Overgewicht en een eetstoornis

 

Mensen die niet zoveel van eetstoornissen weten zullen bij het woord ''eetstoornis'' misschien denken aan dat cliché plaatje van het magere meisje dat in de spiegel kijkt en een stuk voller meisje ziet. Het meisje is in werkelijkheid heel dun en fragiel, maar ze heeft geen realistisch beeld van zichzelf. Hoewel dit vaak het geval is, klopt het lang niet altijd. Iemand met een eetstoornis is niet altijd graatmager, vaker niet dan wel juist. Er zijn genoeg meiden met met een eetstoornis die er misschien hetzelfde uitzien als het spiegelbeeld: als een meisje met overgewicht.

Dat je niet heel dun hoeft te zijn om een eetstoornis te hebben, wordt inmiddels wel steeds iets bekender, maar dat je ook een eetstoornis kunt hebben bij overgewicht, is denk ik nog steeds erg onbekend. Een eetstoornis discrimineert echter niet en kan iedereen overkomen, ook als je kampt met overgewicht.

Toen ik erg depressief was ben ik een aantal keer opgenomen geweest op een crisisafdeling en heb ik verschillende keren in een groep gezeten met jonge vrouwen met ernstig overgewicht.Tegelijkertijd kampten zij met een eetstoornis die misschien wel net zo ernstig was als die van mij op dat moment. Toch zag ik dat dat veel minder goed herkend werd en dat er minder over gesproken werd. Eén van de vrouwen at bijvoorbeeld dagen vrijwel niets of enkel een beetje bij het avondeten. Hier werd niets over gezegd en zelf zei ze dat het toch niks uitmaakte, gezien haar overgewicht.


Bron

Als ik alleen met haar praatte, dan zei ze dat het vaak op deze manier ging. Als iemand met ondergewicht en dezelfde klachten naast haar zat, dan werd er direct commentaar gegeven: je hebt eten nodig om in leven te blijven, het is goed voor je et cetera, maar bij haar werd er eigenlijk niets van gezegd. Waarschijnlijk niet met kwade opzet, maar het niet eten werd veelal gewoon niet echt herkend als een symptoom van eetstoornis vanwege haar ernstige overgewicht. Het werd gezien als onderdeel van depressieve klachten of als iets wat wel weer over zou gaan. Ergens dacht men bovendien ook vaak dat het nu eenmaal niet zo heel erg was gezien het gewicht. Dit is natuurlijk onzin. Hoeveel iemand ook weegt, ieder lichaam heeft energie nodig om te kunnen werken.

Een andere vrouw met obesitas kampt ook met een ernstige eetstoornis die er anders uitzag. Zij had last van erge eetbuien en waardoor zij dit overgewicht had ontwikkeld. Ook bij haar leek het alsof haar problemen met eten niet echt werden (h)erkend als eetstoornis. Ze voelde zich ontzettend ongelukkig en gevangen in haar lichaam, probeerde iedere dag weer te starten met een nieuw dieet maar kreeg toch ook bijna iedere dag weer eetbuien. Ze zat gevangen in een negatieve spiraal waar zij zelf niet goed uitkwam en had een ontzettend laag zelfbeeld. In de praktijk werd veelal gezegd dat ze gewoon gezond moest eten en sporten en dat ze dan vanzelf wel af zou vallen. In haar hoofd werkte dit echter helemaal niet zo.

Dit zijn slechts twee voorbeelden van mensen die ik ''ken'' met een eetstoornis en overgewicht. In de praktijk zullen er talloze voorbeelden zijn van mensen die problemen hebben met eten die misschien niet herkend worden. Ergens denk ik dat je de mensen om je heen dit niet altijd kwalijk kunt worden. Als iemand niet zoveel van eetstoornissen weet, dan is het begrijpelijk dat iemand een bepaald beeld hierbij heeft, net als dat we ook allemaal een bepaald beeld hebben bij diabetes of spastische darmen, ondanks dat dit er voor iedereen anders uit kan zien.

Het is met name belangrijk dat om zelf goed uit te leggen wat een eetstoornis is en hoe deze er voor jou uitziet. Daarnaast gaat het er bovendien om dat je jezelf serieus neemt. Voor een eetstoornis hoef je niet dun te zijn en ja, je kunt ook overgewicht hebben met een eetstoornis. Als dit het geval is, betekent het overigens ook niet dat een eetstoornis geen negatieve gevolgen kan hebben voor je lichaam. Als je lange tijd te weinig eet, dan kun je bijvoorbeeld te maken krijgen met ondervoeding en dit kan ook voorkomen bij mensen met overgewicht. Je kunt last krijgen van vitaminetekort, botontkalking of een uitblijvende menstruatie als gevolg van je eetstoornis.


Bron

Neem je klachten daarom serieus, ongeacht je gewicht en zoek hulp voor je problemen. Probeer de mensen in je omgeving hierbij te betrekken en ze informatie te geven over eetstoornissen. Realiseer je dat je maar één lichaam hebt en dat je die veel schade toe kunt brengen door je problemen met eten, ongeacht je gewicht. Zorg goed voor jezelf.

Hoe denk jij hierover?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

mijnblogeva - Vrijdag 28 april 2017 13:35
Ik hoor ook wel vaker: als je eetbuien stoppen val je vanzelf wel af. Of: ga dan gewoon heel de dag fietsen. ...
ginie - Vrijdag 28 april 2017 13:38
Mooie blog ik heb zelf ook een eetstoornis en overgewicht. Gelukkig werd het wel serieus genomen bij de instelling waar ik zat alleen nam ik zelf het niet eten in het begin niet serieus. Elk dieet heb ik wel gehad en ja dat werkte op zoch ook wel alleen verviel ik in eetbuien om vervolgens weer te stoppen met eten. Mijn eetstoornis had dan ook aan alle kanten de macht in het wel eten en in het niet eten gek werd ik ervan. Gelukkig had ik een therapeut en instelling die het serieus namen en heb ik alle hulp gehad die nodig was om zowel het eten als het achterliggende probleem aan te pakken. Het lastige is nu wel da tik graag zou willen afvallen ook voor me gezondheid maar ik kan me daar niet op richten omdat ik dan door sla. Gelukkig heb ik wel een diëtiste dienaar begrijpt en met mij baar mijn eetgedrag kijkt enzo.
Nienke - Vrijdag 28 april 2017 16:08
Herkenbaar.
Als je het zegt, zeggen mensen dat ze je begrijpen.
Maar daarna negeren ze je allemaal.
mamvan3 - Vrijdag 28 april 2017 16:27
Fijn blog!
Op mijn doorverwijzing van de ene naar de andere kliniek stond ooit
diagnose: eetstoornis NAO meest lijkend op AN purgerend ondanks overgewicht. Vreselijk vond ik dat .
2 jaar geleden zat ik nog op randje ondergewicht maar in 5 maanden door de medicatie dik in het obesitas deel terecht gekomen.
Ik merk dat iedereen nu denkt dat het door verkeerd eten komt, ik ben niet meer dun dus er is geen eetstoornis meer. Erg vervelend.
Me - Vrijdag 28 april 2017 16:27
Jammer dat er negatief over de hulpverlening wordt gesproken. Ik heb alleen maar goede ervaringen want ik ben zowel bij HA als bij GGZ gelijk serieus genomen, serieuzer dan ik mezelf nam. En ik heb ook overgewicht. Het is meer dat mijn naaste omheining, familie en vrienden, het gek vinden dat ik een eetstoornis heb. Die reacties zijn pijnlijker! Laat je deze blog dus niet weerhouden om hulp te zoeken!
*MAAN* - Vrijdag 28 april 2017 16:46
Heel fijn blog dit fijn dat er aandacht voor is!
*MAAN* - Vrijdag 28 april 2017 16:46
Heel fijn blog dit fijn dat er aandacht voor is!
*MAAN* - Vrijdag 28 april 2017 16:47
En ook als je dan een keer een koekje neemt krijg je gelijk de reactie joh zou je dat wel doen niet wetende dat dat t eerste koekje in een half jaar tijd is
*MAAN* - Vrijdag 28 april 2017 16:47
En ook als je dan een keer een koekje neemt krijg je gelijk de reactie joh zou je dat wel doen niet wetende dat dat t eerste koekje in een half jaar tijd is
Lost girl - Vrijdag 28 april 2017 20:15
Wat goed dat hier een blog over is. Ben nog steeds heel benieuwd naar een nieuwe collega van jullie met ex-BED.
Denk dat je het net even anders moet stellen in het stukje over lichamelijke gevolgen. Deze kunnen na jaren obesitas waarbij dus overeten het geval is net zo erg als bij ondergewicht. Zo'n beetje alles van anorexia plus dichtslibbende aderen, hartfalen, suikerziekte, oedeem en noem maar op. Dat zijn de gevolgen van elke dag eetbuien zonder compenseren.
Lost girl - Vrijdag 28 april 2017 20:15
Wat goed dat hier een blog over is. Ben nog steeds heel benieuwd naar een nieuwe collega van jullie met ex-BED.
Denk dat je het net even anders moet stellen in het stukje over lichamelijke gevolgen. Deze kunnen na jaren obesitas waarbij dus overeten het geval is net zo erg als bij ondergewicht. Zo'n beetje alles van anorexia plus dichtslibbende aderen, hartfalen, suikerziekte, oedeem en noem maar op. Dat zijn de gevolgen van elke dag eetbuien zonder compenseren.
Koekjesmonster - Vrijdag 28 april 2017 23:46
Heel herkenbaar.

Toen ik 17 was werd ik opgenomen voor een crisisopname. Ik had destijds nooit iemand iets verteld over mijn eetproblemen en raakte nogal in paniek na een warme maaltijd daar. Ik was gewend om over te geven achteraf en dat deed ik ook daar. Ik was alleen op dat moment zo verslagen dat ik een hulpverlener in vertrouwen nam en haar vertelde over mijn problemen met eten. Haar reactie? Ik hoor het haar nog zo zeggen... "Maar je ziet er helemaal niet uit als iemand met een eetstoornis", ik heb daarna nog een jaar op de kliniek gezeten maar ik heb er nooit weer een woord over gesproken. Ik at, en braakte in stilte en niemand die het wist. Ik kan nog steeds achteraf niet geloven dat er zo slecht is gereageerd op het eerste moment dat ik het durfde te vertellen aan iemand.
WendyH - Zaterdag 29 april 2017 10:40
Heel herkenbaar.
Ik heb al jaren overgewicht.
En ten tijden van mn top/dal van mn eetstoornis at ik ook niet.
Maar niemand die t zag.
Want ik heb toch overgewicht.
Mede door dat stigma heb ik nog steeds problemen met meer moeten eten, vaker eten.
Want tenslotte heb ik overgewicht dus moet ik afvallen dus moet ik minder (of niet) eten.
En ook al word ik niet meer dagelijks belemmerd door eetgestoorde gedachten, zodra ik bewust op een goede manier probeer af te vallen, kicken die gedachten weer in en gaat het fout.
Nu onder begeleiding van een diëtiste probeer ik het goed te doen. Maar ook nu neig ik soms weet naar te weinig...