Sarahah: anoniem kritiek geven

 

Vorige week zag ik op de Instagram-pagina van Proud2Bme dat veel van onze volgers sinds kort gebruik maken van de app Sarahah. Het viel me op dat er nogal veel te doen was rond deze app en dus besloot ik eens uit te zoeken wat dit nu precies is, wat je ermee kunt en of het een positief of negatief effect heeft. In deze blog vertel ik je daar meer over. Ik ben daarnaast ook benieuwd naar jouw ervaringen met deze app. Mocht je de app dus ook gebruiken of gebruikt hebben, laat dat dan gerust weten in de reacties onder deze blog.

In eerste instantie had ik nog nooit gehoord van Sarahah. Het blijkt een app te zijn waarbij je anoniem feedback kunt geven op de mensen die je volgt. De app is beschikbaar voor zowel Iphone- als Android- gebruikers. De bedoeling is dus dat mensen dingen tegen elkaar zeggen die ze normaal gesproken niet zo snel tegen elkaar zouden durven zeggen. Dit kan zowel positief als negatief zijn.

Sarahah is ontwikkeld in Saoedi-Arabië en betekent ''eerlijkheid''. Toen de app net werd uitgebracht, werd deze al binnen een paar weken miljoenen keren gedownload. Als je de app downloadt, dan moet je een naam opgeven, maar dit kan ook gewoon een nickname of een random gekozen naam zijn. Mocht je feedback hebben ontvangen, dan kun je hier niet via de app zelf op reageren. Het gevolg is dat mensen dit vaak doen door screenshots van de app te maken en dit op Twitter, Facebook of Instagram te plaatsen met een eigen reactie. Dit laatste is wat ik de afgelopen dagen veel heb gezien op Instagram-stories.

Anoniem feedback geven dus. In sommige gevallen pakt dit positief uit. Je kunt bijvoorbeeld tegen iemand zeggen dat diegene er heel goed uitziet zonder dat daar gelijk iets achter wordt gezocht. Of gewoon strooien met complimenten omdat je dat leuk vindt. Ook geven sommige mensen oprecht constructieve feedback waar anderen iets mee kunnen. Ook zag ik op Instagram dat mensen er een soort Q&A-constructie van maken. Simpel en anoniem allerlei vragen stellen. Soms over zaken als bijbaantjes of school, maar ook over behandelingen, eetlijsten en gewichten.

Scrollend door de Insta-stories, kwam ik echter ook direct bij de negatieve kant die naar mijn idee totaal niet met feedback geven te maken heeft. Als mensen de kans krijgen om anoniem iets kunnen zeggen, dan zijn er ook altijd mensen die direct die kans grijpen. Ik zag namelijk de meest vreselijke en kwetsende berichtjes voorbij komen waarvan ik me bijna niet voor kon stellen dat deze zouden komen van mensen die wij misschien ook wel zouden volgen.

Direct vroeg ik me af in hoeverre een app als Sarahah helpend is. Sarahah is overigens niet de enige app waarbij je anoniem feedback kunt geven. Ook apps als Secret, Yik Yak en Gossup hebben deze functie en dergelijke apps lijken steeds populairder te worden. Bovenstaande heeft echter niets meer met feedback te maken, het gaat over pesten en bewust mensen kwetsen.

Als je kampt met een eetstoornis of andere psychische problemen, kunnen zulke opmerkingen hard aan komen. Daarnaast heb je geen idee van wie zulke berichten komen. Misschien is het van een gefrustreerde vrouw die bij iedereen elke dag honderden van zulke comments achterlaat, maar het zou ook zomaar van een groepsgenoot kunnen zijn waarmee je elke dag in therapie zit. In je gezicht doet diegene misschien aardig, maar wat zegt hij of zij achter je rug om, via zo'n anonieme app?

Bovendien, als één iemand zoiets zegt, denken meer mensen dat dan? Ik zou me voor kunnen stellen dat zoiets een heel onveilig en onprettig gevoel geeft waar je helemaal niet mee bezig zou moeten zijn als je in therapie bent en bezig bent met herstellen van je problemen. Tot slot viel het me ook nog op dat er een groep is die de app downloadt, aangezien het nu ''in'' lijkt te zijn, en vervolgens weinig tot geen reactie krijgt. Ook dit kan weer een negatieve invloed hebben, omdat het voelt als een afwijzing. 

Heeft Sarahah dan alleen maar nadelen? Nee, dat denk ik niet. Ik zie onder onze volgers ook genoeg mensen die elkaar leuke en bemoedigende berichtjes sturen. Eigenlijk werkt dit een beetje hetzelfde als de gehele recoverycommunity. Het kan helpend zijn, maar het kan ook heel destructief werken en je in sommige gevallen een enorm slecht gevoel bezorgen. Bescherm jezelf een hier een beetje voor. Ben je gevoelig voor eventueel kritiek of commentaar, zoek het dan niet op. Je hoeft zo'n app niet te downloaden omdat iedereen het ineens heeft. Er zijn al zoveel dingen wat betreft social media, een extra app is echt niet belangrijk. 

Wat is jouw ervaring met Sarahah?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

G. - Woensdag 6 september 2017 11:14
Heftig... ik zou er nooit aan beginnen omdat het voor mij niet helpend zou zijn. Mensen hebben "echt" contact nodig. Dat is het nadeel van al deze 'mooie' besparende ontwikkelingen. Ietwat genererend/over 1 kam scherend. Maar : voordelen zijn er natuurlijk (bijv.in de zorg) tgv digitalisering. Maar, ik hoop hoop hoop dat we de meerwaarde van menselijk contact blijven zien / de kans krijgen dat te mogen ervaren. Er een combi blijft bestaan: digi waar kan en menselijk waar nodig ( en wat is dan de definiiiiitie van nodig ;) anyhows. Digi pesten: super naar - blif weg van digi bestaan als je er gevoelig voor bent :)
Dana - Woensdag 6 september 2017 12:54
Oh bah dit is voor het eerst dat ik negatieve dingen zie bij sarahah. Wat is de wereld toch smerig soms..
Denise - Woensdag 6 september 2017 13:00
Dan denk ik altijd: Waarom anoniem. Communiceer gewoon constructief met elkaar. En als je zo nodig iets negatiefs moet roepen zonder dat daar constructieve feedback achter zit, wees dan ook zo "stoer" om dat in iemands gezicht te doen.

Dit soort shit is o.a exact de reden waarom ik geen social media meer heb.
Anne - Woensdag 6 september 2017 13:27
Gelukkig zijn dit soort apps na mijn puberteit uitgevonden. Als puber ging ik het gebruikt hebben omdat iedereen het deed. Gelukkig kan ik mezelf er nu voor behoeden. Ik vind het een vreselijke app. Jammer dat meiden (en ook jongens) na al die jaren nog altijd zo met elkaar omgaan. Tien jaar geleden werd ik gepest via MSN messenger wegens mijn es en introvert zijn. Het lijkt er alleen maar erger op geworden te zijn nu je ook anoniem kan cyberpesten. :(
britneyangel - Woensdag 6 september 2017 16:29
mij lijkt het niet leuk, ik kende het niet maar wat ik nu lees voor mij hoeft het niet
Iris - Woensdag 6 september 2017 17:59
Ik snap al die anonieme feeback apps niet. Zo blij dat die nog niet bestonden toen ik op de middelbare school zat. Al werd ik wel gepest via msn en via e-cards.
Het hele cyberpesten wordt steeds erger door dit soort apps.
Meisje14 - Woensdag 6 september 2017 18:38
Ik maak het bewust niet aan, echt geen zin om verrot gescholden te worden of rare vragen te krijgen...
AnaMan - Woensdag 6 september 2017 23:59
Goed dat je hier een blog over schrijft, Sandra!

Ik hoop dat mensen zich hierdoor gesterkt voelen om niet mee te doen, want als je al wat langer op Internet zit weet je dat er zat mensen zijn die het hun hobby maken om overal vreselijke reacties achter te laten puur om te pesten en treiteren... :(
Sooph(L) - Donderdag 7 september 2017 09:21
De persoon van wie het account van deze screenshots is is echt een held.

Daarnaast vind ik het wel leuk om mensen leuke berichtjes te sturen via Sarahah, maar eigenlijk heeft het niet veel meer toegevoegde waarde dan onder een foto reageren denk ik. Sommige mensen worden inderdaad heel negatief aangesproken daar, meestal begrijp ik niet zo goed hoe de mensen die zo lullig doen zo kunnen zijn, of waar dat dan uit voortkomt.
Eigenlijk is het toch gewoon hetzelfde als ask.fm? Ik denk dat het probleem is dat er totaal geen toezicht is, geen enkel berichtje wordt geblokt of gecontroleerd. Het is alsof er een extra virtueel land is gemaakt waarin er geen wetten zijn, wat resulteert in complete chaos.
liesje - Donderdag 7 september 2017 21:25
Ik ben alle screenshots die hierboven staan ook allemaal tegengekomen. Ik was echt in shock. Waarom zou je nu iemand anders uitmaken? Ik vind het echt niet kunnen. Van mij mag die app snel weer verdwijnen! Het is goed als je elkaar steunt maar meer en meer zie ik haat voorbij komen. KOMAAN MENSEN! WEES LIEF VOOR ELKAAR! Ik ben btw liesje_recovery_ ;-)
Knuff - Zondag 10 september 2017 01:07
Op youtube lees je ook vaak negatieve comments. Ik ben die gene niet en toch voel ik mij gekwetst met bepaalde opmerkingen die mensen maken.
Wat daar goed aan is? Niks...
Slecht; ik ga in het openbaar denken dat iedereen zo slecht denkt. Resultaat; loop er nog gestrest-er bij.
heather - Maandag 8 januari 2018 20:32
dat ik ook dingen heb wat andere kinden
Tiny.happy.sparkles - Zondag 11 maart 2018 00:20
Ik vind dat dit soort apps moeten verdwijnen... men hoeft niet bang te zijn positieve commentaar persoonlijk te geven, denk ik dan. Dit is eigenlijk de perfecte optie voor mensen die erop uit zijn anderen juist slechter te doen voelen. “Je bent dik” “je ziet er wel uit of je overgewicht hebt” “pleeg m” “krijg kkr, hoer.” En ga zo maar door. GELUKKIG dat er ook anderen zijn die wél positieve/constructieve feedback sturen, maar de haat en het pesten komen als maar vaker naar boven. Het overspoeld bij wijze van spreken de community, terwijl deze eigenlijk is bedoeld om steun in te vinden of herkenning / begrip in te vinden. Dus ik denk; weg met deze sites! Het is voor niets goed. Je kan elkaar best kenbaar positieve/constructieve berichtjes nalaten. Zo laat je ook weer zien dat jij er bent voor die persoon en geeft om hem/haar!
Sjors - Zondag 7 april 2019 18:50
Commentaar op politiek?