Redenen om van je buik te houden

 

Jarenlang heb ik mijn lichaam gehaat. Ik heb het uitgehongerd, volgestopt en pijn gedaan in de hoop het in een bepaalde vorm te kunnen gieten zoals ik dat wilde. Mijn lichaam veranderde, maar uiteindelijk werd ik er niet gelukkiger op. Met name mijn buik was altijd een gebied waar ik een hekel aan had. Ik wilde net als alle fitgirls een strakke bruine buik met een mooie navelpiercing en ik weigerde mijn buik dan ook te accepteren tot het zover was.

Het heeft lang geduurd voordat ik door kreeg dat je sommige dingen niet altijd kunt veranderen. Inmiddels ben ik zover dat ik mijn buik kan accepteren zoals het is. Ook heb ik tien redenen gevonden om meer van je buik te houden.


Bron

1. Het is het bewijs dat je genoeg te eten hebt
Als je niet naar bed gaat met honger omdat er simpelweg geen eten is, dan heb je het een stuk beter getroffen dan heel veel andere mensen in deze wereld. De meeste mensen in de westerse wereld hebben een buikje en dat is in ieder geval een teken dat er eten beschikbaar is. Iets waar je wellicht normaal niet bij stilstaat, maar als je er over nadenkt is dat niet zo vanzelfsprekend als het soms lijkt. 

2. Het laat je weten wanneer je honger hebt
Dat gerommel in je buik kan je soms zelfs wakker maken uit je diepe slaap om te laten weten dat je iets moet eten. Zelfs als je al heel lang met eten rommelt, zal je buik signalen af proberen te blijven geven dat je lichaam eten nodig heeft, ook als je honger- en verzadigingssysteem verward is. Tegelijkertijd laat je buik het ook weten wanneer je genoeg gegeten hebt, het geeft dan aan dat het vol zit en dat je even moet stoppen.

3 Het zorgt ervoor dat je op een dag ruimte hebt om een baby te dragen
Wellicht is dat iets wat je nu nog niet ziet zitten, maar wie weet wil je op een dag graag een kindje op de wereld zetten en dan is daar jouw buik waarin je dat kindje een hele tijd zult gaan dragen. Natuurlijk is dit niet voor iedereen weggelegd maar mocht je al weten dat het bij jou wel kan, dan is dat iets om dankbaar voor te zijn. Ook dat is namelijk niet vanzelfsprekend. Bovendien kan een baby wellicht een motivatie zijn om goed voor jezelf te zorgen.

4 Het geeft je figuur rondingen waardoor kleding mooi uitkomt
Een figuur met rondingen komt vaak mooi uit in bepaalde kleding. Het maakt je extra vrouwelijk en je kunt je bovendien extra zelfverzekerd voelen. 

5 Het houdt je met beide benen op de grond
Niemand is perfect. Jouw lichaam niet, het lichaam van je vriendin niet en het lichaam van die ene filmster ook niet. Je lichaam herinnert je daaraan en dat is helemaal niet erg. Het is goed om te beseffen dat perfectie niet bestaat en dat niet alles maakbaar is.


Bron

6 Het werkt altijd
Je buik is altijd aan het werk voor jou, ongeacht wat jij er wel of niet voor terug doet. Zo vindt een groot deel van de spijsvertering plaats in je buik en eigenlijk gaat dit 24/7 door. Als je hierover nadenkt is dat een heel bijzonder systeem. 

7 Het kan herstellen
Naast dat je buik altijd maar aan het werk is, kan het ook nog eens ontzettend veel aan. Als ik kijk naar wat ik mijn buik allemaal aan heb gedaan en wat het allemaal te verduren heeft gehad, dan vind ik vrij bijzonder dat alles het nog zo goed doet. Het heeft wat schade opgelopen door mijn toedoen, maar dat is niet te vergelijken met wat ik het allemaal heb aangedaan. Mijn buik heeft zich onwijs goed weten te herstellen, ondanks dat ik jarenlang zo erg tekort heb gedaan.

8 Onderbuikgevoel
Je buik is meer dan een deel van je lichaam. In je buik voel je vaak ook dingen die te maken hebben met emotionele zaken. Denk hierbij aan het bekende onderbuikgevoel. Vanuit je buik voel je vaak of iets wel of niet goed zit, of er spanning is en of je ergens blij van wordt.


Bron

9 Het geeft signalen af
Ook geeft je buik het aan als je iets verkeerds eet. Zo krijg ik erge buikpijn van bananen en laat mijn buik vervolgens duidelijk weten dat ik dit niet meer moet eten. Je kunt bijvoorbeeld ook buikpijn krijgen als je een week lang achter elkaar ongezond eet. Je buik geeft dan vaak signalen af dat dit niet prettig is en dat het behoefte heeft aan een fatsoenlijke maaltijd. 

10 Het is een deel van jou
Je zult je hele leven met je buik moeten doen en dan kun je maar beter proberen om ervan te houden. Wellicht is ervan houden nu nog een stap te ver. Dan kun je kijken in hoeverre je het dan in ieder geval kunt accepteren zoals het is. Houden van komt later.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anne - Maandag 8 mei 2017 10:45
"Als je niet naar bed gaat met honger omdat er simpelweg geen eten is.." ik snap deze zin niet. Je gaat niet naar bed met honger, maar er is geen eten, maar toch weer wel want de meeste westerse mensen hebben een klein buikje?
Verder leuke blog!
L - Maandag 8 mei 2017 17:56
Haha, ik moest ook even twee keer lezen, want hij is misschien een beetje krom geformuleerd! Maar volgens mij wordt er bedoeld: als je niet naar bed gaat [met honger, omdat er simpelweg geen eten is], dan heb je het een stuk beter getroffen. Dus je hebt honger omdat er geen eten is, maar als je niet met honger naar bed gaat (omdat er dus wel eten is) heb je het goed! Dat stukje tussen de haken hoort dus bij elkaar haha
Erin - Maandag 8 mei 2017 11:50
'Een buikje hebben' en gewoon 'je buik' zijn toch twee heel verschillende dingen? Ik snap het niet.
Erin - Maandag 8 mei 2017 11:51
'Een buikje hebben' en gewoon 'je buik' zijn toch twee heel verschillende dingen? Ik snap het niet.
n - Woensdag 10 mei 2017 19:11
ik vind de zin vrij duidelijk
Ellie-x - Maandag 22 mei 2017 11:30
Bedankt voor deze blog!