Praktisch omgaan met stress

 

Stress; het vreet energie, wordt vaak gezien als iets heel negatiefs en het zorgt er ook nog eens voor dat je vanalles vergeet of dingen mislopen. Juist terwijl je al zoveel stress hebt. Hierdoor lijkt het wel alsof alle slechte dingen altijd tegelijk komen. Maar nee, vaak is dat niet het geval. Gefocust blijven in een stressvolle periode is gewoon hartstikke moeilijk! Hoe je het beste met stress om kunt gaan, kunnen we je niet leren. Maar een aantal tips zijn nooit weg. 

Eén ding tegelijk
Eigenlijk een hele simpele tip. Maar zelf merk ik het wel eens. Als je veel te doen hebt, ben je vaak geneigd alvast aan het volgende te beginnen terwijl hetgeen waar je mee bezig was nog net niet helemaal af was. Spreek daarom duidelijk met jezelf af dat je eerst het ene werkje afmaakt, voordat je aan het volgende begint.

Belangrijk?
Maak een lijstje van dingen die je moet doen deze week. Zet hier echt alles op wat je deze week te doen hebt. Maak nu een top 5 van dingen die echt persee MOETEN gebeuren. Maak ook een lijstje van dingen die je ook moet doen, maar ook volgende week gedaan kunnen worden. Dingen die de komende weken even helemaal niet belangrijk zijn, kun je doorstrepen. Verdeel nu de andere taken over je dagen. De dingen die moeten gebeuren bovenaan en de dingen die je eventueel nog zou kunnen doen, maar ook een dag later kunnen, komen op een apart lijstje. Op deze manier kun je eerst kijken wat MOET gebeuren en als je tijd en energie hebt altijd nog even je oog laten vallen op het lijstje met dingen die niet persee snel gedaan moeten worden. 

 

Vraag om hulp
Het is voor de één een moeilijkere stap dan voor de ander, maar daarom niet minder belangrijk en soms zelfs noodzakelijk. Als je het niet red om die stapels post uit te zoeken, eten te koken en boodschappen te sjouwen, vraag dan of iemand je komt helpen. Vaak kun je hier nog een gezellig of leuk moment van maken ook. En je bent even lekker niet alleen aan het rondrennen. 


Beloon jezelf
Lig je aan het einde van de dag in je bed met je lijstje om de dingen die je gedaan hebt af te strepen? Zeg dan eens tegen jezelf dat je het goed hebt gedaan. Zelfs ook al heb je niet alles kunnen doen. Je hebt iets gedaan, en dat is goed. Zeg dit ook op het moment dat je een taak hebt afgehandeld. Direct belonen van jezelf, kan je dag een stuk positiever maken.

Bel je moeder
Of bel een goede vriendin of je vader. Stort je hart eens even helemaal uit over de stress die je hebt. Neem een hap adem en zucht eens even heerlijk. Een beetje klagen en vertellen dat je gestressed bent, kan vaak enorm opluchten.

Thee
Probeer ondanks alle drukte niet te blijven rennen. Of je nou heel snel een glas water achterover tikt, vervolgens tien dingen vergeet en 'savonds per ongeluk vroeg in slaap valt op de bank omdat je moe bent... of je even een kwartiertje gaat zitten met een kop thee en ademhaalt. Dat maakt echt niets uit qua tijd. Geef jezelf de tijd om even op adem te komen en stil te staan bij het moment. Ruik eens even lekker aan je thee, bedenk even welke dag het is en zucht eens even lekker alle stress eruit. Daarna kun je met wat meer aandacht verder gaan met alles wat je nog moet doen.

Dankbaar
Probeer dankbaar te zijn voor de dingen die wel goed gaan. In stressperiodes nemen we vaak te weinig tijd om echt stil te staan bij leuke dingen. We proberen alles wel goed te laten verlopen, maar stilstaan bij hoe leuk die momenten zijn is er vaak niet bij. Wees daarom dankbaar voor wat je al wel hebt tot nu toe en denk niet alleen aan wat je nog moet doen, maken of zien te bereiken.

Iets leuks doen
Doe, ook al heb je het druk met nuttige dingen, ook iets leuks tussendoor. Neem een maskertje, bak pannenkoeken, koop een nieuwe lippenstift of ga met een vriendin een dagje ertussenuit. Al die drukte gaat allemaal ook gewoon voorbij als je even iets anders gaat doen. Daar krijg je vaak zelfs energie van, waardoor je de dag erna alleen maar beter kunt doen wat je moet doen.
Is de stress binnenkort als het goed is over? Kijk naar dat punt uit. Plan bijvoorbeeld een week later even een rustige dag in. Laat de boel de boel en ga erop uit, doe iets leuks. De toetsen, grote taken, spannende beginnetjes en enge beslissingen zijn genomen. Nu dus even wat anders.   

Glimlach en zucht
Zuchten en glimlachen zorgt voor wat stress-ontlading. Er is heus nog wel tijd om eens even lekker in en uit te ademen. En om een grapje lachen van de mevrouw achter de kassa tijdens het boodschappen doen, kan ook nog gewoon. Vergeet de leuke dingen niet!

Laat het eruit
Stress zorgt bij veel mensen voor frustratie of ongeduldigheid. Eens lekker schreeuwen, met potloden krassen op een stuk papier of sporten dan daarbij enorme opluchting geven. Je hoeft niet te ontkennen dat je gestresst bent. Geef het toe, laat het eruit. Dan ga je met en frisse neus morgen heus wel weer verder met doen wat je moet doen. Nu even niet :)  

Hoe ga jij met stress om?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

lovely93 - Vrijdag 20 januari 2012 15:58
heel herkenbaar, vooral op dit moment

veel te veel te doen voor school in te korte tijd. dus nog niet aan leren toegekomen door verslagen en maandag begint de toetsweek.
heb wel een to do list liggen bij mn computer, zo heerlijk om wt af te strepen! echt aan te raden :)

goed stuk :)
xx
Starx - Vrijdag 20 januari 2012 17:10
Goede tips!
Vooral dat lijstje is inderdaad fijn. Heerlijk als je weer wat kan doorstrepen.
Maar ik denk niet echt dat ik goed met stress omga, vooral niet in de toetsweek.
Ook al heb ik een goede voorbereiding, je wordt toch door de stress meegenomen. Tenminste dat heb ik altijd..
Lindsey - Vrijdag 20 januari 2012 19:18
Ooh, dit is echt zo herkenbaar. Heb veel te veel te doen voor school en dan ook nog vriendinnen en sport. Bleh ik kijk echt al uit naar de zomervakantie :) stressy xd
Marieke - Maandag 23 januari 2012 15:52
Mooi blog! Hele goede tips die zeker helpen om te gaan met stress. Ik heb zelf een burn-out gehad en 1 ding tegelijk doen is heel simpel maar heeft mij erg geholpen.