Ouderwets kattenkwaad uithalen

 

Soms denk ik terug aan vroeger als ik kinderen zie spelen op straat en stiekem vind ik het best jammer dat die tijd van spelen op straat voorbij is. Van de week zag ik een stel kinderen belletje lellen en dit deed mij terugdenken aan de tijd dat ik bedacht met een stel vriendinnen om een ‘KattenKwaadClub' op te richten. Op een middag hadden we niks te doen en we vonden op de zolder van een vriendin van mij een stel witte petjes, dat zou ons ‘onherkenbaar' maken en daarmee was de KKC geboren.

Nadat we de witte petjes hadden versierd met allerlei kleuren en met groot de letters KKC, erop konden we op pad. Hele middagen vermaakten we ons op straat met allerlei verschillende soorten kattenkwaad. Ik was altijd de uitkijk, want stiekem vond ik het best wel eng allemaal, maar wel heel stoer om erbij te horen. We hadden een soort van thuishonk, namelijk op een grote barak midden in de wijk, die was iets van 3 meter hoog en we hielpen elkaar met erop klimmen. Dit mocht natuurlijk ook helemaal niet, dus telkens als er een auto langskwam gingen we liggen en kon niemand ons zien.

lotte

Belletje lellen
De klassieker natuurlijk! Wie heeft dit nou niet gedaan. Toch zijn er veel verschillende manieren van belletje lellen. De beginnende doerakken, vooral de jonge kinderen, zullen net zo lang rennen tot ze niet meer kunnen en het dan nog spannend vinden om gepakt te worden. Terwijl wanneer je meer ervaring hebt, je achter een hegje gaat staan kijken hoe degene reageert die open doet. Een hele andere manier is aanbellen en dan wachten tot degene open doet en dan zeggen ‘oeps, vergeten weg te rennen' en dan alsnog als een malle wegrennen.

Portemonnee gevonden?
Een monopoly briefje of een oude portemonnee van je opa met een heel dun visdraadje eraan voor de deur leggen en aanbellen maar. Degene die dan open doet denkt, ‘he, er ligt een portemonnee voor mijn deur!' en wilt deze oppakken. Net op het moment dat iemand de portemonnee wilt oppakken trek jij aan het draadje en gaat de portemonnee of het briefje weg, hilarisch!

Schuttingdeuren
Dit was ons ‘lievelingskostje', we hadden voor alle soorten kattenkwaad een naam. Dit vonden we verreweg het leukste. In ons dorp was een straat met aan de ene kant allemaal voordeuren maar aan de andere kant allemaal deuren van de schuttingen van de straat ernaast. Die deuren zaten lang niet altijd op slot en je begon aan het begin van de straat om vervolgens zo snel mogelijk zo veel mogelijk deuren open te doen en dan maken dat je wegkomt.

Flatje kijken
Dit vond ik het spannendste van allemaal, hier stond ik ook altijd alleen op de uitkijk. Door middel van een smoesje, zoals bij iemand aanbellen en zeggen dat je voor kinderpostzegels komt of met iemand mee naar binnen glippen kwamen we de flat in en zo konden, in dit geval mijn vriendinnen, genieten van het uitzicht helemaal bovenin de flat of belletje lellen bij de deuren van de flatbewoners zelf. Dit was nog in de tijd dat we geen mobiele telefoon hadden dus als ik dan ‘gevaar' zag kon ik ze niet waarschuwen, dat vond ik altijd wel naar. Maar daar had ik zo mijn manieren voor, petje af betekende gevaar, wanneer ik dan mijn petje af deed konden mijn vriendinnen dat vanaf boven zien.

meisje
bron foto

Matten omruilen
Wat wij ook veel deden was het omruilen van matten in een straat waar geen auto's mochten rijden. Je keek of niemand thuis was en pakte de deurmat om die vervolgens bij de buurman of buurvrouw neer te leggen en andersom. Helaas kon je niet zien hoe de mensen reageerden dat er ineens een andere mat voor de deur lag, want dat duurde te lang. Dit was een van mijn favorieten. Jammer genoeg is hiermee onze kattenkwaadclub wel geëindigd. Een vrouw deed op een middag plots wel de deur open en dreigde met het bellen van de politie, wij deden het zo wat in onze broek en hebben gezworen aan elkaar dit nooit aan iemand te vertellen. Nu kan ik er natuurlijk om lachen, want, wat zou de politie doen als je een mat 2 meter hebt verschoven?

De weg vragen
Soms hadden we genoeg van alle kattenkwaadspelletjes en werden een beetje bang om gepakt te worden. Dan gingen we iets ‘veiligs' doen, namelijk de weg vragen bij mensen. We belden aan het vroegen om een straat, waarvan we al lang wisten hoe we er moesten komen en we er bovendien ook helemaal niet hoefde te zijn. De mensen gingen dan uitgebreid uitleggen hoe we naar die straat toe moesten komen, dat was erg grappig. Ik heb het ook een tijdje met mijn Duitse nichtje gedaan, die vroeg het dan in het Duits hier in Nederland en toen gingen de mensen het uitleggen in hun beste Duits.

Stiekem denk ik er soms nog best over na op ergens aan te bellen en weg te rennen, daar ben ik nu toch echt te oud voor, maar af en toe...

Herkennen jullie deze kattenkwaad?
Hebben jullie nog andere maffe dingen gedaan vroeger?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Maanmeisje - Vrijdag 13 februari 2015 19:06
Leuke blog! Belletje lellen en flatje kijken deed ik vroeger ook. Ik mis die tijd...
XOXO - Vrijdag 13 februari 2015 22:41
Wat een leuke blog.
Ook ik heb wel eens pogingen tot belletje lellen gedaan
A. - Zaterdag 14 februari 2015 20:26
Wat een fijne en vrolijke blog. Ik word helemaal vrolijk als ik terugdenk aan ook dit soort acties die ik ook uithaalde met mijn vriendinnen vroeger. Bedankt!
Andreaardbei - Zondag 15 februari 2015 17:32
Wij stopten 's avonds proppen bladeren en elastiek in de uitlaten van auto's , 's morgens hoorde je overal 'gepop' hahaha
Lyynn - Dinsdag 17 februari 2015 12:14
In tegenstelling tot de anderen die gereageerd hebben voel ik me juist ongelukkig als ik deze blog lees Puur vanwege het feit dat ik zo graag weer terug in de tijd zou willen en die leeftijd willen hebben en het onbezorgde gevoel willen hebben, waarvan ik nu niet meer weet hoe dat aanvoelt. Het lijkt me heerlijk om weer gewoon kind te kunnen zijn en geen volwassen persoon..

Sjaak - Donderdag 2 maart 2017 14:18
Wij deeden vroeger ook elastieken weg jaten bij de post bode en daar maakte wij grote stuiter balen van en vroeger vals speelen met knikeren om dat je zo graag die mooie kniker wilde heben wij deeden beletje lelen de flat in om op de hoogste etage te komen was wel lage. Toen leuke blog
DK loe pip 00701 - Donderdag 13 april 2017 18:40
een tennisbal in de uitlaatgas van een auto proppen!!!
Kattenkwaadje - Woensdag 5 juni 2019 13:55
Wij gingen altijd poep voor de deur van mensen doen en dan een krant erbovenop en dan in de fik steken! En aanbellen!šŸ˜‚
Feitje - Donderdag 18 juli 2019 08:39
Plakband op de deurbel zodat de bel continue door bleef gaan
Gerjan - Zaterdag 10 augustus 2019 14:45
Ook leuke kattenkwaad is:
Je ga langs de deuren om te vragen of mensen oude kranten hebben voor het goede doel. Als de mensen kranten gaan halen en dus in huis zijn ren je snel weg. Komen de mensen terug hebben ze voor niets de kranten gepakt;)
Milo en brian - Woensdag 4 december 2019 14:51
hallo wij zijn kinderen wij maken nu een kkw boekje (kattenkwaadboekje) bedankt voor de hulp we gaan deze trucjes ook uithalen in de buurt!
Mentos - Maandag 23 december 2019 15:21
Ik steelaltijd mentos rolen