Redenen om je lichaam te waarderen

 

Je vindt je buik te dik, je heupen te breed, je armen zijn niet strak genoeg, je ergert je aan de striae op je benen en de cellulitis op je billen. Eigenlijk vind je je lichaam echt niet mooi en misschien haat je het zelfs. Maar, er is meer dan alleen hetgeen wat je zelf ziet. Je kunt je lichaam ook waarderen voor dingen die niet te maken hebben met hoe je zelf denkt over hoe je eruit ziet. Of hoe anderen hierover denken of welke kledingmaat je hebt. Je lichaam doet zoveel voor jou, maar uiteindelijk beheer je het zelf. Jij bent degene die beslist of het goed zijn werk kan doen of niet.

Heb je weer een moment dat je je lichaam haat, vervloekt of slecht voor je lichaam zorgt? Denk dan aan de onderstaande redenen waarom je je lichaam mag waarderen. Het is het waard en jij ook!

tekst
Bron: weheartit.com

♥ 1. Het geeft signalen af 
Het lichaam weet heel goed wat het nodig heeft en laat dit ook aan ons zien. Het laat bijvoorbeeld zien wanneer het voeding nodig heeft. Het geeft aan wanneer het moet rusten of juist actief moet zijn. Heel vaak bepalen je gedachten wat je gaat doen. Wij denken wel te weten wat echt goed voor ons is. Maar als je echt gaat luisteren naar je lichaam, wordt duidelijk dat we niet altijd gelijk hebben. Veel medische aandoeningen, ziekten, allergieën etc. worden duidelijk door signalen die ons lichaam afgeeft.

♥ 2. Veel gaat vanzelf
Het lichaam werkt hard om gezond te blijven en 'kleine' dingen te vervangen en te vernieuwen terwijl jij je dat waarschijnlijk niet eens beseft. Je huid vernieuwt elke maand, je wimpers vallen regelmatig uit en maken plaats voor nieuwe, je lever vernieuwt zichzelf elke zes weken, etc. Bedenk eens dat je lichaam alles doet wat het moet doen en dat dat alles gebeurt terwijl jij het misschien wel heel erg aan het tegen werken bent. Respecteer het en laat je lichaam zijn werk doen!

♥ 3. Slaat belangrijke stoffen op
Het lichaam is er op ingesteld om de stoffen die effectief zijn voor je lichaam, zoals mineralen en vitaminen, uit je voedsel te halen. Automatisch worden bruikbare en niet bruikbare stoffen gescheiden. Gezond eten en ervoor zorgen dat je genoeg goede stoffen binnen krijgt, is hierbij natuurlijk wel heel belangrijk. Dit kan je lichaam niet zelf doen.

♥ 4. Het verandert voortdurend
Het lichaam verandert voortdurend op basis van wat het nodig heeft op een bepaald moment in je leven. Het lichaam van een vrouw verandert bijvoorbeeld door de menstruatiecyclus om ons lichaam voor te bereiden op zwangerschap. Het feit dat er in een lichaam een kindje kan groeien en dat je lichaam precies weet wat daar voor nodig is, is toch een wonder op zich?
Het lichaam weet wat hij nodig heeft, zelfs als jij dat niet doet. Onregelmatig eten, eetbuien afgewisseld met periodes van weinig eten, regelmatig braken en laxeren hebben allemaal invloed op jouw lichaam en dit geeft een reactie af. Je wordt duizelig, je krijgt andere lichamelijke klachten, je hongergevoel verdwijnt op gegeven moment, je menstruatie kan uitblijven, etc. Soms zijn het niet direct merkbare gevolgen. Maar je lichaam raakt wel degelijk in de war en van slag.

♥ 5. Het past zich aan
Een andere mooie reden om je lichaam te waarderen, is dat het zich aanpast aan je behoeften op een dag. Wanneer ik een drukke dag heb, geeft mijn lichaam mij energie, als ik goed eet en het ook rust geef. Daarnaast geeft mijn lichaam mij signalen wanneer het uit moet rusten en ik een stapje terug moet doen. Het is een wisselwerking. Je moet zelf ook naar je lichaam luisteren als je wilt dat het goed functioneert.

♥ 6. Het beschermt je tegen ziekte en zware tijden
Het natuurlijke immuunsysteem van je lichaam beschermt je tegen bacterien, virussen en infecties. Ziek worden is niet leuk, maar het heeft wel een functie. Wanneer je bijvoorbeeld buikgriep hebt, worden stoffen die schadelijk zijn voor je lichaam afgevoerd.
Daarnaast slaat je lichaam reserves op, waardoor het nog wel kan functioneren als je je bijvoorbeeld een dag niet zo lekker voelt.

♥ 7. Het is gemaakt om actief te zijn
Je lichaam is er op ingesteld om actief te zijn; dingen te doen die jij leuk vindt, je dromen waar te maken en iets te betekenen in de wereld. Het enige wat jij moet doen is de keuze maken om dit te willen en goed voor je lichaam te zorgen.

♥ 8. Het is gevormd
Het feit dat je lichaam is zoals het is, maakt het het waard om te waarderen. Jouw buik, benen, billen en heupen hebben een eigen en unieke vorm. Kleding is zoveel mooier op een lichaam dan op een hangertje in de kast. Draag kleding die jij mooi vindt en waar je je goed in voelt en accentueer waar jij trots op bent.

Body

Bron

Wat ik dus eigenlijk wil zeggen, is dat je lichaam iets heel kostbaars is. Het is tot vanalles in staat en doet dit zonder dat je er om hoeft te vragen. Het enige wat van jou verwacht wordt, is om er goed voor te zorgen. Zonder dat, kan je lichaam zijn werk niet goed doen en heeft dit effect op hoe jij je voelt. Wees lief voor je lichaam, je hebt er maar één!

Noem nu eens 1 ding waarom jij je lichaam waardeert?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

JufM - Maandag 2 september 2013 19:51
Dat alles nog steeds 'werkt', na al die jaren dat ik schade aan (heb) (ge) richt.
Lexii - Maandag 2 september 2013 19:53
Ik hou van de kracht in mijn benen die er voor zorgen dat ik zo lekker kan hardlopen.
Ik vind mijn onderarmen mooi.
En ik vind mijn mond en ogen prachtig.

En stiekem? Vind ik mijn kuiten soms ook best mooi, terwijl ik ze jaren ontzettend lelijk vond.
michelle - Maandag 2 september 2013 19:57
Heel motiverend! Thanks! :)
l - Maandag 2 september 2013 20:11
Ik ben zo blij met mijn lichaam, omdat ik zonder lichaam niet mijn huisdieren kan knuffelen, kleine kinderen kan optillen, muziek kan luisteren, kan dansen en nog veel meer.
Elisabeth - Maandag 2 september 2013 20:24
Hartstikke bedankt voor deze blog, het was zo fijn om deze te lezen. Precies op het juiste moment!

Ik waardeer mijn lichaam omdat ze me verder brengt op mijn levenspad, me mijn dromen laat waarmaken en mijn lieve omgeving kan knuffelen. En eigenlijk is dat nog maar een klein gedeelte!
Onegirl - Maandag 2 september 2013 20:37
Wauw, dit is heel confronterend om te lezen!
Realiserend dat ik dit tegen werk om...ja om wat eigenlijk.
Omdat ik mn heupen dik vind, en daardoor maar minder eten. Nee mensen dit kan eigenlijk niet!

Aan de andere kant. Is het dan wel gezond om suiker ed te eten? Je lichaam heeft genoeg aan koolhydraten, dus waarom ook suiker?
(in dit voorbeeld maar even suiker)
BeStrong - Maandag 2 september 2013 20:40
Goede blog :)

Ik waardeer mijn lichaam omdat ik ondanks dat ik mijn lichaam behoorlijk tegen heb gewerkt, ik nog steeds zwanger kan worden. Mijn lichaam bouwt een heel nieuw leven en ik hoefde er vrij weinig voor te doen, haha ^^

Jammer genoeg kijk ik nog steeds met heel veel haat naar mijn lichaam.. maar dat zal nog wel minder worden :)
xxxm - Maandag 2 september 2013 21:10
Ik vind het lastig om iets te bedenken. :(
iesje - Maandag 2 september 2013 21:22
lastig, wat ik de ene dag mooi vind kan ik de volgende dag weer spuuglelijk vinden. soms zelfs het volgende moment. ik ben altijd blij met mijn haarkleur en nagels.
Ikja - Maandag 2 september 2013 22:24
Ik snap eigenlijk niet waarom ik hier tegen vecht! Op een drukke dag heb ik bijvoorbeeld meer honger dan op een gemiddelde dag. Mijn lichaam geeft aan honger te hebben en toch neem ik niet meer dan ik vooraf gepland had.. typisch toch?
Ikja - Maandag 2 september 2013 22:32
Ojaa en wat ik waardeer aan mijn lichaam zijn me prachtige krullen, het feit dat mijn lichaam zoveel sport kan verdragen, mijn kont (vreemd om van jezelf te zeggen, niet?!), en ik vind dat ik op zich goed ben geproportioneerd. Als ik gewicht verlies of aankom blijft het altijd wel goed verdeeld..
Maar wat ik vooral waardeer is het feit dat ik ondanks dat ik mezelf verwaarloos bijna nooit ziek ben en heerlijk kan sporten!
Mar - Maandag 2 september 2013 22:54
Ik vind dat je fijne blogs schrijft Laura !
ravenelfje - Donderdag 5 september 2013 11:51
mooie blog

ik ben heel creatief en hou van dingen maken en moest ik geen lichaam hebben zou ik dat niet kunnen
Maaike - Maandag 5 maart 2018 08:02
Prachtig geschreven!šŸ˜