Steun van andere dingen dan mensen

 

Steun vragen is best iets spannends, maar het is wel heel belangrijk als je het moeilijk hebt. Je kunt steun hebben aan vrienden, vriendinnen, je ouders, je zus of opa en oma. Ook therapie of een diëtist kan heel steunend zijn. Maar er zijn meer dingen dan alleen mensen waar aan je steun kunt hebben.

♥ Dieren
Ik heb zelf een kat. Tijdens een moeilijke periode in mijn leven heb ik veel steun aan hem gehad. En nog steeds ben ik natuurlijk dol op het beestje. Pluk, alias Knor was voor mij meer dan gewoon een knuffeltje. Hij was meer een levende knuffel. Als ik verdrietig was, had ik dan ook heel veel aan hem. Hij wil namelijk het liefst de hele dag bij me zijn en dat zorgde ervoor dat ik me een stuk minder eenzaam voelde. Hij is altijd blij mij te zien en stond als ik thuis kom te miauwen voor de deur en gaf me kopjes.

knor

Dieren kunnen heel veel steun en liefde geven. Maar het zijn natuurlijk geen mensen. Dat is voor bepaalde belangrijke dingen een nadeel, maar het voordeel van een dier is dat het je eigenlijk altijd lief vindt, nodig heeft en blij is dat je thuis bent. Knor maakt mijn huis een stuk minder leeg en is het eerste wat ik vast pak als ik verdrietig ben.

♥ Comfort
Het tweede dat mij ook veel steun geeft is een fijne plek. Als ik me niet prettig voel, trek ik een fijn zacht joggingpak aan, zet ik een kop warme thee en doe ik bedsokken aan. Een lekker kleedje op de bank en een fijne film is dan echt iets waar ik steun uit haal. Vooral als het zo'n lekker zacht kleedje is. Een prettige omgeving waarin je je comfortabel voelt, kan heel veel steun bieden en je een veilig gevoel geven.
Maak het dus lekker gezellig in je kamer of huisje met kaarsjes, geurstokjes, bloemen, warmte en een heerlijk kopje geurende thee!

♥ Natuur
Uit veel onderzoek komt inmiddels dat de natuur essentieel is voor mensen. Regelmatig de natuur in gaan werkt stress en pijnverlagend en het werkt erg goed tegen depressie. Heb je een moeilijke periode, dan is het dus heel goed om lekker erop uit te gaan in de natuur. Pak de fiets en een kleedje, en ga lekker een eindje door het bos fietsen. Je kunt ook lekker naar het strand gaan, daar is het heel fijn rustig rond een uur of negen in de avond. 

Natuur

In moeilijke periodes spreek ik met mezelf af elke week naar de natuur te gaan. En ook als ik me wel happy voel doe ik dit. Je wekelijkse dosis natuur is heel ondersteunend voor hoe je je voelt. Je kunt er energie uit halen, van tot rust komen maar ook op goede ideeen komen of keuzes maken.

De natuur is iets dat het aller dichtst bij de mens ligt. Je bent er tenslotte onderdeel van. Dat vergeet je soms als je in de stad woont, maar het blijft een feit. Natuur is een basisonderdeel van het leven. Het is er altijd en zal er altijd zijn. Dat kan een prettig en niet oordelend gevoel geven. Daarnaast biedt de natuur ook troost en ontspanning van lichaam en geest.

♥ Muziek
Muziek is iets waaruit heel veel mensen steun halen. Vooral liedjes die passen bij je stemming. Voel je je rot en gaat het liedje precies over hoe jij je voelt, dan kun je je daar heel gesteund bij voelen. Daarnaast kan vrolijke muziek juist ook een goed steuntje in de rug zijn om je wat gelukkiger te laten voelen en de deur uit te gaan. Boze muziek kan je ook helpen emotie te uiten. Ben je boos op iemand, zing dan lekker met het nummer mee!

music

Je kunt natuurlijk ook zelf muziek maken. Pak je gitaar of kruip achter de piano of het drumstel van je broertje. Dit kan je helpen emoties te uiten of je een fijn gevoel geven waaruit je veel steun kunt halen. 

♥ Structuur
Een goede dagindeling, vaste eetmomenten en grip op de dingen die je moet doen, kan steun bieden en je helpen in een moeilijke periode door te blijven gaan. Niet alleen eetmomenten, maar vooral ook afspraken, taken en rustmomenten zijn daarbij heel belangrijk. Als je weet wat er ongeveer gaat komen en wat je moet doen geeft dat vaak veel rust. Je weet wat er van je verwacht wordt en vergeet minder snel dingen.

Koop bijvoorbeeld een whiteboard en hang dit op in je keuken. Kijk hier iedere dag naar. Zo worden je dagen veel overzichtelijker. Plan ook leuke dingen in en sociale afspraakjes. Je kunt ook wekkertjes op je telefoon zetten om de taken en eetmomenten die je op een dag hebt na te komen.

Dit zijn dingen die anders zijn dan steun van mensen uit je omgeving of een therapeut. Toch zijn die mensen ook erg belangrijk, naast de extra steunpuntjes die ik hier boven beschreef. Misschien heb jij ook wel dingen waarbij jij je fijn voelt als je een moeilijke tijd hebt.

Waar haal jij steun uit, naast mensen in je omgeving?

Foto3: Weheartit

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lunamira - Vrijdag 27 september 2013 19:50
Mijn 2 poezen.. tis bizar maar die beesten kunnen je met die kopjes en dat knorren gewoon heel veel steun geven en lol! Dus ik snap helemaal wat je bedoelt..:) verder helpt sporten mij wel, geeft bepaalde rust en gevoel dat ik even lekker goed voor mezelf zorg. Een boek in bed is voor mij ook steun, rust en even moment zelf.
Anonyma - Vrijdag 27 september 2013 20:06
m'n nijntjes en mijn verzorgpaardje ... :D
Mo - Vrijdag 27 september 2013 20:40
Mijn lieve grijze kat, een spannend boek en een goede nachtrust (:
MusicAndACookie - Vrijdag 27 september 2013 21:16
Wij hebben sinds kort een pup in huis.
En alleen al naar hem kijken maakt je vrolijk.
Soms is ie ook heeeel irritant haha
Roos89 - Vrijdag 27 september 2013 22:11
Ook hier mijn kat. Het liefste beestje van de hele wereld die precies aanvoelt wanneer ik dat lieve kopje tegen me aan wil hebben. Klinkt het heel raar als ik soms gewoon even mijn verdriet aan haar uit? En dan kijkt ze me aan met dat lieve koppie van ''ik begrijp je helemaal, hier heb je een kopje...''
Tja, wat beesten al niet met je kunnen doen hè!
Sheila - Vrijdag 27 september 2013 23:01
Muziek, muziek en nog eens muziek! Muziek helpt me door goede en slechte tijden, ziekte en nood, leven en dood (wauw, de perfecte echtgenoot ;) ). Ik kan geen dag overleven zonder m'n iPod aan en mijn oortjes in. Music = My Life
AmFe - Vrijdag 27 september 2013 23:22
Mijn paard!! Hij is mijn beste vriend. We zijn er altijd voor elkaar.
Voor en door hem moet ik altijd weer door. Hij is zo lief en grappig en toont vaak een glimlach op mijn gezicht!
Als we samen rijden dan vergeet ik even alles om me heen. Heerlijk!!
Roosk - Vrijdag 27 september 2013 23:34
Aan een gezellig avondje met iemand waarmee ik lekker kan praten en het gezellig heb :) en leuke herinneringen ophalen, krijg er nu al zin in :)
marleen2502 - Vrijdag 27 september 2013 23:52
Ik heb veel steun
- aan een goed boek (mag gerust voor kinderen zijn), liefst een over een wereld die ver van me af staat of àls het dan toch een herkenbaar boek is eentje dat goed afloopt
- aan het geloof
- aan poezietekstjes of van die inspirerende quotes
- simpele creatieve activiteiten zoals bvb knoopkussens of schilderen op nummer of zo
- aan zelf muziek spelen, maar dan niet met partituren want dan kan het 'fout' zijn maar gewoon wat improviseren
dollie - Zaterdag 28 september 2013 00:01
ik heb veel steun aan :

* mijn lieve konijntje en mijn lieve oppas hond.
* mijn lieve beste vriendin omdat zij weet wat ik door maak.
* mijn lunch maatje daar kan ik heel goed mee praten.
* muziek luisteren en sommige liedje ga ik dan uit eindelijk op huilen.
Silent-Tears - Zaterdag 28 september 2013 08:40
Mijn paard!
Prue - Zaterdag 28 september 2013 09:36
Mijn kat, mijn dagboek, de zee, dansen en vrolijke muziek, de bibliotheek vol mooie en interessante boeken die daar staan, een goed boek lezen, koken en bakken, een warm bad met lekkere olie erin, de aromabrander met etherische olie.
loveturnen - Zaterdag 28 september 2013 10:43
Alle dingen die hierboven genoemd worden plus nog een belangrijke: mijn geloof.
p. - Zaterdag 28 september 2013 11:16
liedjes schrijven helpt bij mij zo goed :)
_Luckamy_ - Zaterdag 28 september 2013 13:17
mijn 2 caafjes als ze mijn onrust niet overnemen in elk geval.. de natuur vind ik ook super fijn om weer rustig te worden. daarnaast ook muziek en creatief bezig zijn en dansen helpt mij ook erg goed.
Sophie - Zaterdag 28 september 2013 16:09
Muziek!
Astrid - Zaterdag 28 september 2013 17:22
Muziek, en dan vooral concerten. Even niks voelen, even nergens aan denken en gewoon genieten van de muziek. De gedachten buiten laten, en niet meenemen naar de concertzaal. Het maakt niet uit wanneer ik alleen ben of met vrienden, ik geniet van elke seconde. :)
gitaar - Zaterdag 28 september 2013 19:08
ik schrijf vaak brieven aan God en dat geeft me veel steun!
Ravenelfje - Zaterdag 28 september 2013 19:14
Mijn katten, concerten ( maar ja dat telt ook als mensen de muzikanten zijn tenslotte ook mensen he ;)
l - Zaterdag 28 september 2013 20:20
Ik zeg weleens: door mijn (inmiddels overleden) konijn leef ik nu nog. Dat beestje heeft me door de moeilijkste tijd van mijn leven heen geholpen.
m - Zondag 29 september 2013 00:49
Leuk al die 'dingen', motiveert wel om er in je eentje vooral ook wat van te maken en die foto van Pluk, de poes, zo schattig.
Lot1995 - Zondag 29 september 2013 12:25
Proud2Bme natuurlijk!
stroopwafel - Zondag 29 september 2013 16:25
mn paarden, zij zijn alles voor me!