Proud2Meet: In gevecht met je lichaam

 

Veel vrouwen hebben ermee te maken: Onzekerheid over je lichaam, ontevreden zijn over bepaalde lichaamsdelen of jezelf lelijk of dik vinden. Het is onwijs rot om je niet mooi te voelen. Iedere vrouw verdient het om zichzelf mooi te voelen en lekker in haar vel te zitten, maar het is soms helemaal niet zo gemakkelijk je goed over je eigen uiterlijk te voelen. Tijdens Proud2Meet willen we het aanstaande vrijdag met elkaar hebben over lichaamsbeeld en hoe je hiermee soms enorm in gevecht kunt zijn, maar vooral ook hoe je hier aan kunt werken.

foto vrouw
Bron

Zelf heb ik bijna acht jaar een eetstoornis gehad en enorm geworsteld met mijn lichaamsbeeld. Dat ik me ooit zo goed zou voelen als dat ik me nu voel, had ik nooit durven dromen. Daar gaan dan ook zeker heel wat jaren overheen en daar heb ik echt wel wat voor moeten doen en willen doen. Ik heb me jarenlang lelijk, dik, onzeker en minderwaardig gevoeld. Ik kon me niet goed voelen over mezelf en wilde altijd maar iets aanpassen.

Dit lijf heeft daardoor heel wat te verduren gehad. Ik was altijd in gevecht met mijn lichaamsbeeld. De ene periode ging het over mijn gewicht, de andere periode over mijn huid, dan weer over m'n haar, m'n gezicht, m'n buik of m'n verhoudingen. Eigenlijk was er altijd wel iets wat ik wilde veranderen of lelijk vond. Het was niet goed zoals het was en ik wilde er iets aan doen.

Toch is het nooit gelukt om al die wensen te vervullen. Striae gaat je niet weg, welke dure crème je ook koopt. Verhoudingen kunnen enkel heel minimaal veranderen, borsten worden niet ineens een andere cupmaat tenzij je ze laat vergroten of verkleinen en ook wallen en futloos haar gaan zich niet uit zichzelf anders gedragen. Ik vond dit lijf lange tijd verschrikkelijk en kon niet accepteren dat het niet was zoals ik vond dat het hoorde te zijn: Perfect.

En natuurlijk zie ik nog wel eens een foto van mezelf waarvan ik bijvoorbeeld denk; Tja, 'die tanden' of 'Ga eens rechtop staan'. Maar ik laat het voor wat het is. Ik ben er eigenlijk best blij mee. Zelfs ook al heb ik geen Prodentsmile. Ik heb me jaren lang mislukt en lelijk gevoeld. Walgelijk vond ik mijn lichaam. Het moest en zou anders, koste wat kost. Ik wilde dunner, strakker, bruiner, gladder en mooier. Alles behalve dat is door mijn eetstoornis waarheid geworden.

woman
Bron

Altijd willen afvallen
Een eetstoornis laat je geloven dat je jezelf mooi gaat voelen door af te vallen. Dat een paar kilootjes je gaat helpen om eindelijk wel tevreden te kunnen zijn over jezelf. Afvallen lijkt de oplossing. Acht jaar lang dacht ik dan ook dat afvallen mij zou helpen. Ook al mislukte iedere lijnpoging en ging ik er de eerste jaren alleen maar heel rommelig door eten. Ik kon ook niets, zelfs niet lijnen.

Dik voelen
Veel vrouwen met een eetstoornis en ook veel vrouwen die onzeker zijn over hun lichaam, voelen zich vaak dik. Vaak terwijl ze helemaal niet te dik zijn. Toch is jezelf dik of lelijk voelen een ontzettend rotgevoel en lijkt het steeds terug te keren. Zelfs ook al probeer je te lijnen en gezond te eten, het blijft een rol spelen. Je bent nooit dun, strak of mooi genoeg lijkt wel.

Vergelijken
Buiten dat je jezelf niet mooi kunt vinden, zijn er ook altijd mensen die mooier zijn dan jij. Ik vond mezelf daardoor meteen lelijk en niets waard. Ik was niet net zo dun, niet net zo lang, niet net zo spontaan en zeker niet net zo knap. Ik zou dat ook nooit worden, want ik zat met dit stomme lichaam opgescheept.

Ontevreden
Ontevreden zijn over je lichaam gaat je niets opleveren. Hoe zinnig het ook lijkt om boos te zijn op jezelf en streng tegen jezelf te zeggen: En nu ga je sporten, dik wijf! Het werkt niet. Het enige wat je gaat helpen is lief zijn voor jezelf, al is dat weer knap lastig. Positief zijn over wat er wel goed is aan je lijf, gezond eten en jezelf verzorgen, dat gaat je helpen. Niet afstraffen en ongezond en lelijk doen, dat is gemeen. En zo zijn heel veel dingen die je kunt doen om je positiever te gaan voelen over je uiterlijk.

body image

Proud2Meet
Heb je een eetstoornis en wil je hier over praten en wil je eens weten hoe andere meiden met een eetstoornis zich voelen over hun lichaam, dan kun je hier over komen praten aanstaande vrijdag tijdens Proud2Meet in LEIDEN. Je kunt tussen 13:00u-13:45u binnenlopen. We zullen eerst beginnen met een gezellige beautymiddag en rond een uur of drie beginnen met het themagesprek over een positief lichaamsbeeld. Laat je niet tegenhouden door angst, maar trek de stoute schoenen aan en kom gezellig op de thee! Wil je samen met iemand reizen, kijk dan eens in dit topic. Meer info vind je hier

Wil je naar de Proud2Meet in Eindhoven vrijdag a.s. - kijk dan HIER.

We zien je graag verschijnen!

Bron foto 3: Weheartit

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Asmae - Maandag 17 februari 2014 19:03
Ooh kon ik maar komen, dit thema spreekt me enorm hard aan
Katja - Maandag 17 februari 2014 19:09
Ik zou zo graag willen komen! Erg jammer dat ik het niet durf..
MIO? - Maandag 17 februari 2014 19:12
Oooh, ik wou echt dat ik kon komen, want dit is echt mijn grote probleem en de reden waarom ik er in mijn hoofd niet vanaf kom... Helaas. Ik heb gewoon les.
Maria - Maandag 17 februari 2014 19:16
Mag ik iemand meenemen zonder eetstoornis?? Liefs
vonD - Maandag 17 februari 2014 19:21
Jaaaaaa whoopwhoop ik kan ^^
En ik ben heel blij met dit onderwerp :)
Anoniem - Maandag 17 februari 2014 19:22
Dit thema spreekt mij ook heel erg aan, ik schaam me tegenwoordig zo dat ik niet meer naar buiten durf. Maar daarom durf ik helaas ook niet te komen.
@Maria - Maandag 17 februari 2014 19:50
De vorige keren mocht dat niet. De meet is voor mensen met een eetstoornissen eem plek om begrepen te worden en te begrijpen. Bovendien moet iedereen zich. Hier veilig kunnen voelen em is privacy ook belangrijk. Als je iemand zonder eetstoornis meeneemt kan dit door anderen als onveilig of ongepast ervaren worden.
Star* - Maandag 17 februari 2014 20:27
Neem aan dat het in Leiden ergens is?
vind het wel jammer dat het pas zo laat bekend wordt gemaakt, heeft dat een reden?
Star* - Maandag 17 februari 2014 20:30
klinkt wel heel leuk
Sim - Maandag 17 februari 2014 21:00
Lieve Nouska, het valt me elke weer op, dat je zo ontzettend treffend schrijft. Erg knap.
Ik kan me goed met je identificeren en dat motiveert om voor een gelukkig leven te vechten, net zoals jij dat hebt gedaan.
Diedjuh - Maandag 17 februari 2014 21:00
Whow dit onderwerp spreekt mij heel erg aan. Vooral het telkens 'vergelijken met andere meisjes' (de hele dag door ben ik mijzelf aan het spiegelen met andere meiden die ik tegenkom). Ook het deel 'ontevreden zijn, en jezelf afstraffen door hard te sporten'...pff herkenbaar! Ik ga mijn best doen om te komen :)
Liz - Maandag 17 februari 2014 21:06
Nee, is in Eindhoven dacht ik? Iemand die reist vanuit Groningen? Heb ook berichtje gezet in het topic ivm reizen ;)
Nikki - Maandag 17 februari 2014 22:20
Ik zou best wel is heen willen.... en ik kan vrijdag ook hmmm
Framboosjex - Maandag 17 februari 2014 22:27
Ik zou graag willen komen. Weet alleen niet of ik durf en ben ban dat ik de jongste ben. Is er nog iemand van 13 die misschien van plan is om te komen?x
Star* - Maandag 17 februari 2014 23:14
ik heb in het topic gekeken.... sommige willen nu naar eindhoven komen en sommige naar leiden..? Kunnen jullie laten weten waar het is?
Star* - Maandag 17 februari 2014 23:15
en als het in eindhoven is zou ik graag weer willen komen.. alleen, als het zo kort dag is is het best lastig.

infoinfo xD
AnaMan - Maandag 17 februari 2014 23:35
Deze keer is het artikel wel heel erg op "meiden" gericht. Zijn jongens/mannen met een ES ook welkom, of deze keer niet?
Sara - Maandag 17 februari 2014 23:53
@star Er staat gewoon in deze blog dat het in leiden is hoor. Op FB staat dat er vrijdag ook een in Eindhoven is en dat daar morgen een blog over komt.

@anaman volgens mij is het gewoon voor iedereen, maar de meerderheid is nu eenmaal vrouw
yessy - Dinsdag 18 februari 2014 00:04
Voor mensen die zeggen dat het laat hier vermeld staat, deze datum stond toch al ergens in januari in de agenda? Hij stond bij mij al best lang genoteerd..
Black Rose - Dinsdag 18 februari 2014 06:31
Ik kan wel, maar het is zo ver rijden. :(
Misschien kan il iets regelen...
@Framboosjex - Dinsdag 18 februari 2014 06:33
Ik wil misschien komen en ik ben 14.
Liz - Dinsdag 18 februari 2014 06:56
Oh idd er zijn twee! Ik wil wel graag naar deze, in Leiden. Maar vind het ook best eng om helemaal alleen te gaan. Hoeveel meiden komen er gemiddeld naar deze proud2meet middagen eigenlijk? Iemand die dat weet? En hoe oud zijn de meesten?
could - Dinsdag 18 februari 2014 07:56
Ik ben 17, en ben ook nog nooit geweest haha.
Nu ben ik echt een watje in het kwadraat, maar ik ga vrijdag toch proberen te komen. Ik reis vanuit Gouda, nog meer gegadigden?
liefs
Framboosjex - Dinsdag 18 februari 2014 08:35
Ik wil denk komen. Ga gewoon kijken of het me kan helpen...
Liz - Dinsdag 18 februari 2014 08:39
@could: ik kom niet via Gouda, maar misschien kunnen we meeten op station Leiden? Misschien nog meer mensen die alleen reizen, maar wel samen naar de proud2meet zouden willen? Dan kunnen we op station Leiden meeten??
Star* - Dinsdag 18 februari 2014 09:38
oh sorry, dan zal ik er wel over heen hebben gelezen. Zag het zo zelf niet staan xD
en yessy, weet jij waar ik die data kan vinden dan? (:
Star* - Dinsdag 18 februari 2014 09:39
oh zie het nu wel staan... is het aangepast misschien (:
@Star - Dinsdag 18 februari 2014 10:32
Op www.proud2bme.nl/news/agenda vind je al de volgende proudmeets ;)
Maan01 - Dinsdag 18 februari 2014 10:34
Jammer dat ik niet kan komen, thema spreekt mij enorm aan!
Shirizzle - Dinsdag 18 februari 2014 11:17
Ik zie dat er in Eindhoven ook een meeting is over 'steun'. Komt hier vandaag nog meer informatie over? XxX
Star* - Dinsdag 18 februari 2014 11:32
ooh thnx, had die agena nog nooit gezien xD
handig!
Julia - Dinsdag 18 februari 2014 12:57
Nog iemand vanuit Amsterdam die wilt gaan?
@Julia - Dinsdag 18 februari 2014 13:13
Ik kom wel langs RAI en Zuid met de trein.
Ikeaa. - Dinsdag 18 februari 2014 13:41
Uugh. Ik wil ook komen TT_TT.
Jammer dat ik nog les heb.
En ik ga op vakantie dus dat wordt hem ook niet.
Het thema spreekt alleen zo aan :p
Jammerdepammer.
Maanmeisje - Dinsdag 18 februari 2014 16:27
Interessant en herkenbaar thema, maar ik ga niet naar de meet.
georgie.xo - Dinsdag 18 februari 2014 17:03
Waarschijnlijk kom ik, ben 14. :)
jongen - Dinsdag 18 februari 2014 17:35
ik zou ook graag een keer naar een proud2meet gaan maar elke keer is het wel met een beautymiddag ofzo. nu staat het er expliciet bij maar ik ben daaar ook telkens bang voor. daar heb ik geen behoefte aan maar dit onderwerp spreekt mij ook enorm aan.. doen jullie ook een keer iets voor jongens en meisjes?
Fey - Dinsdag 18 februari 2014 17:44
Ik kom denk ik!

@jongen
volgens mij is het nog nooit eerder met een beautymiddag geweest hoor. Er is al vaker gewoon iets creatiefs of een film of spel. Je kan ook gewoon later komen en bij het themagesprek instromen.
TheQueenBee - Dinsdag 18 februari 2014 20:43
N'aww ik wil echt heel graag komen, maar heb les D:
ik denk niet dat ik vrij mag van mijn ouders...
Framboosjex - Dinsdag 18 februari 2014 21:47
Ik durf niet alleen... Iemand anders op leiden station meeten? Ben 13
Christina - Woensdag 19 februari 2014 11:01
Is er iemand die wilt afspreken op leiden centraal? Vind het een beetje eng haha.
Dwarrel - Woensdag 19 februari 2014 12:27
Ik kom ook weer! :) zullen we anders afspreken op CS Leiden en dam met een groep richting de locatie lopen?

@ liz ik kom uit Groningen , met trein . Ik reis samen met een andere proudie, maar anders reis je met ons mee?

Fijn thema, heb er zin in.
Christina - Woensdag 19 februari 2014 18:10
Lijkt me wel een slim idee
georgiexo - Woensdag 19 februari 2014 23:15
@Framboosjex
Ik wil wel met je meeten op t station, ben 14 :) je kan me pb'en via het forum, heb ik dezelfde naam als hier!
Liefs
Liz - Donderdag 20 februari 2014 08:19
@Dwarrel: hoe laat trein nemen jullie?
Merizz - Donderdag 20 februari 2014 14:02
Ik wil ook komen! Ben 17 en kom zelf vanuit station Roosendaal.
Wil ook best met jullie meeten op Leiden CS! Als we met zijn alle tijd en locatie afspreken zou handig zijn! :)
Dwarrel - Donderdag 20 februari 2014 15:16
Liz * ik ga waarschijnlijk met de trein van kwart voor elf want daarvoor heb ik nog therapie. Dan zijn we om kwart over een in leiden. Anders, bij een eerder, moetem we via zwolle met overstap van twee minuten. Beetje tricky.

Anders meeten we om half op het station? Bij dat rare NS hokje.
Liz - Donderdag 20 februari 2014 15:29
@Dwarrel: De NS kennende gaat dat overstappen vast niet goed, dus kwart voor elf trein is prima.
Haha is goed, dan meeten we bij dat hokje
Merizz - Donderdag 20 februari 2014 19:12
Waar is dat hokje ergens? :p Dan kom ik daar ook heen!
Marij - Donderdag 20 februari 2014 19:54
@Merizz, Dwarrel en Liz hebben het over een hokje in Groningen.
In Leiden spreken veel mensen af bij de houten bankjes, ergens midden in het station. Eigenlijk niet te missen. Daar staan vaan anderen om samen mee heen te lopen. ;)
Merizz - Donderdag 20 februari 2014 20:13
Oh okee dankje @Marij! Dan ga ik daar wel heen! :)
leeftijd - Donderdag 20 februari 2014 21:46
Ik wil graag komen maar ben 20 jaar wat me een beetje weer houd. Komen er ook mensen van mijn leeftijd tijdens de proud2meet ???
Liz - Donderdag 20 februari 2014 21:56
Ja zeker, ik ben 21 ;)
Lis - Donderdag 20 februari 2014 22:22
@leeftijd ik ben 21 en kom ook! ;)
@iedereen die samen wil reizen en wil meeten voor de meeting - Vrijdag 21 februari 2014 00:40
Mensjes onderaan het blog staat de link naar het 'help ik weet niet waar ik heen moet en ik wil eigenlijk niet alleen reizen en vind het eng waar kan ik met iemand meeten-topic' (ook wel 'Samen naar Proud2Meet') en daar staat ook in hoe laat we met een groep verzamelen op Leiden CS. Dat topic is er niet voor niets ;)
En leuk om te zien hoeveel mensen er gaan ^^
adres - Vrijdag 21 februari 2014 08:23
Weet iemand toevallig of sandifortdreef 19 het juiste adres is voor de p2m in leiden ???
framboosjex - Vrijdag 21 februari 2014 08:49
@georgiexo ik heb je een PB gestuurd. Is er nog iemand anders die wilt komen en rond de 13/14 is? Kan je me dan een PB op het forum sturen. Daar heet ik Catty… ik hoor wel of iemand samen wilt, alleen durf ik niet :$
Team Proud2Bme - Vrijdag 21 februari 2014 10:15
Ja, het adres is Sandifortdreef 19.
wl - Vrijdag 21 februari 2014 22:02
Was een interessante dag. Maar wel jammer dat het niet zo toegankelijk is voor jongens