Onzekerheid in een vriendschap

 

Onzekerheid is een heel vervelend gevoel. Je twijfelt aan jezelf, aan of je de dingen wel goed doet, aan of je niet raar bent en of mensen je wel leuk vinden. Onzekerheid kan je in je leven heel erg tegenhouden om allerlei dingen te ondernemen. Het kan daarnaast een negatieve werking hebben in een vriendschap. Op moment dat jij, omdat je onzeker bent, constant bevestiging nodig hebt van je vriendin, kan deze dit na verloop van tijd vervelend gaan vinden. Het evenwicht is dan een beetje zoek in de vriendschap.

Op de lange termijn kan dit ervoor zorgen dat vriendschappen stuk lopen. Dat is natuurlijk ontzettend zonde. In deze blog beschrijf ik daarom een aantal belangrijke dingen die je kunnen helpen bij onzekerheid binnen een vriendschap. Er zijn nog veel meer dingen die kunnen helpen. Laat jouw tip, waar je anderen weer mee kunt helpen, dus gerust achter.

vriendinnen
bron foto's

♥ Vragen om bevestiging
Het is natuurlijk prima om zo nu en dan aan een vriendin te vragen of je kleding leuk is en of je haar wel goed zit, maar het is niet zo handig om dit iedere dag meerdere keren per dag te doen. Doe je dit wel, dan kan je je afvragen of je die vriendin wel zo vertrouwd, want je zou er anders bijvoorbeeld vanuit kunnen gaan dat ze wel gewoon eerlijk tegen je is. Meerdere keren op een dag hetzelfde vragen komt over alsof je haar niet vertrouwd.

♥ Geen gedachtes lezen
Probeer binnen een vriendschap niet voortdurend de gedachtes van de ander te lezen. Je kunt geen gedachtes lezen, dus heeft het ook geen nut om dat te proberen. Vul niet voor andere in wat zij ergens van zouden kunnen vinden. "Je vindt het stom dat ik dit doen hè?!" Niet doen. Daarmee zorg je voor een negatieve sfeer en moet de ander opnieuw voortdurend energie steken in jou overtuigen dat hij/zij het wel leuk vindt, wel goed bedoelt.

meisje
bron foto

♥ Zoeken naar de perfecte vriendschap
Als je op zoek gaat naar de perfecte vriendschap, dan kan ik je nu alvast vertellen dat je die hoogstwaarschijnlijk niet gaat vinden. Niemand is perfect en jij ook niet. Een vriendschap kan dus nagenoeg nooit 100% gaan zoals jij dat wilt. Vanuit onzekerheid kan het zijn dat je overal de controle over wilt hebben, zo ook over een vriendschap. Je hebt nu eenmaal geen controle over het gedrag van de ander en dat moet je ook niet willen hebben. Waardeer elkaars capaciteiten en 'tekortkomingen' en wees dankbaar voor de vriendschap die jullie nu hebben.

♥ Vergelijk niet met het verleden
Je bent misschien heel onzeker in een huidige vriendschap omdat je in het verleden heel veel bent teleurgesteld in vriendschappen. Je vertrouwd mensen hierdoor minder snel en hebt de neiging je huidige vriendinnen te vergelijken met vorige vriendinnen die jou wellicht gekwetst hebben. Het is begrijpelijk, maar niet eerlijk ten opzichte van de ander. Die heeft immers niets met jouw verleden te maken. Het is voor haar dan vervelend als je haar constant wantrouwt en zij voortdurend haar best moet doen om jou te overtuigen dat ze wel te vertrouwen is.

meisje
bron foto

♥ Maak geen problemen
Soms kan je vanuit je onzekerheid ook op zoek gaan naar problemen die er helemaal niet zijn. Dat is zo zonde van de goede sfeer en van je energie. Als er echt problemen zijn, dan zal je dat op een gegeven moment wel merken. Constant zoeken naar dingen die misschien weleens niet goed zouden kunnen zitten binnen jullie vriendschap kan op den duur alleen maar negatief werken en zorgen voor een soort selffullfilling prophecy. In plaats van je voortdurend te focussen om de negatieve dingen binnen een vriendschap, kan je je veel beter richten op de positieve dingen.

♥ Stop met vergelijken
Jezelf de hele tijd vergelijken met vriendinnen is ook niet bepaald helpend in een vriendschap. Het kan hierdoor voor de ander indirect gaan aanvoelen alsof jij met haar concurreert. Je bent dan op een bepaald moment geen vriendinnen meer, maar concurrenten. Je wilt per se, vanuit onzekerheid, er leuker uitzien dan haar, mooiere kleding hebben, hogere cijfers halen en meer in trek zijn bij jongens. Dat zal de ander aanvoelen en zal niet zorgen voor een fijne vriendschap. Probeer elkaar vooruit te helpen in plaats van enkel jezelf vooruit te helpen.

Ben jij onzeker in vriendschappen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

anoniempje - Zondag 5 juni 2016 13:02
jaa helaas heel onzeker.. ik kan me erg vinden in deze blog.
ik hoop dat mensen dit veel gaan lezen zodat mensen die onzeker zijn in vriendschappen beter begrepen worden. super goed blog !

xxx

anoniempje
M. - Zondag 5 juni 2016 13:20
Ook ik ben heel onzeker in vriendschappen. Vanwege mijn onzekerheid en angst om kwijt te raken / te veel te hechten, kosten vriendschappen me veel energie. Dit terwijl ik best een heel sociaal persoon ben. Meestal houd ik contacten op de oppervlakte (werkvloer, via-via op feestjes), zodat ik me ook niet bezwaard hoef te voelen, want ze spreken immers niet 'speciaal' met mij af, en er zijn ook geen verwachtingen dan. Momenteel heb ik geen vrienden. Maar die stress en onzekerheid kan ik niet hanteren momenteel, dus ik mis de vriendschappen ook niet echt.
Miku - Maandag 6 juni 2016 09:47
Ik vind vriendschappen onderhouden heel lastig vanwege mijn pddnos. Ik vind het wel gezellig met andere mensen maar kan ook hele tijden zonder. Voor mij is het vaak prima om iemand maanden niet te zien. Maar dan krijg ik vaak (terecht denk ik) terug dat ik zo weinig laat horen en lang niet heb afgesproken. Dat maakt mij onzeker. Het is niet dat ik die vrienden dan niet mag ofzo maar ben te druk in mijn hoofd en binnenwereld dat ik niet besef dat het al zo lang geleden is. Voor mij voelen die maanden dan alsof er pas een week voorbij is sinds de laatste keer dat ik heb afgesproken. Ik ben benieuwd of meer mensen dit herkennen.
J. - Zondag 27 november 2016 10:51
Dankje proud voor dit artikeltje! Dit had ik op dit moment echt even nodig!
anoniempje123 - Woensdag 12 februari 2020 21:32
sammeeeeeeee!