Ploggen: De ups en downs van Daphne

 

Vanaf deze week beginnen we met iets nieuws. Niet meer iedere week de vertrouwde plogs, maar zo nu en dan ook iets anders. Het leven gaat, net als herstellen, met ups en downs. Dat is voor ons als redactie natuurlijk niet anders. Ons leven zit ook boordevol ups en downs, zelfs in één week tijd kan het elkaar soms al behoorlijk afwisselen. Bij mij in ieder geval wel! Benieuwd wat mijn fijne momenten en uitdagingen waren deze week? Lees dan snel verder!

Up's
Deze week was even totaal anders dan andere weken. Ik verbleef namelijk de hele week in het huis van oom en tante. Zij hebben een heel fijn dijkhuisje in een klein dorpje in Hoeksche Waard. Zij waren lekker een weekje op wintersport en ik paste op hun drie katten. Het is zo’n mooie, rustige en natuurrijke omgeving! Na ongeveer drie kwartier rijden vanuit Den Haag, beland je echt in een totaal andere wereld. Echt super fijn om hier even te verblijven, soms kan een andere omgeving je zo veel goeds doen. Elke dag katjes om je heen, ‘s middags lekker uitwaaien en alleen maar bomen en velden zo ver als je kunt kijken. Wat een rust en wat een fijn uitzicht, iets waar ik echt van op kan laden. Alsof ik tijdens een gewone werkweek ook een beetje vakantie had.

Van de drie katjes is eentje doof en een ander is blind. Het eten serveren zorgde altijd voor een heel komisch ritueel. Om iedereen bij elkaar te krijgen moest er hard met de bordjes worden getikt maar ook wild worden gezwaaid, zodat zowel de blinde als de dove op zouden merken dat het etenstijd was. Super lief om te zien hoe ze erop reageerden en dat alles zo ook eigenlijk wel z’n weg vond.

Als de zon scheen, werd eigenlijk het hele huis verlicht. Heerlijk om in dat zonnetje aan de keukentafel te werken. Nadat de openhaard mij drie keer was uitgelegd, durfde ik die ook lekker aan te zetten als het wat donkerder werd. 

Down's
Deze mega upper, van het tijdelijke vakantiehuis, was tegelijkertijd ook een behoorlijke uitdaging. Hoewel het een heel fijn en mooi huis was in een heerlijke omgeving, voelde het soms ook erg onwennig. Het was veel meer uit mijn comfort-zone dan ik van te voren had gedacht. Ik kreeg er zelfs een beetje stress van. Ik kwam er hier echt achter hoe gewend ik ben aan de stad, aan gewoon de deur uitlopen en dat alles eigenlijk altijd open is. Dat ik alles op loop- of fietsafstand heb en dat er vooral zo ontzettend veel licht is in de stad! Binnen de eerste paar kilometer is hier geen enkele lantarenpaal, dus elke ochtend en avond moet ik met mijn grootlicht aan rijden. Dat is een grotere omschakeling dan ik verwachtte, ik voelde mij een stuk minder wendbaar en merk ook hoe belangrijk licht eigenlijk is voor je gemoedstoestand. (En hoe lastig ik rijden in het donker vind, haha) Ik werd gedwongen om veel meer na te denken over hoe ik mijn dag moest indelen, omdat het simpelweg wat meer tijd zou kosten allemaal. Dat vond ik best wel lastig, maar merkte ook wel dat het goed was om mij hier noodgedwongen wat meer bewust van te zijn. Waar ik normaal gesproken makkelijk drie keer langs de supermarkt loop, was dat hier niet echt een optie. Dat ‘makkelijke’ gevoel vind ik overigens ontzettend fijn, maar deze verandering kon zeker geen kwaad voor een keertje.

Hoewel ik katten ontzettend leuk vind en het ook leuk vond om een weekje voor ze te zorgen, vond ik het soms ook behoorlijk lastig. Wanneer ze honger hadden en zelf vonden dat het echt tijd was om eten te krijgen, lieten ze dat op een nogal agressieve manier weten. Er zijn in totaal 3 waxinelichthouders en een glas gesneuveld.. Ik vond dat best wel intens en merkte dat ik daardoor soms aan mijzelf twijfelde. Doe ik het wel goed? Zijn ze wel blij met mijn aanwezigheid en zorg deze week? Tegelijkertijd wilde ik ook niet volledig in dienst van die katten staan en een volledig kapot huis aantreffen elke dag. Die balans vond ik best moeilijk om te vinden. Overigens waren mijn oom en tante niet echt onder de indruk van de schade, dus lukte het mij gelukkig ook iets meer om dat los te laten en gewoon snel de stofzuiger te pakken. Vaak gaat het ook allemaal ineens makkelijker als het zelf lukt om wat relaxter te zijn. Dat duurde eventjes, maar lukte gelukkig uiteindelijk steeds beter. 

Up's
Wat fijn is aan zo’n nieuwe omgeving is dat je ook weer hele verassende ontdekkingen doet. Mijn vriend verbleef het grootste deel van de tijd samen met mij in ons ‘tijdelijke huisje’ en we besloten om vrijdagavond spontaan uit eten te gaan. We hadden niet zo veel verwachten van de restaurantjes, maar waren echt blij verrast toen we hadden gereserveerd bij het tapasrestaurant in het dorp. Het was veel lekkerder dan alle tapas die we de laatste tijd in Den Haag hebben gegeten en we zouden er zo weer heen rijden voor een lekker diner! Hoewel we normaal mega goed weten wat we willen, besloten we ons te laten verrassen. Je kon kiezen voor ‘een meter tapas’, een plank van precies een meter vol lekkere hapjes. Dat bleek het beste idee van de avond, want we hebben intens genoten van die meter. Ook leuk om af en toe niet zelf te kiezen, maar juist iets te eten wat je normaal niet zou bestellen.

Down's
Ik kon niet slapen, maar echt totaal niet! Door de harde wind (die je hier al extra hard hoort) hoorde ik de hele nacht een tikkend geluid. Na drie keer slaapdronken op zoek te gaan naar het geluid en ik nog steeds geen idee had waar het nu vandaan kwam, heb ik mijn deken gepakt en ben ik op de bank gaan liggen. Hier was nog steeds wind, maar geen tikkend geluid gelukkig! Hier kon ik gelukkig nog even wat slapen, maar zo’n nacht is toch behoorlijk slopend en je wordt nooit echt lekker wakker op de bank. Uiteindelijk bleek het de windmeter te zijn en kon ik dat tikkende geluid heel simpel oplossen met een plakbandje, maar daar kom je midden in de nacht niet op..

Up's
Doordat ik de hele week in een afgelegen huisje verbleef, vallen al mijn ups en downs hier eigenlijk ook mee samen. Door de weeks was het soms best wat heen en weer gerace, file in en file uit, maar in het weekend kon ik pas echt genieten van de vrijheid hier. Normaal lopen we de stad in op zoek naar lekkere koffie en zit de dag altijd snel vol, maar hier was dat totaal anders. Hier was pas echt ruimte voor een lange en luie weekenddag. Wakker worden als het licht is (!!), uitgebreid ontbijten met katten en in onze pyjama gewoon de hele ochtend voor de tv hangen. Dat was eigenlijk zo lang geleden. Ik moest in het begin overigens best even wennen. Herken je ook dat je het gevoel hebt van alles te moeten doen als je even niets doet? Maar na een tijdje zakte dat gevoel en kon ik intens genieten van het niets doen. Alsof ik het niets doen even over mij heen moest laten komen en vooral moest accepteren dat niets moest. Dat kon hier ook nog eens erg goed. Beetje hangen, beetje eten, beetje wijn drinken, beetje katjes knuffelen, beetje tv kijken..

Weer terug zijn, in mijn vertrouwde Den Haag, is eigenlijk altijd super fijn! “Hallo thuis, bij jou is het nog altijd het beste hoor!” Roep ik altijd als we de stad weer binnenrijden. Hoe heerlijk ik het ook gehad heb, ik ben altijd weer blij om thuis te zijn. We sluiten de week af bij een vinyl pop-up-store. In een rooftopbar stond een dj en veel bakken met platen. Mijn vriend snuffelt lekker een tijdje rond en ik trakteer mijzelf hier altijd op een Spanish Coffee. Een mooi einde van een veelbewogen week die, anders dan normaal, best lang leek te duren. Cheers!

Wat waren jouw up's en down's de afgelopen week?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

L - Maandag 11 februari 2019 19:05
Wat fijn om dit zo te laten zien! En die tapasplank ziet er héérlijk uit!
Onze kat gaat ook overal op als ze honger heeft.. De kast, de piano.. Dat er dan dingen stuk gaan is heel herkenbaar, grrr. ;)
I. - Maandag 11 februari 2019 19:15
Wat super fijn om deze blog te lezen. Iedereen denkt altijd dat een ander hét perfecte leven heeft, maar dit laat zien dat niemand hét perfecte leven hebt. Wat een mooie blog Daphne!
cindy - Maandag 11 februari 2019 20:18
leuk!
Dragonfly - Maandag 11 februari 2019 21:20
Wat een leuke, stoere manier!

Mijn ups, m'n zoontje kan tijgeren, boodschappen doen met m'n dochter,, heerlijk lesgegeven, uit eten met m'n man en de lunch date met 1 van m'n beste vrienden.

Downs, verdriet omdat ik slechte dagen had met m'n burnout, ik het mezelf moeilijk maakte en gewoon op was door 5 dagen achtereen half 6 op te staan.
Rosa - Dinsdag 12 februari 2019 09:53
Leuke rubriek dit!
Lost girl - Dinsdag 12 februari 2019 17:35
Hahaha geweldige omschrijvingen. Welkom op het platte land. Des te harder het stormt des te lekkerder ik in mijn bed lig. Een auto is wel echt luxe op zo’n plek. Heb je geluk mee. Op de fiets vol boodschappentassen over landweggetjes is niet altijd even fijn. Maar het geeft zoveel meer rust. Misschien juist omdat je niet de mogelijkheid hebt om in een paar minuten bij een winkel of uitgaansgelegenheid te staan. Dan is gewoon thuis blijven voor de tv op de bank hangen ineens veel aantrekkelijker. Moet er niet aan denken om zo tussen de mensen en in de binnenstad te leven. Veel te druk en veel te veel prikkels.
Maar goed dat je het aan bent gegaan en leuke nieuwe rubriek!
Anoniem - Dinsdag 12 februari 2019 18:54
Hé, ik woon in de Hoeksche Waard :)
Ann - Dinsdag 12 februari 2019 21:34
Katten kunnen vreselijk zijn, maar ach... daarvoor zijn het katten :-).
Wat is een spanish coffee?
Dragonfly - Woensdag 13 februari 2019 15:13
Koffie (espresso) met likeur en gekaramaliseerde suiker zo uit m'n hoofd
britneyangel - Woensdag 13 februari 2019 18:51
leuke plog! ik heb dat ook als ik een dagje weg ben geweest dan vind ik het ook weer heel fijn om thuis te komen
Caro - Maandag 18 februari 2019 09:20
Fijn om te lezen dat iedereen zo haar leuke en minder leuke momenten heeft.
Hoop dat er veel van dit soort artikelen komen!