Ploggen: de week van Phoi Cai 28

 

Afgelopen week was het mijn beurt om zes vragen te beantwoorden. Leuk, maar soms ook confronterend om op die manier met een week bezig te zijn. Het was een pittig weekje en het eindigde ook nog eens met een weekend waarin ik ziek werd en niet veel kon doen. Niets doen is absoluut niet mijn sterkste kwaliteit, maar wel belangrijk op z'n tijd. Ik hoop dat jullie het leuk vinden om mijn nieuwste plog te lezen!

collage

Wat vond je moeilijk deze week?

Zoals ik al schreef, ben ik afgelopen weekend ziek geworden. Ik voelde me al de hele week niet helemaal fit, maar zocht er niet veel achter. Ik ging daardoor alsmaar door, terwijl ik achteraf besefte dat ik beter rust kon pakken op sommige momenten. Het is soms zoveel makkelijker praten achteraf, hè? Daarnaast vond ik het erg lastig te merken dat het steeds vroeger donker wordt en steeds later licht. Afgelopen week werd mijn dochter Livia ook nog eens eerder wakker voor een eerste voeding, waardoor ik heel moeilijk opstond. Er waren ochtenden waarop het maar niet lukte. Ontzettend frustrerend, omdat ik wist dat het wel nodig was. Dit zorgde voor een innerlijke strijd die ik moeilijk kon loslaten. Normaal gesproken zou een frisse ochtendwandeling me goed doen, maar het weer werkte ook niet goed mee waardoor we de afgelopen week vaak binnen bleven. Het is even wennen aan het idee dat er een einde komt aan de zomer... 

moeilijk

Hoe heb je goed voor jezelf gezorgd deze week?

Afgelopen week probeerde ik in de avond op tijd naar bed te gaan. Dit is me twee keer gelukt. Al was het niet om meteen te slapen, maar vooral om even een rustmoment te pakken. Als ik beneden blijf, ben ik vaak geneigd nog het één en ander op te ruimen of klaar te leggen voor de dag erna. Door op bed te liggen, verplicht ik mezelf om even niks te doen. Ik pakte er ook een keer een heerlijk ijsje bij, zette de tv aan en probeerde wat te ontspanning. Ik merk wel dat ik snel geneigd ben om allerlei dingen op te zoeken op mijn telefoon. Soms is het iets dat ik op dat moment op tv zie, of als me iets te binnen schiet wat leuk kan zijn voor onze vakantie die volgende week begint. Hierdoor ben ik vaak alsnog best druk in mijn hoofd met van alles en nog wat. Het is ook een leerdoel van mij om mijn telefoon vaker weg te leggen! 

ontspanning

Wat heb je geleerd deze week?

Rust pakken is niet mijn sterkste kant. Dit zorgde er uiteindelijk voor dat ik zover over mijn grenzen ging dat ik in het weekend goed ziek werd (ondanks dat ik enkele avonden rust probeerde te pakken). Achteraf speelde dit al een langere tijd en moest ik afgelopen weken al beter naar mijn lichaam luisteren. De vermoeidheid, hoofdpijn, slecht slapen... Dat zijn signalen waar ik naar moet luisteren. Dit hoop ik in de toekomst dan ook beter te doen door mezelf rust te gunnen zodat ik bij kan komen na een drukke dag. 

leermoment

Daarnaast ben ik soms echt een doemdenker. Na een pittig nachtje waarbij beide meiden veel te vroeg op waren en ik slecht opstond, zag ik de bui al hangen. Dit wordt een rotdag. Niet bepaald de juiste instelling natuurlijk. Het kostte me veel moeite om deze instelling los te laten. Ik was er namelijk van overtuigd dat iedereen uit zijn doen zou zijn en dat het alleen maar huilen, schreeuwen en klagen zou zijn. Ik wilde het graag leuk hebben. Daardoor raakte ik gefrustreerd, omdat het niet leuk zou kunnen worden. Door die frustraties los te laten kon het uiteindelijk juist leuk worden. Plezier kan je nu eenmaal niet afdwingen en door het 'moeten' los te laten gaf het ademruimte. Ruimte om het leuk te maken, ruimte om te zoeken naar wat iedereen leuk zou kunnen vinden. Ruimte voor plezier!    

Wat vond je leuk deze week?

Ondanks dat ik echt een buitenmens ben en geniet van het wandelen, vond ik het uiteindelijk ook fijn om binnen te blijven met de meiden. Het was soms best zoeken hoe ik ze bezig kon houden, maar ik genoot van deze momenten samen. Samen spelen, samen puzzelen, samen boekjes lezen, samen koken. 

positief

Afgelopen vrijdag was het eindelijk droog en besloten mijn man en ik een wandeling te maken op de Posbank. We brachten de meiden naar opa en oma en gingen er met zijn tweetjes even uit. De heide stond prachtig in bloei en tsja... Meer woorden hoef ik het niet te geven. Het was zo fijn en mooi. We konden even praten zonder onderbroken te worden en bezochten ook nog het bankje waar we onze trouwfoto's hadden gemaakt. Het blijft een bijzonder plekje voor ons en met uitzicht over de bloeiende heide. Het was genieten!

Hoe had deze week eruit gezien als je nog worstelde met jezelf?

Als ik het eventjes moeilijk heb, kan ik mezelf tegenwoordig opfleuren met wat lekkers. Tegenwoordig zie ik zulke lekkernijtjes als een verwennerij. In tegenstelling tot vroeger; toen zag ik zulke momenten als een kans om los te gaan in het eten. Het moest mijn verdriet wegnemen en ik kon er niet van genieten. Het zorgde vaak juist voor meer verdriet. Wanneer ik mezelf nu verwen met wat lekkers, kan ik er echt van genieten. Zoals altijd begin ik aan het einde van de middag met koken en zet ik voor Romy even de tv aan. Afgelopen week zette ik eerst een kop thee voor mezelf en pakte ik deze chocolaatjes erbij. Het was geen manier om verdriet weg te eten, het was een momentje om bij te komen. Ik gunde mezelf het lekkers. 

als

Proud of ... 

Dit vind ik een lastige, omdat ik voor mijn gevoel over mijn grenzen heen ben gegaan afgelopen week. Ik ben hier absoluut niet trots op en ik vond mijn week ook best pittig. Ik had dingen hier en daar anders aan kunnen pakken, maar ik kan wel trots zijn op het feit dat ik mijn week redelijk heb overleefd. Toen ik afgelopen weekend ziek werd, heb ik de rust gepakt die ik normaal gesproken niet zou hebben gepakt om beter te kunnen worden. Ik hoop vooral dat dit een leermoment is geweest, waardoor ik in het vervolg beter naar mijn lichaam zal luisteren. Daarnaast ben ik trots op hoe ik de dagen thuis heb kunnen invullen met de meiden. Ik vond het best lastig, omdat ik er graag op uit ga. Voor hen, maar ook voor mezelf. Dit is nu eenmaal niet anders en ik ben best trots op hoe ik hier het beste van heb gemaakt. Dat biedt hoop voor de herfst- en wintermaanden! Hoewel dat nog wel even mag wachten.... ;) 

bloom

Hoe kijk jij terug op jouw week? Wat waren jouw leermomenten?

 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Tinka - Maandag 19 augustus 2019 19:41
Mooi om te lezen!
Arwen - Maandag 19 augustus 2019 20:34
Mooi verhaal
Ann - Maandag 19 augustus 2019 22:18
Hoi Phoicai,
Ik lees altijd met veel plezier jouw blogs hier, dank je wel daarvoor! Enneh: wat een superleuk schaaltje op 1 vd eerste foto’s.
Astrid - Dinsdag 20 augustus 2019 11:42
Ik vind jouw plogs altijd zo fijn, omdat ik vaak veel herken. Ik heb ook 2 kleine kinderen en verlies mezelf daarbij vaak uit het oog.
tiki taka - Donderdag 22 augustus 2019 14:03
dankjewel