Praten met je ouders

 

Ouders, of anderen waardoor jij opgevoed bent, hebben vaak een belangrijke rol in ons leven. Of we dat nou leuk vinden of niet. De ene kan heel goed met zijn of haar ouders overweg en bespreekt thuis alles en bij de ander is dit heel anders. Toch is het in veel gevallen wel fijn als je normaal kunt communiceren met elkaar en elkaar kunt ondersteunen als dat nodig is. Maar soms is dat praten met ouders toch heel lastig. Waar heeft dat mee te maken en hoe moet je dat dan doen, praten? In deze blog besteed ik hier aandacht aan en geef ik wat tips.

Moeder dochter
Bron


Ik zag mijzelf vroeger best als een open persoon. Ik deelde veel en ik kon als kind erg enthousiast zijn over dingen. Ook stond ik altijd klaar voor anderen en konden anderen altijd bij mij terecht. Mijn ouders zeiden weleens dat ik gesloten was en niet veel sprak over lastige zaken en momenten in mijn leven, terwijl ik altijd dacht dat ik dat wel deed. Naarmate ik ouder werd, ging ik steeds meer beseffen dat mijn ouders gelijk hadden. Ik was ontzettend gesloten en als er iets was, moesten mijn ouders dat echt uit mij trekken. Waarom ik zo gesloten was, wist ik eigenlijk niet.

Ik denk dat er heel veel verschillende redenen zijn waarom het lastig kan zijn om te praten met anderen, in het bijzonder je ouders. Dit kan te maken hebben met dat de communicatie vaker moeizaam is, omdat je bang bent voor de reactie, hun mening of oordeel. Het kan ook te maken hebben met schaamte, loyaliteit en dat je de mensen die het dichtste bij je staan geen pijn wil doen of niet wil teleurstellen. Hieronder zal ik deze thema's die een rol kunnen spelen bij het praten met je ouders verder toelichten en ook zal je hier tips uit kunnen halen.

Communicatie verloopt moeizaam
Of je nou wel of geen goede relatie hebt met je ouders, het kan goed voorkomen dat je niet goed met hen kan communiceren. Ondanks dat je misschien nog thuis woont, leef je toch allemaal je eigen leven. Soms komt er weinig van echt goede gesprekken en wanneer je bijvoorbeeld iets belangrijks wil vertellen of bespreken, moet hier echt tijd voor gemaakt worden. In de meeste gezinnen wordt namelijk niet constant gevraagd hoe het met je gaat. Zeker niet als je nog thuis woont. Dat vraagt dus extra veel van jou en dat kan soms een drempel vormen die je over moet terwijl je het al moeilijk vind om hetgeen waar jij mee zit bespreekbaar te maken.

Tip: Wanneer je thuis de communicatie wilt verbeteren en makkelijker wilt kunnen praten over allerlei zaken, zou je dit eens kunnen aangeven. Je kan aangeven dat je het lastig vindt om moeilijke dingen te bespreken en dat je hier graag met z'n allen wat meer aandacht aan wil besteden. Probeer je hier ook zelf naar te gedragen. Dan geef je het goede voorbeeld.


Tip: Om de communicatie beter te laten verlopen kun je ook iets gaan ondernemen. Misschien iets met het hele gezin of alleen met met je moeder of je vader. Dit kan zorgen voor een betere band maar in ieder geval is het een momentje waarop je even aandacht aan elkaar besteed. Dit kan de communicatie thuis beter maken maar ook op dit soort momenten ontstaan er vaak interessante gesprekken. 


Angst voor reactie, mening en oordeel
Wanneer je iets wil gaan vertellen wat een grote rol speelt in jouw leven, bijvoorbeeld dat je een eetstoornis hebt of dat je op vrouwen valt, kan dit ontzettend moeilijk zijn. Natuurlijk ben je heel benieuwd naar de reactie en misschien ben je er ook wel een beetje bang voor. Zullen ze boos worden, zullen ze mij serieus nemen, zullen ze het begrijpen? Wat zal hun oordeel of mening er over zijn en krijg ik geen spijt van dat ik het vertel? Er gaan allemaal gedachten en angsten door ons heen op zo'n moment en eigenlijk vullen we vaak ook al in wat de reactie zou zijn. We maken onszelf vaak helemaal gek om niks. Want uiteindelijk valt het vaak wel mee. Je krijgt lang niet altijd de reactie waar je op hoopt, maar niemand is perfect. Iedereen heeft een eerste reactie en die is niet altijd leuk. Sommige dingen moet je ook even over je heen laten komen, dus ook de mensen om je heen.

Tip: Vraag jezelf eens af wat je wil bereiken wanneer je iets wilt bespreken of vertellen. Wil je gewoon dat zij ervan op de hoogte zijn, wil je bij hen terecht kunnen als er iets is of wil je echt hulp van hen? Vaak is het fijn om voor jezelf te weten wat je ermee wilt want als je alleen wilt dat ze ervan op de hoogte zijn, is het dan een wereldramp als hun eerste reactie niet direct heel enthousiast of fijn is?

Tip: Wat ik eigenlijk net al zei, het is belangrijk om anderen ook de ruimte te geven om te verwerken wat jij te vertellen hebt. Als jij wilt vertellen over je eetstoornis, kan dit een enorme klap zijn voor ouders. Ze geven om jou en willen je het liefste gelukkig zien. Hun reactie kan heel bezorgd, fijn en lief zijn, maar een eerste reactie kan ook bestaan uit woede, verdriet en 'je moet maar gewoon normaal doen' reacties. Dit heeft niet perse te maken met dat ze je niet willen helpen maar ze moeten het eerst verwerken. Geef hen deze kans en jezelf ook. Hierdoor zal je wellicht wat minder druk voelen om te gaan praten met je ouders.

Meisje
Bron

Schaamte
Wanneer je dingen wilt bespreken met je ouders, kan het zijn dat je dit moeilijk vindt omdat schaamte een rol speelt. Misschien ben je bang dat ze je raar vinden of schaam je je gewoon om bepaalde onderwerpen met je ouders te bespreken.

Tip: Het is goed om te kijken in hoeverre je dit zelf wilt. Onderwerpen als liefde, relaties en seks zou ik ook eerder met vriendinnen bespreken. Het is belangrijk om voor jezelf te bedenken wat je wel en niet wil bespreken met je ouders.

Tip: Ik denk ook dat je ergens wel weet dat je je niet hoeft te schamen. Iedereen maakt dingen mee en ook iedereen heeft steun nodig. Probeer jezelf te herinneren aan dat je niet de enige bent en dat eigenlijk iedereen steun, hulp en begrip nodig heeft.

Loyaliteit
Praten met je ouders kan ook moeilijker worden door gevoelens van loyaliteit. Kinderen zijn vaak heel loyaal naar hun ouders en daarom worden belangrijke zaken die niet altijd fijn zijn, soms vermeden in gesprekken. Dingen die bijvoorbeeld tegen de principes, normen en waarden ingaan die je van huis uit hebt meegekregen. 



Tip: Vaak waarderen ouders het meer als je eerlijk bent en rustig vertelt wat er speelt dan dat je liegt of dingen achterhoudt uit angst om hen te kwetsen. Transparantie en eerlijkheid is in veel gezinnen heel belangrijk. Het is niet altijd leuk om dit soort dingen te horen, maar het vergroot vaak wel het vertrouwen.

Je wilt hen geen pijn doen
Voor ouders is het vaak enorm moeilijk om te horen dat het niet goed gaat met hun kind. Dat er bepaalde problemen zijn, dat een kind zichzelf pijn doet en heel ongelukkig is. Dit is natuurlijk het laatste wat je wil voor je kind. Kinderen weten dit ook, en vinden het daarom vaak lastig om dit soort dingen met hun ouders te delen. Dit zal een groot deel van degene die dit lezen vast wel herkennen en ik heb dit zelf ook weleens zo ervaren. "Ik wil mijn ouders geen pijn doen dus ik los het zelf wel op." Achteraf bleek dat ze nog verdrietiger waren over het feit dat ik ze niks verteld had. Dat ik ze niet in vertrouwen had genomen en het alleen moest doen. Want dat is denk ik nog erger.... dat je kind zich al zo voelt en er ook nog eens alleen voor staat. Als ouder voel je je dan nog machtelozer. Het is ook niet eerlijk om voor je ouders te bepalen dat ze het liever niet weten. Je sluit ze op die manier buiten en zij kunnen het gevoel krijgen dat ze je niet de ruimte hebben gegeven om te praten over je gevoelens. Ze kunnen zich schuldig voelen en alleen maar omdat jij hen geen pijn wilt doen. Nog een reden om eerlijk te zijn en hen erbij te betrekken. 



Teleurstelling voorkomen
Teleurstellingen kunnen bij beide kanten voorkomen. Je kunt zelf bang zijn om teleurgesteld te worden door bijvoorbeeld de reactie van je ouders of de steun die je had gehoopt maar niet krijgt maar je kan ook bang zijn om je ouders teleur te stellen. Misschien ben je bang dat ze je geen goede dochter meer vinden, dat je er een zooitje van maakt, dat ze teleurgesteld zijn omdat je ongelukkig bent, niet voor de opleiding kiest waar zij op gehoopt hadden, etc.

Tip: Wat betreft de angst dat ze teleurgesteld in je zullen zijn, is het denk ik goed dat je jezelf blijft voorhouden dat zij ook gewoon mensen zijn. Zij zijn ook niet perfect en hebben ook weleens iets gedaan wat misschien niet overeen kwam met de wensen of behoeften van hun ouders. Daarnaast kun je je afvragen of het heel erg is als ze een beetje teleurgesteld zijn. Je kan nooit altijd alles doen wat een ander wil en je hebt ook gewoon een eigen leven waarin je zelf keuzes moet maken. Een teleurstelling kan je daarnaast ook zien als motivatie om nog harder te knokken voor een fijn en gelukkig leven.

Natuurlijk is dit in elk gezin anders. Ieder mens zit anders in elkaar en als je allerlei individuen bij elkaar zet, wordt het nog complexer. Gezinnen zitten ingewikkeld in elkaar vanwege de eigen wil, normen en waarden van alle afzonderlijke gezinsleden maar ook vanwege de normen en waarden die zijn aangeleerd en wederzijdse verwachtingen waar je niet altijd aan kunt voldoen. Daarom zal ook niet alles werken voor jou of van toepassing zijn. Haal eruit wat jou wellicht kan helpen en probeer zelf ook verder te denken hoe je het beste kan praten met je ouders, wat je wilt en hoe je dit kunt aanpakken. Natuurlijk is het spannend, maar het kan wel enorm opluchten om moeilijke dingen te bespreken en het kan deuren openen voor steun en mogelijke oplossingen. Ook al zie je dat op sommige momenten misschien niet zo.

Wat vind jij moeilijk aan praten met je ouders en wat zijn jouw tips?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

miri - Donderdag 27 november 2014 13:03
mooi onderwerp. Mijn tip: Als je al heel je leven hoopt op meer aandacht of waardering van je ouders: Geef de hoop op en dat klinkt heel hard maar daarmee kun je die eeuwige teleurstellingen voorkomen. Probeer niet steeds aandacht of bevestiging van hen te krijgen als dat toch steeds weer tegenvalt of als je dan toch weer te horen krijgt dat het 'niet goed genoeg is'.. Probeer die afhankelijkheid los te laten. Daarmee kun je teleurstellingen voorkomen en vrij zijn doordat je het neemt zoals het is (is een proces hoor) en niet zo veel meer verwacht.
ballerinatje - Donderdag 27 november 2014 14:27
Mooie blog!

Ik zit hier op het moment heel erg mee in de knoop. Ik wil niet dat ze zich zorgen om mij maken. En ik wil niet dat ze zich met mij bemoeien. Maar door dat ik niks zeg wordt dit alleen maar erger...

QQQ - Donderdag 27 november 2014 16:35
Mooi beschreven allemaal, erg lastig onderwerp ook om daadwerkelijk in de praktijk uit te voeren...
Ohwell - Donderdag 27 november 2014 16:50
Ik praat niet meer met mijn ouders over "gevoelige" zaken.

In mijn "eetstoornistijdperk" heeft dit alleen maar verdiet, pijn, paniek en woedeuitbarstingen veroorzaakt. Mijn ouders wilden dat het gewoon goed met me ging; ze wilden dit soort "onzin" niet weten/horen. Onbegrip werd niet minder na vele lange, pijnlijke gesprekken. Uiteindelijk heb ik het zelf alleen opgelost (er werd van mij... Verwacht te stoppen met therapie, laat ik het zo zeggen) en praat ik alleen nog over normale, dagelijkse dingetjes met mijn ouders. Inmiddels is mijn gewicht gezond en eet ik vrij normaal. Alleen dingen als kcal tellen heb ik nog niet afgeleerd.

Moest ik even kwijt.
PluiS - Donderdag 27 november 2014 17:39
Vroeger was ik ook altijd gruwelijk gesloten over vanalles waar ik mee zat en wat mij pijn of moeite bezorgde. Zelfs als mijn ouders mij op de man (vrouw :p) af vroegen waar ik mee zat, ontweek ik de vragen. Niet dat ze daar intrapten, maargoed. ;) Juist toen ik het moeilijk kreeg rondom mijn eetstoornis en verdere problemen, ben ik stapje voor stapje gaan zeggen wat er in mij omging. Ik kan je vertellen: dat was heel moeilijk en ik moest elke keer weer een flinke drempel over. Maar na verloop van tijd werd die drempel steeds lager en heb ik een hele waardevolle vertrouwensband met mijn ouders opgebouwd. Bang dat je je ouders last, moeite en pijn bezorgt? Ik heb ervaren dat het mijn ouders vooral pijn deed als ik níets met ze deelde; het zijn je ouders, ze houden van je en ze willen er voor je zijn, no matter what. Tenminste, bij de meeste ouders is dat zo, er zijn pijnlijke uitzonderingen; ik wil hier niemand mee voor het hoofd stoten.
Als je niet met je ouders praat over de dingen die jou bezighouden, wil ik je van harte aanraden om die drempel over te gaan en ermee te beginnen. Het gaat niet vanzelf, het is echt bikkelen, maar zo ontzettend de moeite waard!! En je zult merken: de drempel wordt elke keer lager en je krijgt er zoveel meer voor terug...
Voor als je ermee wilt beginnen: zeg gewoon tegen je vader/moeder: "Pap, mam, kan ik even met je praten?" Dan weten ze dat je iets serieus wilt bespreken. Eerste keer zul je misschien ongemakkelijk bij elkaar zitten, maar hé, oefening baart kunst! :) Veel zegen hierop gewenst!
Ilsee - Donderdag 27 november 2014 19:14
Precies wat ik nodig had Laura! Echt heel mooi beschreven, wauw! Ik moet het binnenkort echt gaan vertellen tegen m'n ouders van m'n eetstoornis en dit helpt hier echt wel bij, super fijn dit!
Prue - Donderdag 27 november 2014 19:37
Eens met Miri. Al hebben mijn ouders wel fijn gereageerd toen ze hoorden dat ik met burnout thuis zat (nu jaren geleden)
b.. - Donderdag 27 november 2014 19:55
Dankje voor je blog. Het komt echt precies optijd. Nu heb ik veel ruzies thuis em altijd als we praten wordt ik erg boos en kan ik niet normaal reageren. Dit komt goed van pas.
xcathelijneh - Donderdag 27 november 2014 22:27
Mooi geschreven! Ik blijf praten met mijn ouders lastig vinden.
Waardoor mijn tip is om ze een brief te schrijven, dat werkt voor mij veel beter
Maanmeisje - Zaterdag 29 november 2014 01:23
Wat een goed onderwerp! Ik heb nooit goed met mijn ouders kunnen praten over mijn gevoelens en problemen. Ik ben sowieso niet zo'n goede prater, schrijven gaat me beter af, maar zelfs via een brief zou ik niet veel aan mijn ouders durven te vertellen. Mijn ouders praten zelfs ook niet makkelijk over gevoelens e.d. Ze zijn niet heel open en ruimdenkend en veel dingen vind ik daardoor te beschamend om aan ze te vertellen. Dit was als kind al zo. Doordat mijn vader heel streng was en me vaak sloeg, durfde ik nog minder te zeggen. Ik was bang om iets verkeerds te doen en ik ben een heel verlegen persoon. Dit kan ik ook tegenover mijn ouders zijn. Ik woon al een tijdje niet meer thuis, maar ik woon dichtbij mijn ouders en ik vind het nog steeds lastig als ik iets niet aan ze kan vertellen. Zo was er deze week iets aan de hand en ik had er hulp bij nodig, maar ik durfde er niks over te zeggen. Ook doordat ik bang was om ze er pijn mee te doen en ik dacht dat ze het raar zouden vinden en het niet zouden snappen. Ik ben eraan gewend dat het contact zo is, maar ik heb altijd wel wat gemist.
Maanmeisje - Zaterdag 29 november 2014 01:24
Mijn ouders praten zelfs = mijn ouders praten zelf
Maanmeisje - Zaterdag 29 november 2014 01:46
Mijn tip: als je iets echt niet kwijt kunt/durft/wilt aan je ouders, probeer dan iemand anders te vinden waaraan je het wel kwijt kunt. Blijf er niet alleen mee rondlopen.
Ag!rl - Zondag 30 november 2014 12:43
Heel goed blog, ik herken veel punten hieruit. Maar: "Misschien ben je bang dat ze je raar vinden of schaam je je gewoon om bepaalde onderwerpen met j van new look vannee ouders te bespreken" deze zin snap ik niet helemaal?
Verder wel echt super, ik ga de tips zeker onthouden en hopelijk kunnen toepassen om het allemaal wat minder moeilijk te laten verlopen
Maanmeisje - Woensdag 3 december 2014 17:15
Ik denk dat die zin moet zijn: Misschien ben je bang dat ze je raar vinden of schaam je je gewoon om bepaalde onderwerpen met je ouders te bespreken.
Er is per ongeluk iets tussen geplaatst wat daar niet hoorde. Ik zie dat 't verandert is.
Iemand - Vrijdag 27 mei 2016 21:15
Ik vind met mijn ouders praten echt super lastig. Ik heb al een tijdje besloten dat ik actrice wil worden (ben nu 12 jaar dus dat is best jong) niet als werk voor later maar voor nu even. Ik ben alleen bang dat ze er over heen lachen of zeggen van: ja vast. Dat soort dingen.....

Iemand tips?
josje Van Zanten - Zondag 14 april 2019 12:06
mijn ouder zijn precies het zelfde!!,,
brianna - Maandag 23 december 2019 16:31
ik heb het niet gelezen maar ik dat je met recpest moet praten ik wou alleen klein bericht
Mary - Zondag 2 februari 2020 23:16
Ik wil niet met mijn ouders zien, omdat ze negatieve gesprek over mij tegen mijn kids. Ze vertelde af en toe andere verhaal. Ik voel er niet klopt is. Daarom voel ik niet leuk om te horen. Ze bemoeien overal mee. Ik ben moeder voor mijn kids niet aan mijn moeder. Maar mijn ouders vertelden aan mijn kids dat ik hun appen terug mag. Ze willen het graag weten dat ik waarom niet kom bij mij ouders! Wat moet ik zeggen aan mijn ouders via app? Geeft u een tip of advies aan mij!