Seks, bevestiging en liefde

 

Wanneer je een eetstoornis hebt en niet lekker in je vel zit kan dat behoorlijk wat invloed hebben op je leven. In deze blog deel ik welke invloed mijn eetstoornis had op mijn seksleven en relaties. Het is een onderwerp dat niet veel besproken lijkt te worden, terwijl we hier allemaal op de één of andere manier mee te maken krijgen. Het is niet iets dat ik ooit in therapie heb aangekaart. Ik zat er wel mee, maar ik schaamde me er ook voor.

Al op vrij jonge leeftijd was ik seksueel actief. Toen ik rond mijn 15e anorexia kreeg, had ik al meer dan één vriendje gehad. Je mag er van vinden wat jij wilt. Ieder zijn eigen tempo en dat is helemaal oké. Ook als je juist veel later bent. Het was nooit zo'n probleem bij mij en ook mijn ouders gingen hier goed mee om. Ik voelde me er prima bij en het ging allemaal op een fijne en veilige manier. Echter veranderde dit drastisch toen mijn eetstoornis de regie over mijn leven nam...

Hoe minder je weegt, hoe minder je voelt, maar ik had niet van de ene op de andere dag ondergewicht. Toch had ik ineens helemaal geen behoefte meer aan een vriendje. Op zich is dat niet zo verkeerd. Je kan simpelweg geen behoefte hebben aan seks of een relatie, dat is voor iedereen heel anders. Het kan ook per periode in je leven verschillen zonder dat het een duidelijke oorzaak hoeft te hebben, maar ik weet dat het bij mij niet vanuit iets gezonds kwam. Ook nu kan ik zeggen dat dat niet iets is dat bij me past. Ik vind het juist heel fijn om samen met iemand te zijn.

Destijds was ik alleen maar ontzettend veel met mezelf bezig. Ook mijn gewone vrienden zag ik minder en had ik minder leuk contact mee. Tijd met andere mensen doorbrengen zou wellicht betekenen dat ik van mijn zelfbedachte eetschema af moest wijken. Stel je voor dat iemand me door had. Bovendien had ik wel iets anders te doen, namelijk: Me druk maken om eten. Het is bizar eigenlijk dat iemand die zo weinig at er zo veel tijd aan kwijt was, maar dat is wat een eetstoornis is. Het zit voornamelijk in je hoofd en het neemt veel ruimte in beslag. Na school ging ik liever direct naar huis. Ik ging vroeg naar bed, keek eindeloos in de spiegel, zat veel op pro-ana sites en schreef pagina's vol in mijn dagboek. Van gezelligheid kwam het verder niet echt meer.

Toen ik als gevolg van eetbuien aankwam in gewicht, raakte ik niet mijn eetstoornis kwijt, maar wel mijn ondergewicht. Mijn gewicht was voor mijn lengte en leeftijd weer gezond, al was ik zelf verre van gezond. Toch had ik dankzij dit gewicht weer wat meer energie. Daardoor begon ik wat dingen te ondernemen. Ik was wat meer onder de mensen en ik denk ook dat ik met mijn gezonde gewicht wat meer aanspreekbaar was en ook knapper gevonden werd door jongens. Toch ging het niet echt goed met me. Zeker toen ik begon met compenseren ging het in een rotgang bergafwaarts, maar niemand die het zag.

In die tijd heb ik best wel wat vriendjes gehad. Een enkeling bleef een jaar, maar de meesten slechts 3 maanden of nog korter. Ik had niet echt one-night stands. Ik hechtte me namelijk wel snel aan mensen. Het ging me ook niet per se om de seks, het ging me om de liefde... Tenminste, misschien ging het me eerder om de bevestiging dat ik goed genoeg was. Is dat liefde? Het was overigens niet altijd zo hoor. Het was niet dat ik mensen niet oprecht leuk vond of niet verliefd was, maar in sommige gevallen kan ik achteraf heel duidelijk zien dat ik voornamelijk onbewust mijn eigenwaarde op probeerde te krikken. Ik durfde gewoon geen 'nee' te zeggen. Overigens heeft het nooit gevoeld als iets dat ik niet ook zelf wilde. Er was zeker wel een aantrekkingskracht, maar ik keek heel snel naar mensen op en verloor mezelf in de situatie. 

In kon me dan ook snel gekwetst voelen door hele kleine dingetjes. Dan schoot ik uit m'n slof of ik probeerde het voor te zijn. Ik liet mensen toe en duwde ze weer weg. Liefhebben en geliefhebt worden is ook heel eng. Het maakt ons kwetsbaar. Vandaar dat ik échte liefde dan ook lastig vond om toe te laten. Het bleef allemaal een beetje aan de oppervlakte. Waar ik aan de ene kant al vrij volwassen was, was ik aan de andere kant nog heel jong. Hier heb ik ook anderen wel mee gekwetst. Daarnaast zat ik ook gewoon niet lekker in m'n vel. Ik vond mezelf vaak lelijk, had weinig zelfvertrouwen en die vieze smaak in m'n mond die ik overhield van de eetbuien en het compenseren, droeg daar ook niet echt aan mij.

Ik was niet makkelijk om hoogte van te krijgen. Ik werd snel boos of kon iemand in één keer zat zijn. Ik schaam me een beetje om het te zeggen, maar ik ben in die tijd ook wel eens vreemd gegaan. Ik ben daar niet trots op, maar ik ga het ook niet ontkennen. Ik begrijp mezelf ergens ook wel. Ik was zo bang dat niet íedereen van me zou houden. Ik had liever van twee mensen bevestiging, dan van één. Het is overigens niet zo dat ik er allemaal ingewikkelde liefdesrelaties op nahield. Ik had het daarna direct uitgemaakt, misschien zat de relatie al niet goed en ik moet m'n eetstoornis er ook niet té veel aan koppelen, maar het maakte wel dat ik snel opgaf. Dat zou ik nu niet zo snel meer doen. Een relatie hebben is immers werken. Dat gaat niet vanzelf, maar daar pluk je dan wel de vruchten van. Je moet je kwetsbaar durven opstellen en dat was voor mij toen nog niet mogelijk. Dus ik ging maar snel naar iemand anders. Ontzettend verdrietig eigenlijk. 

Ook doet het me een beetje denken aan een stukje dat ik schreef over hoe het was om voor de eerste keer over te geven:

Uit de blog 'Als je eetstoornis een wedstrijd is': "Ik werd haast een beetje high van de situatie. Bizar eigenlijk, nu ik er aan terugdenk. Ik heb het ook nog nooit zo verteld, want hoe kun je nou trots zijn op zo iets vreselijks? Ik ben er niet trots op, maar toen was ik dat op een vreemde manier wel. How could it hurt you when it looks so good. Het was alsof ik in een soort film zat. Het ultieme leven. Mijn grootse geheim. A hot mess, net zoals op tv en in de bladen. Ik voelde me bijzonder en belangrijk, maar al snel kreeg ik de maken met de gevolgen..."

Dit gevoel van belangrijk en bijzonder willen zijn en het beeld van iemand die niet lekker in haar vel zit te romantiseren, was heel erg op mij van toepassing. Ook op dit gebied. Ik probeerde me hard en dominant op te stellen, maar mijn kwetsbaarheid en onzekerheid moeten er keihard doorheen geschenen hebben. Ik kon niet goed aangeven wat ik nou eigenlijk wilde. Ik denk dat dit ook een reden was dat mensen soms bij mij weg gingen, maar ik weet het niet zeker. Misschien hoort het ook gewoon een beetje bij jong zijn. Dat zal vast niet voor iedereen gelden, maar ik weet vrij zeker dat ik niet de enige ben geweest die die zo heeft ervaren of nog ervaart.

Opgroeien is niet makkelijk. Althans, ik heb dat zo ervaren. De puberteit vond ik zo'n enorme rollercoaster. Soms vraag ik me ook af of mijn eetstoornis mijn puberteit een beetje heeft verlaat, maar ik merk nu al dat ik een stuk milder ben naar mezelf dan vroeger. Volgens mij is het best fijn om ouder te worden. Het is niet zo dat ik nu nooit meer onzeker ben, maar gelukkig spelen bovengenoemde verhalen over seks en relaties bij mij niet meer zo. Toch veroordeel ik mezelf er niet om. Het was nou eenmaal een onrustige periode in mijn leven.

Het is verder gelukkig allemaal goed gegaan, maar ik weet wel dat het ook heel anders kon uitpakken. Zo heb ik wel een beetje spijt van het feit dat ik veel onveilige seks heb gehad in die tijd. Ook, omdat ik hierin niet voor mezelf op durfde te komen en er iets van durfde te zeggen. Gelukkig heb ik daar nooit iets aan over gehouden, maar de risico's heb ik wel onderschat en wat mij niet is overkomen, overkomt anderen wel. Dat is iets dat ik wel graag zou willen meegeven.

Ik denk niet dat het verkeerd is om (relatief) veel seks te hebben met verschillende mensen. Het is toch ook fijn om seks te hebben. De één doet dat slechts met de liefde van z'n leven en de ander wil gewoon plezier maken en wat rondneuzen (en dan heb je nog alles daar tussen in). Allemaal prima, er zijn geen regels voor, als je maar geen dingen doet die je echt niet wilt. Als je maar niet aan jezelf voorbij gaat en als je er maar niemand anders moedwillig mee kwetst. We hebben allemaal wel eens pijn en we doen allemaal wel eens iemand pijn. Dat maakt ons mens en dat hoort denk ik bij het leven, maar daar zitten absoluut grenzen aan.

Wees je ervan bewust dat je nooit en te nimmer seks hoeft te hebben tegen je zin in. Als jij er niks voor voelt is dat jouw goed recht. Kan een ander dat niet accepteren? Dan is dat aan diegene. Wel ben ik me er van bewust dat het een hoge druk kan leggen op een relatie, maar jezelf hierin voorbij gaan gaat het ook niet oplossen. Probeer samen te kijken naar een oplossing hierin of spreek het in ieder geval naar íemand uit, maar blijf er niet alleen mee rondlopen terwijl je keihard tegen jezelf aan het vechten bent. Of je nou geen zin hebt in seks of merkt dat je bevestiging zoekt buiten je relatie... Weet dat het niets iets geks is. Je bent niet de enige die zoiets ervaart, maar je kan wel zelf beslissen wat je met dat soort gevoelens doet. 

Het is niet makkelijk, maar ik denk wel goed om het hier over te hebben, vaak heeft het namelijk niks met je partner, maar vooral iets met jezelf te maken. Ook goed om te weten als de rollen omgedraaid zijn, overigens. Wees duidelijk, trek grenzen, wees open, je gevoel mag er zijn, je bent belangrijk, je bent mooi, je bent het waard om van gehouden te worden.

♥ 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Co - Woensdag 31 oktober 2018 19:01
Wat knap om dit zo te beschrijven. Ik vind jouw manier van dingen in de realiteit zetten en het persoonlijk maken zo bijzonder. Dat geeft anderen/de ruimte om te bedenken hoe dat bij ons zelf is.
b - Woensdag 31 oktober 2018 20:30
knap, voor mij is het juist zo andersom, nooit geen seks gehad en toch al op oude(re) leeftijd
iemand anders ook?
- - Woensdag 31 oktober 2018 20:41
Yes en ook nauwelijks interesse.. maar wat irene schrijft over (nog) niet in staat zijn je kwetsbaar op te stellen herken ik ook. Zoenen deed ik vroeger wel veel bij het uitgaan, maar allemaal zonder emotie. En bij seks heb ik bedacht dat er liefde bij moet komen kijken en tja.. dat loop niet echt haha.

Ik denk dat beide, veel beteknisloze seks of juistt weinig of geen seks een uitingsvorm kan zijn van onzekerheid moeite hebben met kwetsbaarheid

Dat was even mijn hersenspinsel maar je bent dus zeker niet alleen hier in
Depri - Woensdag 31 oktober 2018 21:08
@b: Ook nog nooit seks gehad en al 39 jaar intussen. Eenzaam, eetstoornis en depressief....
Lost girl - Woensdag 31 oktober 2018 22:19
Hier ook nog nooit seks gehad en nooit een relatie. Gewoon geen behoefte aan. En ook al boven de 30. Geen uitzondering dus.
marleen - Woensdag 31 oktober 2018 23:04
ik ben intussen volledig oke met mijn niet-bestaande libido.
Een aantal jaren geleden stond holebiseksualiteit ook nog in de DSM
Wat mij betreft is het hoog tijd om aseksualiteit te deproblematiseren.
Jimmy - Maandag 5 november 2018 09:17
Homoseksualiteit werd in 1974 geschrapt uit de DSM-II (zesde herdruk) en vervangen met "Seksuele oriëntatie stoornis", waaronder homo's toch behandelt konden worden als ze daar zelf om vroegen. In de DSM-III (1980) werd die vervangen door "Ego-dystone homoseksualiteit". In de DSM-III-R (1987) werd die categorie geschrapt. Dat is inmiddels al drie decennia terug.

Ik heb zelf niet het idee dat aseksualiteit geproblematiseerd wordt. Ik denk eerder dat er veel onwetendheid is rond het onderwerp en dat het verward wordt met aromantisch zijn. Maar mensen vinden aseksualiteit meestal niet aanstootgevend. In ieder geval een stuk minder dan bij homoseksualiteit/lesbianisme.
Lana - Woensdag 31 oktober 2018 23:33
Ik wil wel seks maar heb last van vaginisme. Ontzettend veel pijn steeds en de laatste keer bleef ik 2 dagen bloeden.. Nu durf ik geen relatie meer aan te gaan vanwege dat
ginie - Woensdag 31 oktober 2018 23:50
@b @depri
Hier ook nog nooit een echte relatie gehad laat staan seks en toch al 30 voelt vaak aam als stom falen en veel schaamte
Saarki - Donderdag 1 november 2018 01:41
Ik heb ook nog nooit een relatie gehad en heb zelfs last van "jongens-/mannenangst". Ik kamp ook met het probleem dat ik me gewoon niet kan inbeelden iemand ooit zoiets, zoveel voor me zou voelen (liefde dus). Dat ik ooit zoveel voor iemand zou kunnen betekenen. Dat wél (durven) denken, voelt compleet 'fout', belachelijk, verwaand, ... Herkent iemand dat?
K - Donderdag 1 november 2018 17:47
Ik vind dit ook heel moeilijk, ik kan me een relatie ook niet voorstellen. Juist hoe
ouder ik wordt hoe minder natuurlijk het gaat
Saarki - Donderdag 1 november 2018 01:41
Ik heb ook nog nooit een relatie gehad en heb zelfs last van "jongens-/mannenangst". Ik kamp ook met het probleem dat ik me gewoon niet kan inbeelden iemand ooit zoiets, zoveel voor me zou voelen (liefde dus). Dat ik ooit zoveel voor iemand zou kunnen betekenen. Dat wél (durven) denken, voelt compleet 'fout', belachelijk, verwaand, ... Herkent iemand dat?
Astrid - Donderdag 1 november 2018 14:38
Wauw Irene je blogs zijn echt geweldig! Zo open en eerlijk, zo kwetsbaar, maar daardoor raken ze mij enorm. Ik hoop dat er nog heel veel blogs van je volgen.
Nadine - Donderdag 1 november 2018 15:12
Ik zag dat mijn reactie was weggehaald, mijn excuses als ik iets verkeerd gezegd heb!
K - Donderdag 1 november 2018 17:46
ik vind dit ook heel lastig; ik heb juist wel vrij veel seks maar dat is voor mij makkelijker dan echt iets serieus aangaan. Daten doe ik wel, maar ik kan daarin toch niet helemaal mezelf zijn door onzekerheid. Door met uitgaan (en drinken) met jongens te kletsen en naar bed te gaan (overigens nooit tegen mijn zin, ik kies wel de soort jongens uit die ik interessant en leuk vind), krijg ik toch een beetje die erkenning en liefde al is het maar voor een week of twee/a drie. Daarna sluit ik mezelf snel af en ik vind dit zo jammer! kent iemand hetzelfde probleem?
Mart-h-e - Vrijdag 2 november 2018 10:34
Ik herken jouw verhaal wel van vroeger. K kwam er echter achter dat vluchtige contacten me juist naar beneden trokken en (in mijn situatie) niets met liefde te maken hadden. Seks is voor mij pas echt fijn als het op basis van liefde/duurzaamheid gebeurt. Hoop dat ooit nog eens mee te maken.
K - Vrijdag 2 november 2018 13:38
Ik ben daar nu ook achter aan het komen.ik probeer te wachten op iemand met wie ik iets meer toekomst zie, en ook niet gelijk seks te hebben met diegene. Voelt als goede zelfzorg!
t - Vrijdag 2 november 2018 01:10
wat mooi geschreven en herkenbaar. Dankjewel dat je je zo kwetsbaar op durft te stellen, hierdoor kan ik begrijpen wat er bij mij misging in relaties en durf ik er opener over te zijn, omdat ik weet dat ik niet de enige ben. Overigens vind ik dat je heel mooi (en herkenbaar) schrijft, mag ook wel eens gezegd worden!
A - Vrijdag 2 november 2018 21:37
Ik heb ook nog nooit sex gehad en nog nooit een relatie gehad, en ben nu bijna 27. Ik zou het wel willen, maar ben bang voor mensen. Heb daarvoor te weinig vertrouwen in anderen.
Skippie - Zaterdag 17 november 2018 09:25
Super mooi geschreven en herkenbaar. Vooral ook het eng vinden om je kwetsbaar op te stellen in een relatie en/of mbt seks.
Ik vind het ook vaak lastig om te voelen en aan te geven wat ik wel/niet wil, omdat de bevestiging v een ander soms voelt als het belangrijkste. Dat levert vaak lastige situaties op, inderdaad zoals dat er over mijn grenzen wordt gegaan of dat "relaties " snel eindigen.
Mezelf accepteren en bij mijn eigen gevoel blijven lukt gelukkig steeds beter.