Proud2hobby: analoge fotografie

 

Wat we nog meer doen naast Proud2Bme? Dat wordt ons dikwijls gevraagd. We nemen je natuurlijk mee in onze plogs en vlogs, maar ook dat zijn momentopnamens. Wat we allemaal hebben gedaan, waar we nu inspiratie van krijgen, dat wisselt.

Analoge fotografie is iets wat ik zelf heel leuk vind en wat ook weer steeds meer in opkomst is. Een vriend van mij heeft een eigen analoge fotografiewinkel en het loopt er echt storm. Zelf raak ik daar ook weer door geïnspireerd en met vlagen (vooral in de vakantie) vind ik het heerlijk om daar lekker mee bezig te zijn. 

Fotografie is altijd wel een dingetje geweest. Al heel jong wist ik dat dit echt bij mij hoorde: ik vond het ontzettend leuk en was er ook goed in. Het ging bijna vanzelf. Ik besloot dan ook om fotografie te gaan studeren. Ik heb hier echt een heel fijne tijd gehad en ik heb er onwijs veel geleerd. Echter, ik kreeg - toch ook door de druk die ik mezelf oplegde - tijdens de opleiding een eetstoornis en raakte overspannen, waardoor ik de opleiding nooit heb afgemaakt.

De drempel om daarna 'voor de leuk' de camera erbij te pakken is altijd hoog gebleven. Het voelde alsof er toch iets een beetje kapot is gemaakt: dat kinderlijke onderzoekende. Ik probeer mezelf daarin nu vrij te laten, niet te pushen en het vooral leuk te houden voor mezelf - en dat is waar analoge fotografie specifiek om de hoek komt kijken. Het is namelijk ineens een ander spel: je hebt maar één kans. Je kan niet eindeloos blijven klikken, nee, je moet echt weten wanneer je klikt. Legt dat de lat niet juist heel hoog? Dat alles moet 'afhangen' van de timing? Ja soms misschien, maar vooral ook nee, vind ik. Ja, het vraagt meer focus en concentratie - iets wat ik juist een voordeel vind: je bent namelijk meer in contact met je onderwerp, maar het heeft me ook leren loslaten. Om meer in het moment te zijn en in te spelen op wat er gebeurt, in plaats van het een afstandje maar aan te kijken. Ik ben daardoor dus veel bewuster in het moment, waardoor ik automatisch al veel meer rust heb in wat ik doe. En juist door de rolletjes, het afdrukken, heb je veel meer 'contact' met wat je doet. Dat helpt mij echt enorm om het anders te bekijken, het anders in te steken en meer 'eigen' te maken. Meer te spelen en aanspraak te doen op dat 'kinderlijke' wat er zeker nog wel is. Juist door het zo aan te pakken, voelen foto's - en daarmee momenten - ook minder 'vluchtig'. 

Het leek me leuk om eens te delen wat ik in het verleden heb gemaakt met een analoge camera. Wie weet ter inspiratie, of gewoon om lekker even wat plaatjes te kijken. Heb je nog vragen? Laat het vooral weten!

Laat vooral weten of je vaker zo'n soort blogje voorbij wilt zien komen!

x


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Elisa - Woensdag 6 juli 2022 17:04
Wat een mooie beelden❤️
Maya - Woensdag 6 juli 2022 18:36
Jaaa leuk deze rubriek!! Vaker zo'n blog is leuk!
Mirjam - Donderdag 7 juli 2022 10:16
Sfeervolle pakkende beelden zeg!
Muizenmeisje16 - Donderdag 7 juli 2022 19:25
Heel mooi! :) en heel leuk ook hoe je erover vertelt :)
Ik hou ook van fotograferen! :) vooral spontane foto's van mensen, en katjes en honden :) en soms fotoshoots, maar dan wil ik liever model zijn :) Dat vind ik leuker :) en ook wel gekke aparte kliekjes
Én ik vind het leuk om bij concerten foto's van de muzikanten te maken :) en van mensen die ik ontmoet :) eigenlijk van heeel veel :)
Robin - Maandag 11 juli 2022 13:46
Wow wat een super mooie plaatjes. Ik ben nu tijdens mijn herstel ook weer bezig met oude hobby's opnieuw uitproberen. Ik ben al een tijdje analoge fotografie aan het onderzoeken en vind het zo oprecht en puur. Mag ik vragen wat voor analoge camera jij gebruikt voor je foto's?
Het inspireert mij heel erg om dit ook eens te proberen. (: