SPH - sociaal pedagogische hulpverlening

 

Ik volg de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening en zit nu in mijn laatste jaar. Ik vind de opleiding echt geweldig en ben ontzettend blij dat ik voor deze opleiding heb gekozen. Maar wat houdt de opleiding nou precies in? En welke vakken heb je, wat kan je er mee doen en hoe lang duurt de opleiding? Dat ga ik je allemaal vertellen..

sph

Na op de middelbare school mijn VMBO diploma te hebben gehaald, heb ik eerst 4 jaar een MBO opleiding gedaan. Deze opleiding vond ik niet leuk, maar ik wilde persé HBO doen dus daar had ik een MBO diploma voor nodig. Na mijn diploma te hebben gehaald van de MBO heb ik het best moeilijk gehad om een keuze te maken voor een HBO opleiding. Ik wilde namelijk niet weer voor een opleiding kiezen die ik achteraf niet leuk vond. Na een bezoek aan de open dag van SPH wist ik het zeker: dit is mijn opleiding!

De opleiding
Als je de voltijd studie doet, na een niet aansluitende MBO opleiding of havo/ vwo, dan duurt de opleiding 4 jaar. Als je SPW hebt gedaan, de MBO variant van SPH, dan kan je de opleiding in een verkort traject doen van 3 jaar. Verder kan je de opleiding ook duaal of in deeltijd doen. De duale variant betekent dat je 1 dag in de week naar school gaat en nog 12 uur thuisstudeert per week. De duale studie duurt 4 jaar. Als je de studie in deeltijd wilt doen dan ga je 1 dag per week naar school en werk je minimaal 18 uur per week bij een instelling die aansluit bij je studie. Hierbij duurt je studie ook 4 jaar.

De duale variant wordt door veel mensen gedaan die al een baan hebben en die zich bij of om willen scholen.

Als je de opleiding afgerond hebt dan ben je opgeleid tot Bachelor of Social Work. Deze titel krijg je ook bij de opleidingen MWD, maatschappelijk werk en dienstverlening, en CMV, culturele en maatschappelijke vorming omdat het alledrie sociale studies zijn. De inhoud van de studies zijn wel erg verschillend.

sph
Bron foto

Waarom SPH?
Met SPH leer je om mensen te begeleiden die voor korte of lange tijd niet zelfstandig kunnen functioneren in de maatschappij. Je wordt opgeleid voor hulpverlener en je vindt SPH'ers o.a. in de juegdhulpverlening, dak- en thuislozenzorg, psychiatrie, ziekenhuizen, bij de zorginstellingen voor mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking en op scholen. 

De opleiding wordt op de verschillende hogescholen in Nederland verschillend ingevuld, maar ik leg uit hoe de opleiding er bij mij op school uitziet. 

In het eerste jaar krijg je lessen om gesprekstechnieken te leren en leer je hoe je moet observeren en rapporteren. Je hebt vakken als werkveldverkenning, zodat je de verschillende doelgroepen leert kennen waarmee je kan gaan werken, pedagogiek, psychologie, socialisatie, drama en sport en bewegen. Verder heb ik in het eerste jaar al stage ervaring opgedaan en dat vond ik heel erg leuk. 

In het tweede jaar krijg je het hele jaar lessen zodat je alle kennis bezit die je nodig hebt om het hele derde jaar stage te kunnen lopen. In het tweede jaar krijg je vakken als seksualiteit & intimiteit, organisatiekunde & recht, ontwikkelingspsychologie en ethiek. Het derde jaar bestaat dus volledig uit stage. Je gaat 4 dagen in de week stage lopen bij een instelling voor 10 maanden lang. Je hebt ook de mogelijkheid om deze stage in het buitenland te lopen. In het vierde jaar volg je 2 minors, die je zelf mag kiezen.

Wat ik heel fijn vind aan mijn studie op deze school is dat ik 4 jaar lang dezelfde klas heb gehad. In de lessen deel je best wel veel met elkaar en het is fijn dat het dan een vertrouwde groep is. Verder mag je de minors zelf kiezen en je stageplaats mag je ook zelf kiezen. Je krijgt dus de ruimte om de ervaringen die je opdoet zelf in te delen. Ik wil zelf graag gaan werken met kinderen tot 12 jaar. Bijvoorbeeld als intern begeleider op een basisschool of in het ziekenhuis als begeleider van de langdurig zieke kinderen.  

Als jij graag mensen wilt helpen om hun leven weer zelf te kunnen leiden, wilt leren om mensen weer te laten functioneren in de maatschappij en de menselijke psychologie interessant vindt, dan is dit een goede studie voor jou.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Joyce - Maandag 4 juni 2012 15:33
Jij zit zeker op de Haagse Hogeschool? Aan je vaknamen te horen ;) of heb ik het mis? ik zit nu in m'n 3e jaar SPH daar.. deel je mening volkomen, top opleiding en een prachtig beroep! :D succes nog! met afstuderen e.d...
Manel - Maandag 4 juni 2012 15:36
Bedankt dat je zo'n uitgebreid verslag hebt gedaan van de studie SPH. Ik twijfel heel erg of ik verpleegkunde of SPH wil gaan studeren, maar ik denk dat ik toch iets meer de SPH richting in wil.

Liefs.
Astrid - Maandag 4 juni 2012 15:36
Leuk, dit gaan mijn zusje en mijn beste vriendin volgend schooljaar studeren. :)
Manou - Maandag 4 juni 2012 15:40
Heb het afgelopen jaar gedaan, maar ben gestopt. Moest stoppen eigenlijk.
Omdat ik het door mijn depressie niet allemaal meer aankon, al dat reflecteren en over jezelf praten.
Maar ik vond het wel een hele leuke opleiding! Misschien dat ik hem ooit weer ga doen, hoop het. Als dit allemaal achter de rug is. (:
Maudje - Maandag 4 juni 2012 15:54
Leuk!! Ik had er nog nooit van gehoord, maar het lijkt mij heel interessant, wie weet studeer ik dat over een paar jaar ook wel.

Leuke blog!
Prue - Maandag 4 juni 2012 16:27
Klinkt heel leuk, de vakken van deze opleiding, maar het werkveld spreekt mij toch minder aan... Detail maar niet onbelangrijk.
Danique - Maandag 4 juni 2012 16:28
Leuk blog! Ik ga het aankomend jaar studeren in Den Bosch!
Anoniem - Maandag 4 juni 2012 16:38
Mooi Stuk ! Momenteel ben ik afgekeurd en niet geschikt om in de zorg te werken. Hier baal ik enorm van. Nu moet ik waarschijnlijk een hele andere richting kiezen. Mijn grootste droom om SPH te doen valt een beetje in stukjes maar ik ben blij dat er wel mensen zijn die de opleiding volgen, volhouden en uiteindelijk in de hulpverlening kunnen.
Erin - Maandag 4 juni 2012 17:01
Mooi stuk! Misschien om over na te denken als ik straks scw heb afgerond :)
p - Maandag 4 juni 2012 17:04
Ik ga komend jaar SPH studeren, heb er zoveel zin in!
B. - Maandag 4 juni 2012 17:12
Deze opleiding heb ik al heel lang in m'n hoofd om te gaan studeren! :)
Maarja.. eerst nog 2 jaar de HAVO..
Fayee - Maandag 4 juni 2012 19:15
Ik ben begonnen met mbo3 omdat ik toen nog veel met therapie zat en dacht dat 4 (nog) te hoog gegrepen was... ben nu klaar met 3 en wil toch nog 4 er achter aan doen... want wil ook SPH doen... En stomme is.. omdt ik 19 ben kan ik nog niet zo'n zogenaamde door latings toets doen! daar moet je dan weer 21 voor zijn >< dus... dan nog maar jaartje niv4 doen... maar SPH is het uit eindelijk doel :)
Sop - Maandag 4 juni 2012 21:02
Ik ben nu student MWD en heb het enorm naar mijn zin. Wat ik me wel afvraag is hoe doen jullie dat? Deze studie in combinatie met je eetstoornis?
Ik heb hiervoor ook een MBO opleiding gedaan, dus ben al wat ouder ;-) en heb al veel ervaring in het werkveld opgedaan.
MamaT - Dinsdag 5 juni 2012 01:56
Ik ben zelf in februari 2009 afgestudeerd voor mijn SPH. Ik vond het een super opleiding! Maar.... Sop op je vraag hoe ik dat deed met mijn es.... Ik wilde na de HAVO perse SPH gaan doen. Ik heb tijdens mijn studie 3 jaar alles ontkend qua problematiek omdat ik het te confronterend vond. Wat ik zo moeilijk vond was de reacties en onbegrip van medestudenten als het bijv om eetstoornissen of persoonlijkheidsstoornissen ging. Ze probeerden zich in te leven met alle beste bedoelingen maar soms had ik echt zoiets van komop het is niet altijd zoals in de boeken staat.

Achteraf had ik opener moeten zijn. Het feit dat ik mager ben konden ze heus niet omheen. Ik heb een hoop geleerd en heb ook genoeg competenties om het beroep uit te oefenen. Maar vanwege mijn duidelijke anorectische lichaam word ik constant afgewezen bij sollicitaties. En dat vind ik jammer want als ik die eetstoornis eens zpu kunnen overwinnen kan ik eindelijk andere mensen helpen. Maar leer wel je moet wel zelf stabiel genoeg zijn in je psychische toestand om dit werk te kunnen doen. Dus belangrijk is open en eerlijk zijn, vraag advies en coaching van docenten en je plukt er de vruchten van! ;-)
Manon - Dinsdag 5 juni 2012 11:33
Leuke blog!! Ik heb zelf ook SPH gedaan. De opleiding zelf vond ik erg leuk,, alleen toen ik klaar was wist ik niet zo goed wat ik er nou precies mee wilde. Enerzijds kun je er heel veel mee omdat de opleiding heel breed is, wat ik ook tegelijkertijd een nadeel vond. Ik kon er niet echt werk in vinden en ben uiteindelijk een verkort duale opleiding HBO-V (verpleegkunde) gaan doen waar ik bijna mee klaar ben! :)
korinaa - Dinsdag 5 juni 2012 17:21
ik doe nu PW ( pedagogisch werker ) zit nu pas in mn eerste jaar, maar hierna wil ik ook graag de SPH gaan doen! :)
lisanne - Woensdag 6 juni 2012 22:46
Leuk! Wilde ik eerst ook doen.. alleen ik wilde echt iets met mensen t/m 23 jaar. Dus ik doe Pedagogiek. Dan heb je dezelfde stof alleen specialiseer je je echt in de jongere doelgroepen... :)
lautje - Donderdag 14 maart 2013 07:09
Ik zit nu in het tweede jaar SPH!het is een onwijs leuke studie! Ik heb anorexia gehad, ben lichamelijk weer helemaal 100% maar geestelijk nog wel erg met de ziekte bezig. Mijn projectgenoten weten van mijn opname af en we hebben besloten deze periode een onderzoek te doen naar waarom met mensen(die een behandelimg voor anorexia hebben gehad) soms weer terugvallen als ze thuis zijn? Ik ben zelf na mijn kliniekopname nooit teruggevallen dus ben wel benieuwd naar de uitkomst...
Eef - Donderdag 11 april 2013 16:48
Ik studeer op dit moment af aan het Saxion Hogenschool te Enschede.
De opleiding is leerzaam, maar voor mijn gevoel niet HBO waardig. Het lijkt een beetje op een verlening van SPW4
Jo - Dinsdag 21 januari 2014 16:21
Ik twijfel tussen MWD en SPH. Mijn voorkeur gaat uit naar MWD op dit moment. Ik vraag me af voor welke opleiding ik beter kan kiezen, als ik met jongeren met een eetstoornis wil werken? Iemand tips?
@jo - Donderdag 27 maart 2014 12:42
Ik vraag me hetzelfde af..
Steven - Donderdag 14 januari 2016 14:05
Hallo, ik ben Steven.
Ik ben 26 jaar en wil graag de sph kant op maar heb alleen een vmbo diploma.
heeft iemand misschien een idee waar ik zou moeten beginnen en zijn?

Groetjes Steven.
Sercan Belgemen - Donderdag 3 november 2016 14:02
Beste Steven ,

Kijk even naar de toelatingsvoorwaarden bij de hogescholen voor de 21 + toets. Voor SPH heb je niet echt een specifieke vooropleiding nodig. Voor deze toets krijg je een Nederlands betoog die je moet doen en een stukje tekstanalyse verder is er ook een DAT capaciteitentoets die je capaciteit meet.

Groetjes

Sercan