Studeren met psychische problemen

 

In de periode dat ik niet lekker in mijn vel zat, was studeren ook een hele opgave voor mij. Het ging me verder vrij makkelijk af maar studeren met een hoofd vol zorgen is niet makkelijk. Het vraagt nog meer energie en het lukte lang niet altijd om alles af te krijgen. In mijn hoofd was alles nog groter dan in werkelijkheid en ondertussen schoten mijn gedachten ook alle kanten op. Het focussen en aandacht geven aan mijn schoolwerk was soms heel lastig waardoor alles opstapelde terwijl de tijd gewoon verder tikte. Studeren is al een intensieve bezigheid, maar al helemaal als je veel zorgen hebt of kampt met psychische problemen.

Ik denk dat iedereen wel een periode doormaakt tijdens zijn basis- middelbare school of studie tijd waarin problemen, stress en zorgen een rol spelen. Grote kans dat je studie/school of werk hier ook in meerdere of mindere mate onder lijdt. Het kan veel van je vragen om alles te combineren en je te focussen op meerdere dingen. Je kunt niet van alles in prioriteit maken, hoe graag we dat soms ook zouden willen. Omdat ik zelf weet hoe zwaar studeren kan zijn als je niet goed in je vel zit en omdat ik in die tijd wel wat tips had kunnen gebruiken, wil ik er een aantal met je delen om even bij stil te staan.

meisje
Bron

♥ Je gezondheid is het belangrijkste
Ondanks dat dit voor zich lijkt te spreken, was dit iets waar ik destijds totaal niet aan dacht. Ik wilde mezelf en mijn omgeving niet teleurstellen en vond dat ik dit moest kunnen. Iedereen heeft zo zijn problemen toch? Dat betekent niet dat ik helemaal niet meer functioneer. Ik vond en dacht dat ik dit er wel bij kon hebben en ging maar door, zonder echt stil te staan bij hoe het met mij ging. Achteraf besef ik wel dat dat helemaal niet slim is en dat het veel belangrijker is om regelmatig stil te staan bij hoe je je voelt en of je je gezondheid nog wel op nummer één zet. Achteraf gezien had ik beter kunnen kijken naar wat zou lukken in plaats van: ik ga gewoon door en ik zie wel hoe ik me voel.

♥ Soms moet je een stapje terug doen
Al je je gezondheid als prioriteit stelt, kan dat betekenen dat je soms een stapje terug moet doen en misschien niet alles in één keer kan halen. Het betekent misschien dat je soms wat minder hard leert voor een tentamen en genoegen moet nemen met een 6 in plaats van een 8. Ik weet hoe moeilijk dat is, want ik ben zelf altijd enorm perfectionistisch geweest wat dat betreft en achteraf had ik mezelf gegund dat ik wat milder was geweest. Niemand kijkt er naar om dat ik voornamelijk achten en negens haalde en er wordt nooit om mijn cijferlijst gevraagd. Die zevens die ik had waren soms vervelend omdat ik de lat voor mezelf hoger had gelegd en hierdoor het gevoel had dat ik faalde, maar nu weet ik niet eens meer voor welke vakken ik een zeven had. Zo onbelangrijk is het.

♥ Leg de lat niet te hoog en stel haalbare doelen
Het is altijd belangrijk om doelen te stellen die haalbaar zijn en om de lat niet te hoog te leggen. Het heeft namelijk geen zin, we kunnen niet alles perfect doen en een te hoge lat zorgt gegarandeerd voor teleurstellingen. Als het niet goed met je gaat, is het stellen van haalbare doelen nog belangrijker en zullen de doelen misschien kleiner zijn dan als je je wel goed zou voelen. Dat is heel logisch en het is ook belangrijk hier realistisch naar te kijken. Je hoeft niet het onmogelijke te behalen en er komt echt wel weer een periode dat je wel weer kan presteren zoals je van jezelf gewend bent.

♥ Kijk naar wat wel kan
Als we een stapje terug doen, zijn we al snel geneigd om onze focus te leggen op alles wat niet lukt en wat voorheen anders was. Dit is een logische reactie, maar niet helpend. Je kunt veel beter kijken naar de mogelijkheden die je nog wel hebt. Doe daar je best voor ondanks dat het lastig is en misschien niet jouw natuurlijke reactie. Het zal je uiteindelijk echt helpen om meer energie te krijgen en je beter te voelen.

♥ Neem een leraar in vertrouwen
Wanneer je niet goed in je vel zit en daardoor niet kan functioneren op school zoals je zou willen of zoals je zou doen als het goed met je zou gaan, kan het raadzaam zijn om iemand op school in vertrouwen te nemen. Bijvoorbeeld een mentor, leraar of vertrouwenspersoon. Je hoeft er niet alleen voor te staan en het helpt vaak ook om school / studiegerelateerde zaken af te stemmen en het kan fijn zijn om even te praten als je je slecht voelt terwijl je op school bent. Je kunt dan veel makkelijker het gesprek aangaan als iets niet lukt of als je een stapje terug moet doen. Er is veel te regelen als het gaat om dingen later inleveren, de lessen die je wel en niet volgt, etc. Wees eerlijk en open. Er kan een enorme last van je schouders afvallen als je het niet alleen hoeft te dragen.

school
Bron

♥ Bedenk wat je wel en niet wil vertellen
Als je een aangepast rooster krijgt op school of bepaalde dingen nog even niet doet, maar later inhaalt, kunnen er wel wat vragen ontstaan bij medestudenten. Het kan goed zijn om voor jezelf te bedenken wat je wel en niet wil vertellen. Dan kom je niet voor verrassingen te staan en het kan wat meer rust geven.

♥ Maak een goede planning
Tijdens mijn middelbare - en studieperiode heb ik echt gemerkt hoe belangrijk het is om een goede planning te maken. Het heeft mij best even gekost om een manier te vinden die voor mij werkte en om me hier ook echt aan te houden, maar het is het wel waard geweest. Bij planningen had ik namelijk altijd het gevoel dat ik het niet goed deed als ik aan dingen niet toe kwam, terwijl het dan gewoon geen realistische planning was. Toen ik wat meer mijn draai had gevonden, merkte ik dat het me juist rust gaf om te zien wat ik allemaal al had gedaan en dat ik me juist goed kon voelen als ik even pauze nam. Voorheen voelde ik me altijd opgefokt en kon ik niet genieten van de vrije momentjes tussendoor. Het is ook extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen in tijden van stress en bij tentamens.

♥ Accepteer dat het nu even zo is..
Een stapje terug moeten doen omdat het niet goed met je gaat, kan ontzettend lastig zijn. Je kan het gevoel hebben dat je faalt, dat je zwak bent en dat je dit gewoon zou moeten kunnen. Het stukje acceptatie van de situatie zoals die is, is misschien heel lastig, maar wel ontzettend belangrijk. Je kiest er niet voor om je zo te voelen en dus ook niet om minder goed te functioneren dan je normaal gewend bent. Je hoeft je niet schuldig te voelen en dit betekent niet dat je faalt. Naar jezelf en je lichaam luisteren is alleen maar een teken van kracht en we moeten allemaal weleens op de rem trappen of iets rustiger aan doen. Het is niet wie jij bent en waarschijnlijk komt er gewoon weer een moment waarop je jezelf kan herpakken. Acceptatie kan er wel voor zorgen dat er een klein stukje van de last weggenomen wordt en dat je je beter voelt bij de situatie zoals die nu even is.

Lees ook: Naar school met een eetstoornis, school en therapie combineren, confrontatie met de eetstoornis op school, kiezen tussen studie en therapie, een nieuw schooljaar met eetstoornis.

Wat is jouw tip?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

dikkiedik - Maandag 2 september 2019 12:59
Ik weet nog goed dat de aardrijkskunde leraar het maar niets vond dat ik "even" aardrijkskunde kwam volgen omdat ik niet meer mee mocht doen met BSM. Soms was het beter te doen alsof je neus bloedde.