Take a Break!

 

"Opzij, opzij, opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats, ik hebrelax een ongelooflijke haast"

We gaan vaak maar door en door. Zonder pauze, zonder rust. Want het moet af, het moet nu, het moet, het moet. Tijdens mijn eetstoornis moest ik altijd maar bezig zijn. Ik moest me nuttig voelen. En als ik niks deed, dan was ik LUI, een NIETSNUT en WAARDELOOS!

Maar al dat gestress en gehaast, heeft dat nou wel zin? Als je minder gestresst en gehaast bent, heb je meer aandacht en rust voor de dingen die je doet. Dit zorgt er niet alleen voor dat je beter werk levert, maar ook dat je er meer plezier aan beleeft. Daarbij is het veel beter voor je gezondheid als je minder stress hebt. Door pauzes in te lassen gedurende de dag daalt je stresslevel aanzienlijk.

Maar hoe creëer je rustmomenten voor jezelf?

• Plan je break
We plannen vaak alleen de dingen die moeten gebeuren. De tandarts afspraak, lessen of colleges, wanneer de boodschappen kunnen worden gedaan. En meestal ook nog wel ons sociale leven: feestjes, etentjes, koffie-afspraakjes. Maar pauze nemen, dat plannen we niet in. In deze drukke maatschappij waarin van alles op je af komt, is het nodig om ook de rustmomenten in je weekkalender te zetten.

• Houd je eraan
Tegen de tandartsafspraak kun je enorm opzien, maar puntje bij paaltje ga je meestal wel, omdat het moet. Houd je ook aan je ingeplande rustmomenten. Stel je hebt besloten dat maandag van 14:00 en 16:00 uur jouw tijd is. Maar iemand belt je om iets af te spreken of om een beroep op je te doen. Verleidelijk om je rustmoment in te leveren. Maar niet doen: afspraak is afspraak.

• What to do
Kies voor je pauze iets waar je van ontspant; iets (of niets) helemaal voor jezelf, wat jij leuk vindt. Dat kan zijn een boek lezen, een televisieprogramma of film kijken, in bad liggen of een wandeling maken. Of misschien iets creatiefs: een fotoalbum vullen, een collage maken, schilderen, tekenen, schrijven of fotograferen. De activiteiten die je kiest hebben drie voorwaarden: a) je wordt er blij van b) het is ontspannend en c) het geeft je energie.

Inspiratie nodig voor ontspannende activiteiten? Kijk eens hier:
8 tips om te relaxen

Recept voor een heerlijk relax-avondje
Yoga!
Meditatie
Ik verveel me!

Scrapboek maken


• Moeten en boeten

Het woord ‘moeten' komt niet voor tijdens je break. Je moet even helemaal niks. Schuldgevoelens en negatieve stemmetjes schuif je gelijk aan de kant. ‘Je bent lui!', ‘Je moet eigenlijk nog dat hoofdstuk leren!', ‘Wat ben je nutteloos!' - allemaal onzin! Je hebt rustmomentjes nodig om de verantwoordelijkheden en verplichtingen van het dagelijks leven aan te kunnen.

proud2relax

Vind jij het lastig om pauze te nemen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

merla - Zondag 18 maart 2012 15:50
Ja, absoluut.. ben nu aan het leren voor mijn toets week en ben al vanaf half 12 nonstop half/half bezig .. niet echt nuttige leer tijd dus.. ;(
- - Zondag 18 maart 2012 16:55
Wow, dit herken ik. Ik heb tijdens me es steeds een gedachte ontwikkeld waarin het lijkt dat ik me tijd verdoe met sociale dingen, intrernet en spelletjes en dat ik eigenlijk beter aan me toekomst kan werken..
Layla - Zondag 18 maart 2012 17:14
Ik heb nu SE-week en dit komt echt PRECIES op het goede moment! Dat was merla hierboven zegt, heb ik ook: de hele tijd half iets doen, half niets doen, waardoor je nóg gefrustreerder wordt omdat het niet lukt en je jezelf nog meer gaat pushen etc...
Volgende week ga ik op donderdagmiddag - dan heb ik immers even niets - een rustmoment houden. En hierbij heb ik dat met mezelf afgesproken!
chantal - Zondag 18 maart 2012 17:19
haha die foto van die kat, ik denk heel vaak was ik maar, een kat. geen verplichtingen de hele dag slapen, jagen en eten heerlijk! :P
Heleen - Zondag 18 maart 2012 19:39
@chantal: zoo herkenbaar, heb ik ook heeeeel vaak
M - Maandag 19 maart 2012 10:38
Ik heb vandaag een dag vrij van school genomen.. Hard toe aan een dagje rust