Proud2Meet: discussie met je eetstoornis

 

Een paar weken geleden kondigden we al aan dat we vanaf aankomende vrijdag starten met Proud2Meet: middagen over eetstoornissen. Middagen waarbij je tussen 13:00 uur en 17:00 uur kunt langskomen wanneer jij zin hebt. Je kunt gewoon binnenlopen wanneer je wilt. Er is alleen tussen 15:00 uur en 16:30 uur een themagesprek, dus dan is het minder handig om halverwege binnen te lopen. Het thema van het themagesprek deze vrijdag is: in discussie met je eetstoornis.

Tijdens dit themagesprek zullen we het met elkaar hebben over een aantal onderdelen waar deze discussie met je eetstoornis over kan gaan.

discussie in je hoofd

1. Wel of niet eten?
Als ik 's morgens wakker wordt is het eerste wat in mijn hoofd schiet ETEN. Wat zal ik die dag wel en niet gaan eten? Ga ik minderen met eten of ga ik mijn best doen om gezond en regelmatig te eten? Zal ik mezelf eens verwennen en laten gaan of zal ik juist heel streng doen. Wat zal ik als ontbijt nemen? Moet ik nog iets compenseren van vanochtend? En wat als ik zodirect zie dat ik iets ben aangekomen, zal ik dan flink minder eten of zal ik het dan ook maar helemaal verpesten? Zal ik boter op mijn brood doen en zal ik jam of hagelslag nemen? En wat zal ik doen met drinken, melk of thee? Oh mijn god, ik ben al moe voordat ik mijn bed uitstap. Help! Wat moet ik nou?

2. Wel of niet een eetbui houden of overgeven?
Ik heb zo'n zin om wat te eten te halen, maar ik weet dat ik me niet in kan houden en dat ik me erna schuldig en vies zal voelen. Maar zal ik niet nog 1 keertje dan. Dan start ik vanaf morgen weer beter en ga ik gezond eten. Zal ik anders wat uit de diepvries halen of wat van die huisgenoot uit het kastje pakken? Ik ben zo'n behoefte aan eten, ik moet gewoon. Maar ik wil het ook niet doen want ik wil niet aankomen en ik wil me niet vies en dik voelen. Ach, boeie! Ik ga gewoon en probeer niet te veel te nemen! .... Oh ik voel me zo vies en dik. Walgelijk ben ik. Zal ik het eruit gooien? dan ben ik wat van het eten kwijt en hoef ik me minder schuldig te voelen. Zal ik dat gewoon doen? Nee, ik moet dat niet doen, het is slecht voor mijn lichaam en ik moet uit die vicieuze cirkel komen. Oh ik wil zo graag overgeven, voor de laatste keer, hierna zal ik het nooit meer doen. Nee, ik wil het niet, het doet pijn en hierna heb ik weer trek. Help! Wat moet ik nou?

3. Wel of niet aankomen?
Zal ik vandaag mijn best doen en extra eten zodat ik wat aankom in gewicht? Ik wil helemaal niet aankomen in gewicht, ik vind het prima zo. Nee, ik moet aankomen in gewicht als ik van deze eetstoornis af wil komen. Onzin, ik kan zo ook best van mijn eetstoornis afkomen. Zo mager ben ik nou ook weer niet en er zijn zat dunne mensen die prima kunnen leven. Nee, ik moet echt aankomen, ik houd mezelf voor de gek als ik mijn gewicht zo blijf controleren en kan zo nooit vrij leren eten. Ik wil niet aankomen, ik ben bang dat niemand me dan meer ziet staan en serieus neemt. Kom op, ik weet best dat ik aan moet komen, anders doe ik mijzelf en mijn gezondheid tekort. Help! Wat moet ik nou?

4. Wel of geen hulp?
Ik zou ergens best graag hulp willen maar ik ben bang dat ik me dan aanstel. Ik heb helemaal geen hulp nodig, ik heb nergens last van. Jawel, ik moet echt hulp zoeken, zo gaat het niet langer. Wat een onzin, zoveel mensen die het zwaarder hebben dan ik en ook geen hulp hebben, ik moet gewoon sterker worden. Ja, ik moet mezelf serieus nemen en mijn verstand volgen en dat zegt duidelijk dat het tijd wordt om hulp te zoeken. Nee, ik schaam me kapot en ik wil helemaal niet meer of anders eten en aankomen of stoppen met eetbuien, dat zie ik helemaal niet zitten. Ja, ik moet hulp zoeken, ik ben nu zo ongelukkig. Help! Wat moet ik nou?

5. Wel of niet genezen?
Natuurlijk wil ik genezen, wie wil er nou niet genezen van een ziekte? Alhoewel, als ik straks volledig genezen ben verwachten mensen allerlei dingen van mij en ben ik volledig verantwoordelijk voor mijn eigen leven, dat vind ik wel erg eng. Ja, maar kom op, ik wil zeker wel genezen, want ik wil toch gewoon een leuke toekomst? Ja, prima, maar ik wil niet van mijn ondergewicht of eetbuien af, sommige dingen wil ik gewoon graag bij me houden. Nee, ik houd mezelf nu voor de gek, een leven zonder ondergewicht en eetbuien is gewoon veel beter. Nou, ik weet het niet hoor. Nu weet ik wat ik heb, wat als ik genezen ben en mijn leven tegenvalt? Help! Wat moet ik nou?

mind

Herken jij deze discussies in je hoofd?
Praat dan morgen mee tijdens ons themagesprek van 15:00 uur tot 16:30 uur bij Proud2Meet

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

multifruit - Donderdag 6 juni 2013 17:51
Jammer dat wij dan altijd behandeling hebben, had het graag bijgewoond. Ik zal het inbrengen als thema als we sociotherapie hebben.
Meisje14 - Donderdag 6 juni 2013 18:20
Herkenbaar! Eigenlijk alles behalve de eetbuien en het braken herken ik.
Jammer dat ik er niet bij kan zijn. X
Theeleut - Donderdag 6 juni 2013 18:28
Ik kan helaas niet komen maar het zou een perfect themagesprek voor me zijn. Ik ben inderdaad ook ALTIJD in discussie met mijn eetstoornis! Precies de dingen die hierboven beschreven zijn. Heel herkenbaar dus!
Girlie - Donderdag 6 juni 2013 19:24
Dit is echt te herkenbaar, dat constante gevecht in je hoofd waar je soms zo moe van word..
Ik zou er graag bij willen zijn, maar helaas is het nogal ver weg voor mij :(
believe - Donderdag 6 juni 2013 20:40
Jaa ... :(
e-x - Donderdag 6 juni 2013 21:39
Zo herkenbaar..
Jammer genoeg is het te ver weg om proud2meet bij te wonen
En moet ook stage lopen.

Wel super dat deze middag wordt georganiseerd! :)
Lexii - Vrijdag 7 juni 2013 15:27
Het lijkt mij erg interessant om een keer langs te komen.
Is het ook mogelijk om wat eerder aan te geven wat het onderwerp gaat worden? Zo kan ik ook een beetje inschatten of het zinvol is om erheen te gaan. (En me weer minder schuldig voel om een middag vrij te vragen van stage ;-) )
Scorpiors - Vrijdag 7 juni 2013 17:03
AARG! Ik ben zo vol van mijn es, dat ik het helemaal vergeten was.
Want wilde heel graag, ik hoop dan ook dat er (binnenkort) weer een meeting komt?
groetjes, en hoop dat de andere een fijne dag hadden daar.
Lifewithoutana - Vrijdag 7 juni 2013 19:53
Was leuk! Xxx
amanda - Vrijdag 7 juni 2013 21:37
heel erg mooi onderwerp, jammer dat ik vanmiddag school had.
heel erg herkenbaar vooral van ontbijt en hulp vragen/ genezen

xx
Elise - Zaterdag 8 juni 2013 10:31
En? hoe was het? :)
Proud2bme - Zaterdag 8 juni 2013 10:46
Het was erg leuk! Next week een kort verslag in een blog :)

Liefs team proud2bme
turqouise - Zaterdag 7 september 2013 17:25
Pijnlijk herkenbaar, die gedachten... echt bijna allemaal.
besje - Vrijdag 16 mei 2014 09:34
1 blok herkenning, dat geeft me weer opluchting dat het er gewoon bijhoord. En moed om verder door te pakken.

Glitter - Woensdag 30 mei 2018 14:07
Waar worst het gehouden in welke stad?
Glitter - Woensdag 30 mei 2018 14:08
Waar wordt het gehouden in welke stad omgeving?
Is het makkelijk bereikbaar met het openbaar Vervoer?