Onzekerheden van mooie mensen

 

Regelmatig heb ik mijzelf betrapt op de manier waarop ik naar andere vrouwen keek en het waardeoordeel wat ik daar aan ophing. Een vrouw die zo knap was, moest wel gelukkig zijn. Zij had iets waar heel veel vrouwen naar streven. Dan moet je leven toch perfect zijn en alles veel makkelijker gaan? En dan ben je toch sowieso blij met jezelf? Toen ik meer in contact kwam met vrouwen die in mijn ogen perfect waren, merkte ik dat het uiterlijk niet bepaalt of iemand gelukkig is.

vrouw
Bron

De titel van deze blog roept misschien veel weerstand op. Of je iemand echt mooi vindt is persoonsgebonden en ontzettend subjectief en daarnaast is iedereen mooi. Iedereen is uniek en heeft bepaalde dingen die mooi zijn. Daar tegenover staat dat niemand perfect is. Maar in ons hoofd zal er altijd iemand zijn die mooier is, slimmer is, knapper is, leuker is, etc. En misschien is dat ook wel zo, maar dan nog.Wij kunnen iemand in ons hoofd helemaal ophemelen en boven onszelf plaatsen, terwijl iedereen gelijk is. Het gaat er hierbij ook vooral om dat wij als vrouwen al snel tegen andere vrouwen op kijken en hen mooier vinden dan dat wij onszelf vinden. Wij schrijven allerlei positieve eigenschappen aan hen toe en gaan er direct vanuit dat ze een perfect en fijn leven hebben maar ook dat ze ontzettend blij zijn met zichzelf en hoe zij eruit zien. In deze blog wil ik benadrukken dat iedereen onzekerheden heeft, ook deze 'mooie' mensen.

Ook zij heeft dingen die ze liever anders ziet
Net als dat jij misschien iemand als heel knap bestempeld en hier allerlei conclusies aan verbindt, zijn er misschien ook wel mensen die jou zo zien. Dit betekent direct dat diegene waarschijnlijk ook niet altijd blij is met hetgeen dat zij ziet in de spiegel. Dat zij er ook liever anders uit ziet of bepaalde dingen aan zichzelf zou willen veranderen. Ondanks dat jij haar misschien als perfect ziet, zal zij ook onzeker zijn over sommige dingen. Het kan altijd beter en niemand is perfect.

Beoordeeld worden op uiterlijk
Wanneer je door veel mensen als knap persoon gezien wordt, kan dit er voor zorgen dat je je goed voelt, maar het heeft ook een andere kant. Je wordt hierdoor sneller beoordeeld op het uiterlijk. Misschien zorgt het in eerste instantie voor interesse bij andere mensen, maar knappe mensen worden ook vaak als dom en oppervlakkig gezien. Er wordt soms direct aan diegene toegeschreven dat ze ijdel is en alleen maar met haar uiterlijk bezig is. Aan de ene kant kan gezegd worden dat zij zich minder hoeft te bewijzen omdat ze haar uiterlijk mee heeft, maar tegelijkertijd kan het net zo goed zijn dat zij zich juist extra moet bewijzen.

Het schrikt mensen af
Zeker wanneer jaloezie een rol speelt, kan dit heel moeilijk zijn. Je wordt niet beoordeeld op wie je echt bent, maar op hoe je er uit ziet. Vrouwen die jaloers zijn, zullen zich minder open stellen en soms zelfs een vervelende en afkeurende houding hebben ten opzichte van deze vrouw. Ik heb een keer een lang gesprek gehad met een model die ik in eerste instantie ontzettend knap vond, maar naarmate het gesprek vorderde kreeg ik heel erg medelijden met haar. Ze had bijna geen vrienden en mensen met wie zij om ging, hebben haar uiteindelijk laten vallen. Ze was ontzettend eenzaam in de wereld waar het alleen maar om uiterlijk ging en wilde heel graag gezien worden als persoon en hoe zij echt is.

meisje
Bron

Echte liefde is moeilijk te vinden
Dit geldt misschien wel voor iedereen, maar veel mensen gaan er vanuit dat je snel de liefde vindt als je heel knap gevonden wordt. Dat is niet waar. Echte liefde is dan misschien nog wel moeilijker te vinden. Uiteindelijk gaat liefde natuurlijk over de persoon, het innerlijk. Wanneer je heel knap gevonden wordt, heb je misschien sneller aanspraak en in eerste instantie 'meer keuze', maar iemand vinden die echt om je geeft om wie je bent is dan lastiger omdat ook andere intenties een rol kunnen spelen.

Mooi zijn staat vaak op nummer één
Wanneer iemand die vaak knap gevonden wordt beschreven wordt, gaat het vaak in eerste instantie om uiterlijk. Dat ze mooi is en aardig en slim. Het zal minder snel gaan over iets wat ze goed heeft gedaan. En wat als dat 'mooie' verdwijnt? Of als het nieuwe er van af is voor de buitenwereld, wat blijft er dan over? Juist omdat er in eerste instantie op uiterlijk geoordeeld wordt, blijft er van de overige lagen van de persoonlijkheid minder over. Er is in ieder geval minder ruimte voor omdat daar de focus niet ligt, terwijl dat juist is waar het over gaat. Zelf kun je dan ook heel onzeker worden over wie en wat je eigenlijk bent als je verder kijkt dan uiterlijk.

Veel mensen kijken niet verder
Sommige mensen doen niet de moeite om verder te kijken dan 'het is een lekker wijf' of 'mooie vrouw'. Wellicht omdat zij zelf onzeker zijn, maar het kan ook komen doordat zij denken al te weten hoe het zit. Wanneer mensen niet oprecht interesse in je tonen, kan dit je ontzettend onzeker maken en het kan er ook voor zorgen dat je niet goed weet wie je wel en niet kunt vertrouwen.

Al met al is iedereen onzeker ergens over. Misschien is de ene meer onzeker over zijn/haar uiterlijk en een ander meer over kwaliteiten, maar dit hoeft niks te maken te hebben met hoe je er echt uit ziet. Iemand die een minder egale huid heeft en niet aan het schoonheidsideaal voldoet waar we constant mee geconfronteerd worden, kan veel gelukkiger zijn met zijn/haar uiterlijk dan iemand die wel aan deze richtlijnen voldoet. Soms is het lastig dit te beseffen en kun je allerlei positieve eigenschappen en een fijn en gelukkig leven toeschrijven aan mensen die jij boven jezelf neer zet qua uiterlijk, maar ergens weten we ook allemaal dat wij hier niet over kunnen en mogen oordelen.

Hoe kijk jij naar mensen die je knapper vindt dan jezelf?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

RosieV - Zaterdag 25 april 2015 14:22
Dit doe ik dus ook...
Miekio - Zaterdag 25 april 2015 14:35
Mijn beste vriendin is echt een hele knappe vrouw. Ze is enorm apart, en straalt iets uit.
Ik ken haar al vanaf dat we op de kleuterschool zaten. En zelfs nog op de basischool kreeg ze andere soort aandact dan wij. Ze kreeg vanaf haar 12e geregeld van die model bureau kaartjes, als we samen ergens gingen shoppen. (Heeft ze nooit gedaan).
En mannen kijken allemaal naar haar, ook vanaf best jong. Maar zij heeft wel al ruim 10 jaar therapie en door haar besef ik ook maar al te goed dat er "perfect uitzien" je niet perse gelukkig kan maken. Ze vindt het helemaal niet fijn dat mannen al vanaf jongs af aan zo naar haar kijken, of dat vrouwen al snel tegen haar snauwen en achter haar rug om praten. Ze is altijd "dat mooie meisje" en heeft zelfs bij goede cijfers vroeger op school opmerkingen gehad als; dat heb jij toch allemaal niet nodig.

Nu ze werkt met ze het vooral aan jaloezie van vrouwen, alsof zij er wat aan kan doen of het zelfs wil dat de mannen haar die aandacht schenken. Gelukkig is ze sterk genoeg om niet te denken, dan trek ik een vuilniszak aan en doe groen stekeltjeshaar (hoewel ze er dan nog steeds goed uit ziet denk ik ;) )
Maanmeisje - Zaterdag 25 april 2015 14:35
Ik denk eerlijk gezegd nog vaak dat knappe mensen een fijner leven hebben, maar ergens besef ik me ook dat dit niet altijd zo is. Mooie blog!
ano-niem - Zaterdag 25 april 2015 15:10
Echt heel herkenbaar... zo kijk ik ook naar knappe vrouwen. Soms gaat het zelfs nog verder; als ze ook nog eens aardig zijn ga ik ze zien als 'held' en ga ik er steeds meer naar verlangen die ander te zijn...
annelie - Zaterdag 25 april 2015 21:57
Ik probeer knappe vrouwen nu vooral als inspiratie te zien, bijvoorbeeld mijzelf beter verzorgen, naar de kapper gaan en dat prachtigd jurkje aan doen.

Ik heb zelf laatst gehoord dat iemands eerste indruk van mij was dat ik een bitch zou zijn, omdat ik zo mooi en "perfect" was. Altijd mensen leuk het tegendeel te bewijzen, maar toch doet het wel wat met je. Terwijl ik mijzelf echt niet als "mooi" zag. Ook aandacht van mannen of jongens op de fiets is echt niet altijd leuk.
Ingrid - Zondag 26 april 2015 07:35
Tja, ik maak me er nog steeds wel schuldig aan vrees ik. Ik zie heel veel mooie vrouwen en dat zit hem dan in de combinatie van uitstraling, leuk figuur, verzorgd, mooi koppie en ook nog eens lief! En ook nog slim? Dan denk ik wel wow, dat is een super woman. Maar ik kan niet zo naar de wereld kijken dat iedereen mooi is en iets heeft, dat zou ik niet uitspreken want ik wil niemand kwetsen, maar sommige vrouwen zijn echt zo onverzorgd, niet vrouwelijk en tja, ook niet mooi....... Het blijft iets persoonlijks en ook op wat voor manier je kijkt........
d - Zondag 26 april 2015 13:02
Maakt ook dat je je hele leven al op je uiterlijk bent gefocust omdat iedereen je knap vindt. En daar kun je heel perfectionistisch in worden omdat het dan "jouw dingetje" wordt. Net als hele slimme mensen die vervolgens alleen nog maar tienen willen halen en zichzelf haten als ze een 9 hebben. Ik denk vaak dar knappen mensen meer issues hebben met het uiterlijk dan lelijkere mensen of "grijze muizen"
d - Zondag 26 april 2015 17:23
Knappe mensen hebben soms een air, van ik hoef niet te lachen, want ik ben knap, daar kan ik echt helemaal op afknappen.
Zef. - Donderdag 9 juli 2015 09:24
Mooi en knap zijn is een straf. Men moet dan alle lelijkerds leren om proper en net te zijn en te blijven.
Lana - Woensdag 8 juni 2016 08:30
En hoe zit het dan als je erg knap wordt gevonden, ook nog eens de slimste van de klas bent, zachtaardig, zo zachtaardig dat je je helemaal niet op je plek voelt bij de "populaire" personen met grote mond en graag omgaat met rustige personen, al dan niet knap of lelijk. Jezelf eigenlijk helemaal niet als knap beziet en er niet steeds bij stil staat. Vaak vervelend door andere vrouwen wordt behandeld, vaak zonder te weten waarom. Je voelt je dan heel onzeker en twijfelt aan je persoonlijkheid. Je wordt depressief. Je past in geen enkel hokje. Je wordt steeds nagestaard. Door de vele complimenten heb je steeds het idee alsof je er perfect moet uitzien, omdat het anders niet goed genoeg is.

Als je knap bent en gewoon geen aardig of zacht karakter hebt denk ik dat je er goed mee om kan gaan , maar als je knap bent en niet stereotype dom en oppervlakkig bent, maar ook slim, echt lief en allerlei andere dingen die mensen niet verwachten , dan pas je niet in de hokjes van mensen en moet je jezelf steeds bewijzen. Dat maakt echt ongelukkig kan ik je vertellen. Ik voel me eenzaam en onzeker.
Nina - Donderdag 20 april 2017 14:45
@Lana, heel herkenbaar! Ik voel me ook erg eenzaam. Heb veel nare ervaringen gehad met vrouwen, o.a. pesterijtjes als ik werd lastig gevallen op straat en dan doen alsof ik er zelf om vroeg, terwijl ik van sommige incidenten echt nog wel een tijdje last heb gehad. Ben ook erg onzeker over mijn kunnen. Zo ben ik tot nog toe altijd aangenomen bij sollicitatiegesprekken, maar dan vaak wel met de mededeling dat ik was aangenomen op basis van mijn uitstraling. Net alsof mijn kwaliteiten er verder niet toe deden! Ik werk nu trouwens wel op een plek waar ik enkel ben aangenomen op basis van mijn prestaties. De mensen die daar werken geven nauwelijks wat om het uiterlijk en ik voel me daar op mijn gemak. Toch vind ik het stiekem wel moeilijk om ouder te worden en dat ik niet meer zo makkelijk zonder make-up de deur uit "kan" als vroeger. Helaas is er niets zo vergankelijk als het uiterlijk!
Chantal - Zaterdag 8 december 2018 01:04
Ik reageer vaak arrogant omdat bijna altijd krijg wat mijn hartje begeert . Daarnaast ben ik ook enigskind en word ik daarom erg veel verwend. Bovendien word ik beschouwd als een knappe meid en dat helpt mij nog meer de afgrond in. Ik kan erg onzeker worden van dat gefluit om mij heen, waardoor ik me niet meer veilig voel in mijn omgeving. Er hebben wat incidenten plaats gevonden, waarbij ik bijna werd aangerand door een paar dronken gasten. Ter nauwer nood veranderde mijn voorkeur en werd ik lesbienne. Ik wou dit even kwijt en ben benieuwd of andere zich hierin herkennen.
Karin - Zaterdag 8 december 2018 01:07
Ik begrijp je heel goed. Heb dat zelf ook meegemaakt. Vrouwen hebben meer respect tegenover elkaar en laten elkaar in hun waarde. Mannen zien vrouwen als potentiele lustobjecten.