Je innerlijke criticus verminderen

 

Vrijwel iedereen heeft een soort stemmetje in z'n hoofd dat dingen zegt als: ''je doet het niet goed genoeg'' of ''je had harder moeten leren'' of ''je ziet er niet leuk uit''. We zijn vaak best wel kritisch naar onszelf, kritischer in ieder geval dan naar anderen. Een beetje kritisch zijn naar jezelf en je prestaties is prima. Het houdt je alert en zorgt ervoor dat je jezelf uitdaagt om je best te blijven doen. Toch kan het ook de verkeerde kant opgaan en kun je net even iets teveel van die innerlijke criticus hebben. Dat kritische stemmetje wordt dan als het ware de volledige waarheid waardoor je jezelf als minderwaardig gaat beschouwen en ervan overtuigd raakt dat je nooit iets goed kunt doen. In dat geval gaat het niet meer om wat gezonde kritiek naar jezelf.

Als je altijd kritisch bent naar jezelf, dan is dit niet zo makkelijk te veranderen. Toch kun je hier wel stappen in zetten om een betere relatie te krijgen met jezelf. Op die manier kom je lekkerder in je vel te zitten. In deze blog deel ik graag wat tips met je om wat beter in je vel te kunnen zitten en om te leren gaan met die innerlijke criticus die iedereen van nature wel een beetje heeft.


Bron

Leer jezelf kennen
Als eerste is het belangrijk om jezelf te leren kennen. Mensen die erg kritisch naar zichzelf zijn, hebben de neiging om zichzelf bij alles wat niet goed gaat af te branden. Dit is vaak onterecht aangezien je nu eenmaal niet in alles uit kunt blinken. Het is belangrijk dat je bij jezelf nagaat waar je sterke kanten liggen en waar je misschien wat minder goed in bent. Neem jezelf niet kwalijk dat je sommige dingen wat minder goed kunt, je kunt nu eenmaal niet in alles goed zijn. Als je weet waar je sterke en zwakke punten liggen, dan kun je hier rekening mee houden en jezelf op die manier wat ontzien. Hiermee voorkom je dat je jezelf teleurstelt omdat je telkens ontzettend hoge verwachtingen stelt die je eigenlijk nooit waar kunt maken.

Breng tijd alleen door
Vaak halen we zelfwaardering uit wat anderen van ons denken en vinden, terwijl het eigenlijk enkel belangrijk is wat je van jezelf vindt. Natuurlijk wil je graag aardig gevonden worden en dat is ook prima, maar het belangrijkste is dat je jezelf leert waarderen, los van wat anderen van je vinden. Door tijd alleen door te brengen, leer je je eigen gezelschap een stuk te waarderen en ben je minder afhankelijk van dat van anderen.

Praat met respect over jezelf
Vroeger praatte ik behoorlijk negatief over mezelf. Als ik iets uit mijn handen liet vallen, dan zei ik bijvoorbeeld al dat ik ontzettend stom deed en een enorme sukkel was. Dit was alles behalve helpend. Ik praatte mezelf volledig de grond in en ging me nog veel slechter voelen. Als een vriendin zo tegen mij zou praten, zou ik daar allang geen vriendinnen meer mee zijn, maar toch praatte ik wel zo tegen mezelf. In therapie leerde ik dat ik mezelf met respect moest behandelen, net zoals ik dat bij anderen deed. Hiermee gaf ik mijn innerlijke criticus direct een stuk minder ruimte. Als je gewend bent zo negatief over jezelf te praten, dan is dit in het begin best even wennen, maar uiteindelijk is het eigenlijk heel fijn.


Bron

Buig negatieve gedachten om
Het is makkelijk om te zeggen dat je positiever moet denken, maar ik weet uit ervaring dat het nu eenmaal niet zo werkt. Als je vaak negatief denkt, dan kun je niet ineens positief gaan denken. Toch heb je wel invloed op je gedachten en kan het helpen om als eerste stap eens na te gaan welke gedachte je tegenover een negatieve gedachte kunt zetten. Dit hoeft niet direct een extreem positieve gedachte te zijn, maar het kan ook een gedachte zijn die de negatieve gedachte wat relativeert en die voor jou in ieder geval geloofwaardig en minder kritisch is.

Bekijk waar je blij van wordt
Als je erg kritisch bent, dan heb je misschien wel de neiging om je bezigheden vooral af te stemmen op wat moet en niet op wat je graag wil. Bedenk je daarom eens wat je graag zou willen doen en wat je leuk vindt, in plaats van je allemaal moet. Bedenk op zondagavond bijvoorbeeld minimaal één activiteit voor de komende week die, behalve dat het fijn en leuk voor jou is, geen enkele nut heeft. Doe dat en ervaar eens hoe dat is.

Zorg voor je lichaam
In de tijd dat het niet zo goed met mij ging vond ik het onder andere ook lastig om goed voor mijn lichaam te zorgen. Mijn innerlijke criticus zei onder andere dat ik het niet waard was om bijvoorbeeld een lekkere bodylotion te kopen en mezelf hier mee in te smeren. Toch kan wat liever voor jezelf zijn je uiteindelijk een goed geven over jezelf. Door wat minder streng te zijn en goed voor jezelf te zorgen, ga je jezelf immers ook wat meer waarderen.

Houd van jezelf
Dit is misschien heel cliché en gaat echt niet vanzelf, maar is uiteindelijk wel belangrijk: van jezelf houden. Altijd maar kritisch zijn en jezelf niet goed genoeg vinden, maakt je verbitterd en somber. Ook kun je je afvragen wat het je oplevert om jezelf altijd maar de grond in te trappen en hoge eisen te stellen. De lat iets lager leggen zorgt voor een relaxter leven en meer waardering voor jezelf omdat je eerder aan je eigen eisen kunt voldoen. Probeer het eens, wie weet wat het je oplevert.


Bron

Hoe zit het met jouw innerlijke criticus?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Nijntje475 - Zaterdag 10 september 2016 10:29
Voor therapie moest ik een boek lezen,de innerlijke criticus ontmaskerd van Sidra en Hal Stone. Ik heb daar heel veel aan gehad,omdat het me echt liet zien hoe sterk die criticus kon zijn,maar vooral ook hoe je er een compromis mee kon sluiten. Ik kan iedereen aanraden hem te lezen. het is een goed boek :)
Anoniem - Zaterdag 10 september 2016 12:45
Dit komt op het juiste moment bedankt.
M. - Zaterdag 10 september 2016 13:07
Wat een goede en helpende blog, Sandra!
De laatste tijd ben ik veel alleen, vooral uit eigen keuze. Maar het fijne is: ik voel me eigenlijk nooit echt eenzaam. Ik merk dat ik persoonlijk groei, mezelf meer waardeer en niet meer bang ben voor mijn eigen gezelschap.
Maar het voelt soms wel wat egoistisch.
En soms ben ik bang om teveel van mezelf te gaan houden/arrogant te worden etc. Want arrogantie en zelfoverschatting zijn eigenschappen waar ik de rillingen van krijg. Hoe heb jij dat gedaan?
Anne - Zaterdag 10 september 2016 17:48
Lastig lijkt me, maar misschien op langere termijn wel beter voor jezelf.... mn stage begeleider vroeg (heb dit bespreekbaar gemaakt) Hoe hij hiermee het beste om kon gaan....Heeft iemand daar tips voor? Zelf weet k hey niet zo goed namelijk....
N - Zondag 11 september 2016 02:18
mooi!
Anne - Maandag 12 september 2016 11:05
Ik loop voortdurend op mijn tenen om de criticus te vriend te houden.Doodmoe word ik ervan ! Inderdaad helpt het om iets te doen wat ik leuk vind en waar ik helemaal in op kan gaan of iets "ondeugends"wat wel goed voor mij is.

@M
Je hoeft niet bang te zijn om van jezelf te houden,als je echt van jezelf kunt houden,houd je automatisch ook meer van anderen,als je jezelf kan begrijpen en milder kan zijn tegenover jezelf kan je dat ook tegenover anderen zijn.