Proud2meet Eindhoven: Zomer

 

Een aantal weken is het officieel zomer en de dagen met het zonnetje nemen toe. Het is de tijd van vakanties en lekker buiten zijn. De terrasjes zitten vol, er vinden allerlei festivals plaats en er wordt volop genoten van lekkere ijsjes, BBQ's en cocktails. Veel mensen kijken uit naar de zomer, maar hoe is dat als je een eetstoornis hebt? Dan kan de zomer juist een periode zijn die erg moeilijk voor je is.

Zomer

Bron

Korte-broeken-weer
In de zomer kan het behoorlijk warm worden en maken de lange broeken/truien plaats voor luchtigere kleding. Dit kan lastig zijn als je liever geen blotere/strakke kleding wilt dragen, omdat je je daar ongemakkelijk in voelt. Je lichaam is dan meer zichtbaar voor de buitenwereld.
Dit geldt helemaal voor het dragen van badkleding. Zwemmen kan dan een hele uitdaging zijn. Vriendinnen willen dagjes naar het strand, maar je gaat liever niet mee. Schaamte voor (delen van) je lichaam en je ongelukkig voelen, houden je tegen om gezellig mee te gaan zwemmen.

Ik hou van de zomer, de zon, de warmte en kijk daar het hele jaar naar uit. Maar in de periode van mijn eetstoornis keek ik vooral heel erg op tegen het dragen van blotere kleding. Ik wilde het liefst de hele zomer een lange broek dragen, want ik vond mijn benen zo dik, die kon ik echt niet in het openbaar tonen! Een korte broek durfde ik alleen op vakantie aan, want dan was de kans ontzettend klein dat ik iemand tegenkwam die ik kende. Daarbij kwam dat het in de vakantielanden vaak zo warm was, dat een lange broek echt te warm was. - Guusje

Zomer

Bron

♥ Ice Ice...
De zomer is ook de tijd van ijsjes en koude drankjes, zowel thuis als op een terrasje. De ijskraampjes met lekker Italiaans ijs komen weer tevoorschijn. Ook de supermarkten maken volop reclame voor allerlei zomers eten voor gezellige avonden buiten. Wanneer je een eetstoornis hebt kan dit wellicht meer drang naar eten uitlokken of is het moeilijk om gezellig met vrienden naar de stad te gaan om een ijsje te eten. Daarnaast gaan veel mensen in de avond BBQ'en bij mooi weer. " Wat is dan normaal om te eten?", "Ik durf geen alcohol mee te drinken, maar anderen doen dat allemaal wel, wat zullen ze van me denken?" kunnen gedachten zijn die het lastig maken.

Op vakantie in Italië is echt lekker ijs te verkrijgen, maar ik mocht dat absoluut niet hebben van mezelf. Anderen mensen zien genieten van hun ijs, maakte me boos, maar ook erg verdrietig. Ik gunde dat lekkers mezelf niet, terwijl ik het eigenlijk wel graag wilde. Ook spontaan een terrasje pakken met vrienden vond ik moeilijk in de periode van mijn eetstoornis. "Hoe moest het dan met mijn eetschema? Zouden we dan ook in de stad blijven eten? Wat nou als ze iets bij de drankjes wilde bestellen, dat wilde ik echt niet mee-eten. Ik ben vast geen leuk gezelschap" . Dit waren allemaal gedachten die maakte dat ik niet kon genieten van het samenzijn met vrienden en dit soort situaties liever uit de weg ging. - Guusje

♥ Vakantie!
Vakantie van school of werk is iets waar veel mensen naartoe leven. Even niets hoeven, tijd om je batterij op te laden, een reis maken en doen waar je zin in hebt. Vakantie betekend ook dat je vaste structuur wegvalt. Voor de een is dit prettig, maar voor de ander geeft het onrust. Die structuur is misschien juist heel helpend om voldoende te eten, geen eetbuien te hebben of een balans te hebben in activiteit/ontspanning. Wanneer je een eetstoornis hebt, kan de vakantie meer ruimte geven aan de eetstoornis door het missen van die structuur. Het wordt misschien makkelijker om maaltijden over te slaan of vaker naar de winkel te gaan om eetbui-eten te kopen.

Ook op vakantie gaan kan moeilijk zijn wanneer je een eetstoornis hebt. Het eten in een ander land is toch anders dan de vertrouwde producten die je thuis altijd eet. Uit eten gaan in het buitenland kan al helemaal een opgave zijn, omdat je totaal niet kunt controleren hoe het eten is klaargemaakt en je iets anders voorgeschoteld kunt krijgen dan je dacht besteld te hebben. De spanning kan daardoor hoog oplopen en het doel van de vakantie om met familie/vrienden een leuke, ontspannen tijd te hebben wordt overschaduwd door de eetstoornis.

Op vakantie gaan vond ik doodeng. Dat begon al in de auto op de heenreis, want normaalgesproken namen we altijd snoepjes mee voor onderweg. Ik wilde die niet eten, dus zorgde ik ervoor dat ik een bak wortels/komkommer mee had voor mezelf. Dit is natuurlijk niet gezellig als je weet dat je voorheen gewoon gezellig mee kon snoepen. Tijdens de vakantie was ik constant bezig met uitzoeken wat het magerste was om te eten en hoeveel calorieën ik kon verbranden met zwemmen of wandelen. Als ik nu foto's terugzie van die vakantie, lach ik wel maar voelde ik me echt niet gelukkig. - Guusje

Zo zijn er veel dingen die de zomer niet vanzelfsprekend een leuke periode maken. Hoe ervaar jij de zomer?

Zomer

Bron

Aanstaande vrijdag 25 juli is er weer een Proud2meet in Eindhoven. We gaan dan graag met jullie in gesprek over jullie ervaring met de zomer. Vanaf 14:00 zijn jullie van harte welkom!

Locatie Proud2meet in Eindhoven
De Proud2meet vindt plaats op locatie de Grijze Generaal, een ambulante locatie van de GGzE, tegenover Winkelcentrum Woensel. De Grijze Generaal: Winston Churchillaan 75, Eindhoven.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

0hsmilee_ - Dinsdag 22 juli 2014 18:36
jammer dat de meet altijd zover weg is :(
Francisca1994 - Dinsdag 22 juli 2014 18:40
Ik ben er weer bij :D
Heb er weer zin in :D
Sharon - Dinsdag 22 juli 2014 18:57
Ik ben erbij. Taxi al besteld!
Sharon - Dinsdag 22 juli 2014 19:30
@:Francisca1994- tot vrijdag meid.
Amanda - Woensdag 23 juli 2014 18:49
jammer dat ik niet kan, ik heb dus een bbq bij vrienden, wat ik super moeilijk vindt. Dit thema heb ik juist nu zo veel last van, volgende keer beter

liefs
Star* - Woensdag 23 juli 2014 19:43
Ah had zin om weer een keertje te komen, alleen heb het best druk dus moet ook optijd rust nemen. Twijfel :p
Star* - Woensdag 23 juli 2014 19:45
Mag ik trouwens vragen of er een reden is dat de meetings zo laat aangekondigd worden? Vind dat wel jammer want daardoor kan ik vaak niet
@Star - Woensdag 23 juli 2014 20:26
Deze worden niet laat aangekondigd, ze staan meestal al weken van te voren in de agenda.
Justme - Woensdag 23 juli 2014 21:18
Jammer dat ik dan moet werken!
Getsome92 - Donderdag 24 juli 2014 17:27
Nog nooit naar een meeting geweest, maar dit onderwerp is super actueel voor mij nu, dus overweeg om langs te gaan! Vind het wel spannend!
little-teddy - Vrijdag 25 juli 2014 10:21
@getsome92 is helemaal niet erg als je nog nooit geweesy bent. Het kan spannend zij. De eerste keer. Was het voor mij ook maar dat is zo weg als je eenmaal binnen bent!


tot vanmiddag voor diegene die komen!
Krissy - Dinsdag 12 augustus 2014 16:55
Ah verdorie! Kom er nu pas achter, jammer!
Note to myself: beter in de gaten gaan houden wanneer er Proud2Meets in Eindhoven zijn ;)