Proud2Meet: Zelfbeeld

 

Aankomende woensdag is er weer een Proud2Meet in Leiden. Deze Proud2Meet zal in het teken staan van Zelfbeeld. Iedereen heeft wel iets met dit thema, want iedereen heeft een bepaald zelfbeeld. Dit zelfbeeld kan negatief zijn, maar kan ook positief zijn. Als je lijdt aan een eetstoornis is de kans echter groot dat je zelfbeeld niet zo heel positief is. Je bent onzeker over jezelf, vind het lastig om dingen op te noemen die je mooi vindt aan jezelf en je hebt misschien het idee dat andere mensen veel meer kunnen dan jij.

De inloop is vanaf 13:00 uur. Je kunt dan gezellig met elkaar kennismaken, praten en iets drinken (thee, koffie, fris). Rond 14:00 uur zullen we iets creatiefs met elkaar doen. Ben je niet zo'n creabea dan kan je ook gewoon gezellig meekijken. Rond 15:00 uur hebben we een themagesprek. Tijdens dit gesprek zullen we het thema Zelfbeeld onderverdelen in drie subthema's:

ik ben goed zoals ik ben

Uiterlijk
Hoe zie jij jezelf en hoe denk jij dat anderen jou zien? Als je lijdt aan een eetstoornis kan je erg onzeker zijn over je uiterlijk. Je bent bang dat je te dik bent, je vindt je figuur niet mooi, je hebt het idee dat je lelijk bent en je denkt dat andere mensen dit ook vinden. Je hoeft hier natuurlijk niet allemaal last van te hebben. Toen ik leed aan een eetstoornis, zeker in het begin, was ik bijvoorbeeld nauwelijks bezig met mijn uiterlijk en wist ik prima dat ik niet dik was. Ik vond mezelf daarentegen wel lelijker dan mijn klasgenoten en had het idee dat ik nooit kans zou maken bij de jongens uit mijn klas.

Nouska keek als volgt naar haar uiterlijk toen ze nog aan een eetstoornis leed: 'Tijdens mijn eetstoornis was ik erg ontevreden over mijn lichaam. Ik vond dat het altijd beter of anders kon. Het was nooit goed en ik was altijd in gevecht. Ik kreeg dan wel complimenten, maar ik zag het zelf niet. Ik vond mezelf te dik en helemaal niet mooi genoeg.' Hoe denk jij over jouw uiterlijk?

Vergelijken en bevestiging zoeken
Als je onzeker bent over jezelf en niet goed weet wie je bent, dan kan je jezelf verliezen in het voortdurend vergelijken met andere mensen. Overal waar je komt vergelijk je jezelf met alles en iedereen... en altijd in het nadeel van jezelf. Je vergelijkt je met mensen die zogenaamd knapper, slimmer, sneller, beter, langer en meer van dat al zijn. Hierdoor voel je jezelf voortdurend enorm minderwaardig. Je vindt dat jijzelf als persoon niks voorstelt en heel onbelangrijk bent. Je vindt door te vergelijken met anderen keer op keer bevestiging voor jouw negatieve zelfbeeld: 'Zie je wel, ik stel niks voor' 'Zie je wel, ik ben lelijk!'.

Omdat je niet goed weet wie jezelf bent en wat jijzelf waard bent, zoek je veel bevestiging bij andere mensen. Je wilt weten wat zij van je vinden en of zij vinden dat je de juiste dingen doet en zegt. Je wilt door iedereen aardig gevonden worden omdat je hierdoor jezelf ook aardiger kunt vinden. Misschien haal je wel allerlei ingewikkelde touren uit om gezien en gewaardeerd te worden.

self esteem

Kwaliteiten
Je zelfbeeld heeft natuurlijk niet alleen te maken met jouw uiterlijk. Het heeft ook te maken met jouw innerlijk en jouw capaciteiten: je kwaliteiten. Wat kan je goed? Waar liggen jouw talenten? En vind je zelf ook dat je die dingen goed kunt? Als je een negatief zelfbeeld hebt kan het zijn dat je van jezelf vindt dat je maar weinig goed kunt. Je bent jaloers op andermans talenten en je hebt het idee dat jij nergens goed in bent. Misschien vind je jezelf wel waardeloos en heb je daarom op momenten een enorme hekel aan jezelf. Hoe denk jij over jouw kwaliteiten?

Al deze zaken hebben een remmende invloed op jouw leven. Want doordat je zo negatief over jezelf denkt en zo'n laag zelfbeeld hebt, zijn er allerlei dingen die je niet aan durft te gaan. Je gaat bijvoorbeeld  contacten met jongens uit de weg, want je bent toch te lelijk. Je durft niet aan die droomstudie te beginnen, want daar zal je toch wel te dom voor zijn. Je wil niet met die meiden meegaan om samen wat te gaan drinken, want ze zullen jouw toch wel stom vinden. Hierdoor leef je eigenlijk niet het leven dat je zou willen leven. Je laat je remmen door jouw negatieve zelfbeeld. En doordat je dit doet, voel je je misschien wel nog negatiever over jezelf....

zelfwaardering

Na het themagesprek is er nog ruimte om met elkaar gezellig wat na te praten. Rond 17:00 uur eindigt de Proud2Meet. Hier vind je alle info over de locatie van de Proud2Meet en hier kan je met elkaar afspreken om samen te gaan.

 

Tot woensdag ♥

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

AmFe - Maandag 21 oktober 2013 18:55
Hm ik wil heel graag komen. Het zou erg goed zijn voor me om eens te praten over dit thema. Alleen moet ik werken en weet ik niet of ik nog vrij kan regelen..

Ik lees nu pas dat het komende woensdag al is. Wordt het ook ergens eerder aangekondigd? Is er een agenda of overzicht van? Dan kan ik er wat makkelijker rekening mee houden.

cappucino - Maandag 21 oktober 2013 19:04
Waarom vinden ze altijd plaats als ik net niet kan?
- - Maandag 21 oktober 2013 19:04
Oh dat is best wel kort dag. Ik heb deze woensdag toevallig vrij en het lijkt me leuk om eens naar zo een proud2bmeet te komen, maar ik denk niet dat ik deze woensdag al kom.
Zoals AmFe al zei: is er misschien ergens waar dit al wat eerder aangekondigd wordt?
@Amfe en -- - Maandag 21 oktober 2013 19:50
Het heeft al meerdere keren bij andere blogs gestaan (;
Sara - Maandag 21 oktober 2013 19:58
Op de homepage in de agenda staat al weken dat dit woensdag is.

Mooi thema!
Saraa13 - Maandag 21 oktober 2013 20:22
Zo jammer dat ik niet kan :(, super thema!
Anoniem - Maandag 21 oktober 2013 20:38
Ah jammer dat ik opgenomen ben :( Ik had hier graag bij willen zijn. Ik hoop voor degene die wel kunnen dat ze hier veel aan hebben!
eliseeexx - Maandag 21 oktober 2013 21:44
ik ben ook van plan om te komen, hoewel ik "eetstoornis vrij" ben is het onderwerp toch nog erg goed!
LittleMe - Maandag 21 oktober 2013 22:49
Ik zal er zijn!
xxxm - Maandag 21 oktober 2013 23:06
Ik zou wel willen maar ik durf niet, haha
e-x - Maandag 21 oktober 2013 23:11
Ik kan deze keer eindelijk, alleen weet ik nog niet ik het al durf :$
Roosk - Dinsdag 22 oktober 2013 02:09
Ah ik wil heeel graag! Zou ook best kunnen.. Ik kijken nog even..
TheMirrorLies - Dinsdag 22 oktober 2013 06:51
Ik kom hoogstwaarschijnlijk weer een keer! :)
E. - Dinsdag 22 oktober 2013 10:56
Ik wil ooook! Maar ik heb school.... zoals ALTIJD... I fucking hate it! It is not faaair!
believe - Dinsdag 22 oktober 2013 12:22
Ik zou ook wel willen komen, maar ik kan niet... (en ik durf eigenlijk ook niet -.-)
dees - Dinsdag 22 oktober 2013 20:54
Ik durf ook niet, stom he, die drempel....
Nnicolee - Dinsdag 22 oktober 2013 21:38
morgen kan ik niet maar ik wil er wel een keer heel graag bij zijn! ik lees weleens wat over ADHD op jullie site en ben hier enorm blij mee, komt er ook een keer een proud2meet voor bijvoorbeeld een stoornis? ik denk dat ik mij dan een stuk prettiger zal voelen in verband met mijn gedrag.
e-x - Woensdag 23 oktober 2013 15:02
Iedereen een gezellige middag toegewensy,
Hoop dat ik de volgende keer wel durf (en kan) te komen.