Proud2Meet: Een nieuw begin

 

1 januari 2014. Kerstmis is voorbij en oud en nieuw ligt in het vooruitzicht. Voor mij is oudejaarsavond eigenlijk altijd wel een emotionele avond geweest. Het is het punt waarop ik terug kijk op het afgelopen jaar. En soms was dat een jaar met mooie herinneringen maar vaak stond het vooral in het teken van eeuwige worstelingen en dieptepunten. Daarnaast is het ook een moment om te kijken naar de toekomst, die soms heel eng en donker lijkt. Tijdens de Proud2Meet van vrijdag 3 januari gaan we het hebben over 'een nieuw begin'.

Every story has an end

Het afgelopen jaar ging alles fout...
Wanneer je terug kijkt op het afgelopen jaar, is de kans groot dat je vooral de dieptepunten ziet. De dingen die slecht gingen, die tegen zaten of dingen die je uiteindelijk anders had moeten aanpakken. Er schieten verwijten naar jezelf door je hoofd en je hebt misschien het gevoel dat je er een zooitje van hebt gemaakt. Je hebt enorm veel tegenslagen gehad en eigenlijk wil je dit jaar zo snel mogelijk vergeten. Ik heb ook jaren meegemaakt die wat mij betreft uit mijn geheugen mogen verdwijnen. Ik verweet mijzelf dat ik er niet meer had uitgehaald. Juist omdat ik mijzelf had voorgenomen om er een beter jaar van te maken.

Komend jaar wordt het beter...
Al langere tijd gaat het niet goed met je en iedere keer weer neem je jezelf voor dat je de volgende dag op staat en dat je alles anders gaat aanpakken. Dit is een gedachte die ik zo vaak in mijn hoofd heb gehad. Morgen, volgende week, over een maand of volgend jaar wordt alles anders. Alles wordt beter. Gewoon omdat het moet. En iedere keer weer stelde ik mijzelf teleur. Wanneer gaat het nou echt lukken om mij te houden aan mijn goede voornemens?

Hoop verliezen
Je hoopt dat het beter wordt, maar wat als dat niet zo is? Iedere keer weer wordt je teleurgesteld omdat het niet gaat zoals je je hebt voorgenomen. Omdat het niet direct lukt zoals je dat wil. Je zelfbeeld verslechterd en je wordt verdrietig en boos. Misschien krijg je het gevoel van wanhoop en paniek. Hoe moet je doorzetten als je de hoop eigenlijk al kwijt bent? En ondertussen lijkt het alsof iedereen in je omgeving vrolijk is, allerlei feestjes afstruind en vol goede moed begint aan het nieuwe jaar.

Meisje voor het raam
bron

Angst voor alle nieuwe dingen
Het nieuwe jaar kan veranderingen met zich meebrengen. De gedachte aan wat je allemaal te wachten staat, kan voor angst zorgen. Misschien moet je komend jaar examen doen, begin je met een nieuwe studie of ben je juist even tijdelijk gestopt met school omdat je een intensieve behandeling gaat volgen. In het nieuwe jaar liggen er weer heel wat uitdagingen op ons te wachten, die best spannend kunnen zijn. Daarnaast kunnen we niet in de toekomst kijken. Tot op zekere hoogte weten we wat er gaat gebeuren. We hebben een bepaalde zekerheid doordat we weten wat voor studie of werk we doen of door te weten dat je dat jaar bijvoorbeeld 25 jaar wordt en dat er een groot feest voor je georganiseerd wordt. Maar toch kan het leven heel anders lopen en kunnen er dingen op je pad komen waarvan je het van te voren niet had verwacht.

Nieuwe mogelijkheden en kansen
Buiten dat dit alles angst kan oproepen, kan het ook heel mooi zijn. Besef dat een nieuw jaar niet direct een heel nieuw leven betekent. Vandaag voel je je niet gelijk anders dan gister. Dit is niet ineens anders bij een jaarwisseling. Wel kun je een nieuw jaar aangrijpen om voor jezelf nieuwe doelen te stellen. Wat wil je allemaal doen of bereiken? Het nieuwe jaar zit vol met mogelijkheden en kansen. Wat laat je achter je van 2013 en welke ervaringen en nieuwe levenslessen neem je mee? Zie de jaarwisseling als moment dat je even met beide benen op de grond zet. Een moment waarop je beseft waar je staat en waar je heen wilt.

New year

Tijdens de Proud2Meet van vrijdag 3 januari gaan we het hebben over dit thema. Een nieuw begin, goede voornemens en natuurlijk is er ook ruimte om te bespreken waar je tegen op ziet. Jullie zijn van harte welkom vanaf 13:00 uur in Leiden. We gaan eerst iets leuks doen wat jou kan helpen in het nieuwe jaar en vanaf 15:15 gaan we met elkaar in gesprek over dit thema. Je kunt je vragen stellen, zorgen bespreken en tips verzamelen om het nieuwe jaar in te gaan. En natuurlijk kan je gezellig met elkaar praten.

Hier is meer informatie te vinden over de Proud2Meet en de locatie. In dit topic kunnen jullie praten over de Proud2Meet en eventueel afspraken maken om samen te reizen.

Tot vrijdag!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lisa - Maandag 30 december 2013 14:11
Dit is iets waar ik misschien wel iets aan zou hebben. Ik ben namelijk heel erg bang voor komend jaar. Alleen het probleem is dat ik nooit naar de Proud2Meet durf te komen omdat ik niemand ken.
Shoshana - Maandag 30 december 2013 15:12
Ik ben helaas op reis! Anders was ik wel gegaan
Graciee - Maandag 30 december 2013 16:35
heel jammer dat het voor mij meestal ver weg is.. :( woon in Groningen namelijk... maar mijn voornemen is om zeker een keer naar Proud2Meet te komen!! ;D
H - Maandag 30 december 2013 17:52
@ Lisa, dat maakt niets uit hoor! Er komen vaker mensen die niemand kennen en dat neemt niet weg dat iedereen aardig tegen elkaar is :)
Ash - Maandag 30 december 2013 18:40
Wat een goed thema!! Helaas moet ik dan werken..
Is er vrijdag 10 januari ook een proud2meet? Kan het lijstje met data's niet vinden..
@ Ash - Maandag 30 december 2013 22:12
Het lijstje van data is nog niet ge-updated ;).
3 januari is tot nog toe de laatste die gepland is.
Maar ik gok dat er sowieso twee week tussen zit, aangezien dat meestal ongeveer het geval is. (maar dat is dus een gokje)
Ben zelf ook benieuwd!

xx
@Ash - Maandag 30 december 2013 22:18
Je kan de data ook terugvinden in de agenda. https://www.proud2bme.nl/news/Agenda
justme00 - Dinsdag 31 december 2013 07:50
waarom toch altijd zo'n gedoe over 'het nieuwe jaar'??? alleen maar omdat het cijfertje op de kalender anders wordt?? de dagen volgen elkaar gewoon op... 1 januari is niet dramatisch anders dan 31 december. dus waarom niet gewoon 14 juni, of 29 oktober beginnen met veranderingen e.d.??