Reminders om lief te zijn voor jezelf

 

‘'Wees lief voor jezelf'' zeiden mensen om mij heen vaak toen het niet goed met me ging. Het deed me weinig en ik kon er ook eigenlijk niets mee. Tijdens het herstellen van mijn eetstoornis heb ik echter wel een hoop geleerd hierin. Ik weet nu wat lief zijn voor jezelf is, waarom het belangrijk is en heb allerlei manieren bedacht om mezelf er aan te herinneren of om lief voor mezelf te zijn. Ik deel graag mijn tips met jullie.

 Waarom is lief zijn voor jezelf eigenlijk belangrijk?
Negatief zijn kunnen we allemaal als de besten. Maar toch is positief zijn veel belangrijker. Als je lelijk tegen jezelf doet, houd je ontwikkeling tegen en rem je herstel of goede stappen af. Je gaat je niet mooier, leuker of gelukkiger voelen.

love

Bron foto

Door lief te zijn voor jezelf, werk je opbouwend aan jezelf en stimuleer je jezelf veel meer om goede dingen te doen in je leven dan wanneer je lelijk doet. Lief zijn is belangrijk voor jezelf, maar iemand die lief is voor zichzelf, is dat vaak ook voor zijn omgeving.

 Hoe kun je lief zijn voor jezelf?
Lief zijn voor jezelf kan op heel veel verschillende manieren. Je kunt jezelf verwennen met een cadeautje, een leuk uitje, iets lekkers te eten, een eigen beautybehandeling of een ontspannen avondje voor de tv. En ook in je taalgebruik en gedachten naar jezelf toe is het belangrijk om lief te zijn en jezelf niet af te snauwen. Probeer te doen wat je voor je beste vriendin zou doen. En probeer tegen jezelf te zeggen, wat je je beste vriendin graag zou willen zeggen.

badderen

 Hoe zorg je dat je niet vergeet lief te zijn voor jezelf?
Daarvoor heb ik veel leuke manieren bedacht. Door deze kleine dingetjes te doen, ben je sowieso al lief voor jezelf. Je wilt lief zijn voor jezelf, ook al lukt dat misschien nog niet altijd, maar je wilt er in ieder geval aan werken. Door deze reminders kun je ervoor zorgen dat je er vaker aan denkt en dat je je bewuster bent van hoe je doet en praat tegen jezelf.

 Armbandje
Zelf droeg ik een lange tijd een armbandje dat ik zelf had gemaakt. Er zat een kraaltje tussen van een hartje. Dit hartje stond voor mijzelf en moest me er aan helpen herinneren dat ik wat liever en geduldiger moest zijn met mezelf. Je kunt hiervoor dus zelf een armbandje maken, of bijvoorbeeld een armbandje bestellen in de webshop van Proud2Bme.

 Nagels
Een tijdje geleden bedacht ik me deze nail-art die mij hielp om in een lastige tijd ook gewoon lief en geduldig met mezelf te zijn. Ik droeg toen 1 hartje op mijn rechterhand op de pink. Ik vond het schattig staan en het herinnerde me eraan dat ik aardig voor mezelf moest blijven en dat werkte erg goed.

hartjes

 Briefjes
Hang briefjes op je spiegel, keukenkastjes of op de muur naast je bed. Zet op deze briefjes dingen die je tegen je beste vriendin zou zeggen, of laat je beste vriendin de briefjes schrijven. Zet er teksten op zoals ‘'Je bent mooi'', ‘'Wees lief voor jezelf, dat verdien je'' of ‘'Ik heb het goed gedaan'' en ‘'Het geeft niet, morgen kun je opnieuw beginnen.''

 Wekker
Zet een wekkertje in je telefoon met een lieve tekst voor jezelf. Dat is niet egocentrisch en je hebt ook niet meteen capsones als je zoiets doet. Het is juist goed en lief om jezelf te helpen herinneren dat je goed voor jezelf mag zorgen, lief moet zijn voor jezelf en soms even iets bemoedigends nodig hebt.  

Reminder

 Kaarsje
Brand iedere avond een kaarsje voor ... jezelf. Sta stil bij het branden van het kaarsje en haal eens diep adem. Ik vind het ook soms fijn om hier bij te bedenken dat alles echt weer goed komt. Zelfs ook al is het op dat moment niet oke of heb ik een fout gemaakt. Uiteindelijk komt het goed. Je kunt ook een gebedje doen voor jezelf, als je gelovig bent.

Dit zijn wat reminders om er aan te denken dat je lief mag zijn voor jezelf. Moet zijn, wil ik eigenlijk zeggen. Want het is echt heel belangrijk voor je.

Probeer elke dag iets liefs voor jezelf te doen of iets aardigs tegen jezelf te zeggen. Het is belangrijk om jezelf als beste vriendin de behandelen omdat je zelf ook degene bent waarmee je je hele leven nog samen zult zijn. Dan maar beter beste vrienden zijn toch?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

l - Woensdag 23 oktober 2013 19:32
Ik krijg van iedereen te horen dat ik dit meer moet doen. Ik ben niet zo handig bezig en heb de ene na de andere blessure. Maar, ik heb al een paar dagen zin in pizza en vandaag ben ik heel lief voor mezelf geweest door een heerlijke pizza te eten (en dan ook nog eens bijna geen afwas). Die briefjes heb ik heel veel gedaan, ook briefjes in mijn broekzak, en dat heeft mij heel veel geholpen.
Me - Woensdag 23 oktober 2013 19:38
Super goede blog!! Met fijne, zinnige tips. Dankje wel.
Maan - Woensdag 23 oktober 2013 20:25
Leuke tips! Wat ik zelf altijd graag wil doen, maar nooit doe.. een bosje bloemen kopen bij de AH om mijn kamer op te fleuren en zo mijn leven een beetje meer fleur en kleur te geven :). En dan dat als reden gebruiken dat ik geen extra onnodig eetstoornis voedsel koop, omdat ik dat geld dan al in het lieve, leuke bosje bloemen voor mezelf heb gestopt.
Charlotte - Woensdag 23 oktober 2013 21:21
Aahh, leuke blog!

Ik heb een hele tijd geleden een veertje van een therapeut gekregen, om mezelf eraan te herinneren dat ik lief, warm, zacht voor mezelf mag zijn. Dat veertje heb ik nog steeds heel vaak bij me (in mijn mobielhoesje), maar ik heb ook zelf een heel simpel armbandje met een zilverkleurig veertje gekocht. En eigenlijk wil ik om die reden een kleine tattoo van een veertje op mijn pols, maar dat durf ik niet haha.

Vind die tip van het kaarsje ook echt goed! Zeker nu het weer donkerder en kouder wordt is het denk ik heel fijn om een kaarsje voor jezelf te branden. Gewoon, om de hoop vast te houden dat het met mij helemaal goed komt. Ga er gelijk eentje opzoeken!
eliseeexx - Woensdag 23 oktober 2013 22:06
lief voor mezelf geweest om maandag niet alleen cadeautjes voor vriendinnen te kopen maaaar zelf ook een cadeautje voor mezelf gekocht bij the body shop en Victoria's Secret
Elin - Woensdag 23 oktober 2013 22:32
Superfijne blog weer!
m - Donderdag 24 oktober 2013 15:38
Echt leuk (en lief!) dat hartje op je nagel, als reminder!
m - Donderdag 24 oktober 2013 15:38
*(lief!) haha
clemens - Woensdag 4 november 2015 09:02
Hoi

Ik vindt het heel mooi hoe jullie dit vertellen.Ik heb hier veel van geleerd.
Proberen zacht voorelkaar te zijn.Ja dan wordt alles veel leuker .
Niet teveel zelfkritiek maar gedoceerd zijn.