Sociale angst: Feiten en fabels

 

Trillen, blozen, hyperventileren, angst om fouten te maken in het bijzijn van anderen. Mensen met sociale angst zijn extreem bang om beoordeeld te worden door andere mensen of om kritiek te krijgen. De angst kan zo groot worden dat goed functioneren in het dagelijks leven niet meer mogelijk is. Het gaat hier niet om angst en spanningen die zoveel mensen ervaren wanneer zij moeten spreken voor een groep of niemand kennen op een feestje, maar over allesoverheersende angsten die iemands leven compleet over kunnen nemen. In deze blog bespreek ik tien feiten en fabels omtrent sociale angst.

"Ik vind het erg leuk om vriendinnen te hebben, maar de weg die vooraf gaat aan het met ze afspreken, vind ik vreselijk. Ik kan zo opzien tegen een afspraak met vrienden, zelfs met mijn beste vriendin. Als een vriendin me belt, breekt de paniek al uit. Stress op volle toeren. Echt heel vervelend, want het zorgt ervoor dat ik bijna nooit afspreek. Ik kan alleen vriendinnen zijn met mensen die het oké vinden om eens per 3 of 4 maanden af te spreken. Vaker lukt me niet" ~ Saar

1. Iemand met sociale angst is verlegen
Fabel
Mensen met sociale angst worden ook wel eens verlegen genoemd, maar eigenlijk klopt dat niet helemaal. Verlegenheid is een karaktereigenschap die heel veel mensen hebben en die voor remmingen zorgt in het contact met anderen. Als iemand verlegen is wil dat echter niet automatisch zeggen dat diegene ook sociale angsten heeft. Pas wanneer verlegenheid zo erg wordt dat iemand niet meer goed kan functioneren in het dagelijks leven, kan er gesproken worden van sociale angst.

Foto bron

2. Iemand met sociale angst is introvert
Fabel
Mensen die last hebben van sociale angst zijn niet altijd introvert. Het stereotype introverte mens kenmerkt zich als iemand die graag alleen is, zichzelf graag terugtrekt en niet veel praat. Introverte mensen halen vaak energie uit alleen zijn en vinden het daarom prettig om zich naar binnen toe te richten. Het gaat hier dus om een bewuste keuze in het deelnemen aan sociale gelegenheden of niet, afhankelijk van de behoefte daaraan. Mensen die last hebben van sociale angst kiezen er echter lang niet altijd vrijwillig voor om veel tijd alleen door te brengen. Het is de sociale angst die het contact met anderen moeilijk of zelfs onmogelijk maakt, ook al kan daar eigenlijk wel grote behoefte aan zijn.

3. Sociale angst is een psychische ziekte
Feit
Sociale angst is een mentale conditie die gerekend kan worden tot de angststoornissen waaronder ook fobieën vallen. In plaats van over sociale angst wordt er in de psychologie daarom ook wel eens gesproken van een 'sociale fobie'. Sociale angst is dus een psychische aandoening. Net als bij andere fobieën zijn mensen zich meestal bewust van hun angsten.

4. Iemand met sociale angst heeft veel bevestiging nodig
Fabel
Mensen met sociale angst zijn niet zozeer op zoek naar de goedkeuring van andere mensen, maar zoeken onbewust wel naar signalen die hun angst bevestigen. Wanneer iemand bijvoorbeeld op zijn horloge kijkt tijdens een gesprek, kan iemand met sociale angst dit opvatten als een gebaar van verveling, wat negatieve gedachtes over het zelf bevestigd: "Zie je wel, ik ben saai". Mensen met sociale angst zijn vaak geneigd om overal kritiek in te zien waardoor zij nog negatiever over zichzelf gaan denken en hun angst versterkt wordt.

Foto bron

5. Iemand met sociale angst probeert iedereen tevreden te stellen
Fabel
Mensen met sociale angst vermijden contact met anderen uit extreme angst om beoordeeld te worden. Zij hebben het gevoel dat anderen erg op hen letten en maken zich ernstig zorgen dat ze zich belachelijk zullen maken in sociale situaties. Zij zijn vaak niet zo zeer bezig het anderen naar de zin te maken, maar vermijden gelegenheden waarbij zij kritiek kunnen krijgen het liefst helemaal.

6. Iemand met sociale angst is onzeker
Feit
Sociale angst kan voortkomen uit onzekerheid en een lage eigenwaarde. De angst om afgewezen te worden heeft te maken met angst om het lage zelfbeeld bevestigd te zien worden. Toch heeft niet iedereen die onzeker is of een laag zelfbeeld heeft te maken met sociale angst. Onzekerheid is daarom één van de oorzaken die meespelen in het ontstaan van sociale angst, maar andere factoren zoals iemands leefsituatie, jeugd of traumatische ervaringen spelen ook een belangrijke rol.

7. Iemand met sociale angst kan niet tegen kritiek
Feit
Kritiek of negatieve feedback wordt door mensen met sociale angst vaak uitvergroot en hangt direct samen met hun gevoel van eigenwaarde. Kritiek bevestigt de negatieve gedachtes die zij over zichzelf hebben waardoor de angst groeit en het zelfbeeld verder achteruit gaat.

Foto bron

8. Iemand met sociale angst isoleert zichzelf
Noch feit noch fabel
In ernstige gevallen zullen mensen met sociale angst zichzelf compleet isoleren voor de buitenwereld, maar vaak zullen alleen bepaalde sociale gelegenheden of situaties zo veel mogelijk gemeden worden. Als het niet mogelijk is om zo'n situatie te mijden zijn overdreven angsten en spanning het gevolg. Of iemand met sociale angst altijd sociale situaties mijdt of alleen sociaal contact onder bepaalde omstandigheden omzeilt ligt aan de persoon en onderliggende problematiek die de sociale angst veroorzaakt.

9. Sociale angst kan zich fysiek uiten
Feit
Sociale angsten kunnen leiden tot fysieke klachten zoals trillen, zweten, blozen, hyperventileren, hartkloppingen en een droge keel. Wanneer iemand met sociale angst deze symptomen ervaart kan er een gevoel van schaamte ontstaan of wordt de angst om raar gevonden te worden of voor gek te staan versterkt.

10. Sociale angst kan je overwinnen
Feit
met de juiste hulp kan sociale angst overwonnen worden. Onbehandelde angstklachten kunnen verergeren wanneer zij worden verwaarloost. Het is daarom belangrijk om tijdig in te grijpen wanneer je last hebt van sociale angst. Een eerste stap hierin is om naar de huisarts te gaan, die kan je vertellen welke hulp er in jouw omgeving geboden wordt. Sociale angst wordt veelal behandeld door middel van cognitieve gedragstherapie, maar welke behandeling succesvol is kan variëren van persoon tot persoon.

Heb jij last van sociale angst?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

proud2bmelissa - Woensdag 25 april 2018 19:07
Ja, hier heb ik altijd al last van gehad. In therapie heb ik door middel van heel veel G-schema’s maken, meer inzicht gekregen in wanneer de angst opspeelt, en wanneer de angst het heftigst aanwezig is. Dit heeft mij heel erg geholpen. Natuurlijk is de sociale angst niet helemaal weg, maar ik kan er een stuk beter mee omgaan nu💪🏼
anoniempje - Donderdag 26 april 2018 19:52
Sociale angst , hier ook een herkenbaar probleem.
Het neemt alles van mij over.
Denise - Vrijdag 27 april 2018 17:47
Ik heb naast autisme ook sociale angst.
Daardoor heb ik ook weinig vrienden en sociale contacten.
M.L. - Vrijdag 27 april 2018 23:14
Voor mij voelt het altijd alsof ik voor het eerst met iemand afspreek.
Na tien jaar kan een zelfde persoon of situatie nog steeds dezelfde spanning van te voren geven als de eerste keer deed.
Ben me er bewust van en probeer er doorheen te gaan. Maar toch zeg ik soms nog af omdat het me echt niet lukt rustiger te worden.
Zoals vandaag.. Koningsdag was home alone op de bank....

Weet niet of ik sociale angst heb heb wel autisme dus mss lijkt dat er wat op