Pepernoten en een eetstoornis

 

pepernoten eetstoornisVanaf eind augustus liggen de kleine bolle knapperige bruine nootjes al in de winkel. De pepernoten of eigenlijk kruidnoten, zijn uiteenlopend verpakt in mini-zakjes tot aan kilozakken. Voor elk wat wils. Als kind vind je het geweldig wanneer je de eerste zakjes kruidnoten in de winkel ziet. Je kijkt uit naar de avonden rond sinterklaasavond en kan niet wachten met het eten van de kruidnoten.

Maar dan ineens, zonder het echt opgemerkt te hebben, is alles veranderd en sta je op een punt in je leven waarop kruidnoten helemaal niet meer zo'n positieve associatie voor je hebben. De kleine bruine nootjes maken je niet meer blij en je kan je de tijd nauwelijks meer herinneren dat ze dat wel deden.

Vandaag de dag jagen die knapperige bruine nootjes je vooral angst aan. Misschien ken je de kcal van de kruidnoten wel exact uit je hoofd en is het onmogelijk voor je om er 1 in je mond te stoppen zonder aan die kcal te denken. Je voelt je na ieder handje pepernoten schuldig en rekent als een gek uit hoeveel kcal je ongeveer hebt gegeten en wat dit betekent voor wat je nog gaat eten. Je vindt ze nog steeds lekker, maar mag ze van jezelf niet lekker vinden. "Ze zijn niet goed!" roep je in je hoofd tegen jezelf. "Je wordt er dik van" gillen de gedachtes door je hoofd. Niets is meer leuk aan die kruidnoten. Ze zijn alleen maar lastig en je kan niet wachten tot ze uit de winkels verdwijnen.

Wat ook vervelend kan zijn, is dat je overal waar je komt ermee geconfronteerd wordt. Op school, op je werk, bij de kapper, in een winkel. Overal staat wel zo'n bakje vol nootjes en ander strooigoed. "Neem wat meid, je kan het hebben!" zegt je baas of de dame achter de kassa. Je kan het hebben? "Maar ik wíl het niet hebben! Ik wil de controle niet verliezen en me vol-eten met die dingen! Ik wil niet dit nu eten en straks het gevoel hebben dat ik niet meer mag lunchen" gaat er door je hoofd. Drie gestresste seconden denk je na en dan "Nee, dank u. Ik heb net wat gegeten". Nog geen twee uur later krijg je de nootjes weer ergens anders aangeboden.

Een ander nadeel van kruidnoten is dat het vreselijk "fijn" eetbuivoedsel is. Je kan er immers lekker van snoepen en er - in het geval van een kilozak - het komende half uur niet meer mee stoppen. Of je moet de zak halverwege leeg gooien in het toilet en snel doorspoelen. Ja, ik spreek helaas uit ervaring. Wanneer kruidnoten echt eetbuivoedsel voor je zijn, dan is een goede methode om met jezelf af spreken dat je alleen rond 5 december kruidnoten mag kopen en daarom heen af en toe eens meegeniet van de nootjes die je worden aangeboden.

Pepernoten eetstoornisDe gezelligheid die kruidnoten bij veel mensen met zich meedragen, is wanneer je het regelmatig hebt gegeten bij eetbuien, veelal helaas wel een beetje weg. Kruidnoten zijn dan niet meer iets positiefs. De zakken in de winkel worden vervelend verleidelijk. Het feit dat ze al zo vroeg in de winkel liggen wordt dan hoogst irritant.

Ik heb een aantal jaren geen kruidnoot meer willen zien, juist omdat ik ze in grote aantallen wegwerkte op de verdrietige en nare eenzame momenten dat ik met eetbuien kampte. Ik associeerde de nootjes met die nare tijd en niet met de gezellige tijd van Sinterklaas, van warme chocolademelk (wat ik toen ook heel "eng" vond on te drinken en dus niet dronk), van kadootjes en de kachel op 22.

Het heeft wel wat jaartjes geduurd voordat ik weer écht kon genieten van die nootjes. Genieten zonder te moeten compenseren van mezelf, zonder me schuldig te voelen, zonder er te veel van te eten.

Ik kan nu ook in september - met enige twijfel - een zakje kopen en hier 's avond op de bank wat van wegsmikkelen. Ik kan na jaren weer uitkijken naar de avonden rondom sinterklaasavond. Gewoon, omdat het dan gezellig is. Omdat ik dan met een fijne film, een paar kruidnootjes en een lekker glas drinken tevreden, zonder schuldgevoelen op de bank kan zitten en genieten.

Heb jij nu nog een negatieve relatie met kruidnootjes? Het kan anders. Er komt een tijd -als je ervoor vecht - dat al die nare gedachtes weg zijn en je gewoon ongecompliceerd kan genieten van een bakje kruidnoten!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Mercedes - Dinsdag 22 november 2011 12:57
Jeetje, herkenbaar zeg..
Elke week als ik naar de supermarkt ga, voor de standaard boodschappen, dan denk ik bij mezelf, zo'n zak of niet, en weet dat het dan puur voor eetbui'en gebruikt worden..
Best frustrerend, maar aan heel de decemberdagen vind ik niets meer aan..
Juicy - Dinsdag 22 november 2011 13:14
Hmpf, heel herkenbaar.
Als ik soms in een zwak moment naar de supermarkt ren voor een eetbui, is een zak kruidnootjes het eerste wat in mijn mantje komt.
Als je eenmaal een handje hebt gegeten is het moeilijk om te stoppen. Bij elk nootje wat ik eet tel ik weer een aantal kcal er bij. Zo frustrerend.
Eerlijk gezegd hoop ik dat ze snel de winkel weer uit gaan. Maarja dan komen de paaseitjes al weer :/

(stiekem hoop ik dat ik er snel weer van kan genieten zonder steeds maar te tellen, maarja dat is nu nog niet zo ver)
Evy - Dinsdag 22 november 2011 13:18
Ik vind de chocolade-kruidnoten en de oud Hollandse perpernoten en de karamel kruidnoten héél erg lekker. Maar ik zie ze niet als ''eetbuivoedsel''. Ik geniet van een paar kruidnoten bij een kopje thee. Afgelopen zaterdag zaten mijn zusje en ik samen aan de grote tafel huiswerk te maken toen mama met zo'n zak chocolade-kruidnoten aan kwam. Zij lust alleen de pure en ik vind juist de melk en wit heel lekker. We hadden een hele leuke middag en de zak was op. X
Green veined white - Dinsdag 22 november 2011 13:28
Oewh.. Wij hebben ook altijd een pot van het spul staan. "Schep er toch een bakje uit".. Maar ik tel pepernoot voor pepernoot op hoeveel kcal ik zit. En waag me dan niet te storen.. Want dan kan ik opnieuw beginnen.
Ook het gevoel is weg, want soms zit ik wel degelijk vol, maar als de planning "het bakje leeg" is, dan moet dit vreemdgenoeg wel weer gebeuren.
Ik vind ze wel superlekker. Vooral de chocolade variant, die ik helaas al 3 jaar niet aangeraakt heb.
Fleurtje - Dinsdag 22 november 2011 14:05
Hééeeel herkenbaar, mooi geschreven!
het lukt mij nu nog niet om ze te eten..
Hopelijk volgend jaar wel
- Dinsdag 22 november 2011 14:30
Zeker heel herkenbaar. Als ik het nu neem dan weeg ik het af, maar ik hoop dat er een moment komt dat ik dat niet meer hoef.
Kim - Dinsdag 22 november 2011 14:38
Ik heb zelf vanaf m'n 16e tot m'n 19e een eetstoornis gehad.
Wat ik aan iedereen wil meegeven, die er nu nog mee worstelen is dat de stelling:" je zult er nooooit meer over heen komen" absoluut niet waar is.
Misschien besef je dit nu nog niet goed en vraag jeje af of je alle calorieën die in 1 pepernoot en andere producten zitten ooit zult vergeten?
Ja! Dat is zo...
Ik kan nu niet alleen van een " paar pepernootjes" genieten, zelfs een grote hand en gevulde speculaas kan ik nu heeerlijk vinden!
En geloof mij... Van een keertje jezelf laten gaan gebeurd er niks met je lichaam... Oja jawel! Je krijgt er een heerlijk warm gevoel van en dat wil ik graag aan iedereen overbrengen....


someonee - Dinsdag 22 november 2011 15:02
Tot gisteren had ik welgeteld één pepernoot gegeten en eigenlijk stemde me dat verdrietig. Ik durfde niet, uit angst voor doorslaan of juist uit angst dat ik door zou slaan omdat ik mezelf niks toesta.
Na veel te lang te hebben getwijfelt en het geluk van een winkel die een kleine zak pepernoten verkocht (dan zou ik, mocht ik doorslaan niet meteen een halve kilo wegwerken), heb ik uiteindelijk toch een zak meegenomen en thuis meteen verdeelt in porties van 1 td´tje.
Nog wel heel eetgestoord, helaas. Maar dit heeft er wel voor gezorgt dat ik nu pepernoten 'kan' eten, dat ik me er niet supersuperschuldig over voel en vooral dat ik geen eetbui heb gehad.

Eigenlijk is het vooral jammer, al die gedachten rond soms maar één pepernoot, waardoor de hele bedoeling van de noten en de sfeer rond Sinterklaas er niet meer toe doet of niet meer ervaren wordt.

Dus op naar een 'eetstoornis-vrij' leven! ;)
Mar - Dinsdag 22 november 2011 15:32
Hoe grappig!
We hadden het vandaag over de pepernoot G-schema =P
In de groep liggen de kruidnoten ook moeilijk!
Tjitske - Dinsdag 22 november 2011 15:47
Hihi, wat toevallig! Ik zat net aan een bakje kruidnoten toen ik proud opende en dit artikel zag staan!

Voor mij is het ook vaak 'eetbui-voedsel'en ik ben vaak bang dat ik doorsla. Om dat te voorkomen neem ik nu gewoon een bakje en doe ik daar wat pepernoten in. Op de één of andere manier vind ik het dan makkelijker om te stoppen, zelfs al staat de pot pepernoten naast me.

Ik probeer er dan vrede mee te hebben om er 'gewoon wat in te doen' en erop te vertrouwen dat het gewoon een tussendoortje is. Dat geeft mij op dit moment meer rust dan het pepernoot voor pepernoot te tellen, alhoewel ik het wel lastig vind om dat los te laten.

Maarrr, ze zijn weer heerlijk dit jaar! :D
cookie - Dinsdag 22 november 2011 16:08
Haha zeker grappig Mar,
Echt ik heb een haat liefde relatie met die dingen.
Ik vind ze zoooooooo lekker en ik kan er zo van genieten.
Jammer alleen dat de zak altijd op MOET, ik kan er gewoon niks in laten zitten. Gevolg; een vreselijk schuldgevoel. Lastig dus..
Hopen op een tijd dat ik er weer normaal mee om kan gaan, zie ik nu nog even niet gebeuren alleen ;p
liefs
Rianne - Dinsdag 22 november 2011 16:11
heeeeeel herkenbaar dat deel van het tellen helaas... precies weten hoeveel kcal er ongeveer in 1 pepernoot zitten verpest echt helemaal de bedoeling van pepernoten. ervan genieten is niet echt mogelijk op dit moment voor mij.
durf nu eindelijk wel weer perpernoten te eten, maar dan wel alleen als tussendoortje en dan heb ik ook nog de dwang dat het per sé een even aantal moet zijn.. om gek van te worden.
maar de moed erin houden, over een tijd geniet ik er weer volop van!!
Kler - Dinsdag 22 november 2011 17:23
Op mijn werk staat er op de balie een schaal met chocolade kruidnoten. Zoooooo verleidelijk!
Gisteren kon ik er dan ook moeilijk van af blijven, dus heb toen met mezelf afgesporken; 2 handjes niet meer.
Ik heb helemaal geen vreetbui daarna gehad...
en uiteindelijk waren de kruidnootjes heerlijk!
Melissa - Dinsdag 22 november 2011 17:31
Jaaa mijn relatie met kruidnoten is nog niet goed..( vooral voriga jaar heb ik kilo's weg gegeten) Vreselijk was dat. Ik wil dat absoluut niet weer het verpest ook de hele sinterklaasfeest zelf .
Ik koop ze dus gewoon niet. volgend jaar misschien..
Roos - Dinsdag 22 november 2011 18:51
Zo herkenbaar! Vind 't echt heel erg moeilijk en heb er ook nog geen geten, ben zo bang dat ik dan méer en méer wil.
veertje8910 - Dinsdag 22 november 2011 20:07
herkenbaar!
ik probeer nu er wel weer van te genieten.. het heeft voor mij ook een link met het verleden, wat voor mij erg moeilijk is.
ik eet ze nu wel (een soort van) maar dit blijft spelen!
Lotus - Dinsdag 22 november 2011 20:26
Inderdaad herkenbaar, en wat je zegt over dat even aantal Rianne, dat heb ik ook heel sterk.. Maar hopelijk komen we daar vanaf en kunnen we volgend jaar met wat minder schuldgevoel wat nootjes nemen (:
cia - Dinsdag 22 november 2011 22:12
heb ze vandaag net gehad, een paar maar, maar het duurde een halfuur voor ze op waren. ik vind het heel erg moeilijk,
Kim - Dinsdag 22 november 2011 22:30
Lieve allemaal,

Ik lees nog steeds jullie reacties en zie hoe iedereen met z'n eigen eetprobleem worstelt. Het verschilt per persoon en per eetprobleem ( ik gebruik liever het woord stoornis niet meer... Want dat geeft iemand zo'n stempel..)

Het enige wat ik aan ieder nog kan zeggen is... Dat het gecontroleerde gevoel op den duur echt verdwijnt... Als je geluk met jezelf hebt gesloten en jezelf accepteert... Hoe moeilijk dat ook is soms, want niemand vindt zichzelf perfect.

Grappig is ook dat ik het vanuit 2 opzichten kan bekijken..
Toen ik anorexia had, durfde ik geen pepernoot te eten.. Telde ik elke calorie. Toen ik hiervan redelijk hersteld was, moest ik van mijzelf eten, omdat ik bang was om af te vallen... Dus viel ik van het ene prinleen in het andere probleem.

Ik hoop dat jullie dit zullen lezen.. En dat ik een aantal van jullie hier ook mee kan helpen... Zoek een doel.... Iets wat je heel graag wilt! Ga daarvoor en ook dan zul je zien dat eten er is om van te genieten en niet om je leven voor altijd te beïnvloeden...

Liefs Kim van Ling
GLM1993 - Woensdag 23 november 2011 11:58
Hee Kim! Erg herkenbaar! Ik moet van mezelf nu ook eten omdat ik bang ben om af te vallen. maar toch blijft eten op de een of andere manier moeilijk voor me, hoe graag ik ook aan wil komen.. Heb je daar nog trucs voor? Of jezelf gewoon pushen?

Linde - Woensdag 23 november 2011 12:49
Vorig jaar toen ik anorexia had had ik wel eens eetbuien...
Dat ik een zak opat en compenseerde. En dat had ik ook met oliebollen.Al waren het geen grote eetbuien. Ik moest van mezelf na alles wan niet- veilig was braken..
Ben echt blij dat dat nu voorbij is.
Maar nu, na jaren eetproblemen , waaronder anorexia denk ik daar wel nog aan.Ookal ben ik al bijna 9 maanden echt op gezond gewicht en genezen..Die negativiteit die eraan vastkleeft, terwijl ik eigenlijk gewoon kan genieten van die dingen.Die yochurt smaak of truffel vind ik best goed smaken!
Als ik dan in de supermakt ben en een zak zie liggen koop ik die niet zo snel als een gewone zak chips.
Maar ik ga er vandaag toch maar eentje halen...
UnderCover - Woensdag 23 november 2011 15:55
Ik vind het een beetje demotiverend, ik vond ze al eng, maar er word nog een extra stempel op gezet omdat er zo benadrukt word dat het eetbui -> dus slecht voedsel is...
Kim - Woensdag 23 november 2011 15:58
Hoi GLM1993,

Fijn dat je er wel wat herkenning in vindt.
Als eerste wil ik zooo graag tegen je zeggen, dat je jezelf niet moet pushen! Want hierdoor ga je stressen en blijft eten ongemakkelijk.

Ik heb gelezen dat er geen gewichten in berichtjes mogen worden vermeldt. Ik weet niet of je nu al op je streefgewicht zit?

Ik weet wel dat toen ik daarop zat ik me sowieso beter voelde.. Zelfs toen ik nog iets zwaarder wordt... Maar kijk eens goed naar jezelf meis... Kijk eens hoe mooi je kleding zit als het niet langs je lichaam hangt.. Hierdoor werd aankomen iets positiever voor mij. Heerlijk om weer te kunne shoppen toch?

Het gevoel dat ik toen moest blijven eten omdat ik bang was om af te vallen was minder. Ik at voldoende op afgeproken tijden. Maar als ik mijn tussendoortje een keer ivm drukte moest overslaan, of later moest eten. Begon ik te stressen omdat ik bang was om af te vallen.
Wat bleek? Als ik zooo zat te piekeren kwam het mijn lichaam zeke niet altijd ten goede, maar toen ik dacht: ach ik eet gewoon iets later ( of door de drukte vergat ik het) gebeurde er helemaal niks!

Dus hoe je het ook kunt zien met als voorbeeld de pepernoten:
Van op z'n tijd een zakje pepernoten kom je niet aan en val je niet af.
En is er niks aan de hand... En als je jezelf het gunt om ervan te genieten, pieker je ook minder.

Meis het komt echt goed.. Just believe in yourself en houdt ook van de mensen om je heen die je steunen!

Xxx
Kim - Woensdag 23 november 2011 16:12
Owh ik zie wat spelfoutjes... Dit kOmt omdat ik via mijn telefoon reageer...
Liefs kim
Kim - Woensdag 23 november 2011 17:13
Voor het geval ik een foutje maak... Aan je naam kan ik niet zien of je een jOngen of meisje bent... Dus dat heb ik puur op gevoel gezegd.
Mijn reactie blijft zowel voor een jOngen als voor een meisje hetzelfde....
Elise - Woensdag 23 november 2011 17:36
Oeps, de confrontatie vanmiddag nog aangegaan. Na er anderhalf uur na te lopen staren, heb ik toegegeven. Met als gevolg een eetbui.. En het toilet.. :( Ik kan inderdaad niet wachten tot ze uit mijn leven verdwijnen.
Elise - Woensdag 23 november 2011 17:37
Grapje, de 2e na is naar. Sorry voor de fout!
L1992 - Donderdag 24 november 2011 08:23
Hmmm herkenbaar idd, ik heb nog nooit eetbuien gehad, maar ik moet nu nog wel aankomen. Ik probeer dat nu vooral te doen door op gezette tijden zoveel mogelijk gezond (en dus 'veilig') voedsel te nemen, maar gisteren iets met vriendinnen afgesproken en daar een bakje pepernoten gegeten. Toch wel moeilijk, omdat het bakje naar mijn idee nogal vol zat en ik eigenlijk na ongeveer de helft niet meer hoefde, maar ja toch maar opgegeten omdat ik bang was dat ik anders opmerkingen zou krijgen. Ik weet dat het ook echt geen kwaad kan om eens wat pepernoten te eten, maar ik heb het gevoel dat het toch wel veel was en nu voel ik me daar toch nog steeds een beetje schuldig over....
Linda vd Beukel - Vrijdag 25 november 2011 15:50
Heel herkenbaar! Maar je kunt ervan af komen! I know! En ik ervaar het :-)
Meid 19 - Maandag 5 december 2011 17:16
Wat herkenbaar zeg, super gezellg die december maand, maar al het eten maakt het minder. ik vind al dat lekkers heerlijk, maar durf het helaas niet te eten, omdat 'k bang ben dat 'k aankom. Ik worstel al met dit probleem vanaf mijn 14e. heb vaak gezegd dat 'k nu eens ga genieten van alle lekkers, en me niet meer ga storen als ik 1 kilo groei. maar helaas, na 1 lekker snoepgoed wordt 'k al gek. en ga 'k meteen compenseren. Ik hoop hier ooit over heen te komen , en te kunnen genieten van al dit lekkers
R. - Maandag 5 december 2011 17:38
Jeetje, echt herkenbaar! Ik heb dit jaar al een aantal eetbuien gehad in pepernoten en nu het thuis op tafel staat durf ik niks te nemen omdat ik bang ben een eetbui te krijgen.
Laura! - Donderdag 15 december 2011 18:28
Jeetje...ik ben echt verbaasd over hoe herkenbaar dit is!
Ongelofelijk!
Ik zou willen dat ik weer klein was..
Tyrande Whisperwind - Woensdag 7 november 2012 10:42
Een tip voor mensen die kruidnoten zien als eetbuivoedsel: Er zijn ook voorverpakte zakjes kruidnoten, in zo'n grote uitdeelzak met allemaal losse zakjes! Ik kan niet spreken uit ervaring, ik heb nooit eetbuien gehad en sorry als ik nu iets heel stoms zeg, maar ik denk dat de stap om door te eten groter is als je een nieuw zakje moet pakken.
Henriëtte - Woensdag 7 november 2012 10:47
Ik heb er net nog lekker van genoten!
Mylittlestar - Woensdag 7 november 2012 10:54
Heel herkenbaar dit.. Ik kan eigenlijk geen pepernoten meer zien nadat het vorig jaar eetbuivoedsel werd.
Gwendolyn - Woensdag 7 november 2012 11:11
Heel, heel, heel herkenbaar
ano - Woensdag 7 november 2012 11:30
ik ben dol op kruidnoot, maar in belgië kan je dit niet kopen.
heb ze 1 keer in nederland gekocht, maar vond het wel eng dat ze in zo'n grote zak zaten, wist niet hoeveel ik er moest (mocht) nemen en was bang dat ik door zou slaan.

een klein zakje zou makkelijker zijn.
Charlotte - Woensdag 7 november 2012 11:47
Voor mij zijn pepernoten niet het eetbuivoedsel deze maanden. Helaas chocoladeletters en kerststollen wel >_<
Het is zo lastig rondom die feestmaanden hè!
Iedereen veel sterkte
Fayee - Woensdag 7 november 2012 11:58
Voor mij zijn de pepernoten en al het andere sinterklaas spul echt eetbuivoer... Heel soms, op stage durf ik wel een handje te nemen zonder gelijk te compenseren.. maar over het algemeen. Wat ik vooral het vreselijkste vind is als straks het sinterklaas gebeuren weer voorbij is... zoveel aanbiedingen op die sinterklaas troep.. Moet dan echt mezelf in bedwang houden om niets te halen, zelfde geld voor nu.
xchanel - Woensdag 7 november 2012 12:18
vorig jaar eindigde pepernoten eten altijd in doorslaan en eetbui..
Vlindertje. - Woensdag 7 november 2012 12:39
Herkenbaar. Kruidnootjes staat voor mij aan een eetbui. En paar nemen lukt niet want dat mag niet en dan ga ik compenseren. Ik vind het erg jammer want ik ben er dol op (als ik diep in mijn hart kijk). Ik hoop dat ik ze ooit weer kan eten.
Bo* - Woensdag 7 november 2012 13:51
Oeh heel herkenbaar!
Ik hou echt van pepernoten van de bakker en kruidnoten. Vooral die van chocolade...
Maar genieten? Nee dat lukt nu niet.
Ze staan gelijk aan een eetbui, en ik tel echt elke kcal die ik dan naar binnen werk.

Wie weet..ooit... hopelijk 2013 :)
Cylu - Woensdag 7 november 2012 13:56
@ Tyrande Whisperwind
Deze zakjes kruidnoten eet ik.. doordat het portie zakjes zijn ben ik weer pepernoten durven gaan eten. Het heeft mij erg geholpen.

De volgende stap voor mij is om gewoon blind een handje te kunnen nemen zonder te gaan tellen.
Briesje - Woensdag 7 november 2012 14:02
Niet echt herkenbaar voor mij. Pepernoten zijn voor mij nou niet echt een probleem ofzo. Volgens mij zit er geen greintje in. Ik heb wel moeite met bepaald eten zoals gebak, gevulde koek en pizza etc. Maar om mij nou druk te gaan maken over een bakje pepernoten dat doe ik gelukkig niet. Als ik op het punt kom dat ik mij daar druk om zou gaan maken dan zou ik letterlijk niks meer eten behalve sla en groente want brood zou ik dan al helemaal niet meer eten. Dus nee, ik heb mezelf wel altijd kunnen weerhouden van het te druk maken om bepaald eten gelukkig :)
Jantje - Woensdag 7 november 2012 14:56
Helaas, het ruikt zo lekker en het doet me zó aan vroeger denken.. Maar het is echt een dikke no-go voor nu. Heb laatst wel een paar choconoten gehad: oh mijn god. HEAVEN. Maar nee... ik mag het echt niet hoor.
Nina - Woensdag 7 november 2012 15:42
Ik zie het idd als eetbui voedsel, ookal eet ik er dan maar twee handjes van ofzo, ik voel me dan zo ontzettend schuldig...
Meadow - Woensdag 7 november 2012 16:16
Verslaving nummer 1.
alles wordt ook aan de kant gelegd zodat ik zonder schuldgevoel ze kan eten.
Echt ben in de zomer altijd al aan het aftellen dat ze weer in de winkel liggen begin september. dan is de JACHT geopend.

wat ik dan ook zonder schuldgevoel kan eten is max. 10 ofzo hoor! (vergelijkbaar met 2 droge biscuitjes) hahaha maar genieten doe ik er zeker van ! HEERLIJK
meisje14 - Woensdag 7 november 2012 16:20
Leuk die foto's , hihi.
bloem9 - Woensdag 7 november 2012 18:27
zo herkenbaar dit,
echt vorig jaar toen ze er weer waren, zakken leeg gegeten!;o
verschikkelijk zeg!
sindy - Woensdag 7 november 2012 19:42
Is deze blog niet al eens eerder gepost of geschreven alleen dan met andere foto's?
UnknownAngel - Woensdag 7 november 2012 19:57
Hebben wij hier niet, dus ik eet nooit kruidnootjes. Mijn negatieve associatie zijn Nic nacjes (letterkoekjes), ook typisch sinterklaasvoedsel. Eet ik dus niet.
Anne-Maria - Woensdag 7 november 2012 22:29
Wat akelig herkenbaar zeg! Iedere keer in de winkel - de verschillende soorten: van die heerlijke kruidnoten van Bolletje met. De bakkerspepernoten, de Friese, de kaneel, de chocolade en ga nog maar even door. Steeds weer is de verleiding groot en steeds weer sta ik met de verschillende zakjes in mijn handen af te wegen en te vergelijken... Wat een rot-hekel heb ik aan Ana!
Thuis staat een zakje kruidnootjes open - verstopt in een bakje. Eén is al teveel:(. Bah - bah - bah. Waarom toch zo?? Ik zou het zo graag anders zien.
Zijn er mensen die zich hierin herkennen?
-----> - Donderdag 8 november 2012 16:42
Jaaaaa, laat die tijd komen dat het weer ongecompliceerd is!
Nobnob - Donderdag 8 november 2012 16:50
Net mijn eerste kruidnootje gehad. Ik moest van mezelf. Eerst in stukjes gebroken en toen opgegeten. Nu een enorm schuldgevoel. Maar waarom? Als kind at ik handenvol en dan gebeurde er niks. Ik wil gewoon normaal kunnen doen, ben gefrustreerd.
Soof - Vrijdag 9 november 2012 00:31
Vorig jaar was sinterklaas en kerst erg naar maar nu ga ik volop genieten met pepernootjes! Voor de mensen die dat nog niet kunnen geniet van de sfeer van sinterklaas volgend jaar lukt het vast wel!
curedeva - Vrijdag 9 november 2012 14:59
Ik zou ze heel graag willen eten, maar ik durf het gewoon niet
Romy - Vrijdag 9 november 2012 15:29
Echt heel herkenbaar! Als je in de supermarkt komt liggen ze overal en ik zou heel graag zo'n zak in de kar willen gooien maar dan weet ik dat ik er later spijt van krijg en me vreselijk voel omdat ik me met zo veel kcal vol prop en dan voel ik me een vreetzak. Ik durf het gewoon niet...
Anne-Maria - Zaterdag 10 november 2012 23:56
Vanmiddag twee zakken bakkerskruidnootjes gekocht. Ver weggeborgen, op de hoogste plank van de kast... :(
Romy - Maandag 12 november 2012 17:38
Inderdaad, ik ben momenteel ook verslingerd aan de kruidnoten met yoghurt... alleen waar zo te zien meer meiden mee worstelen, heb ik ze ook in huis voor eetbuien. Zo jammer. Ik ben zo trots op de meiden die er gewoon lekker van genieten!!
twinkle - Woensdag 14 november 2012 02:59
Ik kan er niet van genieten heb er in september een raar gehad maar lust ze gewoon niet,ik denk dat dat ook komt om een eetbui te voorkomen en sterk te kunnen zijn... Maar wat is sterk?
Noena20 - Vrijdag 16 november 2012 21:53
ow ik vind ze zoooooo lekker! maar mijn eetstoornis haat ze. -> stress, paniek, strijd
sheilake - Zaterdag 17 november 2012 16:50
ik heb ze gisteren van een vriendin gekregen, ze zijn erg lekker. maar soms laat ik mij er ook in gaan, en dan voel ik mij schuldig. maar ik blijf ze wel adoreren: ze zijn erg erg lekker!

x
Bianca - Dinsdag 20 november 2012 15:55
Ik vind het heel vervelend om kruidnoten te zien omdat het bij mij ook werd gebruikt als eetbui voedsel, ik heb er vandaag nog aan gedacht om ze te kopen maar heb het niet gedaan omdat ik niet kan stoppen met eten als ik er eentje eet. Ik heb laast wel pepernoten gegeten maar die vond ik minder lekker dus daar heb ik niet veel van gegeten
sofia - Dinsdag 20 november 2012 23:05
Wat leuk deze verhalen. Ben zelf iets meer dan een maand eetbuivrij. Dat betekent dat ik nog in een zeer kwetsbare situatie zit dus zodra ik iets eet wat niet in het 'schema" zit, dan krijg ik het meteen benauwd en ligt het gevaar op de loer. toch vind ik het fijn om te zien dat veel mensen met hetzelfde probleem er op den duur wel weer van kunnen genieten. Ben zelf namelijk gek op speculaas en pepernoten en zou graag, op een dag, er weer van willen genieten!
Mirjam - Maandag 3 december 2012 20:41
Echt heel herkenbaar...
Ik haat al die lekkere dingen rond sinterklaas..
Ik eet geen pepernoten meer, ze laten me te rot voelen..
Maar ik vind je heel inspirerend omdat je er nu toch weer van kan genieten! Ik hoop dat ik dat op een dag ook weer kan..

xx
AnaMan - Maandag 11 november 2013 21:35
"Op school, op je werk, bij de kapper, in een winkel. Overal staat wel zo'n bakje vol nootjes en ander strooigoed." ... en op de laatste Proud2Meet!

Maar goed, koop regelmatig een grote zak (dan is het veel goedkoper!) en dan elke avond een hele tijd lang een afgewogen aantal eten... :(