Positief zijn doe je zo

 

levenSommige dagen lijkt alles tegen te zitten. Je mist de bus, bent helemaal nat geregend, komt te laat aan op school en daar wil dan ook niks lukken. Op zulke dagen kun je je echt rot voelen en lijkt het alsof je niks meer goed kan doen. Je hebt dan de keuze; Je gaat op bed liggen en komt er heel de dag niet meer uit en blijft je rot voelen. Of je probeert de dag naar jouw hand te zetten en er toch nog een goede dag van te maken. Maar hoe doe je dat?

 Herinneringen
Denk terug aan momenten die jou wel vrolijk maakten. Denk bijvoorbeeld aan de leuke zomervakantie van vorig jaar, een leuk moment met vriendinnen, je huisdier, de gezellige kerst of een fijne middag op het terras. Bij het ophalen van deze herinneringen komt vaak positieve energie naar boven. Probeer die sfeer vast te houden en er voor te gaan. Hoe vaker je positief denkt, hoe beter je je gaat voelen.

Positieve ervaringen
Als het lijkt dat er vandaag niks leuks gaat gebeuren en alles tegen zit, kun je zelf zorgen voor positieve ervaringen. Maak bijvoorbeeld anderen blij door spontaan langs te komen, of door hen ergens mee te helpen of een kleinigheidje te geven. Of ruim je kamer op, maak je huiswerk af of doe je afwas. Doe dingen die jou daarna een goed gevoel geven en laten zien dat jouw dag niet nutteloos is geweest. Je kunt ook iets liefs doen voor een ander of iets doen wat niet perse nuttig is, maar gewoon heel gezellig. Blijf in ieder geval niet in je bedje liggen.

koffie

Zoek je vrienden op
Als ik me rot voel vind ik het fijn om bij positieve mensen te zijn. Zo is mijn oma een echte levensgenieter en word ik erg verwend als ik daar op visite kom. Of bel ik mijn vriendin die altijd wel wat leuks heeft meegemaakt. Haar verhalen doen me snel mijn rot dag vergeten. Kortom, laat je omringen door mensen die jou waarderen en jou weer gelukkig laten voelen.

Kijk eens om je heen
Kijk eens om je heen en kijk niet naar de negatieve, maar positieve dingen die om jou heen gebeuren. Als ik me rot voel na een zware dag vind ik het altijd fijn om in het park rond te kijken. Een oma en opa knus op een bankje, bloemen die uitkomen, twee duiven die vechten om een stukje brood en nog meer dingen waar ik van kan genieten. Vaak zie je deze dingen niet meer, daarom probeer ik hier op zulke dagen even bij stil te staan. Het zijn dingen die me een goed gevoel geven.

Inspirerende quote
Heb jij een quote die jou erg inspireert? Vast wel, of bedenk er anders eentje. Een quote die jou vrolijk maakt en duidelijk maakt dat je ervoor moet gaan. Zo vind ik : "Leef nu het kan" een erg inspirerende quote. Ik heb deze quote op de eerste bladzijde van mijn agenda staan. Als het even tegen zit, ben ik namelijk snel geneigd negatief te denken. Als ik mijn agenda open sla en deze quote tegen kom, bedenk ik me dat ik er het beste van moet maken.

trap

Negatieve gevoelens
Blijven jouw negatieve gevoelens in de weg staan? Dan is het goed om even bij deze gevoelens stil te staan en te kijken waar ze vandaan komen. Probeer er een oplossing voor te zoeken, ze een plaatsje te geven of er een positieve wending aan te geven. Er mag ruimte zijn voor verdriet en andere emoties. Probeer daarna weer door te gaan met een frisse blik. Maak je gedachtes leeg door bijvoorbeeld te praten, te schrijven of een wandeling door het park, drink een theetje op het balkon of ga lekker zitten op het grasveld in de zon. Met een frisse blik kun je weer positieve gedachtes toe laten.

Denk in mogelijkheden en niet in beperkingen
lerenWanneer het allemaal even tegen zit, moet je niet opgeven. Overal is een oplossing voor, ook al zijn ze niet allemaal even makkelijk, uiteindelijk zal er een oplossing komen die je helpt vooruit te komen. Als er veel mis gaat ben ik vaak geneigd te denken in beperkingen. "Dat kan niet omdat.." of "Dat zal ook wel niet lukken." Maar dat levert niets op. Kijk niet naar wat niet kan of wat niet lukt, maar kijk wat wel kan en ga ervoor! Je zult merken wanneer je weer een positieve ervaring hebt opgedaan, je meer positieve energie krijgt om verder te gaan.

Focus op het positieve
Onthoud dat alles waar je aandacht aan geeft, groter wordt. Zo zullen, wanneer je veel aandacht vestigt op de dingen die tegen zitten, deze gebeurtenissen veel groter worden. Probeer je dus voornamelijk bezig te houden met positieve dingen. Je kan kijken naar de positieve dingen van andere dagen of kijken naar de mogelijkheden die je nog hebt. Een slechte feedback van jouw leraar geeft bijvoorbeeld juist de mogelijkheid om jezelf te verbeteren. Daarnaast zijn er ook vaak dingen die wel goed zijn gegaan, besteed hier dan ook extra veel aandacht aan, want die groeien dan ook.

Een positieve sfeer
Soms helpen chick flicksje om weer in een positieve stemming te komen. Hier zijn 20 leuke chick flicks te zien. Ook feel good-muziek kan voor positieve energie zorgen. Zo kan ik erg vrolijk worden van Unwritten van Natasha Bedingfield. Zing lekker mee met de muziek en laat je opgaan in het positieve sfeertje.

Wat geeft jou positieve energie?

Foto, 2

Bron: AllWomanstalk

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

wallflower - Woensdag 29 mei 2013 16:26
goed artikel
Ag!rl - Woensdag 29 mei 2013 16:55
Vaak denk ik dan aan degene waar ik verliefd op ben, maar als ik écht in een rotbui ben, denk ik aan diegene, maar word ik alleen nog maar meer depri omdat ik geen verkering heb....
'Metaphor - Woensdag 29 mei 2013 17:13
Ik snap niet dat mensen quotes als "Leef nu het kan" positief vinden..
Ik vind dat soort quotes juist deprimerend op een of andere manier.
m - Woensdag 29 mei 2013 17:22
(keihard) Fietsen met loeigoeie muziek op mijn mp3 en nog tig andere dingen!
chelly - Woensdag 29 mei 2013 19:36
vandaag werd ik tot 2x toe natgeregend, bleek het dat op school niks nuttigs werd gedaan, daar werd ik ook nog eens misselijk van niks eigenlijk, en toen thuis mislukte de cake die ik had gemaakt ook nog compleet. Tussen vrienden/familie ging het ook niet erg soepel vandaag.. heel erg bedankt voor de tips dus, heb het heel hard nodig op het moment!
Doritos - Woensdag 29 mei 2013 19:56
Mn kat geeft me energie, mss echt heel erg stom maar ik word erg blij van haar!
familie en vrienden ook heel erg!
o en skaten, skaten, sporten, hardlopen die dingen geven me echt een boost!
M - Woensdag 29 mei 2013 21:32
Heb hm wel nodig vandaag! Regen, kritiek, misgelopen afspraken... argh! Sport en vrienden geven mij heel veel positieve energie! Maar als ik daar geen zin in heb... even op mezelf zijn met een kop thee, muziek; klaar ik ook van op :)
Meisje - Donderdag 30 mei 2013 00:34
Ik denk vaak, 'Het is zoals het is, maak er het mooiste van'
Lotte - Donderdag 30 mei 2013 00:45
@Doritos helemaal niet stom joh dat je ernergie krijgt van je kat! heb precies hetzelfde; soms voel je je naar, en dan komt ie bij je op schoot zitten en gaat ie likken enzo :3
M. - Donderdag 30 mei 2013 09:04
@ Doritos en Lotte: ik krijg ook energie van mijn kat! Op de een of andere manier schijnen dieren het toch aan te voelen als je niet zo lekker in je vel zit. Op dit moment heb ik helaas niet zoveel aan mijn 'vrienden'; ze snappen mijn situatie niet en maken keer op keer heel kwetsende opmerkingen waardoor ik me nog veel slechter voel. Daarom richt ik me nu op positieve dingen zoals mijn kat en mijn familie, mooie muziek en literatuur etc.
es - Donderdag 30 mei 2013 21:01
ik had vanochtend ook zon baalmoment: heb me al 3 weken tijdens het harde leren verheugd op primark duitsland. Komen we vanochtend na 1,5 uur rijden in Essen: alles leeg en dood. Zeggen twee jongens op straat: vandaag is het een religieze dag waarop alle winkels en restaurants dicht zijn, misschien moet je het in Holland proberen. Daar komen we dus net vandaan, FIJN!!! :(

Gelukkig hebben we onze teleurstelling kunne omzetten en hebben er een dagje Den Bosch van gemaakt ;)