Ploggen: de week van Lonneke 3

 

Welkom bij weer een nieuwe plog! Vandaag neem ik jullie een dagje mee in mijn afgelopen week. Ik begon mijn week lekker in een tentje in Zuid-Frankrijk. Aan de hand van een aantal vragen vertel ik jullie hoe ik deze week heb ervaren. Veel leesplezier!

1. Wat vond je moeilijk deze week?

Sinds een tijdje ben ik erachter dat het eten van gluten mijn reumatische pijnen aanwakkert. Ik ben in het verleden hiervoor getest, maar toen was er geen verband gelegd naar mijn reuma. Voor nu houdt dit voor mij in dat ik wel gluten kan eten, maar dan het risico loop dat ik hier last door kan krijgen. Toch heb ik voor de vakantie een uitzondering gemaakt. Ik ben met mijn vriend en nog drie andere goede vrienden naar Zuid-Frankrijk gegaan. Ik denk dat het op zich prima te doen is om dan geen gluten te eten, maar ik wilde ook mee-eten met de anderen en echt genieten van het lekkere stokbrood. Omdat dit voor mij nog best wel nieuw is, vind ik het soms nog lastig om hier een goede balans in te vinden. Ik weet nog niet zo goed wat mijn lichaam wel en niet aankan en hoe het hier precies op gaat reageren. 

Na een aantal dagen merkte ik helaas dat mijn lichaam het wat zwaarder begon te krijgen. Ik heb uiteindelijk dan ook een keuze gemaakt om een keer op de camping te blijven terwijl de rest naar een kasteeltje in de buurt ging. Ik vond het lastig om op dat moment rustig aan te doen. Aan de ene kant ben ik dan toch bang dat ik iets mis en dat ik eenmaal in Nederland niet zo makkelijk weer terug kan. Aan de andere kant denk ik ook dat ik het soms confronterend vind om die rust te pakken, even niks te doen en een boekje te lezen. Mijn vriend had uiteindelijk besloten om ook niet mee te gaan. Zo hebben we samen een gezellige middag gehad, zonder dat ik over mijn grenzen ben gegaan.

2. Hoe heb je goed voor jezelf gezorgd deze week?

Ik denk dat het voor mij heel goed is om op zo'n moment een stapje terug te doen. Eerder die week zijn we met z'n allen naar Puy Mary geweest, een gebergte op ongeveer een uurtje rijden van de camping. We konden met de auto de berg oprijden, maar natuurlijk moesten we toch echt zelf naar de top klauteren. Ik schrok een beetje toen we uit de auto stapte. Ik zag een ontzettend hoge berg, waar je met een hele lange trap kon komen. Hoe graag ik ook naar boven wilde, ik wist dat het geen goed idee was. Samen met een vriend heb ik besloten om een andere berg op te lopen. Deze had geen trap en het was iets meer geklungel om boven te komen, maar er waren minder mensen waardoor het makkelijker was om ons eigen tempo aan te houden. Dit was achteraf echt een goede keuze. We zijn rustig omhoog gelopen en hebben het heel gezellig gehad, waar de anderen drie dagen later nog spierpijn hadden...

3. Wat heb je geleerd deze week?

Ik denk dat ik voor het eerst in tijden heb gevoeld hoe moe ik eigenlijk ben geweest. De afgelopen maanden ben ik heel druk geweest, zonder dat ik het echt doorhad. Pas toen ik ineens niets meer hoefde, voelde ik hoeveel het is geweest. Ik ben de hele week in Frankrijk extreem moe geweest en ik merkte dat ik misschien toch meer rust moet pakken tussendoor. Ik denk dat, omdat ik een Wajonger ben geweest, ik (deels aan mijzelf) wil bewijzen dat ik het allemaal wel kan. Dat ik niet onderdoe, dat ik mee kan komen met de rest van de wereld. Ik sta amper stil bij de invloed dat het leven dat ik op dit moment leid op mij en mijn lichaam kan hebben. Ik vind het best zonde dat ik een week als deze juist zo moe en op was. Ondanks die moeheid had ik wel ruimte om dingen op te pakken die ik altijd heel leuk vond, maar geen tijd meer voor heb. Zoals lezen en analoge fotografie. Ik wil kijken of ik hier doordeweeks iets meer ruimte voor kan maken.

4. Wat vond je leuk deze week?

Ik had een hele leuke week! Ik vind het lastig om er een aantal momenten uit te halen. Ik heb elke dag opnieuw genoten van de fijne mensen en de dagelijkse borrelplank. Ook kon ik echt genieten van het zwemmen in het meer, het slenteren door een stad of het spelen van spelletjes als het avond begon te worden. Toen ik weer terug in Nederland was, werd het ook tijd voor een nieuwe telefoon. Mijn oude telefoon had ik al weer 2 jaar en hij begon nu wel echt op te raken. Ik heb weer voor dezelfde gekozen als ik hiervoor had. Deze beviel prima en is nu ook niet zo duur meer als hij toen was. 

5. Hoe had deze week eruit gezien als je een eetstoornis had gehad?

Phoe.. Afgelopen week heb ik bij deze vraag een aantal keer stilgestaan en ik ben tot de conclusie gekomen dat ik dan een hele andere week zou hebben gehad. Ik zou aparte boodschappen hebben gedaan voor mezelf. Ik had niet meegewild naar terrasjes. Ik had niks willen eten van de borrelplank, die een vriendin elke dag met veel toewijding maakte... Ik zou me eigenlijk vooral hebben afgezonderd. Waarschijnlijk had ik zo vast gezeten in mijn angsten, dat ik niet te genieten was. En had ik nergens aan mee willen doen. Behalve die grote berg, die had ik beklommen. Om de rest van de vakantie elke dag opnieuw door die pijn heen te gaan. Ik had misschien elke dag wel heel lang gedoucht. Zo kon ik me afzonderen zonder dat het al teveel opviel. Misschien had ik daar wel gehuild, mezelf vervloekt.

Als ik nu terugdenk aan mijn eerdere vakanties, weet ik nog precies wat ik wel en niet heb gegeten. Op welke plekken ik ben geweest, kan ik je niet meer vertellen. Alles draaide om die ene focus. Ik weet nog dat ik geen jurkjes aandurfde, niet durfde te zwemmen in mijn bikini en anderen niet wilde vervelen met mijn aanwezigheid. Punten waar ik nu helemaal niet meer mee bezig ben. Om heel eerlijk te zijn, durf ik niet eens precies te zeggen hoe dit was gegaan. En dat is misschien wel het meest belangrijke. 

6. Proud of...

Als ik zo terugkijk, ben ik eigenlijk best trots op mezelf dat ik op een aantal momenten echt voor mezelf en mijn lichaam heb gekozen. Ik gaf al eerder aan dat ik het soms best lastig vind om die keuze te maken, maar ik weet ook dat ik hier wel het beste aan doe. Daarnaast ben ik ook trots op de manier waarop ik nu in het leven sta. Zeker door vraag 5 ben ik me meer bewust van waar ik vandaan kom en wat ik allemaal heb overwonnen. Dat ik echt niet zo'n leuke week had gehad als ik een eetstoornis had gehad en dat ik trots en dankbaar ben dat ik deze strijd toen ben aangegaan. Hoe lastig het met vlagen ook is geweest, het is het echt allemaal waard geweest. 

Hoe was jouw week? Waar ben jij trots op en wat heb jij geleerd?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

:) - Maandag 12 augustus 2019 19:15
Echt een leuke en hulpzame manier van je week doornemen!
G. - Maandag 12 augustus 2019 19:27
Wat een fijne blog, geen idee waarom - maar gewoon.. fijn om te lezen. Niet natuurlijk van jouw pijn en de dingen die anders gaan dan je zou willlen. Maar, het klinkt (nu iig) alsof je er met een bepaalde rust mee om kon gaan. Dat geeft de lezer ook rust. Thanks for sharing!
PS: en genieten van het samen zijn, heel herkenbaar - dat is fijn he? Vooral als je ergens bent waar het zo anders is: rust, natuur, niets moet en je bent samen. Liefde!
Saskia - Maandag 12 augustus 2019 21:34
Dat stukje dat je schrijft over je vorige vakanties, dat je nog precies weet wat je wel en niet hebt gegeten, bepaalde kleding niet aandurven en het gevecht en de emoties die daarbij horen, zo herkenbaar. Hopelijk is dat voor mij binnenkort ook echt verleden tijd.
Nadine - Maandag 12 augustus 2019 21:37
Ik denk dat ik zo goed als hersteld ben dóordat ik niet in bikini ga.
Ik heb gekozen voor een badpak waarin ik me relatief niet lelijk voel :-) en dat zorgt ervoor dat de focus niet de hele tijd op mijn eigen buik en lijf ligt. En dat ik ‘gewoon’ kan eten en het leven minder om mijzelf kan laten draaien, dan op dit moment in mijn proces een bikini zou zijn geweest.
Anoniem - Maandag 12 augustus 2019 22:10
Zo mooi hoe goed jij naar je lichaam hebt leren luisteren. Ik heb ook reumatische klachten en jij bent echt een voorbeeld voor me!