen bekijken. Ik was na afloop erg onder de indruk. Niet alleen bracht de voorstelling herkenning, het zette ook aan tot nadenken over mijn eigen eetstoornisverleden. Het is een voorstelling waarbij niet alleen gekeken wordt naar de buitenkant, de eetstoornis, maar naar de problemen aan de binnenkant die die problemen aan de buitenkant veroorzaken. De voorstelling laat zien dat een eetstoornis je achtervolgt en soms ook overheerst, maar dat jij daarnaast nog steeds mens bent.

Wil je de voorstelling zien? Op maandagavond 8 juni 2015 is de voorstelling om 19.30 te bekijken tijdens de Proud2Meet in Groningen. Deze zal plaatsvinden in de dramazaal van cultureel studentencentrum USVA, Munnekeholm 10 te Groningen. Binnenkort zal er een uitgebreide blog met meer informatie over de Proud2Meet verschijnen. Andere locaties en data waarop de voorstelling te zien zal zijn, zullen binnenkort verschijnen op de website van de theatergroep. Zin om te komen? Stuur even een mailtje met je voor -en achternaam naar info@proud2Bme.nl om je aan te melden. Het is gratis!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lotte - Woensdag 27 mei 2015 16:16
In Groningen! Ik ga kijken!!!
Lotte - Woensdag 27 mei 2015 16:36
Waar kun je kaartjes kopen? De voorstelling is niet te vinden via de site van de USVA en op de website van M/V staat wel "voorstelling voor Proud2BMe - besloten" maar geen kaartkoop-knop.
@Lotte - Woensdag 27 mei 2015 16:44
Je hoeft geen kaartjes te kopen, de voorstelling is namelijk gratis. Je kunt je aanmelden door even een mailtje te sturen naar info@proud2Bme.nl. Verder niets :)
melissa - Woensdag 27 mei 2015 16:47
Komt hij ook ooit online te bekijken? Zou hem graag willen zien maar kom niet uit die buurt haha
Mathilde - Woensdag 27 mei 2015 17:01
Mmh, interessant! Toevallig wordt er hier in Emergis binnenkort op de familieavond ook een theatervoorstelling gehouden over het hebben van een eetstoornis.
Isa - Woensdag 27 mei 2015 17:53
Jammer dat t zo ver is! :(
Dees - Woensdag 27 mei 2015 18:54
Zou ik samen met iemand mogen komen? Denk dat dit voor mijn vriend/partner ook heel interessant is en begrip kan verzorgen.
Amanda - Woensdag 27 mei 2015 21:17
wel interessant maar helemaal in Groningen. Dat wat Dees zegt lijkt mij ook wel een fijn idee.

Liefs
Lotte - Woensdag 27 mei 2015 22:30
Bedankt voor het berichtje terug, redactie!
Ook vind ik het zo fijn dat er de laatste tijd dingen voor Proud2bMe in Groningen worden georganiseerd. Ik kon zelf nooit naar de Proud2Meets o.i.d. omdat die in Eindhoven en Leiden zijn. En nu kan het wel! :D Waarschijnlijk zijn er ook wel meer mensen die in het Noorden van Nederland wonen en ook heel blij zijn met de nieuwe Meets in Groningen. Dus bedankt daarvoor, vrijwilligers die dit zijn begonnen!
Maanmeisje - Donderdag 28 mei 2015 12:26
Indrukwekkend filmpje! Helaas vind ik Groningen te ver weg.
Team Proud2Bme - Donderdag 28 mei 2015 20:06
@Dees

Je mag in de e-mail voor aanmelding aangeven met wie je komt. Bij gewone Proud2Meet is het niet de bedoeling dat partners/vrienden/familie mee komen, maar bij deze voorstelling is dat wel mogelijk.

Liefs,

Team Proud2Bme
Harriet - Zaterdag 30 mei 2015 23:08
We komen GRIP ook graag spelen bij Proud2Meet bijeenkomsten in andere steden (Leiden, Eindhoven), op uitnodiging van Proud2BMe! GRIP is ook een goede voorstelling om te zien voor je familieleden. Het kan heel moeilijk zijn om uit te leggen wat er in je hoofd omgaat als je een eetstoornis hebt en de voorstelling brengt dat in beeld. Theater kan iets laten zien en duidelijk maken wat je soms moeilijk kunt verwoorden. Ik heb het script geschreven en vind het heel fijn en bijzonder dat we GRIP bij Proud2Bme mogen spelen! Graag tot 8 juni :-). Harriët
Cynthia - Zondag 31 mei 2015 13:49
Heel jammer dat het in Groningen is...
Het is 3,5 uur reizen voor mij, dit zou ik er opzich wel voor over hebben maar dan moet ik om 9u al weer weg omdat ik anders niet meer thuis kom met de trein.

Ik hoop oprecht dat GRIP eens in Eindhoven/Leiden/Rotterdam (in de avond) speelt, dan zou ik ook mijn vriend mee willen nemen...
Robin - Maandag 8 juni 2015 18:29
Ik zou heel graag heen hebben gewild, kwam er helaas pas net achter!
Weet iemand misschien wanneer ze weer spelen en waar?
xxx
Laura - Dinsdag 9 juni 2015 09:18
Ik was gisteren op de Proud2meet in Groningen, en wil complimenten geven aan het team van GRIP! Prachtig gespeeld, goed in elkaar gezet! Confronterend, maar ook heel helpend! Mijn vriend snapt nu ook wat beter wat er in mijn hoofd omgaat. Ik wil jullie daar heel erg voor bedanken! Super gedaan!
Harriet - Donderdag 11 juni 2015 19:19
Dank je Laura, we vonden het fijn om bij Proud2Meet in Groningen te mogen spelen! Robin, er komen na de zomer meer voorstellingen van Grip. De data komen op de site theatergroepmv.nl te staan. Op facebook houden we iedereen ook op de hoogte van nieuwe data van Grip: www.facebook.com/TheatergroepMV. Cynthia, we komen graag spelen een avond in E'hoven/Leiden/R'dam!
Masha - Woensdag 1 juli 2015 15:16
Zo jammer dat ik dit nu pas zie! Ik hoop dat er snel weer een proud2meet in groningen is :) Super leuk iedee