Positief blijven ook al zit het tegen

 

Soms heb je van die dagen dat alles tegenzit. Alles maar dan ook alles loopt tegelijkertijd in de soep en je krijgt al het slechte nieuws in één keer op je bord. Niet alleen de wasmachine gaat stuk of je krijgt per ongeluk een boete in de trein, ook je voornemen om ‘smorgens te gaan ontbijten loopt in de soep omdat het brood op is. Er poept een vogel op je schouder tijdens het fietsen en je vergeet je telefoon op te laden, terwijl deze bijna leeg is. En om alles nog net even erger te maken, krijg je ook nog eens te horen dat het internet het voorlopig niet doet. 

shit

Dit zijn voorbeelden van mij en wat verzonnen voorbeelden. Ik heb net een aantal weken achter de rug waarbij dit soort dingen en zelfs nog veel meer vervelende dingen allemaal binnen een paar dagen gebeurden. Het leek niet op te houden. Alles zat tegen en ik vroeg mezelf constant af; Waarom? Ik had dit toch nergens aan verdiend? Ik had de week ervoor namelijk nog heel ''good-karma'' een duif gered!

In sommige periodes zit het leven je soms gewoon even flink tegen. Ik herken dit uit meerdere periodes in mijn leven en ik denk dat het bij iedereen voorkomt. Kleine, maar ook hele grote dingen gaan mis of lopen stuk. En dan nog lekker allemaal tegelijk ook, alsof je het nog tegoed had. Het voelt als een soort beproeving. Alsof je dit moet doorstaan om wel weer leuke dingen op je pad te krijgen. Ook al lijkt het door de opstapeling van tegenvallers soms zo ver weg.

Positief blijven denken in moeilijke periodes is iets wat mij dagelijks bezig houdt. Soms gaat het vanzelf, als er niet echt dingen tegen zitten. In andere periodes, zoals wanneer er twee keer in de week een vogel op mijn jas poept, ik een boete krijg in de trein omdat ik vergeet in te checken en het internet niet aangesloten wordt, dan moet ik er wat meer moeite voor doen. Het lijkt dan alsof ik uitgetest wordt.

Ook tijdens mijn eetstoornis vond ik het moeilijk om positief te blijven wanneer ik me heel slecht voelde.

Tegenwoordig zie ik rottige periodes waarin dingen moeizaam gaan als een uitdaging. Natuurlijk laat ik wel eens een traan bij het zoveelste slechte nieuws in één week of word ik woest en ga ik een eindje hardlopen, drummen of gamen om mijn agressie kwijt te raken. Maar ik probeer uiteindelijk positief te blijven en me geen slachtoffer te voelen van de situatie. Hoe moeilijk dat soms ook is als alles er op wijst dat het heelal tegen je is.

anne frank

Vooral tijdens mijn eetstoornis had ik regelmatig het idee dat ik echt wel recht had om mij slachtoffer te voelen van de situatie. Ik deed het misschien zelf, maar ik kon er aan de andere kant ook niets aan doen. Het lukte niet en alles zat tegen. Op school, met vriendinnen, met mijn eigen stemming en thuis. Ik verdiende het niet om gelukkig te zijn, zo dacht ik regelmatig.

Onvoorstelbaar dat mijn gedachtes zo positief kunnen veranderen. Want waar ik vroeger dacht dat ik het verdiende dat mijn band lek was, de bus te vroeg wegreed en er op mijn hoofd werd gekakt door een meeuw, vraag ik mezelf nu vol zelfvertrouwen af; Waarom? Ik heb dit toch nergens aan verdiend? Wat mij helpt om positief te blijven denken zijn een aantal dingen, maar probeer ook zelf te kijken naar wat voor jou helpende gedachtes zijn om vast te houden. Hou je bijvoorbeeld vast aan het idee dat er meer gelukkige periodes in je leven zijn dan negatieve. 

 Begrens je negatieve emoties en gedachtes
Ik heb mezelf enorm hard voorgehouden dat ik positief moest blijven. Natuurlijk liet ik ook ruimte voor boosheid of verdriet. Maar piekeren over wat er mis is gegaan, wat er zeer blijft doen, dat het niet meer goed komt en bang zijn voor wat er nu weer mis kan gaan, helpt gewoon niet. Ik weet hoe simpel het klinkt en hoe moeilijk het is om dat idee los te laten. Maar het is het enige wat werkt.

Natuurlijk is het goed om te huilen en te praten over je problemen, maar op een gegeven moment is het vooral belangrijk geen ruimte en aandacht meer te geven aan destructieve, negatieve en gedachtes uit het verleden. Dan gaat het weer om nu en om openstaan voor alles wat er nog komt en wel leuk is. Je kunt blijven klagen, maar op een gegeven moment is dat klaar en moet je door.

 Verleden en heden zijn twee hele verschillende dingen
Het verleden blijft je niet achtervolgen als jij daar geen ruimte aan geeft. Natuurlijk ben je misschien beschadigd door dingen die je zijn aangedaan, die je hebt meegemaakt of nog moet verwerken. Maar probeer je vooral te richten op de toekomst. Bedenk voor jezelf dat het verleden het verleden is en jij NU leeft. Je kunt stil blijven staan bij wat je is overkomen, maar daar heb je eigenlijk weinig aan in de toekomst. Maak er het beste van.

Wil jij niet meer ongelukkig zijn of pijn hebben door het verleden, dan is het inderdaad niet goed om dat allemaal weg te drukken. Geef er ruimte aan en tijd om het te verwerken. Maar houd je er niet enkel mee bezig, want er is meer dan verleden, namelijk nu! En in het heden liggen een hoop kansen om dingen anders te doen en mooiere dingen mee te maken.

 Kies geluk
Ik heb op een gegeven moment, na een flinke rottige tijd in mijn leven, besloten om weer gelukkig te zijn. Gelukkig zijn is een mind-set. Ik had het idee dat de narigheid nooit op zou houden en dingen me alsmaar tegen bleven zitten. Het overkwam me. Tot het moment waarop ik dacht; Ik wil gelukkig zijn. En als ik daar maar hard genoeg aan denk en positieve gedachtes zoveel mogelijk de ruimte ga geven, gaat dat lukken.

Ik weet dat het niet zo simpel werkt als dat het klinkt, maar je gedachtes kunnen weldegelijk een groot deel van je leven een stuk leuker maken. Als jij ervoor kiest om weer gelukkig te zijn en lief te zijn voor jezelf, dan kun je dat gaan nastreven. Niet door je te richten op hoe vaak het niet lukt om gelukkig te zijn, maar juist om je te richten op alle dingen die wel leuk, tof, gaaf en mooi zijn in je leven. Want die dingen zijn er, ook in rottige periodes. En die dingen zijn veel belangrijker om je aandacht aan te besteden. 

♥ De aanhouder wint
Als jij weer gelukkig wilt zijn, maak dan die keuze. En dat betekent niet dat je ervoor kiest en vervolgens alle andere tips hier boven en onder een beetje halfzacht gaat opvolgen. Als je er voor kiest, moet je er voor gaan. Dan moet je volhardend zijn. Je armen wijd open houden en jezelf voornemen dat wat er ook nog tegen zal zitten, welke vogel er ook op je kop zal schijten, jij gelukkig wilt zijn en positief wilt denken!

En dat eist zeker volharding en doorzettingsvermogen. Je hersenen moeten zelfs echt iets veranderen en dat kost een paar maanden de tijd. Maar het kan wel. En wat zijn een paar maanden op een heel leven? Misschien denk je nu; Maar ik ben niet zo'n doorzetter. Maar dat soort eigenschappen moet je de kans geven om te ontwikkelen. Een mens wordt geboren als doorzetter, je moet het enkel weer even terugvinden in jezelf en vasthouden. Ook als er iemand overlijdt, je wasmachine stuk gaat, je behandeling een lange wachtlijst heeft, je oma ziek is of je per ongeluk een vaas van je moeder kapot stoot. Ook dan, want ook na veel moeilijke gebeurtenissen achter elkaar is er weer ruimte om gelukkig te zijn.

 Lief zijn voor jezelf
Bij positief denken en doorzetten in tijden dat alles niet zo lekker vlot loopt, is het belangrijk om lief voor jezelf te zijn. Als jij beslist gelukkig te willen zijn met hoe je leven gaat zoals het gaat, dan is het belangrijk om ook af en toe rust te nemen bijvoorbeeld. Een echte doorzetter moet namelijk toch ergens de energie vandaan halen. Wees trots op jezelf, geef je lichaam en je emoties aandacht en laat anderen toe om lief te zijn voor jou door te vertellen wat je beleeft. 

En ook als anderen niet lief voor jou zijn is het belangrijk dat jij zelf wel trots bent, lief bent voor jezelf, stappen zet en jezelf aanmoedigt. Doet een ander het niet, probeer dan zelf zo goed mogelijk voor jezelf te zijn. Dat verdien je.

 Self-fulfilling prophecy positief
Niet alleen de negatieve, maar ook de positieve kant op werkt de self-fulfilling prophecy. Blijf dus vooral dingen doen die je leuk vond, blijf denken wat helpend is en blijf bezig. Stilzitten en denken aan alles wat toch niet goed gaat komen heeft geen enkele zin. Probeer positief te denken en leuke dingen te doen, dan zal je leven vanzelf ook een stuk fijner worden.

 What doesn't kill you makes you funnier
Alles wat negatief is in je leven, leert je dingen. Een vogel die op je jas poept geeft je wat ironie. 'What doesn't kill you, makes you funnier' Een moeilijke periode thuis, leert je communiceren of juist goed ruzie maken. Als je bedrogen bent, leer je daarvan alert zijn. Kun je slecht met emoties omgaan en uit je dat in eten, dan leer je uiteindelijk met die emoties omgaan. Er is altijd iets te leren. Laat het negatieve daarom niet overheersen of de baas zijn, dan ga je aan het leerpunt voorbij.

Ik merk aan mezelf dat ik een stuk meer humor heb gekregen na zware periodes. Soms synisch, soms echt lol. Ik durf fouten te maken, mezelf te zijn en te denken: Ik zie wel hoe het afloopt. Ik heb mezelf heel goed leren kennen door mijn eetstoornis, alle behandeling en andere moeilijke periodes in mijn leven. Ik heb misschien een rotperiode meegemaakt, maar weet nu wel wat mijn valkuilen zijn en hoef niet bang te zijn dat ik dingen niet aankan. Als ik de dingen uit mijn verleden aankan, kan ik de rest ook wel hebben. Kom maar op, denk ik dan wel eens. Al is het natuurlijk altijd fijner van niet, maar dat lijkt me vanzelfsprekend. 

Hoe ga jij om met tegenslagen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Vlindertje - Vrijdag 6 december 2013 20:01
pffff. soms wordt ik echt gek van dingen.. maar meestal gaat het na een dag weer over!

it's oke, yust not today :)
x
Rachel - Vrijdag 6 december 2013 20:08
Hoe ik omga met tegenslag? Net zoals met de troep in mijn kamer:
Negeren, wegstoppen zodat je het niet ziet ... totdat het je aanvalt XD
michelle - Zaterdag 7 december 2013 21:03
Hahaha @rachel je hebt iniedergeval humor! Ik baal altijd even flink maar kan achteraf vaak wel lachen om de kleinde dingen. (*lees: fietsband lek, boodschappentas vergeten etc.) En tegenwoordig praat ik veel over de rest
De 'grotere' tegenslagen. Even flink zeuren en klagen of even huilen en weer doorgaan waar ik gebleven was. Terugpakken naar mijn eetstoornis doe ik sowieso niet meer. Die bracht me alleen maar extra ellende haha. Daar ben ik nu wel achter :p
john - Woensdag 17 december 2014 19:43
I believe what doesnt kill you, simply makes you stranger
Peter - Woensdag 25 maart 2015 12:53
We weten het allemaal zo goed hoe het moet bij een ander. Nu ik zelf een beetje in de downstand sta merk ik dat het goed is om er even helemaal in te gaan zitten. Het resultaat is dat ik daar tot de ontdekking kom dat het inderdaad maar de gedachtes zijn die voor deze emoties zorgen. Maar zoals jij zegt ze horen er gewoon bij kijk ernaar en beseffen dat het het leven een vooruitgaande beweging is.. Bedankt voor je verhaal het gaf mij net weer dat inzicht.

Grt, Peter