Ploggen: De week van Irene 15

 

Hey allemaal! De afgelopen twee weken ben ik met mijn vriend op vakantie geweest naar Kroatië. Toevallig viel mijn vakantie tijdens een week dat ik zou ploggen. Geen probleem, ik maak met alle liefde de foto's die ik vervolgens met jullie deel. De vakantie verliep niet helemaal vlekkeloos en ook m'n gebroken pols hadden we van tevoren niet gepland. We hebben best wel wat plannen moeten omgooien en aanpassen, maar ondanks dat heb ik toch een hele fijne tijd gehad. 

♥ Maandag
Deze plog begint een beetje verdrietig. Ik ben namelijk halverwege de vakantie mijn telefoon verloren tijdens een 6 uur durende busrit van Pula naar Zadar. Toen ik tijdens een korte stop in alle haast op een donkere, regenachtige parkeerplaats wilde plasssen moet hij uit m'n zak gevallen zijn. Stom! Alle foto's van deze maandag stonden nog op mijn telefoon, dus jullie moeten het doen met een verdrietige Irene om 3 uur 's nachts op een busstation. Gelukkig kon ik de rest van de week foto's maken met de telefoon van m'n vriend. Voor nu was er niks aan te doen. 

♥ Dinsdag
Omdat we midden in de nacht aankwamen in Zadar konden we niet direct in de AirbBnB. Daarom moesten we even een (kort) nachtje in een hotel slapen. Voor het hotel stond een vijgenboom waar ik zo een rijpe vijg van kon plukken. Ik Kroatië staan ontzettend veel bomen met vijgen, druiven, peren, olijven enzovoort. Bijzonder dat dat gewoon bij mensen in de tuin en langs de weg groeit. Dat zie je in Nederland niet zo veel. 

Om te beginnen zijn we Zadar even gaan verkennen. Het is een grote stad, maar vooral in het oude gedeelte is het leuk om te zijn als toerist.

We zijn in een oude, middeleeuwse toren geklommen en hebben daar even van het uitzicht genoten. Er hingen mega grote, indrukwekkende bellen in de toren. Heel gaaf om te zien. 

Ook hebben we verschillende kerken bezocht. Je moet dan wel even je schouders bedekken. Ik ben niet gelovig, maar ik vind kerken wel altijd heel erg mooi om te zien. 

Daarnaast zijn we nog naar een kleine expositie geweest van Andy Warhol. Dat was ook heel erg gaaf. Het is toch één van de grote jongens wat kunst betreft. Jeetje, wat hebben we eigenlijk veel gedaan vandaag!

Vervolgens zijn we nog een tijdje langs de waterkant gaan chillen. Je hebt in Kroatië geen lekker zandstrandje zoals in Nederland. Als er stranden zijn bestaan die uit kiezels en rotsen. Hier in Zadar hadden ze trappetjes gemaakt zodat je het water in en uit kon. Mijn vriend had lekker een duik genomen, maar met mijn gipsen arm kan ik niet zomaar het water in. Ik had wel een opblaasband en rubberen zak voor om mijn arm heen mee, maar hier niet bij me. Die rubberen zak zal je later in de plog nog wel zien.

In de avond zijn we lekker uit eten gegaan en hebben we de weg naar onze AirBnB gevonden. Kijk toch eens wat een prachtig uitzicht vanaf ons balkon! 

Woensdag
Vandaag hebben we de bekende Plitvice meren bezocht. Dat was twee uurtjes rijden met de bus. Het park is ontzettend toeristisch en aangelegd, maar het is zeker de moeite waard om te bezoeken, want het is echt onzettend mooi!

Het water is daar zo blauw en helder dat je de vissen heel duidelijk kan zien zwemmen. Ook zagen we een gezonken bootje op de bodem liggen. Met een bootje of de trein kan je in 2 of 3 uur het gehele park bekijken. Je kan er ook voor kiezen om te wandelen. Dan ben je zo'n 6 uur bezig! We hadden de hele dag de tijd. Onze bus ging letterlijk om 12 uur 's nachts pas weer terug, een eerdere bus zou om 5 uur al gaan en dat vonden we te vroeg. Liever treuzelen dan haasten, dachten we. 

Uiteindelijk zijn we een stuk gaan wandelen en halverwege terug gegaan met de boot. Op de wandelroute was het ook echt een stuk minder druk. Het was dan ook behoorlijk modderig. Onderweg zijn we steeds een beetje gaan uitrusten en we hadden zelf wat broodjes en fruit meegenomen. Ik heb dan wel geen gebroken been, maar ik moet wel rustig aan doen. Er zit nog wat vocht in mijn arm wat erg kan gaan drukken als ik teveel doe en de hele dag met een mitella rondlopen is ook niet alles. Daarom wisselde ik het een beetje af en namen we veel pauze's om even over dat ongelooflijk blauwe water te turen. Toen het avond werd werden ook de toeristische plekjes steeds rustiger. Al zijn wij zelf net zo goed toeristen, het was toch een hele verademing.

's Avonds zijn we bij het enige restaurant in de buurt gaan eten. Daar waren we niet echt enthousiast over, maar ja, je moet toch eten. Na het eten hebben we heel langzaam thee gedronken tot we om 11 uur het restaurant uit geschopt werden. Eenmaal buiten zagen we wat een prachtige sterrenhemel er boven ons hing. Het was een heldere nacht en er was daar weinig licht in de omgeving. Je kon echt de hele melkweg zien. Dat uurtje wachten is voorbij gevlogen terwijl wij naar de hemel aan het turen waren. Het was nog even schrikken dat de bus een half uur te laat kwam. We waren al bang dat we midden in de nacht nog een slaapplek moesten zien te vinden. Dat zou heel rot geweest zijn, maar om half 1 kwam de bus eindelijk aankakken. De chauffeur deed alsof er niks aan de hand was, het zal wel, wij waren in ieder geval heel blij dat we weer terug naar Zadar konden! 

Donderdag
Het was een lange dag gisteren, dus vandaag hebben we lekker rustig aan gedaan. We gingen eten bij de Garden Lounge wat meteen onze favoriete plek werd! Het eten is daar helemaal vegan en echt super super super lekker.

 

We hebben lekker in de zon gelegen en zijn stiekem nog een beetje in slaap gevallen. Daarna hebben we een ijsje gehaald. Ik had een ijsje met donkere chocolade smaak. Wow, super lekker, alleen smolt 'ie ontzettend snel haha. Het werd één grote kliederbende. 

Laat in de middag zijn we naar het museum van illusies geweest. Echt een heel erg leuk museum. Direct al werden we uitgedaagd om deze ingewikkelde puzzels te maken. Er is er maar ééntje van de zes gelukt bij mij. De rest gaf ik op gegeven moment maar op. We hadden daar wel tot morgenochtend kunnen staan haha.

Naast de puzzels had je ook allemaal leuke optische illusies waar je zelf deel van uit kon maken.

Toen we uit het museum kwamen ging de zon al onder. We liepen snel naar de kust waar veel mensen zich verzamelden om de zon onder te zien gaan en te kijken naar het kunstwerk 'Greeting the sun'. Het kunstwerk bestaat uit een stel platen met zonnepanelen erin. Overdag vangt het het zonlicht op en als het donker wordt gaat het licht geven. Ik had er persoonlijk iets meer van verwacht. Wat wel heel mooi was was iets dat ik niet echt kon fotograferen. Namelijk de 'Sea Organ'. Langs de kust heeft een kunstenaar een pijpconstructie gebouwd waar lucht doorheen wordt geduwd door de golven van de zee. Door deze lucht ontstaan klanken die vanuit de pijpen weer naar boven komen. In dit filmpje kan je dat mooi zien en horen. Heel cool! In de avond zijn we weer terug gegaan naar de Garden Lounge, omdat dit toch echt het lekkerste was dat we de afgelopen week hadden gegeten. 

♥ Vrijdag
Aan de kust van Kroatië liggen een hoop eilanden die je met de boot kan bezoeken, dus dat hebben we dan ook gedaan. De letters die boven de boot zweven zijn daar in de broekzak van m'n vriend terecht gekomen haha. Oops! Heel gaaf om met zo'n snelle boot over het water te gaan.

In Kroatië kan je heel mooi snorkelen. Helaas voor mij is dat wat lastiger met een gipsen arm. Zoals je op de foto ziet kan ik er een rubberen handschoen omheen doen zodat het niet nat (en dus zacht) wordt, maar je kan er niet helemaal mee onder water. Daarom ging ik of aan een rots of aan een luchtbedje hangen om zo toch te kunnen zwemmen en (min of meer) snorkelen.

Op de boot kregen we wat fruit. Jummie, maar wederom hadden we zelf lekker wat brood meegenomen. Ook hadden we Bruschette chips zoals je op de foto ziet. Dit was echt ons ding van deze vakantie. Volgens mij hebben we ze elke dag wel gegeten. Zo lekker! 

Op de kiezelstranden en rotsen kan je een hoop mooie stenen en schelpen vinden. 

Ook zagen we af en toe mega grote boten voorbij komen. Soms wel zo groot als een flat! In de avond zijn we alwéér bij the Garden Lounge gaan eten. Never change a winning team ;-) De foto is alleen niet zo heel erg mooi, want het was intussen al donker.

♥ Zaterdag
Tijd om terug te gaan naar Pula waar we onze vakantie waren begonnen en waar ons vliegtuig naar huis weer klaar stond. We zouden eigenlijk met de auto rond gaan rijden, maar door mijn val in het skatepark ging dat niet meer door. Ik ben namelijk degene met het rijbewijs. Vandaar dat we het aantal locaties dat we wilden bezoeken hebben moeten minderen en de bus hebben moeten pakken. Pfff. Die zes uur zitten is wel lang hoor. Niks aan te doen, dus dan maar lekker een boekje lezen en genieten van mijn nieuwe armband. Zo in de zon geven de stenen haast licht. Ik heb hem op deze vakantie van mijn vriend gekregen. Lief he? Ik ben er echt heel blij mee.

Terug in Pula zijn we nog wat gaan eten. We konden niet kiezen wat we wilden en hadden de tijd dus we zijn op twee plekken iets gaan eten en hebben dat gedeeld. Ondanks dat we het eten hadden gedeeld zaten we echt propvol. Ook kwamen we nog een straatkunstenaar tegen die voor we het door hadden ons profiel uit papier had geknipt. Ondanks dat we er niet om hadden gevraagd vonden we het toch wel heel erg knap gedaan dus we hebben hem er wat geld voor gegeven en het kunstwerkje mee naar huis genomen.

Eenmaal thuis hebben we de vakantie nog in onze eigen stad afgesloten met een drankje. Twee vrienden van m'n vriend moesten namelijk ergens draaien en ze vroegen of we nog langs kwamen. Dat kon er nog wel vanaf. ;-) 

♥ Zondag
Back to reality! De koffer moest worden uitgepakt en de was moest worden gedaan. Dat hoort er ook bij.

Toen ik tijdens mijn reis in Nepal zo ziek was geworden kreeg ik een patch van een reisgenootje. Super lief en het inspireerde mij om ook een patch van de Plitvice meren te kopen. Ik heb nog nooit iets gespaard (behalve Pokémon kaarten vroeger), maar dit vind ik toch wel heel leuk om te verzamelen. Ik had bedacht dat ik ze dan op een spijkerjas kon laten naaien en 'later als ik groot' ben, en heel veel reizen heb gemaakt, een heel toffe jas zou hebben. Als ik iets bedenk wil ik dat vaak meteen dus ik heb direct een tweedehands spijkerjas gekocht. Ik vond er eerst eentje zonder mouwen, m'n vriend vond die heel tof, maar ik voelde hem niet helemaal, dus heb er uiteindelijk eentje gekozen met lange mouwen. Veel functioneler ook, lijkt me.  

In de avond hebben we zelf springrolls gemaakt en Rick & Morty gekeken. Love it!

Het was fijn om de zomer nog even te verlengen met deze vakantie, maar ik zal bekennen dat ik de eerste kruidnoten bij thuiskomst alweer gegeten heb. Het is ook wel weer fijn om thuis en aan het werk te zijn. Bovendien mag mijn gips er vandaag eindelijk af! Yes! Vanavond lekker GTST binge-watchen. Ik hoop dat je het leuk vond om mijn vakantie zo een beetje mee te krijgen en dat jij ook een fijne zomer hebt gehad of misschien nog een leuke reis gaat maken. (Misschien wel in de sneeuw.) Waar ga jij graag naartoe op vakantie?

♥ Liefs,
Irene 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Amber - Maandag 10 september 2018 19:11
Echt een superleuke plog Irene! Bedankt weer :)
Het ziet er naar uit dat je een hele leuke vakantie hebt gehad! Ik ben zelf nog nooit in Kroatië geweest, maar het lijkt me erg mooi!

Mag ik vragen waar je dat wasrekje gekocht hebt? Handig, zo'n hoge. Neemt een stuk minder ruimte in dan dat brede ding wat ik in mijn studentenkamer heb staan..

Liefs
A. - Maandag 10 september 2018 20:18
Ik ben ook benieuwd waar je dat wasrek vandaan hebt!
Maya - Dinsdag 11 september 2018 01:25
Ik heb die wasrek-toren van de blokker!
Maya - Dinsdag 11 september 2018 01:27
Of Novy.. 1 van de 2. Novy toch geloof ik!
Irene - Team Proud2Bme - Dinsdag 11 september 2018 08:12
Goh, geen idee waar dat wasrek vandaan kwam! Ik kreeg hem van m'n moeder toen ik voor het eerst op mezelf ging wonen, maar als je 'wasrek toren' intikt op Google kom je al een heel eind zo te zien. Handig ding is het wel. Succes! :-)

Liefs
Lost girl - Maandag 10 september 2018 21:40
Ik heb dat wasrek ook maar ben vergeten waar ik hem heb gekocht hihi.
Leuke blog, mooie foto’s!
cindy - Maandag 10 september 2018 22:57
leuk! idd dat wasrek ook handig voor mij hehe!
Saarki - Maandag 10 september 2018 23:00
Waw, wat een prachtige natuur! Ik hoop dat je van je reis hebt genoten en volledig opgeladen en ontspannen teruggekeerd bent (een telefoon armer weliswaar, da's jammer!)

Bedankt om dit met ons te delen :-)
Dragonfly - Dinsdag 11 september 2018 06:34
Oh heerlijk, ik ben ook in Kroatië /Slovenië geweest en we willen zeker terug.
Wat ongelooflijk balen dat je je telefoon ent kwijtgeraakt!

Bedankt voor het delen van deze prachtige beelden
Ingrid - Dinsdag 11 september 2018 07:30
Wat een mooi land en een veelzijdige vakantie hadden jullie, leuk zo een holiday plog! Sterkte met je pols en thanks for sharing x
Florabella - Dinsdag 11 september 2018 08:42
Wat leuk dat jullie ook in Kroatië geweest zijn! Ik was er in juli ook met mijn vriend en wij zaten een week aan de grensrivier met Slovenië, en de tweede week in de buurt van Dubrovnik (echt een aanrader!). Het verschil in natuur tussen die twee gebieden is trouwens enorm; in het westen heb je veel appelbomen en is het heel erg groen (we hadden zelfs een paar dagen regen), terwijl het in het zuiden mega droog is en - inderdaad - de vijgen-en olijvenbomen gewoon langs de weg staan. Leuk om te zien!
Cylu - Dinsdag 11 september 2018 12:03
Hele leuke blog!
rose - Dinsdag 11 september 2018 13:57
wat een prachtige vakantie, schitterende foto's, wat heerlijk voor je! dankjewel hoor
marleen - Dinsdag 11 september 2018 23:11
O ik hou ook zo van die illusies :)